Ápolás:


Szőr gondozása:

Kiskutyánk gondozása nagyon fontos! A kutya ékessége a jól ápolt szőrzet. Kutyánk előnyös küllemi tulajdonságait domborítja ki és a kiskutya jó egészségéről árulkodhat. Azoknál a kutyáknál, akiknek rövid szőrük van, elegendő egy nem túl erős szálú kefével megtisztítani.

Viszont a nagyobb szőrű kutyákkal már több a „gond”, mert rendszeres nyírásra és trimmelésre szorulnak. Vannak olyan hosszú szőrű kutyák is, amelyeket rendszeresen fésülni, kefélni kell, különben összecsomósodik, kócosok és ápolatlannak tűnik.

A kiskutya még nem igényli a rendszeres ápolást, de azért időnként nem árt kefélni bundácskáját, hogy hozzászokjon ehhez a művelethez. A szokásos kezelés időpontja ne legyen több négy-öt percnél sem kölyök korban, sem kifejlett korban.

A rövid szőrű kutyákat elegendő hetente kétszer gondozni, a hosszúszőrűeket viszont naponta. A rövid szőrű kiskutya kefélését gyengéd, de határozott mozdulattal kell kefélni, ez nagyon jót tesz a bőrének, mert a vérellátást frissíti.

Fürdetés:

A kezdő kutyatulajdonosok legfőbb gondja az szokott lenni, hogy milyen sűrűn fürdesse kiskutyáját. Ezt annyiszor lehet, amennyiszer szükséges a kutya fürdetése. De a túl gyakori fürdetés nem túl jó, mert eltávolítja a bőrt védő és a szőrzet fényét biztosító zsiradékot. Tehát, akkor fürdessük kutyánkat, ha erősen „kutya” szaga van, vagy piszkos. Azonban fürdetés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a szag nem-e a régóta használt nyakörvből származik, vagy a fülekből, fogakból…


Kutya fürdetése előtt engedjünk langyos vizet és valami gumiszőnyeget, hogy kutyánk ne csúszkáljon a kádban. Dugjuk be kutyánk füleit vattával, ha olyan füle van, ahova könnyen bejut a víz…
Fürdetés közben ujjunkkal alaposan dolgozzuk át a samponnal és alaposan öblítsük le a kutyus szőrét. Mert különben viszketést okozhat kutyánknál. Majd hagyjuk, hogy kutyánk megrázza magát. A fürdetés soha ne tartson túl sokáig.

Fontos, hogy kölyökkutyát, beteg vagy vemhes szukát az utolsó három hétben ne fürdessünk!

Érdemes időnkét a füleket is megnézni, a váladékot óvatosan távolítsuk el kutyánk füléből, de túl mélyre ne nyúljunk. Ha kiskutyánk sokat rázza a fülét, vagy állandóan dörzsöli és vakarja fülét, az a fülgyulladás jele! Érdemes állatorvoshoz fordulni.


A karmok ápolása:

A megfelelő környezetben tartott kutyák körmeiről nekünk nem kell gondoskodni, mert a szabadban a kutyusunk gondoskodik magáról. Viszont a lakásban élő kutyákkal már más a helyzet, mert naphosszat a szőnyegen jár és heverészik, nincs meg a kutyák természetes koptatása.
A kutyák hosszú karma koptatható, ha kemény talajon jár. Akkor, ha erre nincs lehetőség, bizony meg kell ollóval rövidíteni kutyánk karmát. Ez nagyon veszélyes, mert könnyen megsérthetjük kutyánkat, vagy saját magunkat. A legjobb, ha van rá lehetőségünk, bízzuk kutyakozmetikusra a dolgot.

A hőség:

Nagyon sok gazdi, megfeledkezik arról, hogy a nyári nagy melegben a kiskutyája is ugyan úgy szenved a melegtől, mint ő! Mivel a kutyák nem izzadnak, bőrük nem tud az izzadságtól hűsség, nedvessé válni. A melegtől leginkább a rövid szőrű kutyák szenvednek, mert nincs nekik hőcsökkenést előidéző, dús bundájuk. A hosszú szőrű kutyáknak a szőrűk nem csak a hideg, hanem a meleg ellen is védelmet nyújt, megfelelő hőmérsékletingadozásnál.


Nagyon sok kutya kapott már hőgutát, mert a kocsiban hagyták őket. Igaz az ablak résnyire levan húzva, de az ilyen magas hőmérsékletet, többnyire nem bírják elviselni a kutyák 30 percnél.

A meleg, nedves levegőben ne vigyük túrázni kutyánkat, mert neki nem csak a nap sugaraival kell megbirkóznia, hanem az aszfalt hő sugárzásával is.
Káros lehet kutyánkra a levegő magas páratartalma is, mert álmosságot és légzési nehézséget okozhat kiskutyánknál.

Kutyánkat ilyenkor úgy óvhatjuk meg, hogy nem visszük sehová nagy hőségben és óvjuk a napsugárzástól. Fürdessük meg, és mindig legyen friss vize.

A hideg:

A kutyák igencsak hideg tűrők. Elég zsírszövetet tartalékolnak kutyáink, hogy megóvják magukat a hidegről. Ez persze a szabadban tartott kutyákra igaz. A lakásban tartott kis kedvencek megfázhatnak, elpusztulhatnak a kinti hidegben. Viszont azok a kutyák amelyek az estét a szabadban töltik és napközben bejárhatnak a házba, nem okoz gondot az átállás.

Ez nem azt, jelenti, hogy nincs szükségük megfelelően kialakított nyugvóhelyről. A kint tartott kutyák ólját, érdemes szalmával kibélelni és a kutyaház bejáratára valami szőnyeget, gumit, vagy bármit amit felszögelhetünk ajtó gyanánt…

A lakásban tartott kiskutyánkra, pedig télen jól jöhet a kutyaruha. De nyáron felesleges…

Néhány kutyafajta:

 • Beagle
 • Boxer
 • Bulldog
 • Chihuahua
 • Dachshund
 • German Shepherd
 • Golden Retriever
 • Husky
 • Labrador Retriever
 • Maltese
 • Poodle
 • Pomeranian
 • Pitbull
 • Pug
 • Rottweiler
 • Shih Tzu
 • Yorkie