Védőoltással megelőzhető nyúlbetegségek

 

"Két fontos vírusos betegség van, ami ellen lehet a nyuszit oltatni (betegség sajnos van több is, de oltás nincs rájuk). Ez a kettő: a myxomatózis, és a nyulak vírus okozta vérzéses betegsége (RHD). Mindkettő súlyos, általában pusztulással végződő betegsége a nyúlnak."

Forrás: www.torpenyul.hu

 

Myxomatózis

A Myxomatózis elleni védőoltást kora tavasszal célszerű beadatni, mielőtt a szúnyogok és más vérszívók tömegesen megjelennének.

"A myxomatosis (mixomatózis) a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A kórt egy vírus idézi elő, a Leporipox nemzetségből. A betegségre Európában csak a házinyúl és annak őse, az üregi nyúl fogékony, a mezei nyúl nem betegszik meg tőle. A vírust különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de a fertőzött ízeltlábúak zöldtakarmánnyal is bekerülhetnek a szúnyoghálóval védett ólakba.

Egyes állományokon belül bolhák, tetvek, atkák és szúrólegyek is terjesztővé válhatnak, ezért a betegség télen is előfordulhat. Sajnos a kullancsok is átvihetik a fertőzést, így tőlük is védenünk kell a nyulakat. A vírus ugyanis a külvilágban rendkívül ellenálló, beszáradt állapotban akár fél évig is megtarthatja fertőzőképességét.

A tünetek

A betegség lappangási ideje 7-10 nap. Fertőzéskor a bőr hámrétegébe jutott vírus először helyben szaporodik, majd a környéki nyirokcsomókba jut, és ott tovább burjánzik. Ezután többnyire megduzzadnak a fülek, a szemhéjak és az orr bőre, nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut alakul ki. Később az egész fejet ödémás duzzanatok burkolják, ún. "oroszlánfej" mutatkozik, a füleket a hatalmas kocsonyás duzzanatok lehúzzák. A végbélnyílás, a nemi szervek nyílásai környékén, esetleg a test egyéb területein is hasonló, kocsonyás duzzanatok jelenhetnek meg.

Előfordulhat az ún. noduláris/csomós alak is, amikor az előbb felsorolt helyeken csak kisebb, tömöttebb duzzanatok figyelhetők meg.

A myxomatosis vírusa valamennyi korosztályt megbetegíti és a fogékony állományokban a betegség okozta elhullás akár 100%-os is lehet. A betegség egyértelműen veszélyesebb, ha több nyulunk van, de az sincs védett helyzetben, akinek csak egy kedvence van, hiszen a szúnyogok minden állatot megtalálnak...

Vakcinával megelőzhető

Néha a megbetegedett nyulaknál csupán kötőhártya-gyulladást, orrfolyást és tüsszögést figyelhetünk meg. Biztosan csak vakcinával védhetjük meg állatainkat. A Magyarországon használt vakcina 3 hónapnál idősebb nyulakban legalább 1 évig tartó védettséget ad, tehát a védőoltást évente kell ismételni. A vakcinát csak állatorvos adhatja be. A kullancsokat és egyéb ektoparazitákat (külső élősködőket) pedig Frontline spray-vel, vagy Neo-Stomosan oldattal lehet távol tartani a nyulaktól. De a szúnyogháló felszereléséről se feledkezzünk meg!

Előfordulhat, hogy némelyik nyuszi kissé levert, kedvetlen az oltást követő pár napban: ez főleg akkor szokott előfordulni, ha a tapsifüles nem teljesen egészséges. Ezért érdemes felkészíteni kedvencünket a vakcinázásra, az oltás előtt pár héttel kezdjünk el adni neki immunerősítő cseppet szájon át. Ez erősíti az immunrendszert, csökkenti a kóros immunológiai reakciókat (allergiát). Így könnyebben túljut a szuri utáni napokon.

A myxomatosis nem gyógyítható, így mindenképpen ajánlatos beoltani a nyuszit, a vakcina ára rendelőnként változó, nagyságrendileg 2500-3000 Ft."

 

Forrás:

http://www.haziallat.hu

 

 

 

RHD

"Az RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) a „nyulak vírus okozta vérzéses megbetegedése”, mely egy nagyon fertőző, járványos betegség, s az üregi nyúltól eredő fajtákra veszélyes (vad és házi, törpenyúl, stb.)."

"Találkozhatunk még az RVHD, a VHD és az RCD - a Rabbit Calicivirus  Diseasa névből - elnevezéssel is, országonként változóan"
A betegség jele lehet étvágytalanság, bágyadtság, magas láz, az orr vagy szájüreg, esetleg végbél vérzése, de sok esetben tünetmentes, s a nyuszi hirtelen pusztul el. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal jelenteni kell az állatorvosunknak, vagy egyből a hatósági állatorvosnak, hogy RHD fertőzésre gyanakszunk.
A lappangási idő nagyon rövid, s ha valóban RHD fertőzése van a nyuszinak, általában 48 órán belül elpusztul. A halálozási arány megközelítőleg 100% körül van, a betegségre ismert gyógymód nincsen, csak megelőző oltás. A vírus maga nagyon ellenálló, s rendkívül gyorsan terjed, mivel a tárgyakon is megtapad, s onnan fertőz tovább. Ezen kívül madarak, kisállatok, rovarok is terjeszthetik, anélkül, hogy rájuk veszélyes és halálos lenne. Ezért fontos az oltás akkor is, ha egyszem nyuszink van a lakásban, s mi sem találkozunk közvetlen más nyulakkal, hiszen ha valahol járvány van, onnan nagyon hamar kikerülhet a vírus emberi, állati vagy tárgyi közvetítéssel.
Megelőzés legbiztonságosabb módja az oltóanyag beadatása, de ezen kívül csökkenthető a kockázat, ha rendszeresen fertőtlenítjük a nyuszi dolgait, a lakás legforgalmasabb helyére nem engedjük be őket (pl. előszoba), mivel cipővel is hazahozhatjuk a vírust. A lakásban tartott nyuszik kisebb kockázattal kapják meg, mint a szabadban tartottak."

Forrás:

http://www.torpenyul.eoldal.hu

http://www.nyuszivilag.hu

 

 

"Néhány gyakori nyúlbetegség:

Megjegyzés: Nem teljes a lista! Minden esetben vigyük állatorvoshoz a nyulat, ne próbáljunk magunk diagnosztizálni!

Betegség

Tünetek

Kezelés

Tályog

Megdagadt kinövés, amely a nyúl testén bárhol megtalálható

Felnyitás és kitisztítás. Kezeld antibiotikumos kenőccsel a sebet, amit az állatorvos ír fel.

Cekotrofia

A nyúl közvetlenül a végbélből eszi meg az ürülékét. Ez az ürülék igen hasonlít szőlőfürthöz, zöld és nagyon fás.

Semmit sem kell tenni. Ez normális nyúlviselkedés. Így növeli a bizonyos tápanyagoknak a felszívódását.

Bélgyulladás

Hasmenés, étvágytalanság, rosszul kinézet. Esetleg fogyás.

Kérd az állatorvos segítségét.

Atkák a fülben

A nyúl vakarja a fülét, állandóan rázza a fejét, különösen, ha a füle tövét vakarod

Macskáknak való fülatka elleni gyógyszerrel kezeld, de segíthet illóolaj fülbe csepegtetése is.

Bélhurut
Enteritis
(Muccoid Enteritis)

Lágy, könnyű, vizes széklet, vagy zselészrű széklet. A nyúl ül, és őrli a fogait. Étvágytalanság.

Nyugalom, nagy rosttartalmú, könnyű, alacsony kalóriaszintű diéta.
Sokféle vízbe keverhető antibiotikum adható a további fertőzések megelőzésére.

Atkák a szőrben

Csupasz foltok a bőrön, amely hámlik és viszket

Bolhairtó és atkaölő por. (csak nyúl számára ártalmatlan szerrel kezeld!)

Szőr okozta szorulás

Szőrrel keveredett ürülék, (esetleg a ketrecajtón lógva)

Szedd le a bogyókat, adj a nyuszinak szénát és friss ananászlét vízzél higítva. Kezeld szőrgombolyag elleni gyógyszerrel. Sok rosttartalmú táp.

Végbélgyulladás

Piszkos, gyulladt, fertőzött a végbél környéke

Kezeld antibiotikumos krémmel a végbélnyílás környékéd, amíg meg nem gyógyul. Tisztítsd ki a ketrecet!

Tejmirigygyulladás

Gyulladt, megduzzadt, forró, elszineződött emlőrendszer. Az emlőtályog gyakori. Normális esetben csak tüzelés és elválasztás után jelentkezik

Penicillin injekciós kezelés. Az emlőket tisztítsd meg a tejtől, meleg pakolás 3-4-szer naponta.

Malocclusion

Amikor az alsó metszőfogak túlnövik a felső metszőfogakat. A fogak folyamatosan nőnek, és túl hosszúak lesznek. Ennek lehet genetikai oka is!

Havonta vágasd a fogát. Ne szaporítsd, ha genetikailag sérült!

Paralysis

Hátsó láb rángás, csökkent bél- és hólyagkontroll.

Az állatot el kell altatni.

Végbélgiliszták

Kicsi babcsírára hasonló giliszták a végbélben, a szőrön ill. a székleten.

Redszeresen kezelni ivomec vagy piperazin tartalmú szerrel.

"Piros vizelet"

Piros vagy narancssárga vizelet, ami esetleg tejszerű is lehet.

Semmit nem kell tenni, ez normális, a táplálék okozhatja.

Gombásodás

Köralakú szőrhullás, a kör közepén bőrfájdalom, esetleg fehéres, hámló bőr.

Jóddal, és gombaölő szerrel kezeld, ezt nem féreg, hanem gomba okozza.

Talpfekély

Repedezett, vérző területek a hátsó mancson.

Gondoskodj megfelelő pihenőhelyről. Kezeld ápolókenőccsel, lehetőleg ne szaporítsd, hogy csökkentsd a hasonló gyenge mancsú utódok létrejöttét.

Pasteurella

Folyamatos tüsszögés, fehér vagy zöld orrfolyás, csapzott a szőr az első mancsok belsején

Különítsd el a többi nyúltól, hogy csökkentsd a fertőzést. Antibiotikumokkal csökkentheted a tüneteket, de sosem fog meggyógyulni. Folyamatos kezelésre szorul élete végéig.

"Nyúlszifilisz"

Pikkelyes gyulladás a nemi szerveken, esetleg az orron és később a szájon. A beteg vonakodik a párosodástól, ésa megtermékenyüléstől. Elvetélés.

Külső nemi szervek napi kezelése penicillinnel. Ne szaporíts ilyen beteg állatot.

Könnyező szem

Nedves, könnyes, csipás szem

Tisztítsd ki meleg vízzel. Naponta öblítsd sóoldattal és kezeld szemkenőccsel a gyógyulásig

Görbült nyak

Fejforgatás, a nyúl sokat forog és elveszti az egyensúlyát.

Nagy halálozási esély. Kezelhető fülcseppel, de legtöbb esetben elaltatják az állatokat.

Bögölytályog

Kidudorodás, kinövés bárhol az állat testén, amelyben egy légbuborék van. A bögölylégy lárvája okozza.

Nehéz otthon eltávolítani, legjobb állatorvoshoz vinni. A lárva megsértése fertőzést okozhat, amitől az állat elpusztul.

Fordította: Szlávik Ágnes"

Forrás: www.torpenyul.hu

 

 

Magyarországon használt oltóanyagok:

Myxomatózis ellen - Myxovac


A vakcinát feltétlenül izomba kell oltani (célszerű a combizomba). A vakcinát a mellékelt hígító folyadékban kell feloldani. A védelem az oltást követő 7-ik naptól alakul ki és egy éven át tart. A bőr alá fecskendezett oltóanyag esetenként a bőrre kiterjedő oltási reakciót okozhat, amely elváltozások 2-4 hét alatt maguktól megszűnnek. Vemhes anyák is olthatók, de kíméletesen kell rögzíteni őket, mert a megfogás következtében elvetélhetnek.

Forrás:

http://www.equus.hu


A kisnyulakat (<3 hó) alap immunizálás miatt kétszer szokták oltatni, két oltás között 2 hét várakozási idővel. Nagyon fontos a myxovac vakcinával kapcsolatban, hogy két komponensű oltóanyag, melyet felbontás (és elegyítés) után 12 órán belül fel kell használni!


 
RHD ellen – Leporiphylin

A vakcina adagja: kortól és testsúlytól függetlenül 1 ml, izomba vagy bőr alá fecskendezve. Tenyész- és prémnyulaknál izomba oltva, húsnyulaknál (és hobbi nyusziknál is) bőr alá oltva használják. A vakcina alkalmas arra, hogy a veszélyeztetett állományokban aktív védelemmel ruházza fel a 4-5 hétnél idősebb nyulakat. Előrehaladottan vemhes és szoptatós anyák kíméletes rögzítés mellett minden veszély nélkül olthatók. A készítményt használat előtt fel kell rázni! A vakcinázást követő 15-30 napig átmenetileg csökkenhet az anyaállatok vemhesülési eredménye. Oltáskor a vemhes anyákat kíméletesen kell rögzíteni, mert a megfogás következtében elvetélhetnek.

Forrás:

http://www.equus.hu


A 3 hónaposnál fiatalabb nyuszikat szintén kétszer oltják, oltások között 2 hét szünettel.


Kombinált oltás a két betegség ellen - Pestorin Mormyx

A 4 hetes nyulakat monovalens myxomatosis vakcinával oltják (Myxovac). A Pestorin Mormyx vakcina a nyulak vérzéses betegsége elleni oltásra és a myxomatosis elleni emlékeztető oltásra használható. Az oltás 10 hetes korban ajánlott. Csak Pestorin Mormyx használatával: 6 hetes állatokat ajánlott Pestorin Mormyx vakcinával oltani, majd 4 hét múlva emlékeztető oltást adni. Használat előtt a folyékony komponens felrázandó. A liofilizátumot a folyékony komponenssel fel kell oldani. A feloldott vakcinát 2 órán belül fel kell használni.

Forrás:

http://www.equus.hu

 

Extrém & szolid afro hajfonások (afrofonás, gaufree, twist, parkettafonás),raszta készítés-javítás-karban tartás, műraszta / fake dreads készítés-javítás, synth lox (plastic, tubing, foam, crin, cyberlox), wools (wool, wraps, threadlox, shoelaces), hajhosszabbítás-dúsítás (mikrogyűrűzés, hőillesztés, mikrocsomózás, hajbevarrás), hajkereskedés (humán és szitetikus hajak, műraszta tincsek, hajhosszabbító eszközök, kellékek, extrém hajszínezők, hajápolók, kiegészítők, ruhák, piercingek stb.), oktatás... www.haircoholix.hu

http://haircoholix.atw.hu  http://ildizajn.atw.hu http://afro.atw.hu http://afro.tuti.hu