Mikiphone zsebfonográf

A svájci iparművészet remeke az 1920-as évekből

Englishdeutschпо-русски
Orosz fordítás, tolmácsolás

Mikiphone

!!! ELKELT !!!   0 Ft   € 0


Nagyítás: kattintson a képre! Utána f betű: teljes méretű kép. (Nyílbillentyűvel térhet vissza.)
Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone Mikiphone
2 kismozi lejátszása. Nem az én készülékem!
Mikiphone Édith Piaf

A régi iPhone — a MikiPhone


A Mikiphone a legelső, legkisebb és valószínűleg legszebb zsebfonográf (zsebgramofon) a világon, a svájci iparművészet időtálló remeke. Méretre és alakra is egy nagyméretű svájci zsebórát utánoz. Alkotóik, a magyar Vadász testvérek 1924. novemberében jegyeztették be a szabadalmi jogot Nagy-Britanniában, s 1925-1927. közt gyártotta a svájci Paillard cég - köztük néhány arany és ezüst példányt a gazdag vevőknek. Magyarországon már 1917-ben is készült, feltehetőleg néhány darab.

Szerkezet


5×11.5 cm, 1.2 kg.
Felirata: POCKET PHONOGRAPH MIKIPHONE. SYSTEM VADÁSZ. PATENTED IN ALL COUNTRIES. SWISS MADE (Mikiphone zsebfonográf. Vadász rendszerű. Törvény védi minden országban. Svájci gyártmány). Gyári száma 26-0041223.
10-12 hüvelykes (25 cm) sugarú lemezeket játszik le. Anyaga acél, doboza és hangszedője nikkelezett. A tölcsért helyettesítő, két részből álló zengető (resonator) közvetlenül a hangszedőhöz csatlakozik, anyaga fekete műanyag (celluloid). Szintén valami korabeli műanyagból készült a hangszedő hártyája is (membran). A hangja szép, nem reszelős.
Rugócserére szorul: lemez nélkül szépen, egyenletesen, csendesen pörög, de a lemez ellenállását már nem bírja, néhány fordulat után megáll. Ez azonban ne ijessze meg, a rugócsere nem egy ördöngős dolog. Egy pesti cég bármilyen rugót legyárt kiváló minőségben, beszerelése pedig mindössze kézügyességet s némi szerszámot igényel. Időközben magam is intézem a rugócserét, de lassan megy: a volt műszerészem már nem látom el munkával, másutt is lakik, így nagyon kiszámíthatatlanul, s kevés időt tud e kérésemre fordítani. Természetesen amint kész lesz, az ár jóval magasabb lesz.
Egyéb hibái jelentéktelenek. A doboz külső felső részén kis helyen lekopott a nikkelezés (2. kép); lefoszlott a lemeztányér szövete (5. kép; szerintem érdemes korban eredeti szövettel pótolni); a zengető egyik felének az oldalán 2 cm-es, nem feltűnő repedés van (7. kép; összeszerelve nem látható - a másik fél eltakarja).

Eredeti


Ez fontos. A régiségpiacon ritkán bukkan fel eladó eredeti Mikiphone. A régiségkereskedők és -gyűjtők körében jól ismert tény, hogy a drága és szép régiségekből a kínálat zöme (bőven 90 % feletti hányada) hamisítvány. Ez könnyen megérthető. Egy ilyen Mikiphone ma már egyszerűen legyártható számítógépvezérelt esztergapad segítségével. Az eredeti darab, az egyéb indulóköltség s pár tucat készülék legyártását fedezi az első néhány eladott hamisítvány ára, s a továbbiakban már fillérekért készíthető. Az ilyen iparművészeti remekek, aranyos csecsebecsék, szívhez szóló mütyürök vevői zömmel nem gyűjtők, hanem gazdag műkedvelők, unatkozó feleségek, stb. - ők pedig általában nem értenek hozzá, hogy kell megkülönböztetni az eredetit a hamistól. Nem véletlenül nagy üzlet világszerte a műkincshamisító ipar.

Tartozék


  • Gramofontű 1 doboz (200 db)
  • Gramofonlemez 1 db