Veresegyház védőnői


A tartalomhoz

Ajánlott

VÉDŐOLTÁSOK

A rotavírusok elleni védőoltásA rotavírus a csecsemő- és kisdedkori súlyos gastroenteritisek leggyakoribb kórokozója világszerte. A kórkép spektruma az enyhe hasmenéses formától a súlyos, lázzal, hányással járó, dehidrációhoz vezető, halálos végű változatig terjedhet.
els
ő 3-5 évben minden gyermek átesik rotavírus fertőzésen, a betegség súlyos formája, erős hasmenés, dehydratio a 3-35 hónaposok között a leggyakoribb. A betegségben elhaltak számát évi 0, 1 1 millióra becsülik.
A kórokozó a széklettel, magas koncentrációban ürül, az átvitel szennyezett tárgyakkal, illetve szoros kontaktus révén következik be. A légúti terjedés is lehetséges.
A betegség világszerte elterjedt, incidenciáját a higiénés viszonyok aligbefolyásolják,a morbiditást lényegében nem csökkentette a terápia javulása sem.A súlyos forma átvészelése bizonyos védelmet nyújt újabb súlyos megbetegedés ellen, enyhe vagy tünetmentes infekciók azonban ismételten kialakulhatnak. Így a korai csecsem
őkorban történő oltástól is várható, hogy az attenuált oltóvírus védelmet nyújt későbbi, súlyos kórformával szemben.
A vírus támadáspontja a vékonybél nyálkahártyája: károsítja a bélbolyhokat. Ennek következtében a tápanyagokfelszívódása csökken. A béltartalom továbbhaladása és kiürülése meggyorsul,
A kórfolyamat súlyossága változó. Magas arányú a tünetmentes fert
őzés. Leggyakoribb az enyhe forma, csekély hőemelkedéssel vagy a nélkül, ritkán hányással, naponta 4 - 6, lazább széklet ürül, a közérzet alig romlik. A folyadékveszteség csekély, megfelelő összetételű és mennyiségű levek itatásávaé jól pótolható. A panaszok néhány nap alatt elmúlnak. Enyhe lefolyású a kisdedkori megbetegedések többsége.
A középsúlyos változatban jellemz
ő a bevezető láz, a hányás is gyakori. A nagytömegű, vizes széklet gyakori ürítése hamarosan jelentős vízvesztéshez vezethet, és hamarosan kialakulnak a középsúlyos dehidráció jelei. Az általános állapot, a közérzet rossz. A folyamat gondos észlelés, adekvát só- és folyadékpótlás esetében, otthoni ápolás mellett is rendeződik néhány nap alatt. Az állapot romlása kórházi kezelést igényel. Ez a változat a fiatalabb kisdedek között gyakori.
A kórkép súlyos formája szerencsére ritkább, leginkább csecsem
őkön, fiatal kisdedeken alakul ki. A kezdetben nem súlyosnak tűnő folyamat néhány óra alatt romlik, a gyakori vizes székürítés és a hányások miatt hamarosan életveszélyes exsiccatio, acidosis alakulhat ki. A súlyos esetek kezelés a laboratóriumi ellenőrzés, illetve a parenterális só- és folyadékpótlás miatt kórházban történhet.
A halálos kimenetel a súlyos, megfelel
ő kezelésben nem részesült esetekből adódik, leginkább a fejlődő országok viszonyai között gyakori.

Az MSD készítménye a
RotaTeq™ élő, attenuált, human-bovin reasszortment révén előállított, pentavalens vakcina, amely a vírus G1-2-3-4, P8 antigénjeit tartalmazza. Az előállító 3 oltást javasol - 2, 4 és 6 hónapos korban.
A GSK terméke
Rotarix néven került forgalomba. Monovalens készítmény, amely élő, attenuált, G1, P(8) antigenitású rotavírus törzset tartalmaz. Szájon át adandó..
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe