Kecskeméti Arborétum Gyógynövényei
 
Virtuális tanösvény
A Kecskeméti Arborétumról

Kökény - Prunus spinosa

Előfordulása: Cserjések, erdőszélek, mezsgyebozótok vagy az úgynevezett töviskes legelők tápdús talajain gyakori Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában.

Habitus:

1-4 m magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek.

Kérge:

Sötétszürke, később repedezik.

Levele:

Kisméretű levelei elliptikusak, lándzsásak, fonákjuk rendszerint molyhos.

Virágzata:

Apró, fehér, ötszirmú és a lombfakadás előtt nyílik.

Termése:

Apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

Gyógyhatása:

Hatóanyaga: az amygdalyn, cserzőanyag és sók.

Virága gyűjtendő mely, mint "pruni spinosae flos" kerül forgalomba.

A virág felhasználása ott van javallva, ahol a vizelést és az anyagcserét fokozni kell és vértisztítást akarunk elérni. A virágból készült főzet enyhén hashajtó, zsírcsökkentő, vértisztító; a nők gyomorgörcsénél és a különböző bőrkiütésnél, de a vese és hólyag bántalmaknál is kitűnően használ.

Elmaradt havi tisztulásnál ülőfürdőket is készítenek belőle. Ugyanakkor a virág főzetét, mint lábfürdőt is veszik, melyhez még sót és hamut is szokás venni.

Gyümölcséből hólyag- és vesebántalomnál citromos saláta készül.

Bár a kökény érett termése igen étvágygerjesztőnek néz ki, nagyon fanyar íze miatt nyersen élvezhetetlen, amíg a dér meg nem csípi. Az első fagyok után begyűjtve gyümölcslevet vagy lekvárt is készthetünk belőle. Bőségesen tartalmaz csereanyagokat, gyümölcssavakat és C-vitamint.

Egyéb felhasználása:

Levele kitűnő orosztea pótló.

Fanyar terméséből pálinka, fájából golfütő készül.

Tanösvények gyógynövényei
Gyógynövény alapismeretek
Források
Impresszum
Galéria

Támogatóink:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Szegedi Tudományegyetem

Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Európa Jövője Egyesület