Betegségek:

A kutyák betegsége igen sokféle lehet, mint az embereké. Ezért, most mindet nem is tudjuk felsorolni, leginkább azokat a „betegségeket” szedtük össze, amelyeket otthon is tudunk kezelni, vagy nem olyan súlyosak mint,ahogy azt hisszük elsőre…

 

Az egészséges kutya fejét magasra tartja, fülét és farkát élénken mozgatja, testhőmérséklete végbélen keresztül mérve, 38,50C -390C.

A betegkutya feje, füle és farka lelóg, szemei beesettek vagy kigülledt. A 400C testhőmérséklete már súlyos vírusos megbetegedést jelez. Forduljuk ilyenkor állatorvoshoz.

A tapasztalt kutya gazdi, rögtön észreveszi, ha kutyája beteg. De az étvágytalanság nem minden esetben komoly betegség előjele.

A kutyák táplálékának összetevői: fehérjék, szénhidrát, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és víz. Hiányuk vagy többletük betegségeket okoznak.

Ha kutyámnak nincs étvágya:

A beteg kutya etetése mindig komoly problémát okoz. Ha súlyos betegségük van talán egyáltalán nem esznek. Ilyenkor még a testükben elraktározott táplálékból élnek. Néhány nap múlva, az energiaveszteséget pótolni kell. Gyakoris eset, amikor a beteg kutya inni iszik, de enni nem hajlandó.

Ilyenkor úgy tudunk kutyánk válságán segíteni, ha víz és szőlőcukor, vagy víz és méz keveréket adunk neki. Ha továbbra sem képes enni kutyánk forduljuk állatorvoshoz!

Ha kutyusom vérzik külsőleg:

Ezek általában nem szoktak olyan komolyak lenni. A vágott sebeket általában valami éles tárgy okozza, például törött üveg… Ellátásuk egyszerű. A seb méretéhez illő vattát vagy vásznat a fedőkötés fölé helyezzük, és pólyával átkötjük.

Ha nem tudunk kötést készíteni, akkor egy határozott, több percig tartó nyomást gyakoroljunk a sebre. Ha a vérzés eláll, akkor nem kell rohannunk orvoshoz. Elég ha másnap megmutatjuk neki, hogy átvizsgálja a sebet…

Ha a kutyám bolhás:

A bolhák nem csak a vérszívásukkal idegesíthetik a kutyát, hanem komoly betegségeket is okozhatnak. Érdemes időnként kutyánk bundáját átnézni, főleg ha szabadban él, és ha sötétbarna kis, élősködőket találunk, azonnal fürdessük meg.

Fürdéskor nagyon alaposan le kell öblíteni a kutyát, nehogy további kárt okozzanak a bolhák. Fürdőzés után valami bolha elleni oldattal, porral vagy permettel kezeljük le kutyánkat. Nagyon profi szereket lehet már kapni az állatgyógyszertárakban.

Ezután a kutya fekhelyét is ki kell mosnunk, égetnünk, fertőtlenítenünk…

Ha a kutyám hányt:

A hányás sem mindig komoly baj jele. A kutyák elég gyakran visszaöklendezi a táplálékot. De az ismétlődő hányás valamilyen betegség jele lehet. Az is előfordulhat, hogy reggelente gyomornedvet hány, és a vizsgálatok sem derítenek ki semmit. Ekkor csak a felesleges gyomorsavtól akar megszabadulni.

A kutya szándékosan is hányhat, tehát nem mindig betegség kezdeti jelét mutatja. Például, ha füvet eszik utána hányhat.

Azért fontos kideríteni, hogy mi idézte elő a kutya hányását, nehogy komoly baja legye. Mindenféle hányás után érdemes koplaltatni a kutyát vagy kímélő diétáztatása. Ilyenkor nincsenek jutalom falatkák…

Ha a kutyámnak hasmenése van:

A kölyök kiskutyáknál és a felnőtt nagy kutyáknál is egyaránt előfordulhat. Otthoni gyógyítása úgy történhet, hogy egy teljes napig koplaltatjuk kutyánkat. Ezután könnyen emészthető ételt adjunk neki, például főtt húst kevés rizzsel. Majd diétáztassuk 3-5 napig. Ha a hasmenése nem múlik le 2 nap után, és a hasmenést más is kíséri, forduljuk állatorvoshoz.

Ha a kutyám könnyezik:

Ha kutyánk könnyezik, nem kell megijedni. Ez igazából nem betegség. A kutya könnyeit a könnymirigyek termelik és állandó folyamat. A nagyon erős könnyezés viszont már nem teljesen normális dolog. Ennek oka lehet az allergia, kötőhártya-gyulladás, szembekerült szempilla. A trimmelés után is gyakori tünet, ez kozmetikai probléma. Ha segíteni szeretnénk kutyánknak, akkor gyakran kell tisztántartanunk az érintett területet.

Ha a kutyám ürüléket, füvet eszik:

Amikor a kutya székletet, földet, kavicsot, meszet eszik, perverz étvágynak nevezik. Ez valamilyen táplálék hiányát jelzi, ami lehet vitamin hiány, ásványi anyag hiány. De lehet anyagcsere gond is. Előfordulhat az is, hogy kutyánk meghempereg az ürülékben. Ez annyira erős ösztöncselekvés, hogy szinte lehetetlen róla leszoktatni. Gyakran előfordul, hogy az egészséges kutya füvet eszik, ha hozzá jut. Amit néhány óra után ki is hány. Ilyenkor figyeljünk oda táplálkozására, és próbáljunk meg helyesen összeállítani ételeit.

Néhány kutyafajta:

 • Beagle
 • Boxer
 • Bulldog
 • Chihuahua
 • Dachshund
 • German Shepherd
 • Golden Retriever
 • Husky
 • Labrador Retriever
 • Maltese
 • Poodle
 • Pomeranian
 • Pitbull
 • Pug
 • Rottweiler
 • Shih Tzu
 • Yorkie