Nők és Férfiak - Tánc és Párkapcsolat

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nők és Férfiak

Célunk, hogy minél több embernek segítsünk a saját párkapcsolatában megtalálni a helyét.

Azt tapasztaltuk az évek során, hogy sok esetben felcserélődnek a szerepek. A nők vezetik a férfiakat. A nők határozottak, a férfiak visszahúzódóak. Holott mindenki a saját szerepére vágyik. A férfi szeretne önbizalmat, határozottságot, a nő szeretne egy erős férfit, akire rábízhatja magát, aki vezeti őt.

Természetesen mindezt készen szeretné kapni. Úgy tűnik ez nem megy! Megvalósítható, de mint a pár-kapcsolat szó is mutatja ez közös munka eredményeként érhető el.

Számomra a társastáncban tapasztalható és itt javítható is ez a jelenség!
Amikor egy pár jelentkezik az óráinkra, azt általában a nő kezdeményezi. Elhozza a párját és próbálja a táncban vezetni.
A férfiak legtöbbször elfogadják ezt a helyzetet, de nem érzik magukat jól. Ahogyan a nő sem, hiszen a vezetés nem az ő feladata. Így az egész tánc elveszti azt amire hivatott, elveszti a varázsát.

Mióta a vezetéstechnikát oktatjuk a pároknak, azóta megváltozott a helyzet. Bár még most is a nők hozzák el a férfit és a nők kezdenek el vezetni, de a tanfolyam végére ez megváltozik. Rengeteg önbizalmat és dicséretet kapnak a párok, sok-sok instrukciót és speciális gyakorlatot, amitől a férfi megtanul tisztelettel, kellő határozottsággal vezetni, a nő pedig (emiatt) bízni a férfiban és rábízni magát.
A nőnek lejjebb kell adni a határozottságából, a férfinak át kell venni a vezetést, a felelősséget. Ekkor a nő jobban tud bízni a párjában, ami segíti a nagyobb bizalmat, amit a férfi nagyobb határozottsággal követ.
És helyre áll a rend. A férfi férfiasabb, a nő nőiesebb lesz. Ez csapatmunka.

Nagy öröm számunkra, amikor az órák múlásával látjuk, hogy kezd mindenki a saját szerepébe visszakerülni és élvezni a táncot.
Nem célunk, hogy Fred Astaire-eket és Ginger Rogers-eket neveljünk. Csupán azt szeretnénk pótolni, ami számunkra hiányzott a táncoktatásban: megtanítani, hogyan érezheti jól magát az ember a táncban, hogyan élvezheti azt!

Tisztelt Uraim!

Bizonyára kevesebben vannak, akik jól és magabiztosan táncolnak, akik határozottan vezetik a partnerüket és át tudják adni magukat a tánc élvezetének.
Bevallom őszintén, évekkel ezelőtt én is ebbe a kategóriába tartoztam. A jó hír, hogy ezen mindenki tud változtatni.

Mi a szerepe a férfinek a táncparketten (mitől lesz valaki jó táncpartner)?
Először is, tudja, hogy mit akar, megvan hozzá a tudása és ez önbizalmat ad neki. Magabiztosan mozog a tánc világában: ismeri a ritmusokat és a lépéseket. Mi kell ennél több? Egy szép Hölgy! ;-)

Esetleg azt mondták Önnek, hogy nem tud táncolni? Amikor megszülettünk járni sem tudtunk. Ahhoz képest a tánctanulás gyerekjáték! Csak lépegetni kell a zene ritmusára és vezetni a Hölgyet. Mindez megtanulható! Senki sem táncosnak született. Legfeljebb sok gyakorlással azzá vált.táncospár
Kedves Hölgyeim, hogyan vigyük táncba a férfit?

Mióta táncot tanítok az elmúlt évek alatt azt tapasztaltam, hogy az olyan zenés-mozgásos órák, tanfolyamok, klubok virágoznak, ahová nem kell partnert vinni és ide is többnyire nök járnak. Miért alakult ez így?

A férfiak különböző okok miatt nem szeretnek táncolni. Valahol az idők folyamán kinevelődött a tánc szeretete a férfiakból.


Mit tehet a nő?

Beletörődik! Ez mondjuk a legrosszabb, ha az Ő lábában meg benne van a bugi. :-)

Vagy cselhez folyamodik! :-)

A férfit dícsérettel lehet legkönnyebben irányítani. Tudom, hisz én is férfi vagyok. :-)

Szóval az egyik eszköz a dícséret. (Pl.: tök jó ritmusérzéked van! Miért nem megyünk el táncolni?) A másik (ha már elindult valamilyen irányban) a dícséret+bíztatás. (Pl.: annyira jól mozogsz! Adj bele egy kicsit többet!) Mindezt úgy adagolva, hogy azért ne legyen feltűnő! Lehet ismerős példákat mondani. (Pl.: a Béla olyan falábú volt és most meg hogy élvezi a táncot! Neked azért sokkal jobban menne!)

Hogy mindezt sikerüljön végrehajtani, figyelni kell a férfira. A célra kell gondolnunk és a közös táncra, még akkor is, amikor elutasítást kapunk!

Azt szoktam mondani egy kedves ismerősömet idézve:"Neked legyen eszed!!!"


Ha hagyjuk, hogy letörje a kedvünket egy negatív válasz, ha hagyjuk, hogy a belefásultságunk győzzön, akkor keresztet vethetünk a közös táncra!

Igyekszünk a lehető legkönnyedebben, leglazábban átadni a tudást minden segítséget megadva. Hiszen én is ezt az utat jártam be és jól tudom, hogy nem egyszerű egyik félnek sem. Mégis azt tanácsolom, hogy aki szeretne társastáncot tanulni, az lehetöleg a párjával tegye. Nem egy példa volt arra, hogy bizony gyengéd szálak alakultak ki a párok közt.
A saját párunkkal kapcsolatban ez nem is probléma, de ha a szomszéddal táncolunk...az már más helyzetet teremt.

  Közel 20 éve mentem el az első táncórára. Nem tanultam meg élvezni a táncot. Évekig jártam tánccsoportokba, fellépésekre....de valami hiányzott. A fűszer!
Mint amikor főzünk és mindent összerakunk, amit a recept ír...ha egy valamit kifelejtünk: a fűszerezést...az étel nem lesz jó. Az a pici összetevő, ami az egésznek csak pici százaléka....de ha hiányzik, az összes többi semmit sem ér!

Ezt a "fűszert" tanítjuk meg a pároknak a táncban. Amitől az finom, ízletes lesz. Sokszor látom az órákon, hogy a férfi és a nő ugyanazt a figurát lépegeti. Az nem az a tánc amit szeretnének!
Persze ez munka, dolgozni kell a tudásért....de megéri. Amikor a tanfolyamaink felétől látjuk, hogy kezd mindenki a saját szerepébe kerülni és élvezni a táncot, az a legszebb pillanatok egyike. Amikor "más" párok köszönnek el, mint akik jelentkeztek, amikor többek lettek és jól érzik magukat és hálásak....az valami fantasztikus érzés!

Szeretnénk sok ilyen párt látni! :-)

Ha bárki szeretne a tanfolyamainkon részt venni, jelezze és kellő létszám esetén szívesen vezetjük a csoportot.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz