GYERMEKFOGLALKOZÁSOK

(WORKSHOPS)
...soha ne feledd a bámészkodó gyerekek kezébe nyomni a sárkányod zsinórját!
Meglátod milyen boldogok lesznek!!  -  [Az alábbi címre jutva keresd a lapon a második "remember" szót; ott kezdődik a fenti idézet.]
http://members.tripod.com/%7Everlin/Rokkaku1.html


Általában - kevés kivétellel - saját magam építem (hajtogatom, szabom, vágom pákával, varrom stb.) sárkányaimat, s  gyakran tartok foglalkozásokat gyerekcsoportoknak: különféle egyszerû sárkányok építését tanítgatom nekik.

Ezeken a foglalkozásokon szinte kivétel nélkül - a költségek alacsonyan tartása céljából - nagyon könnyen elérhetõ anyagokat használok: reklámszatyor, bambusz - vagy hurkapálca, krepp-papír, cellux, cérna, néha a legkisebb átmérõjû tiplifa. A sárkánybõrök félkész - esetleg 3/4-kész - állapotban kerülnek a gyerekek elé.

De idõrõl-idõre Tyvek-bõl is készítünk sárkányt, amit ifjú mûvészek tesznek még szebbé.

A foglalkozásokon, ahogy egy-egy sárkány elkészül,rohanhat a gyerek (a tornateremben, az iskola udvaron), nehezen hallja meg az intést, hogy a fák s a kutyák nagyon szeretik a sárkányokat; nehéz kivárni amíg kijut szabad területre, ahol futni se kell, mert már a szellõ is a magasba emeli az új játékszert.

Kirobbanó örömmel röptetik új sárkányaikat.


Emlékezetes foglalkozásokat tartottam:
 • Budapesten a III. ker. Fodros utcai Ált. iskola egyik alsós csoportjának; 
 • III. kerületi Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium néhány gyermeke az 2002. szeptemberi lelkigyakorlaton Püspökszentlászlón (Mecsek)
  Mustármag
 • Tokodaltárón felsõsöknek;
 • Hunyad megyében, Déván Böjte Csaba atya néhány érdeklõdõ tanítványának, gyermekének;
 • az ÓMK napközis táborában különbözõ korosztályúaknak;
 • az óbudai Metodista gyülekezet egyik szombat  délelõtti programján résztvevõ gyerekeknek;
  Met Met Met
 • Óbudai Mûvelõdési Központ (az ÉGISZÁN mögött zajlott a sárkánykészítés) - szeptember eleji vakációt búcsúztatón gyerekeknek;
 • 2005. Pomázi sárkánytúrán a Benke Rezsõ Természetjáró Szakosztály szervezésében
  pomáz  pomaz  Pomáz  pomaz 
  • 2006. ápr. 22. Újra a pomázi fennsíkon - (Benke Rezsõ Természetjáró Szakosztályszervezésében) számomra igen rövidre sikerült, de bemutattam a 16 cellás tetraédert meg az 52 cm-es spinnaker nylonból készült saját varrású szárnyszelvény-sárkányomat:
   2006  2006  2006  2006  2006  2006  

   és valami más; de gyönyörû a természet! Nőszirom a pomázi fensíkon:
   2006

 • Telkiben a Borostyánút által meghirdetettfoglalkozáson Telki

 • 2005. nov. 18. Ebéd után égiszánt építettünk a III. ker. Fodros utcai iskola pár napközisével:
  fodros  fodros  fodros  fodros  fodros  fodros
 • Egy hét múlva a kinti latyak miatt beszorultunk a Fodros némileg tágas folyosójára; a gyerekek öröme itt is határtalan volt; belefáradva a futkározásba végül bohóckodtunk:  fodros  Fodros  fodros  fodros  Fodros  fodros
 • 2006. június 12.  Újra a Fodros utcai iskolában. Az újságpapír delta sárkány vonta magára a figyelmet: B. Tomi szelídíti a deltát. Vagy a delta kergeti Tomit?
BTomi  BTomi  BTomi  BTomi  BTomi  BTomiKatt
2007.
Ha jól emlékszem, ebben az évben voltunk Tokodaltárónaz általános iskola évzáró eseményén, az Óbudai Művelődési Központ nyáriszünet- búcsúztató napján, Buziáson - Buziaş (a Bánságban ahol hajdan igen-igen híres gyógyfürdő működött), ahol hajdani testnevelés kollégám kisiskolás tenisz-tanítványait "fertőztük" meg a sárkányvírussal és OSOW-előzetest tartottuk; majd okt. 6. az Érmelléken ért bennünket: gyerekkorom falujának szomszédságában Hegyközszentmiklóson - Sânnicolau de Munte - tartottunk OSOW-előzetest (azért ekkor, mert 13.-án nem tudtunk volna oda leutazni.

2009.
Az idén se maradhatott ki a Benke RezsõTermészetjáró Szakosztály szervezésében a pomázi sárkánytúra: az apróságok úgy tűnik élvezték a DONGÓ röptét.
2009-es pomázi Benke Rezső sárkánytúrán a csöppségek dongó(sárkány)t röptetnek©Zsaludek Endre
*Vagy veszek egy bambusz sötétítõ rolót - 1mm x 600mm vagy 2mm x 1000mm -, vagy lomtalanításkor kidobott rolót lehet begyüjteni.


Utoljára 2007. okt. 18-án módosítottam ezt az oldalt.