A Cartier Gyémánt Tõr-díj:

A Crime Writers' Association (vagyis a Krimi Írók Szövetsége) a Cartier Gyémánt Tõr díját 2004-ben az amerikai író, Lawrence Block kapta meg. A krimi mûfaj képviselõinek életmûvét honorálandó elismerést tizenkilenc esztendeje minden évben kiosztják. Az elõzõ díjazottak között szerepelt John Le Carré, P.D. James, Ruth Rendell és Colin Dexter.

A Tõr Block világszerte bezsebelt elismerés-sorozatának utolsó darabja. Õ a Grandmaster of the Mystery Writers of America birtokosa, négy alkalommal honorálták az Edgar Allen Poe - és Shamus - díjakkal, ill. a Japanese Maltese Falcon-t is sikerült elnyernie. Novellái pedig a French Societe 813 trófeával gazdagították.

Amikor értesült a Gyémánt Tõr-díjról, a szerzõ így reagált: „Nem találok szavakat
. Pedig illene, nem? Amikor valakit egy ilyen hatalmas elismerés ér, miután fél évszázadon keresztül mást sem csinált, mint kiköpdöste és összerakosgatta õket, jó lenne, ha egy ilyen alkalomnál is elõjönnének. Amit mondani szeretnék, az, egyszerûen annyi, hogy ez óriási megtiszteltetés, amirõl ugyan néha-néha biztos mohón álmodoztam, sose gondoltam, hogy tényleg megkapom. Ha valakit egy ilyen neves társaság kitüntet életmûvéért, a legkiválóbb kollegái a világon neki ítélik a díjat... hát, mit mondhatnék?”

A Tõr átadására 2004. május 12-én, a londoni Savoy Hotelben került sor.
A CWA elnöke, Hilary Bonner így fogalmazott: „
Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen kiváló szerzõnek nyújthatjuk át legtekintélyesebb díjunkat, és külön öröm, hogy személyesen Londonba repült érte.

A díjat 1986-ban alapították, elsõ nyertese Eric Ambler volt. A továbbiak: P.D. James, John Le Carré, Dick Francis, Julian Symons, Ruth Rendell, Leslie Charteris, Ellis Peters, Michael Gilbert, Reginald Hill, H.R.F. Keating, Colin Dexter, Ed McBain, Margaret Yorke és Peter Lovesey. A CWA Gyémánt Tõr Díjat 2003-ban Robert Barnard kapta.


Pár kép az átadásról (kattints a képekre a teljes méretû fotókért!):

 


vissza