Nők az egészségért - érdekegyeztető fórum
2010. Április 29.

A nők az egészségért érdekegyeztető fórumon végülis a védőnők (Kozármislenyi Védőnői Szolgálat) képviseltették magukat, ahol a közel egy éves, viszont számunkra új védőnői irányelveket a csecsemők hozzátáplálásával kapcsolatban ismerhettük meg először. Külön kiemelésre kerültek azok a pontok, ahol a korábbi gyakorlattól eltéréseket fogalmaztak meg. Leszűrhettük, hogy sokkal lazábban kezelik mára mind a bevezetendő solidok sorát, mind az idejét, s leginkább a csecsemő egyéni igényeit, toleranciáját veszik figyelembe, illetve tekintik mérvadónak. A hallgatóság először túl lazának is érzékelte ezt a hozzáállást. Kiemelhető, hogy maga az irányelv is előtérbe helyezi a szezonalitást, s a bio illetve hazai alapanyagokat.
Az ún. bio szemléletet magam képviseltem. Kiemeltem, hogy alapvetően a táplálékok bevezetésének módjában, rendjében nem térnék el az irányelvtől, s ez a fajta lazaság pont elkél. Tapasztalataimra alapozva, ahol például a bevezethető túró kiütéseket okozott, míg a tejbedara gyümölcspürével nem. Magam próbáltam érzékeltetni, hogy amennyire csak tudunk, ne alkudjunk meg a minőségi alapanyagok használatában, ahol a minőség a valódi bio és demeter minőséget jelenti, amit szűkítünk a helyi, azaz kárpát-medencei terményekre, a szezonálisakra, s ahol csak lehet, a 20 km-es távolságot nem meghaladó beszerzési forrásokra. A feldolgozott, adalékolt élelmiszerek pedig szigorúan mellőzendő nemcsak a csecsemő étrendjéből, de a várandós/szoptató anyáéból is, s valójában az egész családéból se lenne haszontalan.
A sok tiltás mellett egy kis bemutatóval, kóstolóval is oldottuk a hangulatot, hisz akár kertünk "gazait" is bevethetjük a püréknél, főzelékeknél, teáknál (ízelítőül: citromfű, csalán, gyermekláncfű, százszorszép, pásztortáska), illetve a teljeskiőrlésű gabonából készült kenyér, karobos sütike, s az egyszerű kertünkben is megtermő, frissen kipattogtatható natúr kukorica mind megkóstolhatóak voltak, nemcsak az anyukáknak, de a már önkiszolgáló gyermekeknek is.
Így hamar interaktív beszélgetéssé vált a fórum, ahol az anyukák nemcsak csodálkoztak, de kérdeztek, s meséltek saját tapasztalataikról. Számomra az egyik emlékezetes hozzászólás a tejekhez kapcsolódott. Míg ecseteltük a teljes házi tej és tejtermékek előnyeit, s megbízható forrás esetén a nyers fogyasztást is. Egyik anyuka elmesélte, hogy ő bizony a kecsketejet pártolja, mert kisfia azon nőtt föl, miután 1 hónap után elapadt a teje, s a tápszerekre rosszul reagált ( fájt a hasa).
Szóval mindannyian új ismeretekkel gazdagodtunk. S remélhetőleg mindenki elindul, vagy megy tovább azon az úton, ami az egészséges táplálkozást jelenti, nemcsak a csecsemők, de minden ember számára.
PICT0004t

Judit - védőnő

PICT0006s

Mariann - anyuka

PICT0005t

A hallgatóság -

PICT0011t

már oldottabb légkörben

PICT0014t

beszélgetünk.