infók

fajok

terrárium

etetés

vedlés

párzás

betegség

hasznos

   
 

galéria

börze

linkek

 dnfs fórum  

Mióta léteznek a madárpókok?

Már több, mint 350 millió éve élnek a földön, feltehetőleg a Devon kor óta. Ezt a számot több őskövület is alátámasztja.

Hová soroljuk a madárpókokat?

A madárpókok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak, a pókok rendjébe, azon belül is a négytüdös pókok alrendjébe. Legyen egy rövid példa, Phormictopus cancerides centumfocensis (FRANGANILLO, 1926):

ízeltlábúak törzse (Arthropoda), csáprágósok altörzse (Chelicerata), pókszabásúak osztálya (Arachnida), pókok rendje (Araneidea), négytüdős pókok alrendje (Mygalomorphae), madárpókok családja (Theraphosidae), Theraphosinae alcsaládja, Phormictopus neme, cancerides faja, centumfocensis alfaja.

Tudomásom szerint jelenleg 10 alcsaládja (Aviculariianae, Ornitoctoninae, Theraphosinae, stb.), 105 neme (Avicularia, Haplopelma, Theraphosa, stb.) és 873 faja (A. versicolor, H. lividum, T. blondi, stb.) tartozik a madárpókok családjába.

Mitől madárpók a madárpók?

A történet érdekessége, hogy ez az elnevezés egyetlen fajra vezethető vissza. A szóbeszéd szerint Maria Sybilla Merian, surinami arisztokrata hölgy (1647-1717) 1705-ben készült , azóta híressé vált  Metamorphosis Insectorum Surinamensium 18. tábláján található festmény adta Carl von Linné-nek (1707-1778) a rendszertan atyjának azt az ötletet, hogy a képen látható madártetemet fogyasztó hatalmas pókot, Aranea avicularia-nak (Aranea: pók, avis: madár) írja le (1758). Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy angol nyelvterületen korábban birdeating spider-nek nevezték a hatalmas pókokat, amely aztán az idő előrehaladtával, a nyelvi egyszerűsödésnek köszönhetően birdspider-re rövidült.

Honnan származnak?

A madárpókok nagy része a szubtrópusi, valamint trópusi esőerdőkben fordul elő, de sok faj a félsivatagokban is megtalálható. Afrika, Amerika, Ausztrália, Ázsia és Európa számos régióiban élnek madárpókok.

Hozzánk (Magyarországhoz) legközelebb, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban és Cipruson találhatunk madárpókokat, pl. Ischnocolus és Chaetopelma fajokat.

Milyen tartási feltételekre van szüksége egy madárpóknak?

A szubtrópusi, és trópusi erdőkben magas hőmérséklet és páratartalom uralkodik. Nem ritka a 22-32 fok és a 60-90 % páratartalom sem! Általánosságban elmondható, hogy a madárpókok szobahőmérsékleten tarthatók (22-24 fok), de mégiscsak jobban érzik magukat, ha különböző módszerekkel megemeljük a terrárium hőmérsékletét, valamint permetezéssel a páratartalmat. Erre még a későbbiekben rátérek a terrárium menüpontban!

Mennyi ideig él egy madárpók?

Jó tartás mellett sokáig megélnek, ez lehet akár több évtized is! Éppen ezért erre fel kell készülni, mint jövendőbeli madárpók tartó: a pókok is élőlények és nem tesz nekik jót, ha megunjuk őket és egyszerűen kidobjuk/szabadonengedjük őket! A hímek sajnos rövidebb életűek, ők 2-4 évig élnek, a nőstények akár 28 évig is! Ez persze az adott fajtól és a tartástól függ. Brachypelma smithi nősténye akár 28 évig is elél, Avicularia minatrix híme csak néhány hétig/hónapig az ivarvedlése után.

Mérgezőek-e a madárpókok?

A válasz egyértelműen igen, más kérdés, hogy veszélyesek e az emberre? Az emberiség sokáig élt abban a hitben, hogy minnél nagyobb egy pók, annál mérgezőbb. Nos, a tudomány ma már az ellenkezőjét bebizonyította! Talán a legjobb példa erre a fekete özvegy (Latrodectus mactans), amely alíg nagyobb pár centiméternél. Közismert, hogy a csípése halálos lehet.

Visszatérve a kérdésre: a madárpókok mérge nem alábecsülendő, de egy egészséges ember szervezetére nem halálos. Mivel a madárpókoknak nagy csáprágójuk van (akár 2 centisek is), már a marása is elég nagy fájdalommal jár, mérgük pedig izomgörcsöket, lázat, hányingert okozhat. Ezenkívül természetesen fennáll a vérmérgezés lehetősége is.

A legjobb védekezés a megelőzés, tehát ne hadonásszatok a terráriumban, ne vegyétek kezetekbe felelőtlenül madárpókjaitokat, mert vadon élő állatok és egyszerűen kiszámíthatatlanok! Ha mégis harapásra került sor, tegyétek meg magatoknak azt a szívességet, hogy nem csak több napra rá, hanem egyből elmentek egy orvoshoz, aki a sebet fertőtleníteni fogja és fájdalomcsillapítókat és egyéb gyógyszereket ír fel! Ha súlyosabb a helyzet, feltétlenül mentőt kell hívni.

A madárpókok mérge az áldozat idegrendszerére hat, azt megbénítja, valamint izomgörcsöket okoz. Ez főleg a gyenge szívműködésű emberekre lehet végzetes hatással, vagy a rovarméregre allergiásokra. Ha a tüdőt is megbénítja a méreg, akkor légzési zavarok keletkezhetnek, melyeknek szintén nem lehet jó vége.

Hogyan védekeznek a madárpókok?

Az előbb említett marással, valamint sok amerikai madárpók potrohán található olyan csalánozó szőr, melyet, ha úgy érzik, hogy zavarják őket, hátsó lábaikkal "lerugdosnak", mégpedig igen precíz pontossággal. Ezek a szőrök, annyira könnyűek, hogy repülnek és szétterjednek a levegőben. Bőrre kerülve megakadnak, és viszkető érzést keltenek. Rosszabb a helyzet, ha a légutakba kerülnek, vagy a szembe. Több napon át tartó köhögési inger, valamint szemgyulladás lehet az eredménye.

Kézbe lehet venni a madárpókokat, esetleg szoktatni?

Nem ajánlatos őket kézbe venni, több ok miatt is. A madárpók tartó előbb-utóbb ki szeretné próbálni milyen érzés lehet egy ekkora pókot a kezében tartani... minden esetre szeretnék egy pár példát mondani, amit azért vegyünk előszőr figyelembe: egy adott fajon belül is lehetnek "viselkedési" eltérések! Hiába mondja mindenki, hogy az ő Brachypelma smithije, mennyire barátságos, vagy szelíd. Biztos vagyok benne, hogy a kedves, aranyos smithike nem nézi barátjának a tartót, hanem inkább egy betolakodónak. Ennek megfelelően várhatjuk a pókunk reakcióját. Az én kedvenc mondatom: ismerd meg a pókodat és, ha elég jól ismered a szokásait, akkor mondhatod el, hogy "talán" nem fog megharapni, ha a kézbe veszed! Én személyesen egy újonnan vett állatot, soha nem kézzel fogok meg, hanem először csipesszel, vagy dobozzal! Jegyezzétek meg, a madárpók egy vadállat, melynek a kővetkező lépését nem tudhatod!!!

Arra is figyelni kell, hogy ha már kézbe vetted az állatod, hogy ne ejtsd le a földre, mert a potroha nehezebb és kevésbé védett, mint a többi testrésze. Ha leesik a pók, fennáll a veszélye, hogy a potroha ér először földet és vagy fölszakad, vagy belső vérzései lesznek a pókunknak! Ez duplán érvényes a "teletömött" pókokra! És ennek elég nagy valószínűséggel halálos kimenete van.

Mit esznek?

Mindent, amit el tudnak kapni, és nem sokkal nagyobb, mint ők maguk! Általában tücskök (ebből több fajta is létezik), sáskák, csótányok, lisztkukacok, gyászbogárlárvák, viaszmolyok és azok lárvái, napos egerek. A természetben persze még nagyobb a választék, itt előfordul, hogy békát, denevért, madarat, gyíkokat és kígyókat, esetleg más pókokat fogyasztanak. Amit biztosan meg tudok mondani: nem vegetáriánusok. A lényeg, hogy élő és egészséges táplálékot kapjanak.

A bébi pókokat muslincákkal, apró tücskökkel és lisztkukacokkal szokás etetni, hetente 3-4 alkalommal, a nagyobb pókokat már a testméretükhöz arányos táplálék állatokkal hetente egyszeri alkalommal. Mindig vegyük figyelembe, hogy a táplálék állatok ne legyenek, vagy ne sokkal legyenek nagyobbak pókunknál. Volt már rá példa, hogy aztán a tücsök gyűrte le a pókot, de olyan is előfordult, hogy kétszer akkora állatot fogyasztott el az egyik pókom.

További információkat és megjegyzéseket az etetés menüben olvashattok.

Hol kaphatók ezek az állatok?

Szinte minden állatkereskedésben árusítják őket, szerencsére elég nagy a választék és egyre több az utántenyésztett pók is. Az utántenyésztett pókoknak az az előnye, hogy nem a természetből kell elvenni a madárpókokat (ami a faj kihalásához is vezethetne).

Ezen kívül, talán jobb megoldás: egy börze! Igaz, Magyarországon ritkábban, de külföldön rendszeresen van, akinek tehát van szerencséje ilyen helyekre ellátogatni, annak ez a kánaán. Madárpókok (és egyéb rovarok), gyíkok, kígyók, békák tonnaszámra, igen kedvező áron, mert általában tenyésztők kínálják az állataikat. Börzék Németországban: Hamm, München, Karlsruhe; Ausztriában: St. Pölten és egyebek Svájcban, Olaszországban. Akinek még sincsen lehetősége, külföldre utazni, annak ajánlom figyelmébe a Magyar Madárpók Klub (röviden MMK) kiállításait a TIT-ben. További információk és időpontok a www.madarpok.hu weboldalon.

A börzék másik nagy előnye, az olcsó árakon kívül, hogy ritkábban árult fajokat is lehet találni és a tenyésztő általában sok és jó információkat is tud adni. Gyakran láttam bepároztatott vagy már kokont cipelő madárpókokat eladásra. Azt hiszem nem kell tovább ragoznom, hogy milyen jó is egy börze...

Mennyibe kerül egy madárpók?

Ez természetesen az adott pók méretétől, fajától és ritkaságától függ. Bébi pókot kapni 200 forinttól 5000 forintig, ezt nem kéne, hogy túllépje. Közepes méretü pókokat is kapni már 1000 forinttól egészen 15000 forintig, ivarérett, nagy állatokat pedig 5000 forinttól, a felső határ: a csillagos ég. Ezek persze csak irányárak és lehetnek nagyon eltérőek.

Mit jelentenek a számok, amelyek a madárpók neve mellett fel vannak tüntetve?

A három (vagy kettö) szám, a madárpók nemét írja le. Az első pozíció a hímnem és a darabszám, a második pozíció a nőnem és a darabszám, valamint a harmadik pozíció a még nem szexálható pókokat és azok darabszámát jellemzi.

Egy pár példa:

- 0.1.0 (vagy csak 0.1), egy nőstény

- 3.0.0 (vagy csak 3.0), három darab hím

- 0.0.5 5 darab ismeretlen nemü pók

Ha valakinek van 8 nősténye, 4 hím pókja és 35 ismeretlen nemű pókja, azt a következő képpen írhatja: 4.8.35

Ezek a számok viszont nem jelzik, hogy a pók ivarérett e már!

 

 

 

a lap tetejére

 

webmaster, design: priZZ