Veresegyház védőnői


A tartalomhoz

A szoptatásról

Az anyatejről és a szoptatásrólAz anyatej tökéletes táplálék csecsemőknek, de még kisgyerekeknek is. Ideális összetétele mellett élő immunsejteket tartalmaz, tehát amit az anya immunrendszere egyszer legyőzött, azt átadja egy az egyben az anyatejen át. Több száz olyan összetevőt tartalmaz, amit a tápszerek nem, de fontos lenne az optimális fejlődéshez. Könnyen emészthető, magas kalória- és zsírtartalmú, tápláló - egy szóval: ideális.

Az anyatej több mint 200 alkotóelemet, köztük faj azonos fehérjét tartalmaz, mely tökéletesen hasznosul. Egy csepp anyatejben 4000 élő sejt van. Az anyatejből ötször annyi vas szívódik fel mint a tehéntejből.
Kiegyensúlyozottabb, önállóbb gyerek, majd felnőtt válik az anyatejjel táplált csecsemőkből.
A szoptatás babára gyakorolt pozitív élettani és lélektani hatásai megkérdőjelezhetetlenek és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban. Kevésbé közismert talán, hogy a szoptatás milyen jó hatással van az édesanyára, rajta keresztül pedig a gyermekre. A szoptató anyák vérnyomása alacsonyabb, fizikai és emocionális stresszre kevésbé reagálnak, egy EEG-vel végzett vizsgálat során pedig relaxációra utaló hullámokat regisztráltak az éppen szoptató édesanyáknál. A szoptató anyák jobban keresik gyermekük közelségét, mint nem szoptató társaik, az együtt töltött idő pedig válaszkészségüket növeli.
A szoptatás során felszabaduló oxitocin az emlősök körében alapvető szerepet játszik az anyai viselkedés modulálásában, ezentúl stresszt csökkentő hatásáról is tudunk. A kisbaba szopásának hatására szabadul fel a prolaktin is, melynek a tejtermelésben betöltött szerepe mellett szintén stressz-választ csökkentő, továbbá fájdalomcsillapító hatása is van. A kolecisztokinin mind a csecsemőben, mind pedig az édesanyában termelődik a szoptatás alatt, ellazító és fájdalomcsökkentő hatása van.
A szoptatás tehát nem „csak” az immunglobulinokkal ad többet, hanem egy nyugodtabb, pihentebb édesanyát is kap általa a baba. A kötődés kulcsmotívuma az anya megfelelő válaszkészsége, a szoptatás pedig – még ha áttételesen is – komoly szerepet játszik ebben.
A szoptatás előnyei - tetőtől talpig


Agy: A szoptatott gyermekeknek magasabb (8-10ponttal) az IQ-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését.
Szem: A látásélesség jobb az anyatejjel táplált babák esetében.
Fül: A szoptatott csecsemők körében ritkábbak a fül fertőzéses betegségei.
Száj: Az arcizmok a szopásnak köszönhetően jobban fejlődnek. Az egy évnél tovább szoptatott gyermekek esetében ritkábban van szükség fogszabályozásra.
Torok: A szoptatott gyermekek esetében ritkábban van szükség a mandula eltávolítására.
Légzőrendszer: A szoptatott csecsemők körében ritkábban és kevésbé súlyos formában fordulnak elő felsőlégúti fertőzések, nehézlégzés, tüdőgyulladás és influenza.
Szív és keringés: Azoknak a felnőtteknek, akiket csecsemőkorukban szoptattak, a koleszterin szintjük alacsonyabb. A szoptatott csecsemők szívverése lassúbb.
Emésztőrendszer: A szoptatott kisbabák között ritkábban fordul elő hasmenés és gyomor-bélrendszeri fertőzés. A legalább hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti az ételallergia kockázatát. A szoptatás a felnőttkori Crohn-betegség és colitis ulcerosa kockázatát is csökkenti.
Immunrendszer: A szoptatott csecsemők jobban reagálnak az oltásokra. Az anyatej segíti a kisbaba saját immunrendszerének érését. A szoptatás csökkenti a gyermekkori rák kockázatát.
Endokrin rendszer: Kisebb a cukorbetegség kockázata.
Vese: Mivel kevesebb sót és kevesebb fehérjét tartalmaz, az anyatej kevésbé terheli a kisbaba veséjét.
Vakbél: Azok a gyermekek, akiket nem szoptattak, gyakrabban kerülnek vakbélgyulladással kórházba.
Húgyutak: Szoptatott csecsemőknél kevesebb a húgyúti fertőzés.
Ízületek és izmok: A fiatalkori reumatoid arthritis kevésbé gyakori azoknál a gyermekeknél, akiket szoptattak.
Bőr: A szoptatott csecsemők körében ritkább az allergiás ekcéma.
Növekedés: A szoptatott kisbabák karcsúbbak egyéves korukban, és későbbi életükben is kevésbé valószínű, hogy elhíznak.
Széklet: Ritkább a székrekedés. A szoptatott kisbabák széklete kellemesebb illatú.

Húsz tipp a szoptatás sikeréért

1. Tájékozódj már a várandósság alatt a szoptatásról.

2. Szülés után tedd mellre mihamarabb a kisbabát. Ügyelj arra, hogy a mellbimbó minél mélyebbre kerüljön a szájába, teste párhuzamos legyen a tiéddel. Az előtej igen értékes a kicsi számára!
3. Csak olyan testhelyzetben szoptass, amely neked is kényelmes. Próbálj ki többféle megoldást.
4. Szoptass igény szerint éjjel-nappal, de az első hetekben legalább napi hét-nyolc alkalommal. Kérj huszonnégy órás együttes elhelyezést a kórházban.
5. Egy szoptatás legalább tizenöt-húsz percig tartson. Az első néhány perc után a szopás hatására váltódik ki a tejleadó reflex, ezután kezd ömleni a tej a baba szájába.
6. Annál több tejed lesz, minél többet és minél többször szopik a kisbaba. Ha átmenetileg kevés a tej, gyakoribb szoptatással biztosan növelni tudjátok a mennyiséget.
7. Az élettani sárgaság vagy egyéb okok miatt kezdetben aluszékony kisbaba gyöngéd felébresztését meg kell kísérelni, hogy elegendő tejhez juthasson.
8. Kezdetben mindenképpen előnyös, ha mindkét mellből megszoptatod a babát minden alkalommal. A későbbiekben te dönthetsz, melyik megoldás válik be legjobban.
9. A mellek keménysége, duzzadtsága nincs közvetlen összefüggésben a tejmennyiséggel, melynek jó része a szoptatás ideje alatt termelődik.
10. Ne használj bimbóvédőt, játszócumit, cumisüveget. Arra törekedj, hogy a baba a mellből lakjon jól, és szopással elégítse ki cumizás iránti igényét. Kezdetben egy óra hosszat is eltarthat egy-egy szoptatás.
11. A sebes mellbimbó rendszerint magától gyógyul, ha sokat levegőztetjük és hagyjuk rászáradni a csecsemőnyálat és az anyatejet. Szappannal, fertőtlenítőszerrel ne mossuk a mellbimbót!
12. Ha a kisbaba kezdetben nem szophat, ne csüggedj! Napi hatszori, rendszeres fejéssel szinte bármeddig fenntartható és fokozható a tejtermelődés.
13. A kisbaba gyarapodását hetente egyszer ellenőrizd, a szopások mérése felesleges, mert nem írható elő, hogy mennyit szopjon a kicsi. A kezdeti gyorsabb gyarapodás négy hónapos kor után lassul.
14. Hat hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége a kisbabának. Minden egyéb ital és táplálék adása az anyatejmennyiség csökkenését eredményezi.
15. Lázasan és betegen is lehet szoptatni. Az anyatej tartalmazza a betegség ellen termelődő védőanyagokat. A gyógyszerek többsége mellett nyugodtan szoptathatunk. A szoptatást mellgyulladás esetén is folytatni lehet. Az a legfontosabb, hogy a beteg mellből is rendszeresen ürüljön a tej.
16. A szoptatási problémákra mindig van megoldás. Keressük türelemmel és nagy önbizalommal!
17. A változó összetételű anyatej mindig, tehát egyéves kor után is, a gyermek igényeihez igazodik, és segít megelőzni az allergiát.
18. Hat hónapos kor után mindig a szopást követően kínáljuk meg szilárd táplálékkal a kisbabát. Ha éhes maradt, el fogja fogadni. Ha nem, várjunk még a hozzátáplálás megkezdésével.
19. Ha nincs kényszerítő oka az elválasztásnak, bízzuk az elválasztódás irányítását és idejét a kisbabára.
20. A gyermek javát és egészségét szolgálja, ha az anyatej egyéves korig meghatározó tápláléka marad, és ha a szoptatást legalább kétéves korig folytatjuk.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe