Kezdőlap     Diétás főételreceptek     Diétás salátareceptek

Brokkolikrémleves

Hozzávalók

  • 40 dkg brokkoli
  • 3 dkg liszt
  • 2 dl 12 %-os tejföl,
  • 2 db tojássárgája
  • Só, fehér bors, reszelt szerecsendió
  • 1,2 dl víz

Elkészítés:
A megtisztított, feldarabolt brokkolit - annyi vízben, amennyi ellepi - puhára főzzük.
Nyolc darab brokkolit félreteszünk, a többit a főzőlével együtt összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a maradék vizet, ízesítjük sóval, borssal. A lisztet elkeverjük a tejföllel, belevegyítjük a tojássárgáját, majd a brokkolihoz hozzámelegítve besűrítjük a levest.
Amikor felforr, beletesszük a félretett egész brokkolirózsákat, összeforraljuk, majd melegen tálaljuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma

Csontleves

Hozzávalók
Hozzávalók 4 személyre:   
30 dkg csont   
15 dkg sárgarépa   
15 dkg gyökér   
10 dkg karalábé   
5 dkg zeller   
6 dkg száraztészta   
1 fej vöröshagyma   
Só, bors, delikát   
Elkészítés:
A leforrázott csontot hideg vízben feltesszük főzni. Sózzuk és többször lehabozzuk. Kb. 3 óra főzés után bezöldségezzük, fűszerezzük. Ha a leves kész, kicsit pihentetjük és leszűrjük.  Tálalás előtt belefőzzük a tésztát.           
Érdemes több adagot főzni és tészta nélkül 3 dl mennyiségeket lefagyasztani.           
Igy bármikor, pillanatok alatt lesz levesünk, amibe akár tésztát főzünk frissen,            
akár tetszés szerinti párolt zöldségekkel dúsítjuk   

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Cukkinikrémleves

Hozzávalók
2 cukkini  
2 fej vöröshagyma       
1 közepes fej burgonya       
3 gerezd fokhagyma       
1 csokor friss bazsalikom (jó a szárított is)    
1 zöldségleveskocka       
3 evőkanál olívaolaj       
só, frissen őrölt bors       
Elkészítés:
A leveskockát feloldjuk 1 liter forró vízben, a cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított
hagymát, összezúzott fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikára
szeletelt burgonyát, és még 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leveskockát és 20 percig főzzük,
majd turmixgéppel összetörjük, sózzuk, borsozzuk, még 2 percig főzzük. Most adjuk hozzá a
cukkinit, és 20-25 percig főzzük.
A végén hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, tálaláskor egész bazsalikomlevelekkel
tesszük még illatosabbá.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma

Eperkrémleves tojáshabbal

Hozzávalók
Hozzávalók 4 főre:        
50 dkg eper       
1 cs. vaníliás cukor       
5 dkg liszt       
2 dl tej       
só, csipet porcukor, mesterséges édesítőszer       
fahéj, szegfűszeg,       
2 tojás       
1,5 dl víz.   
Elkészítés:
Az epret megfőzzük az édesítőszeres, fahéjas, szegfűszeges, vaniliás cukros vízben.
A lisztet a tojássárgákkal és  a tejjel elhabarjuk,  hozzáöntjük,
és felforrás után rögtön levesszük, kihűtjük. Az egészet összeturmixoljuk.
2 tojásfehérjét  csipet sóval, és csipet porcukorral nagyon kemény habbá verjük.
A tojáshabot kanállal kiszaggatva, enyhén édes vízben oldalanként 2-2 percig főzzük
Jól lecsepegtetjük, és az eperlevesünk tetejére tesszük. Néhány szem szép nagy eperrel díszítjük

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma

1 - 2

© 2009-2016 Kaszás Csaba