Csapó András
ultrafutó

Bemutatkozás

Hírek

Ultrafutás

Eredmények

Tervek

Edzéseim

Képek

Támogatók

Média

Linkek

 Kapcsolat 

Mi is az az ultrafutás?

Röviden megfogalmazva: minden olyan futóverseny (illetve nem is feltétlenül verseny), melynek távja meghaladja a maratoni táv 42 km 195 méterét. Több fajtája is létezik, nézzünk csak egy gyors áttekintést!

Ha a versenytávot nézzük, akkor gyakorlatilag 50 km-től a csillagos ég a határ. A leghosszabb évről évre megtartott verseny 3100 mérföld (4988 km) - utóbbit természetesen nem egy szuszra futja az ember. Leggyakoribb versenytávok: 50 km, 50 mérföld, 100 km, 100 mérföld. Eddig a meghatározott távú versenyekről volt szó, ami a versenyeknek csupán egy csoportját jelenti. A másik csoport időre megy, vagyis adott idő alatt ki tud többet futni. Leggyakoribb versenyek ebben a kategóriában: 6 óra, 12 óra, 24 óra, 48 óra, 6 nap. Ezeket általában egy viszonylag rövidebb (1 km körüli) körpályán rendezik. Léteznek olyan versenyek is (mint például a Bécs-Pozsony-Budapest), ahol a versenyeket futószakaszok szerint is felosztják. Itt minden napra egy konkrét távot kell teljesíteni.

Aki ultrafutásra adja a fejét, nem mindennapi ember. Nem csak jó állóképesség (na meg persze futóképesség) kell hozzá, hanem hatalmas akaraterő, higgadtság és szerintem intelligencia is. Elég sok ultraversenyen nem a fizikai erő, sokkal inkább a szellemi erő és akarat dönt.

Sajnálatos, hogy a médiában ez a sport (sok másikhoz hasonlóan, elég ha például a triatlont említem) nagyon kis, vagy szinte semmilyen publicitást sem kap. Pedig többet érdemelne. A magyar ultrafutás igen jelentősnek számít a világban. Elég, ha Bérces Edit (világcsúcstartó), Kalotai Levente, Vozár Attila vagy a még mindig aktív Bogár János nevét említem (a névsor nem teljes, csak néhányat emeltem ki a sok kiváló futó közül). Nemzetközi szinten is bizonyítottak többször is, és azt hiszem, megtartják majd ezt a jó szokásukat. A hazai versenyélet is gazdagnak mondható összehasonlítva környező országok hasonló eseményeivel.

Talán azért is hoztam létre ezt a honlapot, hogy ezzel is népszerűsítsem, ismertté tegyem imádott sportágamat.