Óvodánkról

Büssüi Szivárvány Óvoda

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntjük Önt a Büssüi Tarkabarka Óvoda tarkabarka világában. Óvodánk Somogy megye délkeleti részén található Büssü községben. A Büssüi Tarkabarka Óvodában 2 csoportszoba van kialakítva 2013. nyara óta, szeptembertől 50 kisgyermeket tudunk fogadni 4 óvó nénivel, 2 dajka nénivel, és 1 technikai segítővel. A gyerekek Büssüből érkeznek, többségében cigány származásúak. Jelenleg Büssü Község Önkormányzata működteti óvodánkat.

Ezek a csillogó- fekete szemű gyerekek nem maguk váltották maguknak a belépőjegyet arra az útra, amit úgy hívunk élet.

Ha a szemükbe nézünk ugyanazt a sugárzást érezzük ugyanazt olvassuk ki belőlük: Itt vagyok faragj az élet során embert belőlem!

Az út vállalása és megtalálása nem egyszerű.

Végezzük emberi, őszinte érzésekkel, személytelenül a munkánkat, mert nem az a fontos, hogy kik hordozzák a téglát, hanem, hogy magasodjon a fal."

(Várady József tanulmányából)

Alapvető célunk és feladatunk, hogy ezeket a gyermekeket segítsük abban, hogy megfelelő alapokkal induljanak el az élet útján származásuktól függetlenül. Ennek támogatására úgy készítettük el Pedagógiai Programunkat, hogy az tartalmazza Nemzetiség óvodai nevelésének irányelveit, a magyar nyelvű roma/cigány nemzetiségi nevelés irányelveit, a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelvét, valamint a pályázatok adta lehetőségeket kihasználva Kompetencia alapú programcsomag és az Integrációs Pedagógiai Rendszer (IPR) elemeit.

A nevelési évet úgy állítjuk össze, hogy valamennyi évszakhoz, illetve ünnepkörhöz olyan projekteket dolgoztunk ki, melyek megmozgatják a szülőket, velük együtt a kisebb gyermekeket is, így szorosabb kapcsolat alakul ki az intézményes nevelés és a család között. Új partnerként köszönthetjük óvodánkban a Református Egyházat, melynek segítségével Cigány Missziós Központ jött létre Büssüben, ami szintén az óvoda előtti életet is, illetve az iskolai életet is támogatja, a gyermekek esélyének növelésével.

Kérem Önt, ha van kedve és ideje, járja végig velünk ennek a tarkabarka útnak az állomásait, mely képekben és feljegyzésekben foglalja össze munkánkat, életünket!