Kezdőlap
 
                                                        Kezdőlap     Diétás főételreceptek     Diétás salátareceptek

Francia hagymaleves

Hozzávalók
2 fej vöröshagyma
1 leveskocka
1 ek. liszt
2 dl kávétejszín
2 szelet pirítós
2 ek olaj
Elkészítés:
A karikára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd liszttel meghintve tovább pirítjuk. 1 liter vízzel felöntjük, és ha forr, a leveskockát beletesszük. Néhány percig főzzük, majd a tejszínnel felforralva tálaljuk. Tetejére háromszögre vágott pirítóst és reszelt sajtot teszünk. Zöldhagymával vagy snidlinggel díszíthetjük.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Hideg zöldségkrémleves

Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma,     
1 db zöldpaprika,  
1 db uborka, 
60 dkg paradicsom,   
1 gerezd fokhagyma,   
1 dl 12 %-os tejföl,   
só, bors, mesterséges édesítő    
3 dkg vaj       
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk.       
Ezután hozzáadjuk a tört fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, paprikát és az uborkát. Felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk és kb 45 percig főzzük.       
Áttörjük, behűtjük, majd tejfölözve tálaljuk. A tetejére zellerzöldet hintünk.       
Pirított zsemlekockát is szórhatunk rá.       

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Kapros tökleves

Hozzávalók
60 dkg főzőtök, (tisztítás után)   
1 db  paradicsom,    
1 db zöldpaprika,    
2 evőkanál olívaolaj,    
3 dkg  liszt,    
1,5 dl 12 %-os tejföl,    
1 kisebb fej vöröshagyma,    
1 mokkáskanálnyi  fűszerpaprika,     
só, kapor, ecet    
Elkészítés:
A főzőtököt meghámozzuk, legyaluljuk és enyhén  besózzuk. Az apró kockákra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk  az apró darabokra vágott zöldpaprikát, és tovább pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, és a hagymához keverjük a fűszerpaprikát.
A megnyomkodott, de nem kicsavart, gyalult tököt rátesszük a hagymára. Hozzáadjuk  a karikára vágott paradicsomot, és a lemosott, összekötözött kaprot. Fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára pároljuk. A tejfölből, lisztből sima habarékot készítünk, amelyet a levesből kiemelt  forró lével folyamatosan felmelegítünk. A habarékot vékony sugárban, óvatos keverés mellett a levesbe öntjük. Összefőzzük. Ha nem elég savanykás, akkor pici ecettel ízesíthetjük.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


Narancsos sárgarépaleves

Hozzávalók
60 dkg sárgarépa       
3 dkg vaj       
2 dl 100 %-os narancslé       
1  liter lefagyasztott csontleves, vagy zöldséglé        
1 kis vöröshagyma       
1 teáskanál szárított kakukkfű       
só, bors        
reszelt szerecsendió a tálaláshoz       
12 %-os tejföl a tálaláshoz       
Elkészítés:
Meghámozzuk és felszeleteljük a sárgarépát. A vajat és a répát nagy, vastag aljú fazékba tesszük, és közepes tűzön, néha kevergetve 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a narancslevet, az alaplét és a megtisztított, kockára vágott hagymát. Felforraljuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Kis lángon addig főzzük,  amíg a répa megpuhul. Hagyjuk kihűlni. A levest kis adagokban simára turmixoljuk. Visszatesszük a fazékba, és újra felmelegítjük. Tányérokba merjük, minden adag tetejére teszünk egy kanálnyi tejfölt, és megszórjuk szerecsendióval. Díszíthetjük egy-egy ágacska kakukkfűvel is.

 

1 adag energia- és tápanyagtartalma


1 - 2

© 2009-2016 Kaszás Csaba