Lángolt kolbász tűzoltó módra
Hozzávaló:
1 kg kolbász
1 dl benzin (lehetőleg
98-as)
1 szál gyufa
1 poroltó
1 db tűzoltó
A kolbászt tegyük
olyan biztonságos helyre, ahol nem kap majd tőle semmi lángra Ha ez megvan,
akkor öntsük le óvatosan úgy benzinnel, hogy lehetőleg bennünket ne érjen, majd
riasszuk a tűzoltókat. Amikor már közelről hallatszik a sziréna hangja, akkor
egy határozott mozdulattal gyújtsuk meg az eleséget, és nézzük élvezettel, amint
serceg az égő paprikás zsír. Csak akkor hagyjuk, hogy a tűzoltók
hozzábabráljanak, amikor már úgy gondoljuk, hogy kellően meg van sülve. Azt
előre bocsátjuk, hogy igen költséges étel, mert manapság egy tűzoltósági
kivonulás nem filléres játék.
Lángolt kolbász parasztosan
Hozzávaló:
1 kg kolbász
1
disznóperzselő kézi készülék
1 szál gyufa (vagy kettő)
1 paraszt
A nyers kolbászt egy vaskampó segítségével felakasztjuk
valami olyan helyre, hogy ne kapjon lángot semmi. Ezt követően egy, esetleg ha
bambák vagyunk kettő szál gyufával meggyújtjuk a disznóperzselő kézi készülék
azon végét, ahol a gáz égés céljából kitávozik, majd ha eléri a kellő lángnyelv
nagyságát, akkor óvatosan meg-megcsapatjuk vele a kolbászt. A műveletet csak
akkor szabad megkezdeni, ha már ott van mellettünk egy paraszt. Onnan lehet
megtudni, hogy mikor van kész a kolbász, hogy a parasztnak rendesen csorog a
nyála. Ekkor a lángot eloltjuk, és a kissé meleg kolbászt felajánljuk emígyen:
Nesze, paraszt!