SZÁRNYSZELVÉNY-SÁRKÁNYOK (SZSZS)
(FLOWFORMS)

A következő képekkel az első szárnyszelvény-sárkányomat ajánlom látogatóim figyelmébe. Az eredete Harald Prinzler Web-lapján található. Ez angol nyelvű, de, ha a német a megfelelő, ide kattints! Az eredeti adatok szerint készült a sárkányom, tehát 1 méter magas. Az anyaga Tyvek. Először Bécsből szereztem be ezt a (ruha)anyagszerű műanyag izét - pontosabban: nagy sűrűségű polietilént -, a DuPont cég gyártmányát, s még véletlenül se papír, mint ahogy sok helyen olvasható. Aztán itthon is  sikerült vennem építőipari anyagokat forgalmazó cégektől. Legújabban a Winkler iskolaszertől vásárolom. A varrásban nagy segítségemre volt Kitemonger lapja, ahol kitűnően látható a panelek összerakása, összevarrása.


ff  ff  ff  ff  ff  ff  ff  ff*ff   ff ff  ff  ff  ff ff

2006 januárjában Suomiban repült a kedvenc flowform sárkányom
Suomessa  Suomessa  Suomessa

Az alábbi képsor is Harald Prinzler FF03A jelzésű Flowform rajza alapján készült sárkányt mutat be; de a nyitott napilap méreteihez kellett igazítani egy táblázatkezelővel, az OpenOffice munkafüzettel (mint a Windows-ban az Excel); 52,1%-kal csökkentettem az 1m-es sárkány adatai. Per se, az illető újság kinyitva 60cm hosszú, és ez a hossz éppen a sárkány hátát teszi ki, az alja pedig (a fenti %-nak megfelelően) az a bizonyos 52,1cm.

Csak azoknak ajánlom, akik időmilliomosok, ráadásul még türelmük is van: nagyon sok.

Milliméteres papír segítségével kartonpapírból szabásmintát készítettem, átrajzoltam az újságpapírra, és, még mielőtt elmozdítottam volna a  szabásmintát, egy alátét segítségével körbe-körbe a „ráhagyást" is meghúztam - 6-7cm. Jó éles sniccerrel (szőnyegpadlóvágó-késsel) kivágtam. A ráhagyásokat előre felhajtottam, hogy könnyebbé tegyem ragasztást.

Az egyenes részek ragasztása (Palma Fa Normál faragasztó a Henkel-től – ez itt a reklám helye) gyerekjáték. DE a háta, ami ugye púpos, az bizony próbára teszi az ember türelmét. (A következő oldalon bemutatom a folyamatot s remélem, azt is tudom majd szemléltetni, hogy 1,5cm-ként ragasztottam fel a hátát. Talán az is világos lesz, hogy a bordák felső ráhagyásán 1,5cm-ként jeleket húztam, azért hogy teljesen párhuzamosan haladjak a ragasztással.)  A három keel (vitorla?) sarkát, ahova a kantárok kerültek, úgy erősítettem meg, hogy - ugyanakkor a kantár (poliészter) cérnáját is most rögzítem, ragasztottam be, ezért pontosan a csúcsba helyeztem a cérnát - egy aránylag nagy folttal leragasztottam – a 2. és 3. képen ezt jól kivehető.

A méreteiből adódóan, s a csirizes ragasztás miatt, ami elég merevvé teszi a szerkezetet, a sárkányunk némileg instabil; ezen valamennyire segít egy egyszerű szélzsák – na miből? - újságpapírból. Ki hitte volna! Ezt ugye a kilépő élre kell függeszteni: hát, ezt is folt ragasztásával oldottam meg, de úgy is lehet, hogy már a hasi (ventrális) és a felső (hátoldali - dorszális) részek összeragasztásakor beragasztunk „segéd” cérnát - talán ez is látszik -, amihez majd a szélzsák hosszú cérnéját kötjük.

No, jöjjön egy pár kép:

Népszava Flowform paper flowformPaper flowformnewspaper flowformnewsp ffffff ff

A következő képsor szintén egy 52,1cm-es kis szárnyszelvény-sárkányt (szszs) mutat be, de ez (hulladék) spinnaker nylon-ból készült: piros-fehér-piros –- piros-fehér-zöld színösszetételben, Parndorf-ra gondolva. Az anyagnak köszönhetően ez stabilabb, de jól érzi magát az egyszerű szélzsákkal.

Tehát a "szegény" rokon után itt a "gazdag," SPINNAKER NYLONból.

ff ff ff ff ff


* Ez a kedvenc képem. (Photo: Péter KÖVESSI)


(2009. ápr. 2.) ÉS, hogy a sárkányok iránt valószínűen vonzalmat érző kedves látogatóban megerősítsem ezt a hajlamot, itt elérheti egy Singapore-i sárkánybolond honlapját, aki, miután ráakadt a honlapomra, úgy döntött, hogy azonnal úságpapír flowform sárkányt készít. Azóta már a 3. floworm-ján is túl van. Íme Alex Teo URL címe

Utoljára 2007. okt. 18-án, 2009.02.04.én módosítottam ezt az oldalt.