Életút:


Lawrence Block a New York-i Buffalo-ban született, 1938-ban. Miután megszerezte a diplomáját az ohiói Antioch College-ban, egy New York-i kiadó postázójában kezdett el dolgozni.

Elsõ novellája 1957-ben jelent meg, azóta folyamatosan publikál: a mai napig több mint 60 kötete látott napvilágot; a saját nevén kívül Paul Kavanagh-ként is tevékenykedett. Ezen kívül, korai éveiben, mikor még erotikus regényekkel kereste a kenyerét, Andrew Shaw, Sheldon Lord és Jill Emerson név mögé bújva is megjelentetett könyveket.

Lawrence Block három regénysorozatával szerzett igazán nagy megbecsülést: az Evan Tanner-sorozat fõszereplõje a koreai háború veteránja, aki egy sebesülés folytán nem tud aludni; a Bernie Rhodenbarr-sorozat fõhõsének antikváriuma van, de esténként kiváló besurranó tolvajként tevékenykedik; a Matt Scudder-sorozat címszereplõje pedig egy engedély nélkül dolgozó magándetektív, akinél jobban kevesen ismerik New York sötét világát.
Rajtuk kívül ismert karaktere még Martin Ehrengraf, az ügyvéd, aki csak novellákban tûnt fel; illetve J. P. Keller, a bérgyilkos is, akivel eddig két regényben találkozhatott az olvasó.
Noha életmûve már a fentiek említésével is igen terjedelmes, Block magáról az írástudományról is értekezett több könyvben is, például a rendkívül sikeres Telling Lies for Fun & Profit-ban.
Munkásságáról bõvebben a könyvek rovatban lehet olvasni!

Hírnevét alapvetõen az egyedülálló Matt Scudder-regényeknek köszönheti, amelyekért minden létezõ elismerést megkapott Amerikában: az Edgar-, Shamus- és Maltese Falcon-díjak mellett 1994-ben a Mystery Writers of America odaítélte neki a Mystery Grand Master-címet is, amelyet õelõtte többek közt Ross MacDonald is megkapott.

Hatalmas mennyiségû kiadott könyve közül nagyon keveset adaptáltak filmre: ilyen például a Betörõ, Whoopi Goldberg fõszereplésével, mely alapjául a Betörõ a szekrényben c. Rhodenbarr-kötet szolgált; illetve az Eight Million Ways to Die c. Scudder-regénybõl készült, azonos címû film. Jelenleg, a hírek szerint készül a Bérgyilkos film-verziója, melynek forgatókönyvét maga Block fogja írni!

A második feleségével Manhattanben élõ Lawrence Block megrögzött New York-i: a város nagy krónikásaként tartják számon, de ennek ellenére rengeteget utazik. A szeptember 11-i terrortámadás kapcsán írt Small Town címû regénye 2003 tavaszán került az olvasók kezébe, világszerte nagy sikert aratva.

Idén, 2004-ben a szerzõt hatalmas megtiszteltetés érte: a Crime Writers Association életmûvét, munkásságát a Cartier Gyémánt Tõr díjjal jutalmazta, melynek átadására május 12-én, a londoni Savoy Hotel-ban került sor. A kitüntetést, mely a mûfaj talán legjelentõsebbjének számít, elõtte, többek között Ed McBain is megkapta. A rendezvényrõl bõvebbet itt lehet megtudni!

Idézetek:

Az ötletek azokat találják meg, akik fogékonyak rájuk.
(„Ideas come to people who are receptive to them.)

Ha képes vagy mások elõl rejtett dolgokat találni, ne feledd: valamit keresned is kell ahhoz, hogy végül egészen másra bukkanj.
(„
One aspect of serendipity to bear in mind is that you have to be looking for something in order to find something else.)

Adott a képességed, hogy olyan dolgokat találj, melyek mások elõl rejtve maradnak. Kezdj el keresni valamit, majd találsz valami mást, amirõl eszedbe jut, hogy igazából erre nagyobb szükséged van, mint amit eredetileg kerestél.
(„Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.)