infók

fajok

terrárium

etetés

vedlés

párzás

betegség

hasznos

   
 

galéria

börze

linkek

 dnfs fórum  

Milyen terrárium kell a pókunknak?

Legelsőként azt kell figyelembe vennünk, hogy a pók, amit venni fogunk, az talajlakó, vagy fán élő. A talajon élőknek előnyösebb, ha egy nagyobb alapterületű terráriumot veszünk, melynek a magassága nem olyan fontos. A standard madárpók terrárium 30x30 centiméter alapú. Ez egy közepesre megnövő póknak elég, ugyanis a madárpókok nem annyira mozgásigényűek, mint például egy szakállas agáma, vagy egy barna baziliszkusz. Ezért nem "állatkínzás" ha egy ekkora terráriumban tartjuk őket. Persze nem baj, ha a terrárium nagyobb ennél, a pókunk előbb-utóbb be fogja lakni az egészet.

Kissebb fán lakó madárpókoknak (pl. Avicularia minatrix) bőven elegendő egy 20x20 centi alapú és 30 centiméter magas terrárium. A falakók általában a terrárium egyik felső sarkában fognak lakóhálót szőni maguknak, bár sok faj a földbe is ás magának járatokat, vagy csak teleszövi talajjal a hálóját. Poecilotheria fajoknak, ajánlott a minimum 30x30x40es terrárium, ezek a legnagyobbra megnövő fánlakó madárpókok. Lábterpeszük nem ritkán elérheti a 22-24 centimétert is. Mondok még egyet: Psalmopoeus cambridgei is igazi gigász a fánlakó madárpókok között, éppen ezért biztosítsuk neki a minimum 30x30as alapú és 40 centi magas terráriumot.

Milyen talajt rakjak a terráriumba?

Igen nagy a választék az állatkereskedésekben: a madárhomoktól a kókuszrostos talajig minden kapható. Ami nem azt jelenti, hogy mindegyik alkalmas a pókunknak. A nagyon finom szemcsés homok elkerülendő, mert az "eldugíthatja" a madárpók tüdejét. Használjunk inkább durva szemcséset, amit lehet agyagos földdel is keverni. Ebben főleg a félsivatag madárpókjai fogják jól érezni magukat.

Én általában virágföldet, tőzeget és kókuszrostos téglát használok. Nem ajánlom a trágyázott földet, mert az hihetetlenül gyorsan elkezd penészedni. A virágföld viszonylag jól tartja a nedvességet és ásható állaga van. Másik nagy előnye, hogy nem savas, mint mondjuk a tőzeg, ezért szép növényeket is ültethetünk bele.

A talajt fánlakó pókoknál nem kell vastagon feltölteni, az 5-10 centiméter elegendő. Talajlakóknál más a helyzet. Itt egy 10-15 centiméter ajánlott, erősen ásó fajoknál pedig ez a minimum, ha van rá lehetőség, még magasabb legyen a talaj, a terrárium háta felé pedig még meg is lehet emelni azt. Haplopelma lividum és Citharischius crawshayi előszeretettel ás a természetben 1-2 méter mélyre. Ez igazából nem biztosítható a terráriumban, hacsak nem egy különleges készítésű terkót készítünk neki. Ilyen lehet például egy 30x30x40es (egy az egyben fánlakóknak), de a frontajtót felfelé lehessen nyitni és csak felül legyen 10 centis. A maradék 30 centit meg lehet tölteni földdel és nem kell attól félni, hogy a terrárium nyitásakor az egész föld kidől.

Mit érdemes még berakni a terráriumba?

A legfontosabb, hogy legyen egy itatóedény, amiből tudnak inni a pókok. A madárpókoknak nagyon sok folyadékra van szükségük, mind a túléléshez, mind a vedléshez. Vedlés előtt például nagyon nagy mennyiség kell nekik folyadékból, hogy problémamentesen le tudják vedelni régi bőrüket. A nőstények kokonrakáskor folyadékot vesztenek ezért mindenképpen fontos, hogy a kokon lerakása előtt/közben/után tudjon inni.

Ami még biztosan növeli egy madárpók jóllétét, az a búvóhely... ez lehet egy fél kókuszdió, egy virágcserép, vagy egy darab fakéreg, ahová "veszély" esetén, vedléskor, vagy amikor éppen kedvük tartja vissza tudnak húzodni. A legtöbb állat, az előre előkészített lakóhelyet el szokta fogadni, tovább építgeti, bővíti lakását. Sok pók mély üreget is ás magának, érdemes a búvóhelyet akkor is megtartani, mert gyakran használják azt, üregük bejárataként.

Hasznos e növényeket ültetni?

Növények a terráriumban... ez a kérdés már régóta foglakoztat, és volt már egy pár próbálkozásom, több-kevesebb sikerrel. Biztosan földobja a terrárium hangulatát és ami még fontosabb, megemeli a páratartalmat. Más kérdés, hogy megéri e, mert el kell azon gondolkodni, hogy az erősen ásó pókok, előszeretettel "fölszántják" a talajt, nővényeket, berendezésket nem kímélve. Pókok, amelyek erős hálókat szőnek, szabályosan "elfojtják" hálójukkal a növényeket.

Ha valamelyikőtök mégiscsak úgy dönt, hogy nővényeket akar a terráriumába, akkor egy pár jótanácsot szeretnék megosztani veletek: az újonnan vett növényeket először vegyétek ki a cserepéből, óvatosan szedjétek le a földet a gyökérről és áztassátok be vízbe, ahol hagyhatjátok is egy pár napig. Így megszabadultok mindenféle kártevőtől, és vegyi szerektől. Ezután friss földbe lehet ültetni a nővényt és erősen ajánlott a szintén kimosott cserépbe rakni, és cseréppel együtt a terráriumba rakni, ezzel is növelve a túlélését. Nagyon fontos egy olyan fényforrást használni, ami egy bizonyos fénytartományt biztosít, mely serkenti a növényke növését, fejlődését. A legtöbb akvárium, vagy terrárium fénycső alkalmas erre, egyetlen hátrányuk: a horribilis ár.

Mindenképpen semleges virágföldet használjatok a növények ültetéshez, mely se nem savas, se nem lúgos. Szerintem nem kell különféle tápszerekkel "felturbózni" őket, mert a kellő fény és páratartalom hatására robbanékony növekedésre képesek. Egyszer csak arra eszméltek, hogy kész dzsungel van a terráriumban, talán még a bőgőmajmok üvöltését is halljátok reggelente... ~:P

Milyen fény/hőforrást használhatok?

Egy jó alternatíva a fénycső, mely meleget is és fényt is sugároz. Spotlámpák egy pontban különösen jó meleget adnak le, fényük viszont elég gyenge. A kifejezetten akvárium és terrárium fénycsövek nem adnak ugyan meleget, de egy nagyon magas skálán mozog a fény lefedettsége, ami a növények előnyére is válik.

 Egy kisebb fajta terrárium-berendezés Foto: Kristian Karl

     

a lap tetejére

 

webmaster, design: priZZ