Hírek:

2008. június 10.

Közel egy éves kihagyás után persze jó néhány hír már egyáltalán nem számít újdonságnak, sőt, de szerencsére történt elég dolog Blockkal ahhoz, hogy még így is össze lehessen hozni egy érvényes frissítést. Kötelező körként, csak a dokumentálás kedvéért: menetrendszerűen gyarapodott a Scudder- és a Bernie-sorozat is (Ha a szent kocsma is bezár; A betörő, aki eladta Ted Williamst, illetve az Agave 100-kötetbe bekerült egy Rhodenbarr-novella is, A betörő, aki beugrott Elvishez címen), és az ígéretnek megfelelően, egyedülálló módon egy magyarországi világpremier keretében megjelent a negyedik Keller-regény is, Bérgyilkos inkognitóban címen!
A magyar kiadások mellett bővült emberünk mozgóképes interjúinak nem túl hosszú listája is: egyrészt itt van egy hat (!) részes YouTube-videósorozat, amelyben bizonyos Barbara Peters a The Criminal Calendar című műsor keretei között diskurál Blockkal - összességében majd' egy órás beszélgetés, tehát abszolút tartalmas (bár furcsamód Kellerről nem esik szó), és a minősége is tűrhető.
Felkerült a netre még egy, bár nagyon rövid videóanyag is, amiben viszont abszolút a bérgyilkos a főhős, ugyanis az alig hat perces felvételen Block a Bérgyilkos a célkeresztben zárónovelláját (Keller és a nyulak) olvassa fel, illetve hozzá is fűz pár megjegyzést (ezek persze túl sok újdonsággal nem szolgálnak azok számára, akik olvastak már LB-vel készült interjút).
Akinek esetleg nem lenne elég a remekül bővülő hazai Block-kínálat, az előre örülhet, mert 2008 vége, és a jövő év eleje egyaránt nagy meglepetést tartogat. Kezdve az utóbbival, mivel az lenne a kisebbik falat, az a friss hír, hogy a Block korai ponyváit (Grifter's Game, Lucky at Cards, A Diet of Treacle) megjelentető, nagyszerű Hard Case Crime-sorozat újabb csemegét ásott elő a mestertől. A 2009 januárjában érkező, beszédes című Killing Castro az, amit a cím ígér: a történet szerint egy 20.000 dolláros összeg fejében öt figura is arra vállalkozik, hogy el teszi láb alól Kuba miniszterelnökét. A HCC szerint ez az eredetileg 1961-ben kiadott regény az életmű legritkább darabja, és anno egy olyan álnéven jelent meg, amit emberünk azóta se használt - és amit a honlap nem is kegyeskedik megosztani a látogatókkal. A könyv valószínűleg az előbb említett, korai írásokhoz hasonló (egyszerű, de élvezhető) vállalás lehet; mindenesetre nagy izgalommal várjuk, már csak a rendkívül mókásra sikerült borító miatt is.
Az előbb említett komolyabb megjelenés kicsit korábbra, novemberre várható, és nem kevésbé különleges. A mára szinte beszerezhetetlen (de legalábbis hatalmas összeget érő) korai novelláskötet, a 24 írást egybegyűjtő One Night Stands és a szintén nagy ritkaságnak számító The Lost Cases of Ed London (ami Block egy kevéssé ismert magánnyomozójáról írt három kisregényt tartalmaz) kerül most kiadásra a HarperCollins jóvoltából, puhafedeles kötetben, One Night Stands and Lost Weekends címen. Bár Block véleménye szerint (amire nem feltétlen kell hallgatni) a korai novellák távolról sem remekművek, sőt, inkább kicsit zavarba is hozzák, nemrég elgondolkodott, hogy talán szerencsésebb lenne elérhetővé tenni őket, mert mégiscsak jobb, ha olvassák az emberek, amiket írt, mintha nem olvasnák őket. Azért örülünk, hogy két regényírás és távgyaloglás között a mester eltöpreng ezeken a dolgokon is.
Csak érdekességképp, már nincs relevanciája: idén március-április fordulóján, a New South Wales-i Henry Lawson Theatre Guilty or Not címen tartott egy négy darab, egy-felvonásos előadásból álló estet - kettőért Block volt a felelős. Mindkettőhöz saját novellát dolgozott át, így a How Far It Could Go-ból egyszerűen How Far címre keresztelt darab lett, a One Day I'll Plant More Walnut Trees sztorinak pedig megmaradt a címe. A háttértörténet annyi, hogy Blockot megkereste egy Los Angeles-i színházi figura, aki adaptálni szerette volna a How Far novellát, ehelyett viszont a szerző ajánlotta fel neki, hogy elvégzi ő a feladatot, még úgysem próbálkozott ilyesmivel. A dolog szépsége, hogy emberünk persze nem tudott jelen lenni az előadásokon.
Jóval izgalmasabb viszont, hogy a fent említett két külföldi megjelenés mellé illeszthető még egy: kiderült ugyanis, Amerikában milyen friss írás várható Blocktól. Egy Step by Step: A Pedestrian Memoir címre keresztelt könyvről van szó, ami, talán sejthetően nem fikció, hanem egy - meglepetés! - memoir, ami jó néhány évet ölel fel szerzője életéből - meglepetés! - a gyaloglásra koncentrálva. Szó lesz benne a gyerekkoráról, illetve egy Lynne-nel átélt spanyolországi kalandról, a távgyaloglás-hobbiról meg sok másról. A megjelenés pontos időpontját egyelőre nem tudni, de valamikor 2009-re várható a könyv (ami, mellesleg az első ilyen vállalkozása Blocknak, non-fiction vonalon eddig csak magáról az írásról szóló kötetei jelentek meg).
A végére pedig egy filmhír, ráadásul magyar vonatkozással: megvan a kint lassan DVD-n is megjelenő My Blueberry Nights hazai premierjének időpontja - július 3.! A forgalmazó a Budapest Film, akinek kiváló érzékenységéről árulkodik, hogy az eredeti megnevezést kiegészítette egy alcímmel, így a jövőben My Blueberry Nights - A távolság íze címen hivatkozhatunk majd a friss Wong-mozira. A bemutatásért járó köszönet mellett tehát kijár egy külön vállveregetés is a BuFinak.

2007. augusztus 22 .

Így alakult: a hosszú szünet után most két hónapon belül két frissítésre is jutott elegendő anyag. Mint azt persze már mindenki tudhatja, időközben tényleg megjelent a Scudder-sorozat negyedik és ötödik része (fel is került róluk egy-egy ismertető az oldalra), úgyhogy legközelebb valószínűleg Bernie lesz soron - de az még odébb van. Addig is, szerencsére több érdekes információ jutott így a nyár végére:
Az első és talán legizgalmasabb hír, hogy a Bérgyilkos-sorozat meglepetésszerűen bejelentett negyedik kötete, míg Amerikában jövő júliustól olvasható, világpremierjét nálunk tartja: Magyarországon elsőként, már 2008 júniusában megjelenik a Hit and Run!
Ugyancsak minket érint, hogy az idén 25 éves Nyolcmillió halál jubileumi kiadásához írt Block-utószó olvasható magyarul is, méghozzá ide kattintva! (Köszi, Bálint!)
Az előzőekhez képest jóval kisebb falat, és Kizárólag Rajongóknak Szóló Infó, de nekik tényleg érdekes lehet: Blocktól a nálunk eredetileg 1984-ben kiadott Betörő a szekrényben után nem sokkal, még jóval a Bérgyilkos megjelenése előtt olvasható volt egy szösszenet magyarul! Az álmok városa című, 1989-es krimiújságról van szó, mely a Kroki krimi-sorozatban látott napvilágot, egy fekete-fehéren illusztrált, 58 oldalas magazin formájában. Az Alfred Hitchcock's Mystery Magazine és az Ellery Queen's Mystery Magazine c. kiadványokból válogatott mini-gyűjtemény négy sztorit tartalmaz, köztük a címadó Block-írással. Érdekes, izgalmas egybeesés, hogy ez a rövid, tizenpár oldalas történet eredetiben a Cleveland in My Dreams címet viseli - vagyis ez az egyetlen olyan novella a szerzőtől, amiből rövidfilm-verzió is készült (ld. a 2006. októberi frissítést). A kiadvány beszerzése persze nem egyszerű, de talán pont ezért is olyan izgalmas feladat.

2007. július 1.

Az elmúlt háromnegyed évben Blockot illetően nem történt túl sok izgalmas hazánkban: bár a harmadik Keller-regény óta megjelent a Rhodenbarr-sorozat negyedik darabja A betörő, aki Spinozát olvasott címen (fel is került róla ismertető az oldalra), ezt leszámítva csend - egészen mostanáig.
Ijesztően hosszú idő után ugyanis végre folytatódik a Scudder-sorozat, ráadásul rögtön két könyvvel: júliusban ugyanis megjelenik a Döfés a sötétben és a Nyolcmillió halál! Borító és pontos dátum egyelőre még nincs, van viszont ízelítő: elolvashattok három fejezet az előbbiből itt, az utóbbiból pedig itt. (Köszi, Bálint!)
Külföldön szerencsére viszonylag sokminden történt, amiről érdemes beszámolni. Kezdetnek például, hogy megjelent egy régi-új Block könyv: a 2004-ben alakult, poros, elveszettnek hitt krimiket újra megjelentető Hard Case Crime kiadó már több ízben elővette emberünket; először a Grifter's Game-mel (ami eredetileg Mona címen jelent meg), illetve a The Girl with the Long Green Heart-tal; idén februárban pedig az 1964-es, eredetileg álnéven kiadott Lucky at Cards c. darabbal (ami 40 éve még mint The Sex Shuffle került boltokba). Ezek a kiadások (és az eladások) is jelzik, hogy szerencsére bőven van még érdeklődés Block iránt, és bár a könyvtől nem kell csodát várni (egyszerű sztori a kártyacsalóról, aki egy kisvárosba érkezve beleszeret az egyik helyi pénzeszsák nőjébe, akivel aztán közösen ki akarják iktatni a felesleges harmadikat), azért nagyon is korrekt munka: kis emlékeztető Block pornóírói vénájáról, pergős, lényegretörő cselekmény - pont amit egy ilyen borítójú könyvtől el lehet várni.
Ehhez kapcsolódóan még egy izgalmas, és jóval frissebb hír: ugyanebben a sorozatban jövő januárban napvilágot lát egy másik régi-új regény is. A címe A Diet of Treacle, és ez még régebbi írás (a borító majdnem 50 évesnek hirdeti), ráadásul Block tőle szokatlanul női főhőssel dolgozik benne; fél év múlva mindenki leellenőrizheti, hogyan.
Ismét ugrás vissza: szerzőnk újra vendége volt a The Late Late Shownak idén februárban, ahol Craig Ferguson pont a fenti Lucky at Cards megjelenése kapcsán beszélgetett vele. A hat percnél valamivel hosszabb felvételben (.mov formátumban itt, .wmv-ként itt) szó esik a könyvről és Block egyre jobban eluralkodó maraton gyaloglás-szenvedélyéről; szórakoztatóbb, érdekesebb interjú, mint a múltkori.
A '80-as években tartott írói szeminárium előadásait egybegyűjtő, saját kiadású Write for Your Life c. kötet már régóta nem kapható sehol, de ez az állapot most megváltozott: a HarperCollins most kihozta az anyagot e-book formátumban, és az oldalukon meg is lehet vásárolni, alig 8 dollárért.
Már elég régóta közismert, ettől függetlenül azért továbbra is nagyon izgalmas hír, hogy Block nemsokára új regénnyel jelentkezik: a cím Hit and Run, így könnyen kitalálható, hogy Kellerről van szó. Csakhogy, az eddigiektől eltérően nem epizodikus felépítésű, novellákra osztott kötethez lesz szerencsénk, hanem egyetlen történetet feldolgozó könyvről - angolul jövő tavasszal, magyarul egyelőre még nem tudni, mikor.
Elkészült a My Blueberry Nights: megvolt a bemutató a Cannes-i filmfesztiválon (Block nem tudott jelen lenni az eseményen, így ő hiányzik az ott készült fotókról), és ugyan a hazai forgalmazásról egyelőre semmi infó (de remélhetőleg azért elérhető lesz nálunk is, legalább Wong Kar Wai-ra való tekintettel), azt viszont lehet tudni, hogy Európa több országában is az év végén debütál. Ami emberünket illeti: a májusi hírlevél tanúsága szerint még ő se látta, megvárja az amerikai bemutatót, így nem tudott róla nyilatkozni, mennyi köze is van az elkészült filmhez. (Emlékeztető: ő van feltüntetve a forgatókönyv társírójaként, de WKW improvizatív rendező, szkript nélkül szokott dolgozni, így erősen kérdéses, hogy Block hozzájárulása sokat jelentett-e.)
A HarperCollins elkezdte újra kiadni Block legkorábbi, hazánkban egyelőre nem ismert sorozatát, a nyolc kötetes Evan Tanner-szériát. A könyvek mindegyike új borítót és utószót kapott, és a tervezett havi két kötetes megjelenésnek köszönhetően még bőven az év vége előtt komplett lehet a gyűjtemény, az angolul tudók számára legalábbis. Ráadásul az utóbbi időben Block elgondolkodott rajta, hogy talán ellenőrizni kéne, él-e még az aludni képtelen kém, úgyhogy van rá esély, hogy majd' tíz év után új Evan Tanner-regény kerül boltokba.

2006. október 17.

Nem szándékos, egyszerûen így alakult: ezúttal ismét Kellerhez kötõdik a frissítés. Október 12-étõl ugyanis boltokban a trilógia záró darabja, a Bérgyilkos mindörökké: bemutatni, de akár címszavakban is jellemezni teljesen felesleges - tényleg csak jó szórakozást lehet hozzá kívánni.
Mellesleg, a teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt egy évben megjelent a Rhodenbarr-sorozat harmadik kötete, A betörõ, aki szeretett Kiplinget idézni, úgyhogy lassan bár, de azért csordogál a Block-életmû hazánkba is. És jövõre, ha igaz, Scudder hosszú szünet után visszatér, szóval szurkoljunk, és miegyéb.
A Bérgyilkos mindörökké kapcsán az angolul (jól) tudóknak érdemes meglátogatnia a következõ linkeket: interjúkról van szó, de nem írott formájú, hanem élõszavas beszélgetésekrõl. Elõször is itt van a Kacey Kowars-szal felvett eszmecsere (mellesleg az úr már korábban is társalgott Block-kal, lásd az egyik korábbi frissítést); folytatásnak pedig elérhetõ Michael Artsis interjúja (több, mint fél óra!); de a telhetetlenek meghallgathatják, ahogy Block felolvas a friss könyvbõl, itt és itt.
A kint élõknek valószínûleg nem lenne nagy szám, de nekünk talán érdekes lehet, hogy a szerzõt már élõben is láthatjuk: a hivatalos honlapra ugyanis felkerült a The Late Late Show with Craig Ferguson 2005. márciusi adásának azon részlete, melyben Block ül a házigazda kanapéján. Nem sokkal több, mint hét perc, meg egyáltalán, ez egy sima talkshow, vagyis felesleges lenne elmélyült beszélgetést várni - de talán ez az egyetlen, neten keringõ (hivatalos) felvétel emberünkrõl, úgyhogy legalább unikumnak számít. Elérhetõ Quicktime- és Media Player-formátumban.
Ismét az angolosoknak lehet értékes infó, hogy két maraton-gyaloglás között Block azért frissítgeti hivatalos oldalán található könyvesboltját, így a régóta nem kapható, Write for Your Life címû, az írásról szóló könyve újra elérhetõ, igaz, a hír elsõsorban az e-book formátumot tolerálóknak kedvez. Bár kapható még hagyományos könyvként is, de érdemes megnézni az árát, mielõtt elindítjuk a rendelést.
A Bérgyilkos mindörökké mellett Amerikában megjelent pár, Blockhoz kötõdõ antológia: a Murder at the Foul Line-t és a Murder in the Rough-ot egyaránt Otto Penzler szerkesztette, és LB egy-egy novellával képviselteti magát bennük; a Manhattan Noir címû gyûjteményt viszont (a kötelezõ saját sztori mellett, természetesen) õ maga szerkesztette.
Block esetében filmadaptációkról beszélni elég halott vállalkozás: kevés van, de lehet, hogy jobb lenne, ha még ezek se léteznének. Idén új feldolgozással bõvült a kör: Mark K. Sullivan testvérével, a forgatókönyvért felelõs Olive-val közösen elkészítette a Cleveland in My Dreams címû novella mozgókép-verzióját. Egy viccbõl született, következésképp könnyed, humoros sztoriról van szó; a testvérpár munkája pedig majd' félórás rövidfilm, mely a tavalyi Route 66 filmfesztiválon a Legjobb vígjáték kategóriában díjat nyert, és állítólag máshol is jól szerepelt. Ha még van belõle, akkor a DT@lawrenceblock.com címen ("Attention DVD" tárggyal) megrendelhetõ 15 dollár+postaköltség áron.
Bár számunkra aligha létezik annál örömtelibb hír, hogy megjelent az utolsó Keller-regény, mégis, zárásként álljon itt Valami Igazán Komoly: nagy dolog van készülõben, ami ráadásul sokkal szélesebb közönség számára fogja ismertté tenni Block nevét. Arról van szó, hogy a zseniális Hong Kong-i rendezõ, Wong Kar-Wai (a nálunk is bemutatott Vadító szép napok, 2046, illetve a videón/DVD-n is elérhetõ Bukott angyalkák, Chungking Express és a Szerelemre hangolva címû remekek alkotója) közös projektbe vágott szerzõnkkel: az elvileg 2007-ben bemutatásra kerülõ film a My Blueberry Nights címet fogja viselni, és a forgatókönyv WKW és LB szüleménye.
Ez két szempontból is egyedülálló: Block elsõ, ilyen jellegû munkájáról van szó (keringtek arról hírek-nyilatkozatok anno, hogy megírta a Bérgyilkos szkriptjét is, de ebbõl ki tudja, mennyi igaz); továbbá fontos tudni, hogy Wongnak nem szokása forgatókönyveket írni (nagyjából mindig a fejében van az adott történet, de valójában improvál a forgatáson), így különösen érdekesnek látszik a vállalkozás. Az IMDb oldalán figyelemmel követhetõ a film alakulása, és ha bemutatás-közelbe kerül a mozi, természetesen itt is lehet majd róla olvasni. (És csak zárójelben, trivia-infóként egy apróság: a WKW-filmek állandó fõszereplõjét jelentõ Tony Leung nagy rajongója a Scudder-regényeknek, és beszélgettek Block-kal arról, mi lenne, ha közösen belevágnának egy ázsiai-amerikai magándetektív történetének leforgatásába - de LB saját bevallása szerint ez az ötlet egyelõre nem több kósza gondolatnál, ki tudja, lesz-e belõle valami.)

2005. augusztus 20.

Alapbeállítás, hogy minden új megjelenés kisebb ünnep, a mostani viszont még különlegesebb alkalom: augusztus 18-án ugyanis boltokba került a Bérgyilkos a célkeresztben, vagyis Block egyik legjobb könyvének folytatása! Ismét itt van Keller, ráadásul az aktuális történet az eddigi leghosszabb, a szerzõ hazánkban megjelent írásai közül - ha ez valakit nem csigáz fel, az már rég rossz. Aki esetleg mégis hezitál, az elolvashatja a könyv elsõ három fejezetét (köszi, Bálint!), hogy aztán rájöjjön, felesleges annyit gondolkodni a beszerzésen.
Még egy hírmorzsa erejéig Kellernél maradva: most már egészen biztos, hogy jön a régen beígért harmadik könyv; Hit Parade lesz a címe, de még 2006. áprilisáig várnunk kell rá - mindenesetre itt az adatlapja, borítóval, de egyelõre tartalom nélkül.
Bár a fenti megjelenéssel lehetetlen versenyezni, mégsem túlzás azt mondani, hogy óriási érdekesség következik. Fény derült rá, hogy Block magyarországi bemutatkozása nem az a bizonyos Magvetõ kiadó-féle Betörõ a szekrényben (1984-bõl), hanem egy évvel korábbra datálható: a Népszava Évkönyvben ugyanis 1983-ban, Fehérvári Mihály fordításában megjelent egy Block-novella, A legjobb börtön címmel (köszi, Dohi!). Igazi, nagybetûs Kuriózumról van szó, már csak azért is, mert a novella 1959. januárjában jelent meg a Science Fiction Stories (!) magazinban, Make a Prison címen, és ez az írás ma már csak a - szinte - beszerezhetetlen One-Night Stands c. novelláskötetben lelhetõ fel - egyszóval a különlegességeket értékelõk számára igazi kincs a rövidke írás. És a lényeg: ide kattintva elolvashatjátok a történetet!

Mostanában még külföldön sem történt semmi egetrengetõ, már ami Blockot illeti; a munka mellett beszédeket mondott itt-ott, elõszót írt, belevetette magát a távgyaloglásba - szóval, ez utóbbit leszámítva gyakorlatilag a szokásos. Szerencsére mi újabb, remek olvasnivalóval lettünk ellátva, úgyhogy jó mulatást mindenkinek!

2005. május 2.

Alig két hónappal az elõzõ Block-megjelenés után ismét lehet örülni: május 19-én kerül boltokba A betörõ, akit szekrénybe zártak - vagyis a Rhodenbarr-széria második kötete. A könyv borítóját, viszonylag nagy méretben, megnézhetitek itt; sõt, ide kattintva elolvashatjátok az elsõ két fejezetet - csak itt, csak most, csak nektek, tudjátok. (Köszi, Bálint!)

2005. február 26.

...ilyenkor örülök annak, hogy elõrelátó voltam, és nem ígértem rendszeres frissítést.
Szóval, történt egy s más dolog az elmúlt hónapokban, már ami Blockot és nem mellékesen a honlapot illeti. Lássuk:

Nemrég jelent meg Amerikában a Scudder-sorozat 16. kötete, All the Flowers Are Dying címmel - bõvebben olvashattok róla a könyvek rovat megfelelõ részlegében (természetesen a borító is kikerült), itt elég annyi, hogy állítólag ez lesz az egyik legkeményebb tagja a sorozatnak, s meglepetésekben sem szenved hiányt.
Szintén könyvek, de a hazai fronton: február 24-én megjelent A halál völgyében, vagyis a harmadik Scudder-regény, amihez borító már van, ismertetõ pedig hamarosan lesz; májusban jön továbbá a második Bernie, A betörõ a szekrényben.
Megkésve bár, de felkerült az elsõ Rhodenbarr-könyv ismertetõje (ami az ekultura.hu-n is olvasható volt).
Felkerült egy új esszé, LB tollából, saját fordításban; ezúttal a hangoskönyvekrõl értekezett a Mester, a tõle megszokott stílusban - itt olvasható.
Találtam egy érdekes fotót Blockról, és mivel ohne képek rovat, itt lehet megkukkantani.
Kacey Kowars, egy Amerikában menõ, írókra, költõkre specializálódott, valószínûleg népszerû rádiós mûsor vezetõje január 5-én Block-kal beszélgetett; az interjú letölthetõ innen .wma (Windows Media Playert igénylõ), ill. innen .mov (vagyis Quicktime-os) formátumban. Majd' fél órás darab, melyben sokmindenrõl szó esik, úgyhogy érdemes nekiülni - mostmár legalább hallhatjuk is emberünket beszélni.
Januárban új, kilenc részes mini-sorozat indult Amerikában, Tilt címmel - hogy mindez miért, hogyan érinti Blockot, azt megtudod itt.
Január 2-ától Blocknak saját rádiómûsora van, Audiobook Café címmel, az XM Satellite Radio-nál; a téma, címébõl adódóan a hangoskönyvek: az egy órás adásokban LB véleményez egy általa meghallgatott (ill. elolvasott) könyvet, és beszélget is, alkalmanként két szerzõvel - a fentebb említett esszé is ez alkalomból íródott.
Filmes szakasz: jelen állás szerint úgy tûnik, mostmár tényleg nem lesz semmi az A Walk Among the Tombstones címû, Scudder-regényen alapuló moziból (viszont a széria köteteinek jogai újra szabadok, szóval ki tudja, lehet, hogy valaki belevág a közeljövõben); a Bérgyilkoson alapuló, Keller munkacímû projekt továbbra is él és virul, a New Amsterdam Entertainmentnél dolgoznak rajta, s talán még az idén lehet belõle valami.
Filmes szakasz továbbra is, de az "egyelõre még bizonytalan" kategóriából: úgy néz ki, LB írja a Small Townból készülõ film forgatókönyvét; ill. szintén õ követ el egy eredeti (vagyis nem saját íráson alapuló) szkriptet is, egy ismert (de meg nem nevezett) rendezõnek, akinek filmjében egy szintén ismert (de szintén meg nem nevezett...) színésznõ is szerepet vállalt - úgy tûnik, 2005-ben nem lesz sok szabadideje szerzõnknek.
Ha már szóbakerült a Small Town, a Blockról szóló esszék közé felkerült egy újabb, mely ezt a 2003-as könyvet tárgyalja. Lustábbaknak link.
A kint jó fogadtatású, Brooklyn Noir címû antológiának folytatását (Manhattan Noir) Block jegyzi; már írt hozzá egy novellát, és megkezdte a történetek összeválogatását, de a megjelenés még odébb van.
Március 15-én Block a CBS Late Late Showjában beszélget Craig Fergusonnal - állítólag vicces a fazon, ráadásul az írás sem idegen tõle, szóval reméljük a legjobbakat.

Mostanra ennyi jutott. Ja, és ígérem, hogy a következõ frissítés nem hónapok múlva lesz... vagy talán az lenne a legjobb, ha továbbra sem ígérgetnék semmit. Úgyhogy maradjunk az "idén"-ben.

2004. szeptember 8.

Ugyan az eredetileg jövõ hétre meghirdetett Bernie-regény szeptember 30-ára csúszik, a remekbe szabott borító azért felkerült a megfelelõ helyre.
Más. Block pályájának meghatározó eseménye volt, mikor idén átvehette a neves Gyémánt Tõr díjat; nem ma történt, de mindenképp külön helyet érdemelt a honlapon - itt.
Ha már Bernie elsõ eljöveteléig várnunk kell, felkerült az oldalra egy Scudder-novella magyarul, hogy legalább õ enyhítse egy kicsit a várakozás nehéz perceit.
Két rövid könyvhír: Block elsõ regénye, a Mona újra megjelenik Grifter's Game címmel szeptemberben; a legújabb könyv pedig, melynek címe All the Flowers Are Dying, elõreláthatólag jövõ tavasszal lát napvilágot (az utóbbi infóért köszönet Dohinak!).
Végül pedig, az Agave Kiadónak köszönhetõen az érdeklõdõk elolvashatják A betörõ, aki parókát viselt elsõ 30 oldalát: innen lehet letölteni a .pdf file-t (a megnyitáshoz Adobe Acrobat Reader program szükséges)!

2004. augusztus 7.

Viszonylag nagy kihagyás után egy remek insider-infóval kezdhetjük az augusztust: szeptember közepén jelenik meg a Rhodenbarr-sorozat elsõ kötete, A betörõ, aki parókát viselt címmel! Zseniális darab, szerintem nem lehet nem szeretni.
Az oldal bõvült továbbá két interjúval: az egyiket maga LB készítette kedvenc betörõjével, a másikat pedig a Daily Telegraph egyik szerzõje Block-kal - mindkettõt érdemes elolvasni. A lustábbaknak egy link: itt tessék kutakodni. (Az infóért, és az utóbbi interjúért köszönet VB-nek!)

2004. június 6.

Csak pár sornyi frissítés: Mr. Block megnézte a honlapot, és tetszett neki - az alábbi rövid üzenet tõle származik. El lehet képzelni, hogy milyen hatást gyakorolt kedélyállapotomra ez a két mondat.

"Gabriel,

Just wanted to thank you for doing such fine work on the site. While I can't read a word of it, I'm grateful all the same!

LB"

("Gábor,

Csak meg akarom köszönni az oldalon végzett remek munkát. Ugyan én egy szót sem értek belõle, mégis nagyon hálás vagyok érte!

LB")


2004. június 3.

A Könyvhét elkezdõdött, s e jeles alkalommal egybekötve megnyílt az oldal is.