Vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok szerepe az egészségünk védelmében
A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, víz, sók nem elegendőek az egészséges táplálkozáshoz, vitaminokra is szükségünk van. Manapság már inkább mesterségesen állítják elő őket és az élelmiszeripar az élelmiszerek biológiai értékének növelésére használja.
Vitaminok :
Növényi és állati eredetű élelmiszerekben részben kötött, részben szabad formában találhatók.
Biológiai értékük attól függ, hogy a kötött vitamin az emésztőcsatornában felszabadítható e és így az anyagcserében részt vesz e.
Egyes vitaminok elővitamin formájában találhatók (A-béta karotin, D)
Angolkór terápiája D vitamin pótlás pl.:engeri halak májának kipréselt olaja (felnőtt szükséglete kevesebb, mint a gyermekeké)
Az E és K vitamint a bélben lévő mikroorganizmusok szintetizálják
Ha a táplálék nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vitamint (pl.: egyoldalú táplálkozás, fogyókúra, meg növekedett vitamin szükséglet, felszívódás zavara), akkor, vitaminhiány és evvel különböző vitaminhiányos betegségek alakulhatnak ki.
Az alábbi rizikófaktorok a vitaminok nagyobb mennyiségű bevitelét igénylik : testnövekedés, terhesség, nehéz fizikai munka, stressz, káros szenvedélyek, környezeti ártalom, betegség, fertőzés, állandó gyógyszerszedés, versenyszerű sportolás.
A normál bélflóra elpusztulása esetén is vitaminhiány léphet fel, mivel a bélbaktériumok B1, B6, B2, B12, K vitamint és folsavat is termelnek.
Antioxidánsok :
Az élő szervezetben az anyagcsere folyamatok során szabad gyökök képződnek az oxigénből. Egyes külső hatások túlzott szabad gyök képződéshez vezethetnek (túlzott napozás, cigifüst, kipufogógázok). Ezek nagyon aktív molekulák, szükségesek, mert a szervezetben hasznos szerepet játszanak, például a bakteriális fertőzések leküzdésében. Túlzott mennyiségben azonban károsítják a sejteket, jelentős szerepet játszanak a daganatos, érrendszeri, bőr és emésztőrendszeri betegségek kialakulásában. Az antioxidánsok ezeket a szabad gyököket semlegesítik, megakadályozzák a szövetkárosodást.
C-vitamin
E vitamin (szotyola, teljes értékű gabona, mandula, dió, mogyoró, zöldségfélék)
Karotin - sárgarépa, tök, brokkoli, barack
Szelén - tengeri hal, vese, máj
Cink - hús, máj, tojás, tengeri hal
Mangán - teljes értékű gabona
Réz - hús, tengeri hal, diófélék
Sok zöldséget, gyümölcsöt, salátaféleségeket fogyasztva, az ételeket kíméletesen elkészítve, azok készítéséhez növényi olajakat alkalmazva jutunk ezekhez a vitaminokhoz.
Az ásványi anyagok ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok, anyagcsere folyamatokhoz nélkülözhetetlenek. A szervezet nem képes ezeket előállítani, ezért fontos az ivóvízzel ill. az élelmiszerek útján pótolni. Az élelmiszerekben lévő mennyiség szerint makro- és mikroelemekre osztjuk őket, legtöbbjük esszenciális, azaz nélkülözhetetlen.
Kálium:
Legfontosabb ion
Ingerületvezető, javítja a szívműködést
Zöldségfélék, húsok
Főzővíz kiöntésekor: C vit. és Kálium veszteség
Hányás, hasmenés, vizelethajtás - káliumpótlás szükséges
Nátrium:
Opt. napi 5gr , de konyhasó formájában ennek ötszörösét is elfogyasztjuk
Sófogyasztást korlátozni kell, kimondottan vesebetegségekben és hypertoniában
Kalcium:
Csontok, fogak vázát képezi
Véralvadáshoz feltétlenül szükséges
Optimális napi 0,5 gr
Tej, tejtermékek
Magnézium:
Csontvázunk fontos alkotórésze
Izmaink működéséhez, energiaháztartáshoz szükséges
Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét
Száraz hüvelyesek (szója, mák, földimogyoró, mandula)