Herbert von Karajan  Forrás: claus.freeblog.hu

Herbert von Karajan (1908-1989) német karmester.

Négyéves korában kezd tanulni zongorázni, egy év elteltével már jótékonysági koncertet vezényel.

1916-tól Karajan a Mozarteum Konzervatórium hallgatója, ahol karmester képesítést szerez. Ezt követően a Bécsi Zeneakadémián tanul. Mint karmester, először 1929-ben lép fel szülővárosában, Salzburgban.

1933-tól Herbert von Karajan a Bécsi Filharmonikusok élén vezényel, majd néhány év múlva zenei vezető és karmester a Berlini Filharmonikus Zenekarnál.

1957-ben lesz a Bécsi Staatsoper igazgatója és megbízást kap a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti vezetői teendőinek ellátására is.

A karmester fontos érdeme, hogy kiváló kapcsolatokat hoz létre a Bécsi Operaház és a Milánói Scala között. Herbert von Karajan ekkor már nemzetközileg elismert karmester, a Berlini Filharmonikusok számtalan lemezfelvételén vezényel. Gramofon-díjat kap Mahler IX. szimfóniája, később - 1981-ben - Wagner Parsifalja felvételéért.
 
Karajan a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokkal rendszeres világkörüli turnékon vezényel, öregbíti népszerűségét, de a 80-as évektől rendszeresek televíziós koncertjeik is, melyek nagy mértékben teszik közkinccsé a komolyzenét. A világhírű karmester művészetét a szép hangzás, a precíz előadások és a zenekar egészét érintő kiegyensúlyozottság jellemzik, erről ezen a honlapon is meggyőződhet a látogató.

Herbert von Karajan karmester - amellett, hogy korrekt kapcsolatokat ápol a kortárs muzsikusokkal, gondot fordít a fiatal művészek támogatására is, ebben olyan kiváló személyiségek segítik, mint Werner Heisenberg és Konrad Lorenz.  

A Karajan Alapítvány érdemi segítséget nyújt Valerij Gergijev oszét és Mariss Jansons litván karmester, valamint
Jevgenyij Kiszin orosz zongoraművész illetve a kiváló tehetségű és elragadó osztrák hegedűművész, Anne-Sophie Mutter pályájának elindulásában is. A 20. század legjelentősebb karmestere 1989-ben hunyt el.

Ezt a honlapot azért is létrehozhattam volna, hogy a kiváló karmester tisztelői egy helyen találhassák meg azon videofelvételeket, amelyek az Internet szabad világában - jellemzően a Youtube-on - elérhetőek és Herbert von Karajan nevéhez fűződnek. A komolyzenét értő és szerető, "vájtfülű"  látogatókat azonban feltehetően nem elégíti ki a Youtube hangminősége.

Így be kell vallanom, hogy a gyűjteménybe igyekeztem a legnépszerűbb, "fülbemászó" dallamú szimfonikus és egyéb zeneműveket összeválogatni, azzal a céllal, hogy a komolyzenét kevésbé ismerő látogatókkal - elsősorban fiatalokkal - azokat megszerettessem. Nem minden esetben találtam azonban olyan felvételt, ahol Herbert von Karajan vezényel.

Brahms, Paganini, Schubert, Liszt, Sztravinszkij, Hacsaturjan, Orff, Bizet, Mendelssohn,  műveket a Karajan Alapítvány által támogatott művészek, Valerij Gergijev, Mariss Jansons, Jevgenyij Kiszin ill. Anne-Sophie Mutter oldalain mutatok be.

                                                                                             Óvári Tamás

                                                                                          bomon@index.hu