RSS (Első rész)

Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, mely megkíméli a felhasználókat attól, hogy az ilyen megoldást használó weboldalakat rendszeresen kelljen látogatniuk az új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. Wikipédia

Engedjétek meg, hogy arról írjak ma, mit olvasok.
A feedolvasómból fogom idecitálni az egyes feedeket, és elmondom, miért is olvasom, miért is jó?
Mutasd a feedjeid, és megmutatom, ki vagy.

Nem titkolt célom rávenni az engem körülvevő embereket, hogy használjanak valami feedolvasót, mert egy blogot írok, amire nem lehet számítani. Vannak gyakran frissülő források, amelyeket ha mindennap megnézünk, akkor nem maradunk le semmiről, de az én blogom nem ilyen. Tegyétek be a feedjét egy olvasóba, és perceken belül látni fogjátok, amint írtam. Nem szokásom annyira tolni nagy gonosz cégek szekerét, de most fogom a Google-ét, amellett, hogy ugyanolyan ferde szemmel nézem ténykedését, mint az általam a “gonosz-multi” prototípusaként számon tarott Microsoft-ét.
Talán annyi, hogy Google termék még nem bántott, nem rabolta el időm, nem tépette ki a hajam.
Majd ha vállalhatatlan lesz a Google is, mint a másik említett cég, akkor letagadom ezt a művet.

Szóval a Google Reader-t javaslom, mert bele van szőve egy kis barátkozós, szociálishálós móka is. Egyszerűen meg lehet osztani általatok érdekesnek tarott tartalmat benne, hogy a többiek is lássák, akik a kapcsolatok közt vannak.
Akinek van már Guglis kontója, annak teljesen fájdalommentes lesz belefogni.
Persze ez csak egy javaslat, mindenki a maga szájíze szerinte előre a horizont irányába. (Ma valahogy jönnek belőlem az ilyen csúnya kavarások. De olyan jól esik a giccs.)

Kicsit úgy érzem, mintha nyílvánosan pucérra vetkőznék, de nem baj, lássuk, mit olvasok. Nem kell műelemzés mélységű kritikákra gondolni itt, csak egypár sort írok minden blogról. Kritikának sem igazán nevezhetőek, mert ami a Reader-ben van, azt szeretem, azért van ott. Amikor valamit kirepítek, na az a kritika. Vagy csak egyszerűen meguntam olvasni.
Remélem számotokra nem lesz unalmas ezt.
ABC-sorrendben csapjunk is bele.

1001 rules for my unborn son
Tegnapi, vagy tegnapelőtti szerzeményem. Amolyan kollektív bölcsességgyűjtemény. Lényegében, egy fickó összegyűjti az bölcsességet a leendő fiának, gyorsan, míg nem lesz öreg és uncool. Meglepően sok okos dolog van benne, hiába tűnik elsőre közhelygyűjteménynek. Most másodjára írok itt erről. Ez szó. Legutóbb is leírtam, hogy zseniális. Tényleg az. Van benne egy pár dolog, amit követni fogok.

A Bombagyár legújabb termékei
Sokkal több rétegben, és több irányból tudok nekifutni a nagy- és kisvilág dolgainak, mióta olvasom őket. Igazából az indulás óta, és korábban is. Remek kozervatív, radikális, független média, kristálytisztán deklarált célokkal, világlátással. Értsd ezt úgy, hogy nincs mögöttük egy kitudjamilyen cég, érdekkör, ahonnan fújhatna a szél. Lehegesztett szélkakas. Praktikus dolog. Vannak néha cikkek, melyektől megmozdul az egyik szemöldököm felfele, de összességében oké az egész.
Gondolj bármit. :)

Amátirë
Kikasz idézetes blogja. Kapsz mindennap egy idézetet, ennyi, se több, se kevesebb, és bőven elég is. Nem kell állandóan világot váltani. Szerettem, de eltűnt a radarról egy ideje. Ha más nem, történelmi okok miatt marad a Reader-ben, de hátha egyszer beindul újra.
Link sincs. Mintha privát lenne a blog, vagy mi?!

Appleblog
Steve Jobs él, és magyarul blogol. Én örök elégedetlen oda jutottam, hogy levedlettem a Windows-t, imádom a Linux-om, de már kacsingatok, mert egyrész megállni tilos (Ez nem valami pártnak a szlogenje? Vagy valami reklám?), másrészt én örök elégedetlen. Még nem birtoklok Apple terméket, de már fogyasztom a híreket, pletykákat ez ügyben. Ez már a vég, a romlás. Tudom, merre vezet sorsom.
Egyébként, ha IT-ben akar mozgolódni az ember, érdemes figyelni ezt a céget, mert ők húzzák az ipart. Akármerre is, de húzzák.
Szóval, ez a magyar Apple-blog. Nem elgőzölt agyú Jobs Jugend, hanem okos, kiegyensúlyozott szórakoztató hírforrás.

Belsőség
A Totalcar saját blogja. No, nem azon cikkek gyűjtőhelye, ami kevés volt a totalcar.hu-ra, hanem sokkal személyesebb, kötetlenebb írások helye, a Totalcar szerzőitől.
Autóbuzéria esetén kötelező.
Mióta nem Orosz Péter csinálja, nem olyan jó már, azt el kell mondanom. Azóta Orosz doktor már a Jalopnik-nak ír, ami autósblog kategóriában az, ami az autók közt -nem is tudom- valamelyik nagy német autógyár, legyen a Merci.
Csikós Zsolt szent őrültségei miatt már megéri olvasni, veteránautókat rak össze, meg blogol a bütykölésekről, autóvadászatról igen jó stílusban.
A Belsőség régi fénye megkopott, de jó még.

doransky
Pár napja iratkoztam fel, még nincsenek igazi mély élményeim ezzel a bloggal kapcsolatban. A webes trendekkel foglalkozik, legalábbis, amennyire eddig lecsapódott, és okos dolgokat ír. Érdemes olvasni annak, aki webre fejleszt, webre publikál.

English Russia
Nagy kedvenc.
Az orosz nyelvű web teljesen kiesik a látókörömből, mivel nem tudok szovjetül(sic!). Annyit tesz a blog, hogy hetente egypárszor publikálja angol nyelven, mit történt, történik az orosz interneten. Egy rendkívül érdekes, bumfordiságában cizellált világ, mindenképpen érdemes tudni róla. Szórakoztató dolgok, szép tájak, ételek, italok, egy kis szelet az orosz mindennapokból. A legjellemzőbb az egész dologra a blog mottója: “Because something cool happens daily on 1/6 of the Earth’s surface”

Finger updates from icculus@icculus.org
Ryan “Icculus” Gordon az egyik legnagyobb hős azon emberek szemében, akik Linux-on játszanak. Sok nagy játék Linux-os portját készítette, készíti éppen is. Nem is igazán blog ez, csak szól a fickó, ha valami érdekesett tett le az asztalra épp.

Free Gamer - open source games
Igazából, nem nagyon játszok én. Azért követem a híreket, mi történik a Linux-os scene-en. Jó kis oldal, de túl vagyok már azon, hogy minden utamba kerülő játékot kipróbáljak. Pedig volt olyan időszak is.

Göndöcs blog
Még a Kretén Magazinban ismertem meg munkásságát, elég egyedi stílusú karikaturista. Szeretem a rajzait, Sör Kálmán a legkonkrétabb ember kit valaha rajzoltak. Egy depressziós Homer Simpson.

Hacktivity
Jó kis biztonságtechnikai konferencia, egyszer már voltam, és nagyon megérte. Szakmai kötelesség elmenni. Tavaly sajna lemaradtam, mert se kedvem nem volt igazán, se szállást nem találtam. Az ideivel kapcsolatban már követek minden hírt, és igyekszem menni.

Handras
Ő egy olyan személy számomra, akiről nem tudom eldönteni, hogy szimpi-e, vagy sem. Inkább szimpi.
Az XMS köthető hozzá, tehát megint bejön a képbe az “epöl”. Ez van.
Egyébként sokszor lehet szépautót, szépnénit, látni a blogján. Tud élni. A ma publikált videója meg egyenesen király. Bármennyire is gáz ez a jelző 2009-ben, de tényleg király. És a három Session közül a harmadik a legkirályabb. Nézzétek, ha gondoljátok.
Van neki macskája, ami valamiért -úgy fest- minden menőbb férfi bloggernek ismertetőjegye. Handrás, Angelday, Mefi, meghátugye, khm, én. (Igen, önirónia.)


Ez megint egy három részes sorozat lesz, mert 39 feedet követek, és ezt pont lehet szépen harmadolni. Meg mostmár késő van a többiről is írni valamit. Majd valamikor jön a második rész. Nem holnap, mert holnap péntek, és a péntek veszélyes dolog.

This entry was posted in élet. Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.

  • Barátok