Főoldal
Hepatitis
Diabetes
Folttisztítás
Vitaminok
Scoliosis
Kapcsolat

www Be Healthy

 

 

Vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok szerepe az egészségünk védelmében

 

 

A fehérjék, zsírok, szénhidrátok, víz, sók nem elegendőek az egészséges táplálkozáshoz, vitaminokra is szükségünk van. Manapság már inkább mesterségesen állítják elő őket és az élelmiszeripar az élelmiszerek biológiai értékének növelésére használja.

Vitaminok :

  • Növényi és állati eredetű élelmiszerekben részben kötött, részben szabad formában találhatók.

  • Biológiai értékük attól függ, hogy a kötött vitamin az emésztőcsatornában felszabadítható e és így az anyagcserében részt vesz e.

  • Egyes vitaminok elővitamin formájában találhatók (A-béta karotin, D)

  • Angolkór terápiája D vitamin pótlás pl.:engeri halak májának kipréselt olaja (felnőtt szükséglete kevesebb, mint a gyermekeké)

  • Az E és K vitamint a bélben lévő mikroorganizmusok szintetizálják

  • Ha a táplálék nem tartalmaz megfelelő mennyiségű vitamint (pl.: egyoldalú táplálkozás, fogyókúra, meg növekedett vitamin szükséglet, felszívódás zavara), akkor, vitaminhiány és evvel különböző vitaminhiányos betegségek alakulhatnak ki.

  • Az alábbi rizikófaktorok a vitaminok nagyobb mennyiségű bevitelét igénylik : testnövekedés, terhesség, nehéz fizikai munka, stressz, káros szenvedélyek, környezeti ártalom, betegség, fertőzés, állandó gyógyszerszedés, versenyszerű sportolás.

  • A normál bélflóra elpusztulása esetén is vitaminhiány léphet fel, mivel a bélbaktériumok B1, B6, B2, B12, K vitamint és folsavat is termelnek.

 

Antioxidánsok :

Az élő szervezetben az anyagcsere folyamatok során szabad gyökök képződnek az oxigénből. Egyes külső hatások túlzott szabad gyök képződéshez vezethetnek (túlzott napozás, cigifüst, kipufogógázok). Ezek nagyon aktív molekulák, szükségesek, mert a szervezetben hasznos szerepet játszanak, például a bakteriális fertőzések leküzdésében. Túlzott mennyiségben azonban károsítják a sejteket, jelentős szerepet játszanak a daganatos, érrendszeri, bőr és emésztőrendszeri betegségek kialakulásában. Az antioxidánsok ezeket a szabad gyököket semlegesítik, megakadályozzák a szövetkárosodást.

  • C-vitamin

  • E vitamin (szotyola, teljes értékű gabona, mandula, dió, mogyoró, zöldségfélék)

  • Karotin - sárgarépa, tök, brokkoli, barack

  • Szelén - tengeri hal, vese, máj

  • Cink - hús, máj, tojás, tengeri hal

  • Mangán - teljes értékű gabona

  • Réz - hús, tengeri hal, diófélék

Sok zöldséget, gyümölcsöt, salátaféleségeket fogyasztva, az ételeket kíméletesen elkészítve, azok készítéséhez növényi olajakat alkalmazva jutunk ezekhez a vitaminokhoz.

csipkeGyümölcsök vitamintartalma:

Alma: C, B1, B2, B6, E, K, biotin, folsav, karotin, niacim

Őszibarack: C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Kajszibarack: C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Fekete ribizke: C, B1,B2, B6, E, biotin, karotin, niacim

Dió: C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Mogyoró: C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Szilva: C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Meggy: C, B1,B2, B6, biotin, karotin, niacim

Csipkebogyó: C, K, B1


Zöldség- és főzelékfélék vitamintartalma:

Burgonya: C, B1,B2, B6, biotin, folsav, niacim

Fejes káposzta: K, C, B1,B2, B6, biotin, niacim

Fejes saláta: K, C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Paradicsom: K, C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Petrezselyem zöld: C, B1,B2, B6, E, biotin, karotin, niacim

Paraj: K, C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Zöldborsó: K, C, B1,B2, B6, E, biotin, folsav, karotin, niacim

Zöldpaprika: C, B1,B2, B6,biotin, folsav, karotin, niacim

 

Ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

 

Az ásványi anyagok ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok, anyagcsere folyamatokhoz nélkülözhetetlenek. A szervezet nem képes ezeket előállítani, ezért fontos az ivóvízzel ill. az élelmiszerek útján pótolni. Az élelmiszerekben lévő mennyiség szerint makro- és mikroelemekre osztjuk őket, legtöbbjük esszenciális, azaz nélkülözhetetlen.

Kálium:

  • Legfontosabb ion

  • Ingerületvezető, javítja a szívműködést

  • Zöldségfélék, húsok

  • Főzővíz kiöntésekor:  C vit. és Kálium veszteség

  • Hányás, hasmenés, vizelethajtás - káliumpótlás szükséges

Nátrium:

  • Opt. napi 5gr , de konyhasó formájában ennek ötszörösét is elfogyasztjuk

  • Sófogyasztást korlátozni kell, kimondottan vesebetegségekben és hypertoniában

Kalcium:

  • Csontok, fogak vázát képezi

  • Véralvadáshoz feltétlenül szükséges

  • Optimális napi 0,5 gr

  • Tej, tejtermékek

Magnézium:

  • Csontvázunk fontos alkotórésze

  • Izmaink működéséhez, energiaháztartáshoz szükséges

  • Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét

  • Száraz hüvelyesek (szója, mák, földimogyoró, mandula)

Vas:

  • Hemoglobin nélkülözhetetlen alkotórésze, hiánya vérszegénységet okozhat

  • Paraj, sóska  nehezen oldódik, nehezen szívódik fel

  • Gabonában, gyümölcsben, zöldségben kevés

  • Hús, tojás, véres hurka, máj, tüdő, vese  sok vasat tartalmaz

Cink:

  • Több enzim ill. az inzulin alkotórésze

  • Hús, tojás, gabona magvak

Réz:

  • Vas tárolásához és vörösvértest képződéséhez szükséges

  • Hús, hal, tojás, bab félék, gabona, dió, mazsola

Foszfor:

  • Kalciummal együtt a csontok képződéséhez szükséges és több szabályozási folyamatban is részt vesz

  • Tejtermékek, hús, sajt, tojás, hántolatlan gabona, hüvelyesek

Jód:

  • Az energiafelhasználás sebességét szabályozza

  • Meggátolja a golyva kialakulását

  • Jódozott konyhasó, tejtermékek

d