|
Fűszeres tea:
A teát ízesíthetjük különféle fűszernövényekkel pl. zöld kardamom, feketebors, fahéj,
szegfűszeg, gyömbér, vaníliarúd, ánizs...
A megfelelő mennyiségű vizet felforraljuk a fűszerekkel, majd alacsony hőfokon 5-10
percig főzzük. Megcukrozzuk, majd újra forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről és beletesszük
a teafüvet, mely lehet indiai vagy ceyloni fekete tea. 2-3 perc múlva csészékbe szűrjük és
forrón tálaljuk.
Jeges tea:
A jó jeges tea erős aromájú fekete teából készíthető. Először főzünk egy koncentrátumot,
amit lehűtünk (hűtőben vagy jéggel), majd megfelelő mértékben hideg vízhez adagoljuk.
Cukrot, citromot rakhatunk bele ízlés szerint.
Orosz tea:
Az oroszok hagyományosan szamovárban főzték a teát, ami nagy létszámú közösségben ideális.
A szamovár fémtartályának közepén függőlegesen egy fémcső fut végig, melybe faszenet tettek
és meggyújtották. Manapság a modern szamovárokban vízforraló cső van és elektromos árammal
működnek. Ha van a háztartásban, próbáld ki bátran, különleges élmény lesz!
Töltsd fel vízzel a tartályt, forrald fel, tedd a szamovár tetejére a teáskannát,
melyben főzz erős koncentrátumot a teából. Tölts a koncentrátumból egy keveset magas falú
pohárba, majd hígítsd fel forró vízzel a szamovárból.
Ízesítsd citrommal, dzsemmel, vagy végy a fogaid közé kockacukrot és így idd eme
híres italt.
|
|
|