Baba konyhakert

Ha magunk termeljük meg, amit a kisbabánknak megfőzünk, biztosak lehetünk benne, hogy mi kerül a kis tányérba.
De hogyan is néz ki az a kert, ami egy pici egész éves szükségleteit kielégíti?
Miért fontos ez?
Bizony az egészséges ételek alapja, hogy a zöldségek-gyümölcsök mind szabadföldön termettek, s idényben kerüljenek az asztalunkra.
Ma már igen elterjedt, hogy az év bármely szakában minden kapható, csak ne fírtassuk a forrásukat. Pedig nem is sejtjük, hogy mennyit árthatunk magunknak, a családunknak, s nem utolsó sorban a világra kinyíló babánknak azzal, hogy idegen tájak, idegen terményeit, vagy a mi tájegységünk (a Kárpát-medence) teményeihez hasonlatos, de mégis csak idegent tálalunk fel. Nem is számolva ennek költség vonzatával, és környezetterhelésével. Minden, ami 20 km-nél messzebre utazik bizony jelentős többletköltséget okoz, s nem intézhetjük el azzal, hogy én majd kifizetem, mert ez nem ilyen egyszerű.

De térjünk vissza a konyhakertre.
Mivel a hozzátáplálás 4 hónapos kor előtt nem kezdődik el, s az áldott állapotról legkésőbb 2-3 hónapos magzti korban mindenképp tudomásunk van, legkevesebb 10-11 hónapunk van a felkészülésre. Ugyanis tudjuk, hogy mely hónapra fog körülbelül esni babánk elválasztásának kezdete (akár ennek fényében igazíthatunk is rajta 1-2 hónapot). Erre építjük fel az egész kiskertünket, ha korábban nem volt, vagy ez alapján módosítjuk a meglévőt.
Ha csak 2 m2 tudunk biztosítani erre a célra, már érdemes belefognunk, de 50 m2 már csodát is művelhetünk, s 200 m2-en egy egész család idény zöldség szükséglet kielégíthető.


Ne feledjük, egész nyáron befőzési szezon!
Készüljünk előre babánk első falatjaira!
Számára az első falatokat fagyasztva is (fogyasztásra készen) tárolhatjuk, de így az már életenergiáját elveszti. Ha tudunk egyszerre több üvegnyit készíteni, készítsünk magunk az üveges bébiételeket is. Egy 10 hónapos babának már lekvár, befőtt, szörp, dunszt formában is készülhetünk, csak tartósítószermentesen tegyük (konyhasó, bio nádcukor, de citromsav nélkül, esetleg borkősavval) . A piciknek csak natúr és az életkori sajátosságaikat figyelembe vevő desszertek készüljenek, s elsősorban a téli időszakban elkezdett hozzátáplálást egészítsük ki a nyár ízeivel. Ilyen a natúr bababarack, ami barack adalékok nélkül főzve és szárazduszttal tartósítva kis, kb. 2 dl-es üvegekbe, fám lapkával zárva. Készülhet neki sűrű paradicsomlé is, vagy más gyümölcslevek szintén 20dl-es üvegekben, de ezeknél már nem okoz jelentős mennyiségi vesztést, ha celofánnal zárjuk le.


Teendők kiskertükkben!


Augusztus

Az eper telepítésére a legjobb idő az augusztus, bár még szeptemberben is megejthetjük. Fiatal, erős növényeket válasszunk. Az indákról az első két egyedet ültessük csak inkább el. Ha egy két öregebb tövet is átültetünk a frissen trágyázott földbe, akkor már a következő nyáron lesz termés az epresünkben, ellenkező esetben a következő évben fordul termőre, s a második évben lesz a csúcsán. Az eper 3 évig maradjon egy helyen, utána ültessük át.
Epret dézsába, virágládába is tehetünk, de akkor a fagytól külön kell óvnunk a gyökereket.
Októbernen dugjunk mellé, vagy közé őszi fokhagyma girizdeket!
Egészséges lesz tőle az eper, szebben fejlődik.
Naponta öntözzük eső- vagy kútvízzel!
Mire gyermekünk eheti, pont lesz friss eprünk a saját kertünkből.

Az epernél különösen fontos a sajá termés, met a vásárolt eper bizony azért bírja ki a szállítást, mert mindenféle vegyszerrel kezelik, hogy így legyen. A tetszetős termés érdekében csigaidegméreggel, gombaölőszerrel, s más vegyszerekkel is permetezik, s ezek szermaradványát őrzik a bogyók.

Október

Itt az ideje a különböző szabadgyökerű gyümölcsfák, bogyósok, szőlők telepítésének.

Megfelelő méretű ültetőgödröt ássunk. (Fáknál 1x1x1 métereset, cserjéknél 60x60x60 centimétereset) .
Aljára trágya kerüljön, rá egy kis föld, állítsuk az oltványt bele (!oltás helye a talajszint fölé essen!), de előtte öntözzük be eső- vagy kútvízzel. Beiszapolva telepítésünk sikere szinte biztos. Végül a többi föld is kerüljön rá.
Ügyeljünk, hogy a ülönböző talajrétegeket ne keverjük össze (altalaj, feltalaj).

Ha most telepítünk bogyósokat. Mire teremni kezd gyermekünk már fogyaszthatja is. Nemcsak az esetleges szermaradványoktól óvhatjuk meg családunkat, de élménnyel gazdagítjuk gyermekünket. Maga tapasztalhatja meg a szedés örömét, biztosan a legfrissebben kerül a pocakjába, felismeri az egész növény, s nemcsak a termést látja. Közelebb kerül a természethez, mégha csupán kiskertünk van csak.

Ősszel nemcsak a telepítésnek van itt az ideje, de a kertásásnak, nagyobb terület esetén a szántásnak is. Előtte a gyomokat, főleg ha magba is mentek, távolítsuk el, lehetőleg égessük el, mert ezzel a magok és a beteg részek is elégnek. Fertőtlenítjük és visszajuttatva a talajba, pótoljuk annak ásványianyag tartalmát. Ha trágyázunk, akkor azt is ásás előtt kell megtennünk. ...
Termőképesség javítható, fokozható, s a talajerőt pótolni szükséges is, a rendszeres művelés velejárója. Lehetőleg kerüljük a műtrágya használatát, mert az a szerves talajerő pótlással szemben szervetlen, s csupán néhány elem pótlására szorítkozik.
Melyek a szerves talajerőpótlók?
Állati eredetű trágya. Ilyen az istállótrágya ( marha, ló ) , baromfi trágya ( nagyon erős, kismennyiséget adagoljunk - tyúk ) . Növényi eredetű a komposzt és a fahamu.
Sőt van, mikor a termeszteni kívánt növény speciális igényeihez célszerű a talajerőpótlást igazítani.
Mire gondolok?
Például a krumpli és a répafélék igénylik a több káliumot. Ezt régen egyszerűen pótolták, de ma sem okozhat különösebb gondot. Egyszerűen ásás elött fahamut szórtak ki ( jó a növényi részek elégetéséből szármaró hamu is, csak annak csekélyebb a kálium tartalma ) , vagy a talajelőkészítésnél keverték a földhöz. De a paprika kifejezetten szereti a trágyázott földet, míg a salátát már a gyengébb földbe ültessük, az ütemezett trágyázás megelőző időszakban. Vannak savanyúbb talajt kívánó növények, mint az áfonya, melyet tőzeggel szoktak elérni. Más növények kifejezetten sínylődnek savanyú talajon.

Október - November

Több olyan növény is van, amelyik kifejezetten alkalmas a ( késő ) őszi vetésre. Ezek a növények jól átvészelik a fagyos telet, sőt van amelyik kifejezetten igényli a fagyhatást, s tavaszi vetéssel nem is fejlődik ki, nem érik be. Köztudottan ilyenek az őszi gabonák, a tönköly, a búza, az árpa, a rozs, bár ezeket a kiskertbe ritkán vetnek.
Barátnőm tapasztalta, hogy amikor a téli saláta mellé vetett egy kis darabon tönkölybúzát, ami ki is kelt, ott a télisaláta még az ősszel olyan fejlődésnek indult, hogy kész fejeket szedhetett le. De azt tudnunk kell, hogy a saláta, ha túl fejlett, nehezebben vészeli át a telet, így ezt csak akkor tegyük, ha tényleg fogyasztani is kívánunk, még az évben utoljára belőle.
Itt már említésre is került még egy növény, amiből van őszi vetésű változat. Ahogy a salátát általában szokták, szabadföldbe vessünk belőle, mikor már elég nagyok, palántázzuk végleges helyére, ahol áttelelhet, s kora tavasszal fejlődésnek indulhat. Legjobb neki, ha a hó alatt vészelheti át a telet, de anélkül is át szokott telelni. ( Ősz elején vessük, s fejlődéséhez mérten ültessük át. )
Még jól áttelel a petrezselyem, amit ha elvetünk, ki is kel, majd a tavasz beköszöntével fejlődésnek indul.
Van egy borsó fajta is, amelyik szintén vethető ősszel, ez a debreceni világoszöld. Mire a többi borsó kikel, ez a fajta már virágzik, s hüvelyeket hoz. Ez azért is fontos, mert minél korábban terem, annál kevésbé támadják meg a kártevők. A késői vetésű, érésű esetlegesen másodvetett borsók ki vannak téve a kukacosodásnak, s más kártevőknek, betegségeknek.
Az őszi fokhagyma dugásának is ez az ideje. Általában szép nagy fejeket hoz, nyáron már felszedhető, de tél végére már veszít élvezeti értékéből.
Vöröshagymát is dughatunk, sőt, ha kifejlett hagymát benthagyjuk a földbe, tavasszal már korán kihajt, s ha tovább hagyjuk, magot is hoz.
Itt elmondható, hogy ezek a növények általában a legkorábban vethetők, dughatók az évben, jól bírják az esetleges visszahülést tavaszi fagyokat.

Tél - December - Január - Február

Gondoskodnunk kell a fagyérzékeny növényeink biztonságos áttelelésről. Takarni kell töveiket, összekötni, hogy a hó ne nyomja el őket, ne törje össze őket. De meg kell védenünk gyümölcsfáinkat a vadak rágásától is.

Január - Február

Ideje elterveznünk, hogy milyen növényeket szertnénk vetni, ültetni, mert időben be kell szerezni a magokat. A Február végén, márciusban vethetőeket és a palántázni szükségeseket feltétlenül, ha magunk kívánunk palántákat nevelni.
Február végén, ahogy az idő engedi már vethetünk petrezselymet és fagytűrő borsóffajtákat, mint a debreceni világoszöld, debreceni sötétzöld és a rajnai törpe. Nemcsak fagymentes napra van szükség a vetéshez, hanem a talajnak is megfelelőnek kell lennie.
A kerti veteményekre jellemző, hogy meghálálják, ha ősszel fel volt ásva ültetési helyük, s tavasszal vetés előtt felkapálva, meggereblyézve. Ehhez szükséges, hogy viszonylag száraz legyen a föld teteje. Van aki a magágyat közvetlenül vetés előtt készíti elő, de szakemberek szerint pár nappal előtte készítsük elő, mert azalatt kicsit roskad a föld.
Az oda kerülő növény igényeit messzemenőleg vegyük figyelembe. Melyik az, amelyik szereti a frissen trágyázott földet, melyik az, amelyiket ne trágyázást követő évben vessük.
Milyen gyökeret növeszt, milyen mélyen laza földet kíván. Ha gyökérzöldségről van szó, milyen mélyre nő. Más egy retek, ami inkább kinyomja magát a földből, ahogy a cékla is, s más egy sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, amelyik méllyen fellazított talajban tud jól fejlődni.
Ne felejtsük azt se, hogy itt a Kárpát-medencében is sokféle termőtalaj található. Ezek közül, van ami bizonyos növények számára előnyősebb, más növények számára kevésbé és fordítva. Termőképesség javítható, fokozható, s a talajerőt pótolni szükséges is, a rendszeres művelés velejárója, de azt ősszel kell megtennünk, mert a tavaszi trágyázás, ásás nem olyan. A talajéletnek is meg van a maga ritmusa.

Ha a baba igényeihez igazodunk, akkor hozzávetőlegesen 1 darab 5 méteres sort vetünk fehérrépából. Borsóból több fajtát vessünk, hogy sokáig frissen adhassuk. Illetve válszzunk ki egy korai és/vagy közép érésű fajtát, amelyikből nagyobb ennyiséget, ha fagyasztóba is tennénk el számára. Így hozzávetőlegesen 3-6 sorral számoljunk összesen a márciusi vetésűekkel együtt.

Március

A hideget jobban tűrő, sőt a nyári nagy meleget szenvedő, vagy csak hosszú tenyészidejű növényeket vetjük márciusban. Ezek a répafélék, a borsófélék, retkek, saláták. A tavaszi fokhagymát, vöröshagymát is ilyenkor kell eldugni, illetve a hagymamagot elvetni. Vannak egy éves hagymák is, melyek magról közvetlenül fogyasztható méretűre nőnek. Március vége felé vethetjük a krumplit is, csak a talajhőmérséklet tartósan érje el a 10 C fokot.
Márciusban kell a palántázandó növényeket is vetni a nevelő helyükre, ami klasszikusan fólia sátor, de kismennyiségben edényekben, ládákban, speciális palántázókban is történhet. Ilyenek a paradicsomok, paprikák, káposztafélék ( tavaszi, nyári fajták ) , zeller. Lehet az uborkát, tökféléket, dinnyeféléket is fészeknyi magmennyiséggel poharakban előnevelni, ami általában 4 - 5 magot jelent, de kicsit később vessük, mint a paprikaféléket.
Márciusban van az ideje, még rügypattanás előtt a fák, bokrok, szőlők metszésének, tavaszi lemosó permetezésének ( vannak bio szerek is ) . Minden fát fajtájának megfelelően, s korához igazodva gondozzunk!

A baba igényeihez igazodva 2-3 hozzávetőlegesen 5 méteres sort vessünk sárgarépából, 1 sort fehérrépából. Retket babáknak nem ültetünk, de ha az apukáknak akarunk kedvezni, akkor egy 1/4-1/2 sornyi mennyiséggel megtehetjük. Borsóból több fajtát vessünk, hogy sokáig frissen adhassuk. Illetve válszzunk ki egy korai és/vagy közép érésű fajtát, amelyikből nagyobb ennyiséget, ha fagyasztóba is tennénk el számára. Így hozzávetőlegesen 3-6 sorral számoljunk összesen. Salátából is vessünk több fajtát, vagy válasszunk egyet, s azt többször vessük. Nekem a tépősaláta vált be. Mivel a saláta hamar nő, ha szakaszos vetés mellett döntünk, akkor egyszerre 1/4 sornyi mennyiséget vessünk. Spenótot feltétlenül vessünk, több sorral is, s fagyasszunk belőle. Krumpliból legalább 15 bokorra valót ültessük. Egy fészekbe 1-2 vetőkrumpli kerüljön. Ha nincs vetőkrumplink, akkor az éppen otthon levő öregkrumpli is megfelel erre a célra, csak lássunk rajta csírakezdeményt. Vigyázzunk, túl hosszú csírával ne vessük el a krumplit!

Április

Melegszik az idő. A 2009-es évben különösen meleg van, de máskor is arra figyeljünk, hogy mennyire melegszik az idő és a talaj is felmelegedett-e már. A Krumpli a 10 fok feletti talajhőmőrsékletet igényli, általában a hónap közepéig még vethető.
A babfélék, tökfélék melegebbet kívánnak, ezeket a hónap közepétől, végétől május elejéig vethetjük. Először az uborkát, tökféléket. Az uborkát vethetjük fészekben ( 4-5 mag ) és sorban is. Van aki a talajon futtatja, van aki felfuttatja. Lehet készen uborkahálót is kapni, de drótkerítés is megteszi, vagy készíthető neki karókkal és kötözőzsineggel kapaszkodó, vagy csak vasbetonháló felállítva. Mindenképp erősítsük meg a támaszt, mert a növekvő uborka lombozatát és terméseit is el kell bírnia. Minden tökféle és az uborka is szereti a friss trágyát, fészkébe téve ( kis földre tegyük a magot, alatta legyen a trágya ) különösen meghálálja, ahogy az öntözést is.
Nekem fólia sátram van, ahol a palántákat nevelem, hagyományosan trágyára felépített földrétegen nevelve, így nemcsak a nap melegíti a levegőjét, hanem az érő trágya is fűti a magokat, itt mindig kel ki tökmag, akkor is ha nem szándékosan ültetem, valahogy oda került ( dolgoznak a manók :-) ) Látványos a növekedése és a fejlődése is ilyen körülmények között, többszörös a tök termésének mérete is a sima földbe vetetthez képest.
Ha tényleg tudunk istálló trágyát szerezni és azt tenni a fészekbe ( egy kis gödörke ) , akkor különösen öntezzünk, mert kiéghet a növény a túl "erős" földben. Ez minden esetben igaz, ha valamilyen módszerrel talajerőt pótlunk, akkor fokozni kell a folyadék mennyiséget, ha nem esik elég, akkor öntözni kell.
Április vége felé vessük a zöldbabot ( bokorbab ) , ami lehet sárgahüvelyű, vagy zöldhüvelyű fajta. Olyat válasszunk, ami kevésbé hajlamos a szálkásodásra. A zöldhüvelyűekre ez jellemző, illetve magasabb az értékes összetevőinek aránya, a sárgahüvelyű fajtákhoz képest. Ügyeljünk, hogy mindig zsengén szedjük, akkor a legfinomabbak, a sárgánál könnyebb észrevenni, mert, amikor már az egész hüvely szép sárgás, már jó is, a zöldnél inkább az árnyalata változik meg a zöld színnek. Vethetünk szárazbabot is, akár futót, akár bokorbabot, fehéret, vagy tarkát. Vannak különösen kifejtésre való nagyszemű fajták. A babfélék különösen meghálálják a kapálást!
Áprilisban a márciusban vetett, s már szépen kikelt növényeket ideje megkapálni, gazmentesíteni. Ha ezt megtesszük, erőre kapnak, mert később már nehezebb lenne a gyommentesítés a nagyobb növényzet mellett. Akkor már könnyen megsérthetjük a haszonnövényeket. A hónap elején ne felejtsük el még virágzás előtt megkapálni az epret sem, s megkötözni, megkapálni a bogyósokat, amit az ősszel, vagy korábban telepítettünk ( málna, szeder, ribizli, egres, áfonya ) . Ha van teleltetett citrus fánk, már azt is kitehetjük ekkorra. Sose a napra tegyük, legyen mindig szűrt napfénye, inkább reggel kapjon direktet, utána egy nagyobb fa árnyékot adjon neki, s ne feledjük, hogy vízigényesek, de a pangó vizet nem szeretik, így ne álljon vízben. Kicsit savas földet szereti, így vagy citrusföldbe ültessük, vagy keverjünk földjébe egy kis tőzeget.
Vigyázzunk virágzó fáinkra, mert kisgyermekeink aokat is szívesen leszedik, s akkor várhatjuk a termést!
Az őszi káposztaféléket ilyenkor már vethetjük szabadföldbe is. Mindig olvassuk el, hogy milyen magról van szó, s mit igényel, mikor vessük.
Van egy répaféle, amelyiket nem kell korán vetni, elég áprilisban is, ez a cékla. Vessük nyugodtan sűrűbben, s egyelni sem kell igazán ( elég nagy a magja, így azért olyan nagyon sűrűn elég nehéz vetni ) , mert kifelé nő a földből, kinyomja magát, s az a jobb, ha nem túl óriásira nőnek. Jobban eltarthatóak a közepes méretűek. A földből kinövő része még édesenn, mint, a benmaradó része a répának. Annyira édes, hogy a babák önálló püréként nemis igen tudják megenni.
Áprilisban vetik a kukoricát is, bár konyhakertekbe csak egy pár sor szokott megférni, lehet csemegét, vagy pattogatni valót.

A baba igényeihez igazodva 1-2 hozzávetőlegesen 5 méteres sort vessünk céklarépából. Zöldbabból 1-2 sort vessünk a babának, de ha egy kis családdal számolunk, 4-6 sorból még a fagyasztóba is jut szépen. Ha csak egyfajtát akarunk, inkább zöldhüvelyűt válasszunk, de többfajtánál legyen benne sárga is.
Uborkát a babáknak nemigen kell vetni, de a tökfléket szinesítve megtehetjük, viszont, ha arra gondolunk, hogy adalékanyag nélkül elteszünk savanyú uborkát, amit kicsink 1 éves kora körül kívánni fog, akkor bátran vessünk, 1 sort mindenképp, vagy 8-10 fészekre valót. Ekkor savanyításra való fajtát válasszunk. Ezek jók uborkasalátának is a nagyobbaknak, felnőtteknek, de ha szeretjük, lehet saláta, vagy kigyóuborka magot is vetni. Ezeket mindenképp futtasuk!
Tökfélékből gondoljuk a sütő tökökre is. Sokféle van. Ha tudunk néniktől jóféle sárgahúsú kalapos tök magot szerezni, vagy sonkatökmagot, vagy másformájú sütőtököt, akkor vessük azt. A sonkatök méretileg nagyon megfelel a kisebb igényeknek és nagyon finomak is. A nagydobosi tök érzékenyebb a beérésre, dércsípésre, akkor lesz jó.
Főző tökökből sima fehérhéjut is választhatunk, vagy cukkínit, de ottvannak a rántani való fajták és a patiszon is. Én kedvelem a laskatököket, mert hűvös helyen elállnak februárig biztosan, de még utána is szokott lenni 1-1 kitartó példány, amelyik, még tovább is fogyasztható, így nem kell fagyasztóba tenni ezeket.
A főznivalókból 1 bokor is elég, esetleg 1 főznivaló és 1 cukkíni, de ha családdal számolunk akkor is elég 3 esetleg 5 bokorra való. Elég nagy helyet foglalnak.
A sütő tökök viszont extra nagy helyet igényelnek, szeretnek a trágyadomb, szélén , vagy a komposzt tetején kikelni, óriási a tápanyag és víz igényük, viszont nagyon meghálálják. A sonkatök még kevésbé, de a nagydobosi különösen nagy indát fejleszt, 10 méteresnél is hosszabbat. A tökökre jellemző, hogy az indájuk is begyökeresedik, így az égész felületet öntözhetjük. Sonkatökből, ha van helyünk, akár 5-10 bokrot is ültessünk, s akkor nekünk is jut, nemcsak a babának. Én tökféléket szoktam a borsó szélébe vetni, s mikor azt kiszedem futhat arra a területre a tök. Tökmagot foghatunk a piacon vett érett tökökből is, nem kényes.
Esetlegesen fejteni való babot is vethetünk, akár fagyasztani is, 1 sor elég lehet, vagy egy fél. Szárazbabot babának ne vesünk, de kisgyermekeknek se külön, inkább csak ha van több helyünk még és a nagyobbak, felnőttek igénylik, ekkor több sorral 10-en felül.
A hónapban vethetünk kukoricát is, akár csemegét, akár pattogatni valót. Fészkekbe vetjük, 8 cm-re a földbe, egy fészekbe 2-3 magot téve. Megtehetjük, hogy előre kicsíráztatjuk őket, s úgy vetjük el. Ekkor csak 2-őt tegyünk a fészekbe. Úgy számoljunk, hogy 1 száron 2-3 cső kukorica lesz. Ez alapján szorozzuk ki, hogy mennyit szeretnénk, s hogy ehhez mennyit kell vetni. Piacon vett pattogatós kukoricát használhatjuk magnak is, de a csemegék mindig hibridek. Ha van lehetőségünk takarmánykukorica magot kapni, az is jó főzni, csak nem olyan édes. Általában azok is hibridek. Ha nem az, akkor sokkal kisebbek, mint a nagyok. Kapás növény, s meghálálja, ha érésig legalább 3-szor megkapáljuk. Vethető közé nyári saláta ( nem magzik olyan hamar fel a saláta az árnyéktól ) , futtathatunk rá babot, vagy vethetünk közé tököt.


Május

Májusi eső aranyat ér! Igen minden kikelt már szinte, még az áprilisban vetett magok is, s csak várják a növesztő esőt. A gazok ellenállóbak, még szárazság idején is nőnek, így ezeket kapáljuk ki a haszonnövények közvetlen közeléből. Ne hagyjuk, hogy cserepesre száradjon a föld, kapáljunk! Ükapám szerint egy kapálás felér egy esővel. Ha öntözünk, különösen kell kapálni, ugyanis a teteje cserepesre szárad a melegben, s mikor jön az eső, lefolyik a tetején a víz, míg a laza, kapált föld egyből a gyökerekhez vezeti a vizet.
Hamarosan a palánták is kikerülhetnek a szabadföldbe. Tartósan 18 fok feletti hőmérsékletet igényelnek. Palántázásnál, ha cserepes a palántánk, szálanként, vagy tövenként, akkor egy-egy cserépnyit tegyünk egy beöntözött, vagy sima ültetőgödörbe. Ha nem, akkor feltétlenül be kell öntözni az ületetőgödröt, s ebbe kerülnek a palánták, amiket földdel visszatemetünk. Nyomkodjuk meg a visszakerülő földet, de ne tömörítsük túlzottan. Ültetés végén az összese öntözzük meg egyszer. Időjárástól függően pár napon keresztül biztosan öntözzük inkább esténként meg őket, hogy jobban megeredjenek. A későbbi öntözés lehetőségeink és az időjárás függvénye. Ha viszont elkezdünk rendszeresen öntözni, ne hagyjuk abba, mert ha a növényeink hozzá szoknak, akkor a víz esetleges későbbi hiányát jobban megsínylik, mintha eleve csak az égi áldásra bíztuk volna őket.


Június

Amint kikerülnek a palánták (paradicsom, padlizsán, nyári káposztafélék, karalábék, brokkoli) azokat gondozzuk (öntözés, kapálás, amelyiket kell karózzuk, kötözzük). Paprikát inkább csak a felnőttek, nagyobb gyerekek kedvelik, a babáknak nem szoktunk adni, esetleg csak héját lehúzva, a húsát más zöldségekkel vegyesen. Ez a hónap a már elültetemm, elvetett növények folyamatos gondozásáról szól és a folyamatos szedésükről. A kert lehetőséget ad arra, hogy mindig azt főzzünk, ami épp leszedésre alkalmas. A babáknál engedékenyebbek vagyunk, már egy kis sárgarépát, a zsengébbet is megpároljuk nekik, s ugyanígy más zöldségekből is a zsengébbet fogjuk, már egy kis salátalevelet is belefőzhetünk püréjébe például.


A palántálható növényekből babánknak pár tő is elegendő, de családi szinten is elég kb. 5. Befőzésre gondolva kicsit több kell, de ez nagyban függ az évtől, milyen jó lesz a termés. 30 tővel már érdemes pl. paradicsombefőzésre tervezni. Padlizsánból kevesebb is elég. Paprika kicsit több lehet, ha a családra gondolunk, mint a paradicsom, egyébként nem szükséges. A brokkoliból elég lehet 2-3 szál is. Karalábéból 10-20-30 is elegendő. Hálás növény, mert szinte bármi közé beültethető, folyamatosan nő, szedhető. A többi káposztaféle helyigényes, és egyébként is problémás lehet, ezért kezdőknek nem ajánlom. Próba képpen 2-3 palánta elég, hogy szerezzünk egy kis tapasztalatot. A paradicsombál a tő állhat 1-2 szál palántából, a paprikánál inkább 2-3 szálból, a többit szálanként palántáljuk. Esetlegesen a karalábét, ha sok a palántánk 2-3 szállal is ültethetjük, s a növekedéskor a legerősebbet leszedjük, s akkor a többi növekszik tovább.


Július

Júliusban érik a sok gyümölcs, a hónap végén a paradicsom. Ezeknél fontos, hogy érett legyen, megvárjuk a teljes érést, hogy a legszebbet, legzamatosabbat adjuk babánknak. Ebben a hónapban egyre bőségesebben terem minden, ami elhozza a befőzés lehetőségét is. Ekkor egy kis nyarat is elteszünk. Ha kisebb mennyiséget is tudunk eltenni, szánjunk rá időt. Összehasonlíthatatlanul más lesz a mi lekvárunk, befőttünk, savanyúságunk, szörpünk, aszalványunk, mint amit készen vehetünk.

Sok sikert, élményeket kívánok a kerthez, a főzéshez, befőzéshez!
Babájuk megérdemli ezt a kis plusz törődést!