Brokkolikrémleves
|
|
Hozzávalók
- 40 dkg brokkoli
- 3 dkg liszt
- 2 dl 12 %-os tejföl,
- 2 db tojássárgája
- Só, fehér bors, reszelt szerecsendió
- 1,2 dl víz
Elkészítés:
A megtisztított, feldarabolt brokkolit - annyi vízben,
amennyi ellepi - puhára főzzük.
Nyolc darab brokkolit félreteszünk, a többit a
főzőlével együtt összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a maradék vizet, ízesítjük sóval, borssal. A lisztet
elkeverjük a tejföllel, belevegyítjük a tojássárgáját, majd a
brokkolihoz hozzámelegítve besűrítjük a levest.
Amikor felforr, beletesszük a félretett egész
brokkolirózsákat, összeforraljuk, majd melegen
tálaljuk.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Csontleves
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csont
15 dkg sárgarépa
15 dkg gyökér
10 dkg karalábé
5 dkg zeller
6 dkg száraztészta
1 fej vöröshagyma
Só, bors, delikát
Elkészítés:
A leforrázott csontot hideg vízben feltesszük főzni. Sózzuk és többször
lehabozzuk. Kb. 3 óra főzés után bezöldségezzük, fűszerezzük. Ha a
leves kész, kicsit pihentetjük és leszűrjük. Tálalás előtt belefőzzük
a tésztát.
Érdemes több adagot főzni és tészta
nélkül 3 dl mennyiségeket
lefagyasztani.
Igy bármikor, pillanatok alatt lesz levesünk, amibe
akár tésztát főzünk frissen,
akár tetszés szerinti párolt zöldségekkel dúsítjuk
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Cukkinikrémleves
|
|
Hozzávalók
2 cukkini
2 fej vöröshagyma
1 közepes fej burgonya
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom (jó a szárított is)
1 zöldségleveskocka
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A leveskockát feloldjuk 1 liter forró vízben, a
cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított
hagymát, összezúzott fokhagymát az
olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a
karikára
szeletelt burgonyát, és még 2 percig
pirítjuk. Hozzáadjuk a leveskockát és 20
percig főzzük,
majd turmixgéppel összetörjük, sózzuk,
borsozzuk, még 2 percig főzzük. Most adjuk hozzá a
cukkinit, és 20-25 percig főzzük.
A végén hozzáadjuk a finomra vágott
bazsalikomot, tálaláskor egész
bazsalikomlevelekkel
tesszük még illatosabbá.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Eperkrémleves tojáshabbal
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg eper
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg liszt
2 dl tej
só, csipet porcukor, mesterséges édesítőszer
fahéj, szegfűszeg,
2 tojás
1,5 dl víz.
Elkészítés:
Az epret megfőzzük az édesítőszeres, fahéjas,
szegfűszeges, vaniliás cukros vízben.
A lisztet a tojássárgákkal és a
tejjel elhabarjuk, hozzáöntjük,
és felforrás után rögtön levesszük,
kihűtjük. Az egészet összeturmixoljuk.
2 tojásfehérjét csipet sóval,
és csipet porcukorral nagyon kemény habbá
verjük.
A tojáshabot kanállal kiszaggatva, enyhén
édes vízben oldalanként 2-2 percig főzzük
Jól lecsepegtetjük, és az eperlevesünk
tetejére tesszük. Néhány szem szép
nagy eperrel díszítjük
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
1 - 2
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|