|
A pontos idő:
Ó, azok a különleges omlettek!!
Percek alatt elkészíthetők, így kellemesebbé válnak az esti együtlétek, és ha jól sikerűl, valóságos "konyhafőnöki meglepetésként" szolgálnak, esténként pedig gyorsan megoldják az éppen szénné égett pecsenye miatt támadt bonyodalmakat; aki pedig már homárhoz is hozzá tud jutni, az igazi omlettcsemegét izlelhet meg.
Akár ünnepi fogásként is asztalra lehet tenni, ha kedvenc alkoholunkkal meglocsolva, a hagyományos torta hejett tálaljuk fel.
Igazán rangot adunk végre ezeknek az omletteknek, amejek- bár szerényen, de- ünnepi fogásként is megfelelnek, annélkül, hogy rengeteg munkát áldoznánk rájuk.
Az egyszerűség és a hétköznapi célszerűség kedvéért az itt következő recepteket egy négytagú család részére számitottuk ki.
Ha esetleg vendégeink vannak, vagy többen vagyunk, az adagok könnyen átszámíthatók.
EGYSZERŰ OMLETT: Hozzávalók:8 tojás, 2 evőkanál tej, 2 dkg vaj, só, bors. Üssük bele a tojásokat egy jénai tálba, sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a tejet. Habverővel vagy villával erőteljesen verjük fel. A keveréknek kissé habosnak kell lennie( omlett esetében még tovább keverjük, alaposan felverve, hogy sütés után könnyű maradjon). A tojást mindíg közvetlenűl a sütés előtt verjük fel! Olvasszuk meg a vajat, amíg sercegni kezd, de vigyázzunk, nehogy megégjen! Öntsünk rá a tojást, és sütés közben szúrjuk i a léghólyagokat, emelgessük kicsit meg, hogy a még folyékony tojás alulra folyjonm. Időnként rázzuk meg a serpenyőt, hogy le ne ragadjon. Ha a lapos formájú omlettet kedveljük jobban, akkor elég ha egyszerűen rácsúsztatjuk egy kerek, előmelegített tányérra. Viszont ha félbehjajtva vagy göngyölve szerenénk tálalni, akkor ezt a serpenyőben mozgatva vagy egy villa illetve lapos pecsenykés segítségével is megtehetjük. Ha pirított omlettet szeretnénk, akkor várjuk meg, amíg a tojás kellőképpen átsük és összeáll, közben állandóan mozgassuk a serpenyőt, nehogy leégjen, ugyanúgy, mintha palacsintát sütnénk.
OMLETT ARTICSOKÁVAL: Hozzávalók:8 tojás, 4 db szép főtt articókagumó, 1 gerezd fikhagyma metélőhagyma, 1 cirtom ketchup 4 dkg vaj. Szeleteljük vékony karikékra az articsókát, és az összetört fikhagymával pirítsuk meg 20 g vajont. Adjunk hozzá 2 evőkanál paradicsomlét, az összevágott metrélőhagymát és néhány csepp citromot, sóval, borssal ízesítjük. Verjük fel a tojást, Sózzuk, borsozzuk meg, íöntsük rá az articsókára. Keverjük oössze, és a maradék vajjal süssük meg. Tálalás:az összegöngyölt omlettet öntözzük megt egy kevés ketchuppal, és a tetejére szórjunjk apróra vágott metélőgagymát.
OMLETT SPÁRGA ZSENGÉJÉVEL: Hozzávalók:8 egész tojás +2 kemény tojás, 25 dkg friss spárga =(merlynek csak a hegyét vágjuk le), 2dkg vaj, 1 csészényi apróra vágott metélőhagyma, 3 evőkanál tej, só, bors. Verjük fel a nyolc tojást, hozzáadva a tejet és 2 evőkanálapróra vágott metélőgagymát. Sózzuk borsozzuk meg. Tisztítsuk meg a főtt tojást, és villával törjük össze. Ha befőzött spárgát használunk, csöpögtessük le, és nedvszívó vásznon i9tassuk le róla a nedvességet. Olvasszuk meg a vajat, és tegyük serpenyőbe aspárgát. Óvatosan melegítsük és finomam keverjük , negogy összetörjön, Öntsük rá a tojást, és lassú tűzön süssük meg. Tálalás:az összegöngyölt omlettet köré helyezzük el az össztört főtt tojást, és szórjunk rá metélőhagymát.
GOMBÁS OMLETT: Hozzávalók: 8 tojás 10 dkg gomba 3 evőkanál tej 2 gerezd fokhagyma petrezselyem, só bors 4 dkg vaj. Mossuk meg a gombá, és vágjuk le aszárát. Tegyünk félre 3 szép gombafejet. Vágjuk fel vékony szeletekre, és 15 percig pirítsuk vajon. Ha már majdnem teljesen átsült, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a vágott petrezselymet. Verjük fel a tojást a tejjel adjunk hozzá sót, borsot. Öntsük rá a gombára. Gyorsan süssuk, hogy egészben maradjon és szépen megpiruljon. Tálalás:a félbehajtott omlett tetejére tegyük rá az előzőleg ciromos vízben leforrázott, félretett 3 gombafejet, és szórjuk meg az egészet apróra vágott pertezselyemmel.
OMLETT SZARVASGOMBÁVAL: Hozzávalók: 8 tojás 1 szarvasgomba só, bors 3 dkg vaj. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgáját sózzuk, borsozzuk meg, és keverjük össze a vékonyra vágott gombával. A fehérjét verjük fel habbá, és óvatosan keverjük hozzá a tojássárgájáho és a gombához. Ha jól átsült, lapos omlettet szeretnénk, akkor erős tűzön, gyorsan süssük, ha pedig felfújthoz hasonlót, akkor inkább lassan és tovább süssük.
OMLETT BORDEUX-i MÓDRA: Hozzávalók:8 tojás 2 szép paradicsom 2 szép vargányagomba 1 db gyöngyhagyma petrezselyem só, bors vaj. Mossuk meg a paradicsomot vágjuk kettőbe, s néhány percig dinszteljük meg. A felszeletelt gombát és a hagymát pirítsuk meg vajban. Verjük fel a tojást, fűszerezzük meg, és készítsük el az omlettet a szokásos módon. Tálalás:tegyük az omlett mellé a paradicsomot, a hagymás gombát, és szórjuk meg apróra vágott petrezselyem zöldjével.
ZSÁZSALEVELES OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 3 csomó zsázsalevél 1/2 pohár tejszín 1/2 citrom só, bors 2 dkg vaj Mossuk meg a friss zsázsaleveleket, és vágjuk le a szárát. Néhány percre dobjuk forrásban lévő sós vízbe. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd vágjuk fel apróra. Verjük fel a tojást a tejszínnel együtt, adjunk hozzá néhány csepp citromlét, sót, borsot. Végül tegyük bele a zsázsalevelet is. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben. Öntsük bele a keveréket, és süssük meg egészben. Tálalás:Tegyünk melléje ketchupot és tejszínes párolt almát.
FIRENZEI OMLETT: t Hozzávalók:8 tojás 60 dkg paraj 3 evőkanál tejszín só, bors 1 evőkanál szőlőolaj 3 dkg vaj. Tegyük 5-6 percre forrásban lévő sós vízbe a megmosott és szárától megtisztított parajt. Utána alaposan csöpögtessük le, jól nyomkodjuk ki, majd a tejszínnel és sóval, borssal ízesítve forró tűzön pároljuk. Verjük fel a tojást, fűszerezzük meg, majd keverjük hozzá a parajt. Serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi szőlőolajat és diónyi nagyságú vajat. Nagy lángon süssük meg az omlettet, s ha már egyik fele átsült, fordítsuk meg, hogy midnkét fele szép piros legyen, Tálalás:kiterítve rakjuk tányérra, s tegyünk mellé apró párolt gombafejeket.
SONKÁS OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 8-10 szép sóskalevél 3 evőkanál tej só, bors 4 dkg vaj Mossuk meg és tisztítsuk meg a szárától a sóskát. Verjük fel a tojást, hozzátéve a sót, borsot és a tejet. Vágjuk fel vékony csíkokra a sóskát, Tegyük bele a nyers tojásba, és keverjük fel újra. Forró vajra öntve, serpenyőben süssük ki. Erős tűzön süssük, majd előmelegített tányéron, azonnal, forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGES OMLETT: Hozzávalók:8 tojás sóc bors 6 dkg vaj különböző, maradék, főtt-párolt zöldség ( sárgarépa, borsó, pórégagyma, fehérrépa, karfiol, zeller) Verjük fel atojást, sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük bele 4 dkg apróra vágott vajat, A szintén apróra vágott zöldséget serpenyőben forgassuk meg 2 dkg forró vajon. Öntsük rá a tojást. Sütés közben erőteljesen mozgassuk a serpenyőt, nehogy leragadjon.
PÓRÉHAGYMÁS OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 4 póréhagyma 10 dkg füstölt szalonna 1 gyönyhagyma olívaolaj bors. Mossuk meg a hagymát, és a fehér részét karikára vágva, a szalonnával együtt tegyük forró olajba. Borsozzuk meg, adjuk hozzá az egészen apróra vágott gyöngyhagymát, és lassú tűzön pirítsuk üvegesre. Verjük fel a tojást, fűszerezzük meg, és öntsük a sült hagymára. Közepes lángon folytassuk a sütést, amíg megfelelőnek nem találjuk.
BURGONYÁS OMLETT I. Hozzávalók:8 tojás 30 dkg főtt burgonya 1 fej hagyma metélőhagyma vagy petrezselyem zöldje 4 dkg vaj vagy libazsír só, bors. Felhasználhatunk hozzá maradék, olajban sült burghonyát vagy főtt burgonyát is. forrósítsuk fel alibazsírt. Tegyük bele az apró kockákra vágott burgonyát, azután az összevágott metélőhagymát. Csavarjuk lejjebb a lángot. A hagymának szép üvegesnek kell lennie, de nem szabad megpirulnia. Verjük fel a tojást, tegyünk bele sót borsot. Öntsük rá a burgonyára, de vigyázzunkarra, hogy egyenletesen csorgassuk szét. Erős tűzön süssük meg. Tálalás:kiterítve tegyük tányérra, szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával, és tehetünk hozzá néhány szelet, vékony füstölt sonkát, csemege uborkát vagy pár szem apró friss gyoöngyhagymát.
BURGONYÁS OMLETT II. Hozzávalók 8 tojás 8 db burgony kis csomó paraj 1 gerezd fokhagyma só, bors 1 evőkanál olaj. Reszeljük le a nyers burgonyát, öntsük rá az ízesített, felvert tojást, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott parajt. Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben öntsük rá a keveréket, és közepes lángon süssük meg. A sütés végén fordítsuk meg, hogy a másik fele is szép piros legyen. Megjegyzés:az omlettet adagonként is készíthetjük. Ebben az esetben egy-egy merőkanálnyi masszát teszünk a forró olajba., s kisütés után melegen tartjuk, amíg a többi is elkészül.
PARASZTOS OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 1 nagyobb főtt burgony 10 dkg füstölt szalonna + 2-3 vékony szelet zsírszalonna petrezselyem 2 gerezd fokhagyma só, bors 3 evőkanál szőlőolaj. A forró olajban pirítsuk aranysárgátra a zsírszalonnát és az apró kockákra vágott burgonyát, ugyanígy a húsos szalonnát, melyet szintén vékony szeletre vágtunk. A végén adhjuk hozzá az összetört fokhagymát és az aprórara vágott petrezselymet. A megpirult zsírszalonnaszeleteket vegyük ki, és meleg helyen tegyük félre. Habarjuk el tojást, sóval, borssal ízesítsük. Öntsük a serpenyőbe, és erős lángon süssük meg. Tálalás: kiterítve csúsztassuk tánérra, díszítsük apróra vágott petrezselyemzöldjével, és tegyük a tetejére a félretett megpirult szalonnaszeletkéket.
PARADICSOMOS OMLETT: Hozzávalók: 10 tojás 8 paradicsom 3 evőkanál tej 1 db gyöngyhagyma 2 gerezd fokhagyma petrezselyem zöldje, metélőhagyma, bazsalikom, tárkony, kakukkfű só, bors 3 evőkanál olívaolaj 2 dkg vaj Vágjuk le 4 paradicsom tetejét, és tegyük félre. Dinszteljük meg forró olajban a héjától megtisztított, kimagozott és szeletekre vágott paradicsimot, a gyöngyhagymát, az apróra vágott metélőhagymát és az összezúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a paradicsom megsült (a víznek kell belőle párolognia, anélkül,hogy kiszáradna), öntsön rá a tejjel és sóval, borssal elhabart tojást . Közepes lángon süssük, és közben állandóan kevergessük egy fakanállal. Tálalás:a jól összekevert paradicsomos rántottából formáljunk a kerek tálban egy kupacot. Tegyük a tetére a félretett, levágott paradicsomszeletkéket, és végül díszítsük turbolyalevéllel.
BASZK OMLETT : Hozzávalók:8 tojás 3 zöld húsú paprika 4 paradicsom 1 vagyobb gerezd fokhagyma só, bors 3 evőkanál olívaolaj. Magozzuk ki a paprikát, és vágjuk kockára. Hámozzuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot. Forró olajban serpenyőben süssük meg a paprikát, a paradicsomot. Az összezúzott fokhagymát csak a végén tegyük hozzá. Sóval, borssal ízesítjük. Verjük fel a tojást, ízesítsük, majd öntsük, a serpenyőbe, és a szokásos módon süssük meg. Tálalás:ehhez az omlettfajtához tökéletesen illik apárolt rizs és a lecsó.
PIZZA-OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 4 paradicsom 1 piros paprika 1 fej hagyma fekete olajbogyó 4 szelet olajos szardella 2 cl olívaolaj só, bors. Süssük 15 percig forró olajban a meghámozott, karikára vágott paradicsomot, a paprikát és a vöröshagymát. Fűszerezzük sóval, borssal. Verjük fel és ízesítsük a tojást. Kezdjük el külön serpenyőben sütni, s amkikor már félig kész, adjuk hozzá a sült lecsot. Ha kész, tetejét díszítsük olajbogyóbal és a tátett szardellával. Megjegyzés: paprika helyett egyéb konyhai zöldségekkel is elkészythetjük. Egy olívaolajjal ízesített, friss zöld saláta miondenféleképpen hozzáillő körítésként szolgál.
INDIAI OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 3 paradicsom 1 fej hagyma 4 evőkanál tejszín indiai curry 1 gerezd fokhagyma petrezselyem zöldje kevés kardamom só, bors 4 dkg vaj. Serpenyőben olvasszunk meg egy darab bajat, és pirítsuk meg trajta a meghámozott és kimagotott paradicsomot, a felszeletelt hagymát, a curryt, az összezúzott fokhagymát, majd ízesítsük sóval, borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kardamommal. Verjük fel a tojást a tejszínnel, és öntsük a serpenyőbe, Tálalás:tegyünk az omlett mellé curryval ízesített rizst.
HIDEG OMLETT: t Hozzávalók:4 kisebb cukkini 4 gyöngyhagyma vagy 2 vöröshagyma 4 db kisebb burgony 8 tojás só, bors 2 cl szőlőolaj 4 dkg vaj Tiszstítsuk meg és vágjuk fel apró darabkáékra a cukkinit és fedő alatt pároljuk, 2 dkg vajon pirítjuk meg a szőlőolajban. Üssük fel a tojást, ízesítsük sóval, botssal. A maradék vajat olvasszuk fel a serpenyőben és a zöldségeket 2-3 percig süssük. Verjük fel a tojást. és öntsük rá. Gyorsan süüssük, majd a végén fordítsuk meg, hogy a másik fele is megpiruljon. Tálalás:ezt az omlettet melegen és hidegen is tálalhatjuk. Remekül szerepelhet egy piknik étrendjáben, és előnyösen helyettesítheti az ilyenkor megszokott hetesárút mely rendszerint sokkal zsírosabb és nehezebben emészhető.
TAVASZI OMLETT: Hozzávalók: 8 tojás 4 zsenge sárgarépa 15 dkg zöldborsó 3 db újburgony 1 gyöngyhagyma 1 szelet szép füstölt sonka petrezselyem zöldje só, bors 3 dlg vaj. Vágjuk a répát és a burgonyát apró darabkákra, Dobjuk néhány percre forrásban lévő vízbe, csöpögtessük le. Utána forró serpenyőben vajon pirítsuk meg a hagymával és a csíkokra vágott sonkával. Verjük fel a tojást, fűszerezzük meg, és öntsük a serpenyőbe. Erős lángon süssük meg.
OMLETT-TORTA: Hozzávalók:8 tojás 3 evőkanál tej 3 evőkanál főtt sárgarépa 4 evőkanál főtt paraj vagy sóska 1 evőkanál burgonypüré 6 dkg vaj só, bors 1 dl tejszín. Készítsünk elő három edényt: -az elsőbe tegyük a főtt, turmixolt sárgarépát (használhatunk helyette, ha éppen van otthon sárgarépa-bébiételt is, bár ez gyakran kissé édeskés ízű); -a másodikba a főtt, leszűrt és elturmixolt parajt vagy sóskát; -a harmadikba pedig a burgonypürét.. Verjük fel a tojást a tejjel és sóval, borssal ízesítsük, majd egyenletesen osszuk szét a három edénybe. Mindegyiket alaposan keverjük össze, hogy homogén masszát nyerjünk. Egyenként süssük meg, és tálalásig tartsuk melegen (2-es fokozatra állított sütőben). Tálalás:a három különböző omlettet egymásra helyezve egy háromrétegű omlettet képezünk, mintha tortát készítenénk. Az egyes rétegek közé tegyünk egy-egy kanál tejfölt vagy tejszínt, utána vágjuk cikkekre.
TOJÁSSAL TÖLTÖTT OMLETT: Hozzávalók: 8 tojás 8 dkg reszelt sajt ketchup 1 kávéskanál almaecet 3 evőkanál tej só, bors 4 dkg vaj. Verjünk fel 4 tojást, ízesítsük és keverjük hozzá a reszelt sajtot és a tejet. Süssük ki belőle 4 kis omlettet, Tálalásig tartsuk meleg sütőben. Sós ecetes, forrásban lévő vízben buggyantsuk meg a maradék 4 tojást Tálalás:tegyük az omletteket előmelegített tányérokra. Kenjük meg langyos ketchuppal, szórjunk rájuk egy kávéskanál reszelt sajtot, és mindegyik közepébe tegyünk egy-egy, néhány csepp almaecettel ízesített buggyantott tojást. Hajtsuk félbe szórjunk rá ismét reszelt sajtot, majd közvetlenül a tálaás előtt néhány percre tegyük forró sütőbe.
OMLETT SAINT-JACQUES KAGYLÓVAL: Hozzávalók:8 tojás egy tucat kagyló(konzerv) 5 dkg liszt 3 evőkanál tejszín 1 evőkanál ánizslikőr 1 evőkanál portói vörösbor apróra vágott petrezselyem zöldje só, bors 5 dkg vaj. Itassuk le alaposan a kagylókról a nedvességet, utána forgassuk meg kevés lisztben és serpenyőben forró vajon süssük 7-8 percig. Verjük fel a tojást, sózzuk, borsozzuk meg. Öntsük hozzá a tejszínt, a likőrt, a portóit, és végül keverjük össze petrezselyem zöldjével is. A megsült kagylókat egyenként vágjuk 3-4 darabra, és keverjük a tojáshoz, majd serpenyőben süssük meg. Tálalás:tegyünk mellé párolt rizst, és öntsük le borsos tejszínnel.
OSZTRIGÁS OMLETT: Hozzávalók:8 tojás 12 osztriga 3 evőkanál tejszín só, bors 2 dkg vaj. Nyissuk fel az osztrigák héját, vigyázva, hogy la levük ne folyjon el. Kevés vízben, lassú tűzön forralva sűrűsítsük be, majd a végén adjuk hozzá a tejszínt. Verjük fel a tojást, majd keverjük hozzá a tejszínes osztrigát, azután forró vajon serpenyőben süssük ki az omlettet. Tálalás:szevírozáskor öntsünk mellá frissen készült normandiai mártást.
KAGYLÓS-RÁKOS OMLETT: 12 fekete kagyló 12 apró garnélarák 8 tojás 1 dl fehérbor 1/2 citrom 2 gyöngyhagyma 1 fej vöröshagyma só bors vaj kakukkfű, babérlevél apróra vágott zöldpetrezselyem Kaparjuk le és mossuk meg akagylókat. Szedjük ki a szálait. Tegyük fel főni egy pohárnyi vízben melybe beletettük a kakukkfüvet, babérlevelet, az összevágott vörös- és gyönyhagymát. Forraljuk 5-6 percen át. Amelyik már kinyílt, azok belsejét kaparjuk ki, a többit pedig tovább főzzük, amíg szintén ki nem nyílnak. Tegyük a kagylókat az átszűrt, főtt lébe, ízesítsük néhány csepp citrommal és a fehérborral. Borsozzuk meg, és sűrűsítsük be lassú tűzöön. Petrezselymes vajban pirítsuk meg a megtisztított rákocskákat. Tegyük hozzá a kagylókat, majd öntsük rá a felvert tojást, és nagy lángon süssük meg . Tálalás:díszítsük az omlettet néhány üres kagylóhéjjal, petrezselyem zöldjével és néhény karika citrommal.
GARNÉLARÁKOS OMLETT: 8 tojás 1 tucat friss garnélarák 1 doboz Nantua mártás 1 kávéskanák konyak só, bors 2 dkg vaj. A gondosan megtisztított és kikapart rákhúst pirítsuk meg forró vajon. Verjük fel a tojást, hozzáadva a konyakot. Sózzuk, borsozzuk, és a rákra öntve süssük meg. Tálalás:tegyünk az omlett mellé Nantua mártást és apró párolt gombafejeket.
OMLETT HABBOCKKAL ÉS KELKÁPOSZTÁVAL: 8 tojás 30 dkg haddock A(halfajta) 5-6 szép kelkáőosztalevél 50 cl víz babérlevél, kakukkfű bors vaj tej. A megtisztított és felszeletelt halat áztassuk egy órára tejbe. Forrázzuk le a káposztaleveleket, és vásznon itassuk le róla a vizet. Tegyük fel főni a beáztatott halat, hozzáadva a vizet, a babérlevelet és a kakukkfüvet, egy kevés borsot. Mielőtt kiemelnénk, félrehúzva 5 percig még hagyjuk összeérni. Forró vajon forgassuk meg a durván összevágott kelkáposztaleveleket és a lecsöpögtetett halat, egy külön serpenyőbe. Öntsük rá a felvert tojást, és süssük meg.
TŐKEHALAS OMLETT PROVENCE-I MÓDRA: 8 tojás 20 dkg sóból kimosott tőkehal 1 pohár olívaolaj 2 gerezd fokhagyma 6 dkg tejszín 1 babérlevél bors. Főzzük 10 percig a tőkehalat lassan gyöngyöző vízben melybe beletesszük a babérlevelet. Lassú tűzön melegítsünk fel egy lábasban fél pojár olajat. Tegyük bele az összezúzott fokhagymát és az alaposan lecsöpögtetett halat. Ha már átsült, borsozzuk meg, öntsük rá a tesjszínt. Öntsük hozzá a felvert tojáshoz, keverjük jól össze. Serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat, és süssük meg benne az omlettet. Tálalás:körítésként tegyünk mellé párolt almát és vajban sült, ropogós kenyérrudacskákat.
Halikrás omlett : 8 tojás 3 herint ikrája és teje 1 csésze tej 3 evőkanál tejszín só néhány szem zöld bors 1 kávéskanálnyi kapribogyó vaj Egy csészényi tejben áztassuk 20 percig az ikrát és a haltejet. Serpenyőbe téve melegítsük fel, de ne forraljuk. Húzzuk félre a tűzről, majd a tejszínt hozzáöntve nyomkodjuk el jól egy villával. Adjuk hozzá a borsot és a kapribogyót. Verjük fel a tojást, kissé fűszerezzük, majd keverjük hozzá a készítményt, és süssük meg.
Omlett tengeri hallal: 7 tojás 10 dkg vagdalt tonhal 4 evőkanál tejszín 1 nagyobb gyöngyhagyma metélőhagyma, petrezselyem zöldje só, bors vaj Verjük fel atojást, ízesítsük sóval, borssal, és adjuk hozzá ajól összetört tonhalat, az összevagdalt hagymát, a tejszínt és a finomra vágott metélőhagymát, petrezselyemzöldet. Forróvajban, erős lángon süssük. Tálalás:öntözzük meg az omlettet citromos vajjal, és szórjunk rá apróra vágott metélőhagymát.
Neptun omlett: 8 tojás 1 főtt homár citrom petrezselyem tejszín konyak só bors vaj Szedjük ki a kitinpáncélból a húst, szeleteljük fel apró darabkákra, és seerpenyőben pirítsuk meg forró vajon. Keverjünk hozzá egy karika citromot és egy evőkanálnyi, apróra vágott petrezselyemzöldet. Végül flambírozzuk egy likőrösőpohárnyi konyakkal. Verjük fel a tojást, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a teejszítm, mafd edmét felkeverve, öntsük rá a homárérmékre. Tálalás:körítésként tegyük melléje azokat a zöldségeket, melyekkel a homárt kifőztük.
Rákos omlettfelfújt: 8 tojás 3 evőkanál tej 1 rákkonzerv tejszín pirospaprika só bors vaj Verjük fel a tojást a tejjel együtt. Kevés sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a rákkonzervet, és keverjük össze. Olvasszuk meg a vajat. Ha már serceg, öntsük rá a keveréket, és lassú tűzön,6-8 percen át süssük. Az omlett megemelkedik, mint egy felfújt. Tálalás:körítésként tegyük melléje a ráklében lévő zöldségeket, szószként pedig pirospaprikával vagy metélőhagymával megszórt tejszínt adhatunk hozzá.
Omlett véres hurkával 8 tojás véres hurka 3 evőkanál tejszín 1 nagyobb gyöngyhagyma só bors vaj Óvatosan szedjük le a hurka bőrét, nehogy szétessen. Vigyázva szeleteljük fel 1 cm vastag karikákra. Kevés vajon, serpenyőben pirítsuk meg, melybe beletesszük még a tejszínt és az apróra vágott hagymát is. Amikor a hurka már szépen átsült, öntsük rá a felvert és fűszerezett tojást. Nagy lángon süssük. Tálalás:körítésként tegyünk melléje karikára vágott és vajban sült almát vagy karikára vágott pirított burgonyát.
Húsos omlett Maradék húsok (csirke, sertés, bárány) apróra vágva gyöngyhagyma, vöröshagyma vagy fokhagyma (attól függően, hogy milyen húst használunk) 8 tojás 3 evőkanál tej só bors vaj petrezselyem zöldje Forgassuk meg forró vajon a húst, az apróra végott hagymát, a petrezselyemzöldet. Sózzuk borsozzuk meg. Verjük fel a tojást a tejjel. Ízesítsük, utána öntsük bele a serpenyőbe és süssük meg az omlettet. Tálalás:körítésként tegyünk melléje cikkekbe vágott párolt almát, melyre sóval, borssal ízesített tejszínt öntünk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Szafaládés omlett: 8 tojás 20 dkg szafaládé 1 vékony szelet sajt 2 gyöngyhagyma só bors 4 dkg vaj húzzuk le a szafaládé bőrét és vágjuk karikákra. A sajtot apró kockákra vágjuk. Serpenyőben forró vajon pirítsuk szép pirosra a szafaláédékarikákat és az apróra vágott hagymát. Verjük fel a tojást Sóval, borssal ízesítsük majd tegyük bele a sajtot, és öntsük az egészet a serpenyőbe. Közepes lángon süssük meg. Tálalás:körítésként tegyünk melléje apróra vágott, olajban pirított burgonyát, Ízesített salátalevelet és különféle mustárokat.
Sonkás omlett : 8 tojás 1 szelet, 1 cm vastag sonka vagy 3 szelet vékonyabb 1 nagyobb gyöngyhagyma só, bors 3 dkg vaj Vágjuk fel a sonkát apró kockákra vagy vékony csíkokra, és forró olajban az apróra vágott hagymával együtt pirítsuk meg. Verjük fel a tojást, fűszerezzük és öntsük rá a sonkára, majd süssük meg. Tálalás:hogy a nehéz sonkát könnyítsük tegyünk mellé kerek pirított burgonyát és néhány levél zöld salátát.
Borjúmájas omlett : 8 tojás 1 szelet borjúmáj 1 gerezd fokhagyma petrezselyem 1 evőkanál hagymaecet 1 paradicsom ketchup só, bors 5 dkg vaj Tegyük a borjúmájat 3 dkg forró vajba, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyem zöldjét, az összetört fokhagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg. A sütés vége felé locsoljuk meg a salátaecettel. Verjük fel a tojást, fűszerezzük meg. Vágjuk a májat apró darabkákra. Tegyünk egy kanál forró vizet a serpenyőbe, és sűrűsítsük be vele a levét, majd öntsük hozzá és keverjük bele a felvert tojásba. Végül tegyük bele a májat is. Olvasszuk fel a maradák vajat a serpenyőbe, és ha már sercegni kezd, öntsük rá a keveréket, és süssük meg. Tálalás:tegyünk melléje ketchupot és párolt zöldbabot.
Omlett borjúvesével és zöld borssal : 8 tojás 1 szép világos borjúvese 2 dkg zöld bors 2 kávéskanál madeira (bor) 2 dl borjúhúslé 3 evőkanál tej só, bors 7 dkg vaj Szedjünk le minden zsírt a veséről, s addig mossuk, amíg a vize teljesen tiszta nem lesz. Itassuk le róla nedvességet, és vágjuk apróra Lábasban olvasszunk meg 5 dkg vajat, tegyük bele a húst, és jól süssük át. Dobjunk hozzá néhány szem zöld borsot. Sózzuk meg, és öntsük hozzá a húslét. Tegyünk rá fedőt, és időnként megkevergetve hagyjuk főni 20 percig. Süssük meg teljesen, de vigyázzunk, hogy puha mradjon. Verjük fel a tojást a tejjel. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a bort és egy kávéskanálnyi pácolt zöld borsot, végül a vesét, melynek levét félretesszük. Serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat. Öntsük rá a keveréket, és süssük az omlettet közepes tűzön. Tálalás:tegyünk mellé párolt almát és egy kevés madeiramártást (pecsenyelé+10 dkg tejszín+1 kávéskanál madeira bor).
Omlett szárnysmájjal : 4 pulykamáj 8 tojás 1 nagyobb gerezd fokhagyma petrezselyem zöldje só, bors 5 dkg vaj 1 kávéskanák konyak (tetszés szerinti fajta) Forrósítsunk fel a serprnyőben 3 dkg vajat, és süssük meg az epétől jól megtisztított májat. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk rá csipetnyi vágott petrezselyemzöldet is. Hogy kellemes illata legyen a sütés végén flambírozzuk meg a konyakkal. Vágjuk el kis darabokra a májat, és óvatosan keverjük hozzá a felvert és sóval, borssal ízesített tojáshoz. Olvasszuk meg a maradék vajat a serpenyőben, és süssük meg benne az omlettet. Tálalás:adjunk mellé paraj vagy sóskafőzeléket (tejszínnel habarva!).
Berber omlett : 8 tojás 15 dkg sampinyongomba 1 evőkanál tejszín 1 kacsamáj 5 dkg sonka 1 szarvasgomba só bors 6 dkg vaj Olvasszunk fel 4 dkg vajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg az apró darabokra vágott májat. Adjuk hozzá az apró sampinyonokat, a vékony csíkokra vágott sonkát és a felszeletelt szarvasgombát.- Verjük fel a tojást a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. A maradék vajjal süssük meg az omlettet. Amikor már majdnem kész, tegyük rá a gombát, és úgy fejezzük be a sütést. Tálalás:gombával összegöngyölve tegyük tányérra.
Omlett kínai módra : 8 tojás 1/2 doboz bambuszrügy 2 dkg szárított kínai gomba 1/2 kávéskanál szójaszósz szőlőolaj 4 zöld mentalevél 1/2 pohár fehérbor 1 nagyobb gyöngyhagyma maradék főtt sült hús (sertésborda, leveshús, csirkecomb), egészen apróra vágva 1/2 gerezd fokhagyma só, bors 5 dkg vaj A fekete kínai gombát áztassuk be kb. félórára langyos vízbe. Serpenyőben erős lángon, olajban pirítsuk néhány percig a bambuszrügyet, az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a szóját, a jól lecsöpögtetett gombát és a fehérbort. Keverjük hozzá a húsdarabkákat, és 1-2 percig hagyjuk pirulni, közben kevergessük, hogy ne égjen le. Verjük fel a tojást. közben daraboljuk bele az 5 dkg vajat. Borsozzuk meg, de sót csak keveset tegyünk bele. Keverjük hozzá az előzőeket. Süssük meg az omlettet 1/3 rész vaj 2/3 rész olaj keverékében. Tálalás:szórjunk az omlettre finomra vágott mentalevelet, és körítésként adjunk hozzá párolt rizst, melyet szójaszósszal, pirított hagymával ízesítsünk.
Andalúziai omlett : 8 tojás 2 szelet füstölt sonka 2 zöldpaprika 1 nagyobb gyöngyhagyma 1/3 pohár olívaolaj 2 gerezd fokhagyma apróra vágott petrezselyem zöldje só, bors paprikapüré 4 dkg vaj Mossuk meg, magozzuk ki a paprikát, és vágjuk kétfelé. Vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát törjük össze a sonkát pedig vágjuk apró kockákra, csíkokra. Üvegesre süssük meg hagymát az olívaolajban adjuk hozzá a közben kockákra vágott zöldpaprikát és a fokhagymát. Sózzuk borsozzuk meg, és lassú tűzön hagyjuk dinsztelődni. Forrósítsunk fel serpenyőben kevés olajat és egy diónyi vajat, majd dobjuk bele a sonkát. Amikor pirosra sült, önsük rá a felvert és fűszerezett tojást. Ha megsült, öntsük a közepére a paprikát. Tálalás:öntsünk köréje pirospaprikapürét és szórjunk rá apró vágott petrezselyem zöldjét.
Spanyol omlett : 8 tojás 1/2 kg paradicsom 3 vöröshagyma 1 zöldpaprika 2-3 gerezd fokhagyma 20 dkg korizo (kolbászfajta) olívaolaj só, bors Egy serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál olajat, és pároljuk meg rajta az összevágott hagymát, hagymát, a lehúzott héjú és kimagozott paradicsomot és egy kis csomóba kötött petrezselyemzöldet, kakukkfüvet és babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk meg. Fedő alatt kb. 15 percig pároljuk, amíg teljesen sűrű lesz. Húzzuk le a kolbász bőrét, vágjuk fel karikákra, és a kockákra vágott zöldpaprikával, felszeletelt hagymával futtassuk meg forró olívaolajban. Verjük fel a tojást, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a kolbászt és paprikát. Olívaolajban süssük meg az omlettet. Tálalás:adjunk hozzá fűszeres csípős ketchupot.
Nápolyi omlett : 8 tojás 15 dkg spagetti 5 dkg lágy sajt 1 szelet sonka 3 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál tej 1 csipet szerecsendió parmezán sajt só, bors vaj Főzzük meg a spagettit, szűrjük le. Verjük fel a tojást, sóval, borssal ízesítsük, adjuk hozzá a tejet, az olajat, a szerecsdendiót a kis kockákra vágott sajtot és a sonkát. Olvasszunk vajat egy serpenyőben és süssük meg benne az omlettet. Csúsztassuk lapos tányérra, és tegyük a közepére a forró vajban megforgatott spagettit. Reszeljünk rá parmezán sajtot, és néhény percre tegyük forró sütőbe. Tálalás: amikor kivesszük a sütőből, azonnal tegyünk melléje finom paradicsommártást.
Sajtos omlett : 8 tojás 3 evőkanál tej 7,5 dkg gróji (Gruyere) sajt só, bors vaj Verjük fel a tojást, és sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a tejet és a reszelt sajtot. Olvasszunk vajat egy serpenyőbe. S ha már serceg, öntsük bele a keveréket, és erős lángon süssük. Pirítsuk meg mindkét felét, és azonnal tálaljuk. Megjegyzés:az omlettet lassan is süthetjük, Ebben az esetben megemelkedik, mint a felfújt.
Sajtos, szalonnás omlett : 8 tojás 3 kocka ömlesztett sajt 15 dkg füstölt, húsos szalonna 1 gyöngyhagyma petrezselyemzöldje só, bors 2 dkg vaj Forró vajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, a felszeletelt szalonnát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Jénai tálban verjük fel a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és vagdossuk bele a sajtot. Öntsük az egész keveréket a sült szalonnára, és erős lángon gyorsan süssük meg.
Rokfortos omlett : 8 tojás 15 dkg rokfort sajt 3 evőkanál tej 4 dkg tejszín 2 db tört dióbél só, bors 2 dkg vaj Verjük fel a tojást, hozzáadva a tejszínt, csipetnyi sót, borsot. Szeleteljük fel óvatosan a sajtot, és a dióval együtt keverjük hozzá a tojáshoz. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőbe. Amikor már sercegni kezd, öntsük rá a keveréket, és nagy lángon gyorsan süssük meg. Tálalás: körítésként adjunk hozzá párolt almát, sós vajat és tejszínt.
Joghurtos omlett : 8 tojás 3 evőkanál tej 1 joghurt 6 dkg tejszín só, bors 2 dkg vaj Erőteljesen keverjük össze a tojást, a joghurtot a tejszínt, és sóval, borssal ízesítsük. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben. Öntsük rá a keveréket, és lassú tűzön 6- 8 percig süssük, hogy jól felemelkedjen, mint a felfújtak. Tálalás:göngyölve tegyük tányérra. Ha szeretjük, fűszerezhetjük pirospaprikával, curryval vagy apróra vágott metélőhagymával is.
Barackos omlett : 8 tojás 10 friss barack 1 csipet só 5 dkg porcukor 1 evőkanál cseresznyepálinka 3 dkg vaj Magozzuk ki a gyümölcsöket és forró vajon, 3-4 percig pároljuk, rászórva a porcukrot és megöntözve a cseresznyepálinkával. Vegyük le a tűzről. Készítsünk édes omlettet, és a párot barackot tegyük rá az egyik felére. Göngyöljük össze szórjuk meg porcukorral, és kis időre tegyük forró sütőbe, hog a cukor ráolvadjon. Tálalás:ezt az omlettet ugyanúgy készítjük el, akár sárga-, akár őszibarackot használunk hozzá. Utóbbi esetében húzzuk le a héját.
Édes omlett banánnal : 8 tojás 3 bawnán 1 kávéskanál porcukor 1 vaníliarúd 4 dkg vaj só, bors rum Hámozzuk meg abanánt és szeleteljük fel rézsútosan. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és tegyük bele a banánszeleteket, kevés sóval, borssal ízesítsük, szórjunk rá egy kávéskanál porcukrot. Forgassuk körülbelül 30 másodpercig a forró vajon. Adjuk hozzá a vaníliarudat, és locsoljuk meg 3 evőkanál runmmal. Öntsük rá a felvert tojást. Közepes lángon süssük, a serpenyőt állandóan mozgatva, nehogy leragadjon a tojás Tálalás: szórjuk meg porcukorral és adjunk hozzá rumos tejszínhabot (10 dkg tejszínhabot verjünk fel 1 zacskó vaníliás cukorra, és adjunk hozzá egy evőkanál rumot).
Narancsos omlett : 8 tojás 1 narancs leve 1 evőkanál Cointreau (konyak) só, bors 3 dkg vaj 1 evőkanál porcukor Verjük fel a tojást sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a narancslét, a konyakot, és tegyünk bele egy kávéskanál porcukrot, olvasszuk fel a vajat a serpenyőbe, és süssük meg az omlettet. Tálalás:adjunk mellé vékony csíkokra vágott, porcukorral megszórt narancshéjat. Szórjunk az egészre is, és tálalás előtt tegyük forró sütőbe.
Norvég omlett : 1 tortalap csokoládé-vaníliakrém 4-5 tojásfehérje 8 dkg porcukor 1 csipet só 1 pohár Cointreau vagy Grand Marnier (konyak) Ez nem egészen hagyományos omlett, de ugyanúgy gyorsan elkészíthető, közvetlenül a tálalás előtt. Melegítsük elő a sütőt (9-es fokozat, 270 fok). Vágjuk el a tésztát lapjában, 2,5 cm-es vastag rétegekre. Locsoljuk meg a kiválsztott alkohollal. Készístsük el a tojáshabot, a tojásfehérjét csipetnyi sóval és porcukorral erőteljesen felverve. Osszuk két egyenlő részre. A kétfajta krémet kenjük rá a tésztára, egymás fölé, és alája-föléje tegyünk tojáshabot, lapos késsel szépen elegyengetve. A maradék habot nyomózsákba téve díszítsük a tortát kívülről. Majd tegyük forró sütőbe, hogy a hab megkeményedjen, s ha már kezd pirulni, vegyük ki Tálalás:a felszolgálás pillanatában flambírozzuk ugyanazzal az alkohollal, melyet a tészta ízesítéséhez használtunk.
Konyakos omlettfelfújt : 8 tojás 4 evőkanál porcukor 1 citrom 1 evőkanál Cointreau 4 dkg vaj Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől, és ez utóbbit verjük fel habnal. A sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, egy kevés reszelt cirtomhéjat és egy evőkanál konyakot. Keverjük jól össze. Óvatosan, nehogy összetörjön, keverjük hozzá a habot. Kerek sütőformát vajazzunk jól ki és öntsük bele a keveréket, majd forró sütőben 10 percen át süssük. Tálalás:forrón tálaljuk, s mihelyt a sütőből kivesszük szórjunk rá porcukrot.
Rózsaszínű omlett : 8 tojás 3 evőkanál eper-vagy ribizlidzsem 2 evőkanál porcukor 5 dkg vaj 1 evőkanál tejszín Verjük fel a tojást egy csipetnyi sóval és a tejszínnel. Egy lábasban nagyon óvatosan olvasszuk fel a vajon a porcukrot és a dzsemet. Ha már forró, adjuk hozzá a felvert tojást. A maradék vajon, serpenyőben, süssü meg az omlettet. Ha kész, szórjunk rá porcukrot, és tegyük forró sütőbe, hogy a cukor ráolvadjon. Tálalás:forrón tálaljuk, tegyünk mellé kevés dzse,et és felvert tejszínhabot.
Meglepetés omlett : 8 tojás 3 evőkanál cukor 1 evőkanál tej 1 csipet só 4 dkg vaj 2 dkg tisztított mandula 1 evőkanál piros gyümölcsdzsem 1,1körtebefőtt 1 evőkanál tejszín 10 dkg mazsola körtepálinka, rum vagy édes pezsgő Verjük fel a tojást egy csipetnyi só, porcukor s a tej hozzáadásával. Öntsük kétfelé, és külön-külön süssük meg az omlettet. Tegyük félre, melegen tárolva. Az egyik lapos omlettre kenjük rá a tejszínnel habbá vert piros dzsemet, majd erre tegyük a kis darabkákra vágott körtebefőttet és az előzőleg egy óra hosszat a választott alkoholban áztatott mazsolát. A másik omlettet szórjuk meg tört mandulával és porcukorral. Tálalás:a tálalás pillanatában flambírozzuk az omlettet a teteszésünk szerint kiválasztott alkohollal.
Ez a lap az omlett oldala. |
E-mail : |
![]() |