2009-03-11
2009/03/13 00:38
Anno még a lábosokat is kizsúrolták, amiben zsíros étel készült elötte. Böjti időszakban csak növényi olajat használtak, amit maguk állítottak elő. Semmilyen húsfélét nem ettek. ( A disznóvágásokkor télen frissen megették a húsokat, kifarsangolták magukat, s ilyenkor értek a füstölt áruk. Frigó nem volt. A vadak, a baromfiak télen lepasszolnak természetes körülmények között. ) A halevés is csak később lett divatos a hús helyett ilyenkor. ( Ember - r végű hónapokban jó a hal, -s végűben nem olyan jó ízű. )
Mivel erre az időszakra esik a tejelő állatok ellése, s ugye az a tej a picié, az embernek abból nemigen jutott. S a tyúkok is csak most kezdenek tojni, ha nem tojóhibrid tápos tyúkokról van szó, de akkor ilyen nem is volt. Viszont a húsvéti szokásokhoz sok tojás kellett, amit összegyűjtöttek. Ugye a tojás egy hónapig legalább eláll.
Nem utolsó sorban böjti időszakban naponta egyszer ettek, ami tudomásom szerint valami egyszerű ebéd volt. Akkoriban is ittak az emberek, de nem színes izékat, hanem friss vizet. Ha jól tudom alkoholt sem fogyaztottak ekkor.
Ma egy ilyen böjtöt csak az tudna megtartani, aki mindent maga állít elő, mert a késztermékek erre csöppet sincsenek tekintettel.
Most elgondolkodtam, hogy melyik is a lazább változat. A heti egynapos lékúra? Vagy a 40 napos napi egyszeri étkezéses?
Én ma egy ilyen napot tartottam, csak egy tányér főzelék ( zöldbab ) volt az ebédem húsmentes fasírttal, s teljeskiőrlésű tönkölybúza kenyérrel.
Talán a bolondos-szeles napot éreztem meg, hogy megkívántam a családomnak főzött ebédet.