Kezdőlap     Diétás levesreceptek     Diétás salátareceptek

Karalábéfőzelék húsgombóccal

Hozzávalók
Hozzávalók 4 főre:        
6-8 db karalábé,        
25 dkg darált pulykamell,        
10 dkg rizs,        
1 db tojás,        
1 dl kefír,        
kevés olivaolaj,         
3 dkg liszt,        
só, pirospaprika, bors
Elkészítés:
A rizst félpuhára pároljuk. A karalábékat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A darált húsból a félig párolt rizzsel, tojással, sóval és borssal keveréket készítünk, majd gombócokat formázunk belőle. Híg, világos rántást készítünk, pirospaprikával színesítjük és felöntjük a karalábé levével. Tálaláskor  ízesítjük.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Padlizsános rakott krumpli

Hozzávalók
Két közepes padlizsán
négy nagyobb, héjában főtt krumpli
2 dl kefír vagy joghurt
egy kisebb fej vöröshagyma
két gerezd fokhagyma
egy paradicsom
só, fehér bors, kevés olaj
Elkészítés:
A megmosott, héjas padlizsánt villával megszurkálom és 5-6 percre a mikróba teszem. A legmagasabb fokozaton megsütöm, majd a belsejét kikaparom. Egy teflon lábasba kevés
olajon megdinsztelem a vöröshagymát, ráteszem az apróra vágott paradicsomot, a padlizsánhúst, az összezúzott fokhagymát, sózom, borsozom és kb. tíz perc alatt összepárolom. Egy tűzálló tálat kikenek olajjal, rászeletelek egy sor krumplit, ráterítem a padlizsánkrémet, krumplikarikával beborítom, rá a kefírt és forró sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöm.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Rakott karfiol

Hozzávalók
Hozzávalók 4 személyre:   
80 dkg karfiol   
30 dkg darált sertéshús   
4 evőkanál olaj   
1 nagyobb vöröshagyma   
2 dl kefír   
4 dkg lecsó   
fűszerpaprika, őrölt bors, só   
Elkészítés:
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a fűszerpaprikát a darált sertéshúst és eros tűzön sóval, borssal ízesítve állandó keverés mellett lesütjük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben előfőzzük.  Egy hőálló edényt kikenünk olajjal, elterítjük benne a karfiol felét, rásimítjuk a fűszeres darált húst, majd rátesszük a megmaradt karfiolt. A tetejét kefírrel meglocsoljuk, előmelegített sütőben átsütjük.       

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Rakott káposzta zabpehellyel

Hozzávalók
savanyú káposzta
csirkemell
zabpehely
12%-os tejföl
olívaolaj
pirospaprika
 
Elkészítés:
Tetszés szerinti savanyú káposztát előpárolok egy kis vízen, olaj nélkül, közben sózom, borsozom. A csirkemellet ledarálom és kevés olívaolajon megsütöm. Egy jénai tálba alulra káposztát rakok, erre jön a darált csirkemell, majd zabpelyhet teszek rá, és megint káposztát. Tetejére egy két teáskanál 12%-os tejfölt tehetünk. Pirospaprikával díszítjük. Jó étvágyat!

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma

1 - 2

© 2009-2016 Kaszás Csaba