ÖSSZEHAJTHATÓ TETRAÉDER

A következő képek csupán egy pár pillanatot rögzítenek az „alkotás” folyamatáról.

Miután befejezem a 64 cellás Sierpinski fraktál tetraédert igyekszem az egész folyamatot bemutatni lépésről-lépésre. Bár, a Saját készítésű sárkányaim című oldalam végén már egy kipróbált 4-szintes tetraéder néhány képe látható, ez még nem összelapítható, így nehezen szállítható. Az előbbi „kipróbált” kifejezés talán helyettesíthetném az „agyongyötört, beteg, ízületeiben sérült, bőre folytonossága nem az igazi” meg hasonló kifejezésekkel, hisz élete – és még mindig él – folyamán nagyon sokat kibirt, amikor ajtókon kellett átvinni vagy a kocsi hátsó ülésére kellett a csomagok mellé-fölé beszuszakolni. DE – mondom – még mindig él, még így sérülten is. RÁADÁSUL: stabilan száll még mindig.

Főleg a szállítási kínokat elkerülendő, régen gyötör a gondolat, hogy valami módon össze kellene ezt a gyönyörű piramist lapítani.

Némi reményre adott okot a http://www.tetralite.com/ web-lapon bemutatott dolog, de ő nem mutat részleteket (pénzért küldene egy CD-t leírással, de többe kerül az átutalási költség, mint maga a CD).

Újabb reménysugár a Yahoo Kitemakers Group oldalain megjelent közlés: hálám örökre üldözi Ing. Erik Delgado León sárkány mániás társunkat ezért a szép munkáért. Bár a leírás spanyol nyelvű, szerencsére elég világos még nekem is – ő mérnök, én begyepesedett nyögdíjas tanár – és sikerült – némi kísérletezés után megalkotnom a saját(?) összelapítható tetraéder változatomat. (A leírás itt is elérhető.)

Ebből mutatok egy pár képet; amolyan gyors jelentés. S mint fentebb említettem, visszatérek majd a részletes bemutatásra .ppt-t használva.
kötegelőA pálcák végén 08-as szigetelt réz dróttal kialakított szemeket kábel kötegelővel fogtam össze. A 30mm-es drótot horgoló pamutcérnával rögzítettem + 1-1 csepp pillanatragasztó.

rugós alátétRugós alátéttel is próbálkoztam, meg kulcstartó kakika-szerűvel. (Ez természetesen KARIKA.) A kötegelő tűnik a legjobbnak.

pálcaVolt egy csomag BBQ-pálcám (barbeque=grillsütő nyárs; de fura s hogy sántít), bizony bambusz pálca. Amikor elfogyott bambusz sötétítőből (roló) kihúzott szálakat vágtam ugyanolyan méretre; igaz ez tized milliméterekkel vékonyabb mint a BBQ pálca, ezért odafigyeltem a cellák szimmetrikus elhelyezésére. A pálca 23.5cm; ebből mind két végén .5cm-t kijelöltem, eddig toltam fel/be/rá az U alakba hajlított 08-as drótot.
spinnaker+tyvekMivel csak hulladék spinnakerem van, többnyire tyveket (a puha s legkönnyebb fajtáját) használom, cifrázás kedvéért a 64-cellás alsó 3 nagy 3-szögének a csúcsán antisztatikus tasakból nyert (amibe a hardware-t csomagolják) fólia lesz a sárkánybőr.

antistaticmetlerA palástok valós méretéhez még 16mm-t számoltam, ezt visszahajtottam s levarrtam METLER cérnát használva (még az antisztatikus fóliát is - nem tudom meddig bírja).

16-cella  lapítva
Tehát ez a 16 cellás: teljes méretben, illetve lapítva.

De itt már a következő 3 db. 16-cellás készűl, amelyek tetejére rögzítem majd a fenti piros-fehér 16-cellást.
folyt.köv.
Per se, az összelapítás csak úgy lehetséges, ha adott helyeken oldani lehet a kötést: szerencsémre találtam oldható kötegelőt:
oldhatö kötegelő oldható kötegelő

A következő 2 kép a 2006. jan. 18-án befejezett 64 cellás Bell Sierpinski-fraktál tetraéder teljes terjedeémében s összecsukva:
Katt a képre!
64 Bell
Katt a képre!
64 Bell


Szíves türelmeteket az aprólékosabb .ppt bemutató elkészültéig.


Utoljára 2007. okt. 18-án módosítottam ezt az oldalt.