Főoldal
Hepatitis
Diabetes
Folttisztítás
Vitaminok
Scoliosis
Kapcsolat

www Be Healthy

 

Az egészséges táplálkozás

Gabonafélék

 

gabonaAz egészséges táplálkozásalapja a gabonafélék rendszeresfogyasztása.
Naponta többször fogyasszunk gabonafélékből készült táplálékot, elsősorban a teljesértékű, korpát is tartalmazó lisztből készült, magvakat is tartalmazó termékeket (péktermékek)!Teljes értékű gabonaféle a gabona magvak értékeinek megtartásával, teljesőrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszer, táplálék, valamint a hántolatlan, barna rizs. Őrizzük meg a gabonafélékből készült ételértékeit – és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csak igen kis mennyiséget!
A helyes táplálkozáshoz nélkülözhetetlen növényi rost a teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyérben, egyes péksüteményekben és tésztákban van.

Tej és a tejtermékek

 

A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap! (tejtermékek: tej, aludttej, kefir, joghurt, tejes ital, túró, sajt).
Naponta igyunk tejet és fogyasszunk savanyított tejtermékeket, mert egészséges!
Miért egészséges a tej?
A tej nem csak ital, hanem olyan táplálék, amely például nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot. Ez a fiatalok számára igen fontos. Ameddig a fogaink fejlődnek és a csontjaink nőnek sok kálciumra van szükségünk. Ha a serdülőkor végéig nem épül be szervezetedbe (csontjaidba) a kálcium, később ez pótolhatatlan. A lehetséges következmény: csontritkulás, ami törékennyé teszi csontjaidat, és gyakran vezet később töréshez,vagy csontelváltozáshoz.A megfelelő napi kálcium bevitel igen lényeges, mivel a csontok kálcium igénye mellettaz izom-összehúzódásához, az ingerület átvitelhez, a véralvadáshoz is kálcium ionok jelenléte szükséges. A táplálékkal történő kálcium bevitel mennyisége életkortól, nemtől,a csontok aktuális ásványianyag-tartalmától függ. A megfelelően összeállított, tejtermékben gazdag, halat, nyers zöldségeket egyaránt tartalmazó vegyes étrend a kálcium hiányos csontritkulásos betegségek megelőzésében elsőrendű.Minél idősebb egy gyermek, annál több kálciumra van szüksége. A 6 éves gyermeknapi szükséglete: 0,8 gramm a 14 évesé 1,2 gramm. Ez igen nagy mennyiség. Szerencsére a fehér „energiaital” egy literje már 1,2 gramm kalciumot tartalmaz. Tejjel és tejtermékekkel (joghurt, kefir, túró, sajt) minden fiatal elegendő kálciumot építhet be szervezetébe. Más táplálékban, pl. egyes gyümölcsökben a vitamin mellett (narancs) is sok kálcium van. Mégis szervezetünk akkor tudja legjobban felvenni a kálciumot, ha az a tejből, tejtermékekből származik.Ennek oka, hogy a tej tejcukrot és D vitamint is tartalmaz. Mindkettő fontos szállítóanyagkéntműködik közre a kálcium felszívódásában. És ezzel nincs vége a sornak,további összetevők: tejfehérje, foszfor, cink, jód, B1, B12 vitaminok erősítik az anyagcserédetés az immunrendszeredet. A tej a legjobb és legegészségesebb „energiaital”!!!

Húskészítmények

 

A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be a fiatalok egészséges táplálkozásában, együnk naponta húst, húskészítményt. A hús a fiatalok fejlődése szempontjából fontos fehérjét és vasat tartalmaz nagy mennyiségben.
Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve!
Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer!

Jó tanácsok mindenkinek

 

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy megterhelő: egyenletesen osszuk el anapi táplálékmennyiséget.A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez.Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből(pl. zsíros húsok), ételekből. Az elhízás megelőzése érdekében bőségesen fogyaszszunk zöldségfőzelékféléket, zsiradékmentesen,vagy kevés zsiradékkal elkészítve.
Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket (margarin vagy olaj)használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez !
Ha előre elkészített ételeket vásárolsz, a tájékoztató címke alapján ki lehet választani atelített zsírokban szegény termékeket. A telített zsírokat tartalmazó ételek gyakori fogyasztása érelmeszesedéshez vezethet.
Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket! Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket! Kerüljük a zsiradékban való sütést!
Csökkentsük az ételek sózását, különösen fontos ez a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat. Ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval ízesítsük ételeinket! A nátriumban gazdag étrend (túlzott sófogyasztás) magasvérnyomáshoz vezet.
A túlzott cukorbevitel egyes betegségek alapja lehet. Mértékletesen, ha lehet csakheti egy-két alkalommal fogyasszunk süteményt és édességeket. Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, (olvasd el a címkét!) italok gyakori fogyasztását!
Étkezés után mindig mossunk alaposan fogat, hogy megelőzzük a fogszuvasodást!Törekedjünk az egészséges testtömeg megtartására, illetve visszaszerzésére! Ezt rendszeres testmozgással és tudatos táplálkozással érjük el.
Mozogjunk tehát többet minden nap!
Mutassunk egymásnak jó példát!

 

Forrás : http://www.orvosnet.hu/