Francia hagymaleves
|
|
Hozzávalók
2 fej vöröshagyma
1 leveskocka
1 ek. liszt
2 dl kávétejszín
2 szelet pirítós
2 ek olaj
Elkészítés:
A karikára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd liszttel
meghintve tovább pirítjuk. 1 liter vízzel felöntjük, és ha forr, a
leveskockát beletesszük. Néhány percig főzzük, majd a tejszínnel
felforralva tálaljuk. Tetejére háromszögre vágott pirítóst és reszelt
sajtot teszünk. Zöldhagymával vagy snidlinggel díszíthetjük.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Hideg zöldségkrémleves
|
|
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma,
1 db zöldpaprika,
1 db uborka,
60 dkg paradicsom,
1 gerezd fokhagyma,
1 dl 12 %-os tejföl,
só, bors, mesterséges édesítő
3 dkg vaj
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajban
üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a tört fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot,
paprikát és az uborkát. Felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk és
kb 45 percig főzzük.
Áttörjük, behűtjük, majd tejfölözve
tálaljuk. A tetejére zellerzöldet
hintünk.
Pirított zsemlekockát is szórhatunk rá.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Kapros tökleves
|
|
Hozzávalók
60 dkg főzőtök, (tisztítás után)
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
2 evőkanál olívaolaj,
3 dkg liszt,
1,5 dl 12 %-os tejföl,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 mokkáskanálnyi fűszerpaprika,
só, kapor, ecet
Elkészítés:
A főzőtököt meghámozzuk, legyaluljuk és enyhén besózzuk. Az apró
kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az
apró darabokra vágott zöldpaprikát, és tovább pirítjuk. Lehúzzuk az
edényt a tűzhelyről, és a hagymához keverjük a fűszerpaprikát.
A megnyomkodott, de nem kicsavart, gyalult tököt rátesszük a hagymára.
Hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot, és a lemosott,
összekötözött kaprot. Fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára
pároljuk. A tejfölből, lisztből sima habarékot készítünk, amelyet a
levesből kiemelt forró lével folyamatosan felmelegítünk. A habarékot
vékony sugárban, óvatos keverés mellett a levesbe öntjük. Összefőzzük.
Ha nem elég savanykás, akkor pici ecettel ízesíthetjük.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
Narancsos sárgarépaleves
|
|
Hozzávalók
60 dkg sárgarépa
3 dkg vaj
2 dl 100 %-os narancslé
1 liter lefagyasztott csontleves, vagy zöldséglé
1 kis vöröshagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
só, bors
reszelt szerecsendió a tálaláshoz
12 %-os tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
Meghámozzuk és felszeleteljük a
sárgarépát. A vajat és a
répát nagy,
vastag aljú fazékba tesszük, és közepes
tűzön, néha kevergetve 10
percig pirítjuk. Hozzáadjuk a narancslevet, az
alaplét és a
megtisztított, kockára vágott hagymát.
Felforraljuk, hozzáadjuk a
kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk és
borsozzuk. Kis lángon addig
főzzük, amíg a répa megpuhul. Hagyjuk kihűlni.
A levest kis adagokban
simára turmixoljuk. Visszatesszük a fazékba,
és újra felmelegítjük.
Tányérokba merjük, minden adag tetejére
teszünk egy kanálnyi tejfölt,
és megszórjuk szerecsendióval.
Díszíthetjük egy-egy ágacska kakukkfűvel
is.
|
1 adag energia- és tápanyagtartalma
|
1 - 2
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|