Nevelés:


Egy kutya nevelését nem lehet elég korán elkezdeni, de fontos, hogy  ez a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuljon...

Kutyánk nevelése során, figyeljünk oda, hogy kedvencünk nem ért meg minden kimondott szót. Ezért nem a szavakat, hanem a kimondott szó hangzását érti meg.
Figyelni kell arra, hogy mindig ugyan azt a parancsszót használjuk és ugyanazokat a jeleket. Fontos, hogy kerüljük el a kapkodó mozdulatokat és a kiabálást!

Helyre küldés:

Fontos tudnivaló a helyreküldés és helyben marasztalás. Az a legjobb, ha a kutya helyreküldését akkor gyakoroljuk amikor látjuk rajta, hogy fáradt és szeretne pihenni, lefeküdni.

Vigyük a helyére, és óvatosan nyomkodjuk le a fekhelyére, és folyamatosan mondjuk a parancsszót: helyedre! Ha felakar állni, azonnal nyomjuk vissza, helyedre parancsot mondva.

Ez jól fog jönni számunkra, ha vendégek érkeznek és helyre akarjuk küldeni a kutyát…

Játék:

Szinte minden kiskutya szeret labdázni, játszani valami aprósággal, papuccsal, fadarabbal, műanyag üveggel. Itt csak annyi a feladatunk, hogy megtanítsuk kutyánkat, hogy a labdát vissza is hozza és parancsszóra vagy anélkül, letegye.

Tanítás előtt érdemes „kiéheztetni” a kiskutyát. Vegyünk egy kislabdát, jutalomfalatokat és menjünk füves területre. A legtöbb kutya gazdi a „köszönöm” szót használja, ha azt akarja, hogy letegye elébe a játékot. Dobjuk el a labdát, a kutya utána szalad, felkapja és valahol ledobja. Ilyenkor várjunk míg a közelünkbe ér, majd vegyük elő a jutalomfalatot, és cseréljük el vele a labdáért a jutalomfalatot. Amikor ez megtörténik, mondjuk ki a parancsszót: köszönöm vagy kérem. Miután elfogyasztotta dobjuk el újra a labdát és ismételjük egy párszor.Pórázhoz szoktatás:

Fontos kiskutyánkat hozzászoktatni, ehhez a kellemetlen eszközhöz is.
Nem szabad rángatni, erőszakos húzómozdulatokat végezni, és kiabálni, különben a kiskutyánk elkedvetlenedik.
Kezdetben barátkoztassuk meg a nyakörvel és póráz viselésével. Ugrándozásával, a póráz harapdálásával, még vicces látványt is nyújthat. Fontos, hogy ne rángassuk és ne legyünk durvák vele.

Az egyetlen működő dolog, hogy kiskutyánk megtanulja, hogy hogyan kell pórázzal sétálni, ha türelmesek vagyunk vele, és kedves bátorító szavakat mondunk neki.

Ugatás:

Ha kutyánk ugat, amikor valaki feljön a lépcsőn, vagy csenget, bejön az udvarra, az egyáltalán nem baj, mert jelez. De ha folyamatosan ugat, az már nagyon idegesítő lehet. Vannak olyan kutyák amelyek annyira bátortalanok, hogy minden zajra, vagy ha egyedül maradnak ugatnak, mert megijednek.

Ha már egyszer jelezett, hogy idegen közeleg akkor hagyja is abba. Ha tovább ugat kutyánk, szóljuk rá erőteljesen, súlyos esetben öntsük le egy kis vízzel.


Ül és fekszik…

Ha a kiskutyát szeretnénk megtanítani különböző parancsszókra, mint az ül, fekszik, stb., akkor ugyanúgy kell eljárnunk, mint amikor játszunk vele. Ekkor is fel kell szerelkeznünk jutalomfalattal.

Mondjuk neki, hogy ül és nyomjuk le a hátsóját, majd ha leült adjunk neki jutalomfalatot. Ezt egy párszor ismételjük el. Majd legközelebb jutalomfalat nélkül próbáljuk. Ül, akkor ő leül és megsimogathatjuk a fejét, hogy érezze milyen büszkék vagyunk kiskutyánkra. A többi parancsszóval is így kell eljárni…


Felugrás:

Igen sok kutyus szeret felugrani a barátságosan közeledő családtagokra, ismerősökre. Ez nagyon aranyos dolog, főleg mikor még kölyökkutyáról beszélünk. Azonban amikor egy nagyobb testű kutyáról beszélünk, vagy éppen sáros lábúról, nagyon kellemetlen érzés tud lenni, a ruhánk persze vagy frissen mosott vagy új…

Amikor kiskutyánk hazatérésünkkor üdvözöl, szóljuk rá, hogy ülj.  Majd hagyjuk egy darabig ülni, és azután simogassuk meg. Mi menyünk oda hozzá és ne fordítva. A felugrás oka az, hogy a kutya szeretetre vágyik, simogatást kunyerálna.

Ételkunyerálás:

Az ételkunyerálás és lopás a kutyák nagyon rossz szokása. A neveletlen kutyák hajlamosak orrukat a gazdi tiszta, vasalt nadrágjához nyomni vagy az asztalra felrakni a fejét, csak, hogy kipuhatolják, milyen finom falat érkezik onnan. Ilyenkor sokkal hatásosabb, ha sót vagy borsot szórunk az orrára, és mondjuk neki „nem szabad”, mint hogy ráüssünk. A kutya étkezések idején ne tartózkodjon a konyhában. A konyha legyen tiltott terület számára.

Ha kutyádat szeretnéd még jobban nevelni, (őrző-védő, nyomkövetés…) érdemes speciális kiképzőre bízni.

Néhány kutyafajta:

 • Beagle
 • Boxer
 • Bulldog
 • Chihuahua
 • Dachshund
 • German Shepherd
 • Golden Retriever
 • Husky
 • Labrador Retriever
 • Maltese
 • Poodle
 • Pomeranian
 • Pitbull
 • Pug
 • Rottweiler
 • Shih Tzu
 • Yorkie