infók

fajok

terrárium

etetés

vedlés

párzás

betegség

hasznos

   
 

galéria

börze

linkek

 dnfs fórum  

Mit esznek a madárpókok?

Azt hiszem, ez az egyik legegyszerűbb pont a madárpókok tartásában. Nem lesz nagy gond a pókok etetése, ugyanis, szinte mindent meg lehet etetni velük, gondolok itt élő táplálékra. Állatkereskedésben jobbára kapni elég változatos étrendet, amit a pókunk is megeszik. Nyolclábunknak adhatunk tücsköt, sáskát, csótányt, lisztkukacot, gyászbogár lárvát, vagy viaszmolyt. Ezek a boltokban rendszeresen és olcsón kaphatóak.

Mivel táplálkoznak a pókok a természetben?

Mindent megesznek, amit el tudnak kapni. A természetben nem ritkán előfordul, hogy elkapnak madarakat, denevéreket, kígyókat, békákat, gyíkokat. A madárpókok mérge igen erősen hat a hüllők rendszerére, ráadásul a pókoknak sincs testhőmérsékletük, ezért a kígyok például észre sem veszik őket, ha nem mozognak.

Xenethis immanis vedlés utáni első tápláléka...

Mi történik, ha egy pók elkapja a zsákmányát, hogyan táplálkozik?

A pók a tapogatólábain, lábain lévő szőrökkel remekül érzi az áldozatának helyzetét, sőt, azt is tudja, milyen fajta táplálékról van szó, hogy mekorra, hogy egyáltalán ehető e. Ha a szerencsétlen tücsök túl közel kerül a pókhoz, az hihetetlen gyorsasággal elkapja áldozatát. Két hatalmas csáprágójával elkapja a táplálékot és egyfajta, bénító, idegrendszerre ható mérget fecskendez be, ami elég gyorsan eléri hatását. Nem ritkán pár másodperc alatt megbénül a zsákmányállat, a pók pedig elkezdi a csáprágóival összezúzni az áldozatot, miközben egy emésztő folyadékot fecskendez be, amely szép lassan, belülről leépíti az elkapott állatot, mely folyékony lesz, és a pók a szűk szájnyílásán fel tudja szívni annak testnedveit. Mivel a pókoknak kicsi szájnyílásuk van, és szívógyomruk, csak folyékony állapotban lévő táplálékot képesek magukhoz venni.

Kis táplálék esetén a pók hamar végez, de egy napos egér elfogyasztása akár egy egész napot is "igénybe" vehet. Ami megmarad,  azt a pók általában aprócska golyócskává gyúrja, és a tapogatólábaival egy sarokba cipeli, esetleg elpöcköli. Ezek a maradékok nem elfogyasztható anyagok, mint például kitin és csontok.

Ezeket a maradékokat vegyük ki minnél hamarabb, mert rövid idő után nagyon gyorsan elkezdenek penészedni, büdösödni.

Mire ügyeljek az etetéskor?

Ami nagyon fontos, kisebb pókok etetésekor, hogy kicsi tücsköket, csótányokat, kukacokat adjunk nekik. Ilyeneket is kaphatunk egy jó állatkereskedésben. A takarmányállatok ne legyenek soha nagyobbak a pókunknál, mert könnyen előfordulhat, hogy a kedvencünk megilyed, vagy maga válik prédává, esetleg megsebesül. Nagyobb állatoknak, már adhatunk kifejlett tücsköket, sáskákat, vagy akár napos egeret. Egy-két nagyobb méretű madárpóknak, mint pl. Theraphosa blondi,  Acanthoscurria geniculata vagy Lasiodora parahybana adhatunk kifejlett egereket, esetleg napos patkányokat. Előzőt én személyesen nem ajánlom, mert a kifejlett egerek harapni is tudnak, olykor haláltusájuk közepette is képesek még beleharapni pókunk lábába, tapogatójába.

Milyen gyakran kell a pókokat etetni?

Ezt tulajdonképpen csak a pók étvágya határozza meg, és nincsen különösebb aranyszabály, de általánosságban elmondható, hogy a bébi pókokat gyakrabban kell etetni, a nagyobbakat elég ritkábban.

Én, személyesen a bébijeimnek hetente adok 2-3 apróbb tücsköt, a juvenilis állataimnak körül-belül 2-3 hetente adok 2-3 nagyobb vagy kifejlett tücsköt, az adult/ivarérett állatok havonta kapnak 1-2 napos egeret.

Nem jó, ha nagyon kevés táplálékot kap az állatunk, de túlzásokba sem szabad esni. Egy nem jól táplált állat mindig apatikus, kevés akitivitást mutat, nem érzi jól magát. Azt hiszem ezt minden állatra elmondhatjuk, pókokra is. A másik véglet az, ha "tömjük" madárpókunkat. Ami több szempontból sem jó. A túl jól táplált állatnak, nagyon nagy a potroha, ha magasról leesik, az végzetes lehet a számára. A magas hőmérséklet és folyamatos "hízlalás" a pók élettartamát is megrövidítheti. Amerikaiak üzik ezt előszeretettel, így ugyan nagyon gyorsan megnőnek a madárpókok és hatalmas példányokat is láthatunk, de lényegesen rövidebb ideig élnek. Ezt pedig ugye nem szeretnénk?

Mit csináljak, ha az állatom nem eszik?

Ennek több oka is lehet. Ha a madárpók nem fogadja el a felkínált táplálékot, akkor vagy vedlésre készül, egyszerűen nem éhes(bár hozzáteszem, ez ritka jelenség madárpókoknál), vagy valami baja van.

A vedlésre készülő állatok általában 1 héttel a vedlés előtt megszüntetik a táplálkozást és visszahúzodnak lakóhelyükre, és eltorlaszolják, behálózzák annak bejáratát.

A nem éhes állat, hosszabb koplalási időszakot vezet be, nem fogadja el a táplálékot, jóllakott. A táplálékot nem öli meg, legalább is én még nem találkoztam olyan madárpókkal, amely csak "kedvtellésből" ölné meg az áldozatát.

Ha esetleg állatunk nem fogad el táplálékot, és nagyon apatikus, alábbhagy az agresszív pók magatartása, akkor sajnos valami baja van, beteg. Erről többet a betegség menüpontban olvashattok.

     

a lap tetejére

 

webmaster, design: priZZ