Standard
 
Honlap
Bemutatkozás
Alapítólevél
A beagle
Standard
Kedvencek
Fénykép gyűjtemény
Vendégkönyv
Visszajelzés
Elérhetőségek

 

A Beagle standard (kennel Club 1986, FCI NO. 161 1987)

Az 1987-es angol beagle standard, melynek megvalósítására minden beagle tenyésztőnek kötelessége törekedni.

Általános megjelenés: Erős, zömök felépítésű kopó, a minőség benyomását kelti durvaság nélkül.

Jellemzők: Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra. Bátor, nagy aktivitással, eltökéltséggel, életerővel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.

Temperamentum: Barátságos és éber, nem agresszív, de nem is félénk.

Fej és koponya: Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett, a nyakszirt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az ajkak mérsékelten leffentyűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció megengedhető. Az orrlyukak tágak.

Szemek: Sötétbarnák vagy mogyorószínűek. Meglehetősen nagyok, nem mélyen ülők vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelíd, esdeklő kifejezéssel.

Fülek: Hosszúak lekerekített heggyel, előrehúzva csaknem elérik az orr csúcsát. Alacsonyan tűzöttek, finom textúrájúak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.

Száj: Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és az állkapocsra merőlegesen helyezkednek el.

Nyak: Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.

Elülső végtag: A lapockák jó szögellésűek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kör alakúak. A lábtő rövid. A könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.

Test: A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek és megfelelően hátrafelé nyúlnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzódó (nem agárhas).

Hátulsó végtag: A combok izmosak, a térdek jó szögelésűek. A csánkok szilárdak mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással.

Mancsok: Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek. Nem nyúllábú, a körmök rövidek.

Farok: Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tűzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött, különösen az alsó oldalán.

Járás/mozgás: A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elöl térölelő, magas akció nélkül, a hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk, elöl lapátoló vagy keresztező.

Szőrzet: Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló.

Szín: A barnát kivéve minden kopószín megengedett. A farok vége fehér.

Kívánatos legkisebb marmagasság: 33 cm (13 inch).

Kívánatos legnagyobb marmagasság: 40 cm (16 inch).

Hibák: Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekinthető, és az eltérés mértékétől függ a hiba súlyossága.

Megjegyzés: A kanoknak a herezacskóban két normális heréje legyen.

 

Honlap | Bemutatkozás | Alapítólevél | A beagle | Standard | Kedvencek | Fénykép gyűjtemény | Vendégkönyv | Visszajelzés | Elérhetőségek

 

A honlapot készítette: Lennert József

A honlapon megjelenített tartalom felhasználása a készítő engedélye nélkül tilos.

Utoljára frissítve: 2006.01.27.