Húsevő növény, húsevő virág, rovaremésztő növény, Iszka, egzotikus növények, dögvirágok, aldrovanda, dionea, hízóka, nepenthes, kancsóka, hibiszkusz, muskátli, kert, ünnepek
 


A TI növényeitek!


Kedvenc növényem:

 
nepenthes emmerenae, húsevő növény, húsevő virág, kancsóka

Nepenthes x Emmerenae -
khasiana x ventricosa


 

Tovább a Nepenthesekhez.
 


 

Látogatók a világból

Locations of visitors to this pagePinguicula_grandiflora hízóka, húsevő növényTippek, ötletek

Egyszerűen tarható és szaporítható növények, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Azért sokkal több törődést igényelnek, mint a muskátlik, naponta többször rájuk kell nézni. Lassan fogjuk megtanulni a tartásukat, mert rengeteg dologra oda kell figyelni, nincs általános hely, bár legjobb nekik a kertben egy tóban a szigeten. De panelban sem kell lemondani róluk, viszont itt sokkal több gond lesz velük!

Kezdő növénybarátok inkább kifejlet növényeket vegyenek, lehetőleg pontos névvel! Érdemes frissen érkezett növényeket venni, mert a kertészeti árudában hajlamosak meg tápoldatozni őket, viszont 2 nap múlva ezek a tápos növények elkezdenek pusztulni. Vásárlás után érdemes átültetni őket tisztán tőzegbe! Vagy legalább egy nagy tálba akár csapvízbe (végszükségben) is betenni, jól beáztatni és fél óra után pedig jól kicsepegtetni. Ezután esővízbe tenni őket, minél tovább annál jobb. Kivétel kancsóka, néhány mexikói Hízóka, szárazföldi rencék.


Képek az oldal alján, katt ide!

Alapok:
Ahhoz, hogy növényeinkben tényleg tudjunk gyönyörködni megfelelő mikroklímát kell létrehozni. Nem elég a félig-meddig megoldás. Általában mocsaras területeken élnek, állandó nagy párában, mindig nagyon nedves talajban, általában teljes napfényben, a déli napsugárzás lehet csak káros. A sok napfény hatására a talajuk vagy vizük viszonylag meleg. Sajnos minden udvar és országrész, esetleg lakás más-más klímával bír, ezért pontos sablon nincs. Ki kell tapasztalni a megfelelő tartási körülményeket. A legkönnyebb ezt szimulálni, ha beszerzünk egy nagy műanyag edényt, az aljába esővizet teszünk, majd a cserepeket a vízbe tesszük, hogy a növények cserepe legalább félig vízben álljon. A hízóka és a Nepenthes viszont így nem tarható! Náluk kicsit máshogy kell a dolgokat összehozni. Hízókákat én felülről öntözöm, vagy 1 cm vízbe állítom, majd a következő önözés csak a talaj kiszáradása után. Nepenthesek érzékenyek a pangó vízre, náluk az vált be, hogy egy széles tálba egy kisebb virágalátétet eszek fordítva, majd erre a növény cserepe, a növényt felülről kell önözni, a többlet víz lent kifolyik és a széles tálban megáll. Következő öntözés a talaj majdnem kiszáradása után. A lenti álba viszont, ha elpárolog a víz tölthetünk sima csapvizet, ennek úgyis csak a párolgás a funkciója. A hízóka és a kancsóka nem kell, hogy teljes napon legyen, inkább csak szűrt fényt szeretnek.
A Darlingtonia viszont eredeti élőhelyén hidegvizű folyómederben él, így a talaja nem mehet 28 fok fölé! A cserepét érdemes más növénnyel árnyékolni.

Általában ők fogyasztják a rovarokat, de van néhány eset melyben fordítva van. A harmatfüveket a levéltetvek imádják, de a tentákulumokat szépen elkerülik és gyorsan elszaporodnak. A liszteskék imádják a kürtvirágokat. A kancsókákat néha a pajzstetűk támadják, de ezt viszonylag könnyen el tudjuk távolítani. Van még egy hihetetlen károsító a tőzeglégy, főleg a lárvája zabálja a növény gyökerét a talajban. A tőzeglégy olyan, mint a muslinca, de nem muslinca!!! Viszont növényeink nem szeretik a vegyszereket, viszont védekeznünk kell ezek ellen. Jobban kell hígítani, mint a vegyszer használati útmutatójában le van írva, többször is kell használnunk e szereket. Sajna növényeink nem tudnak hatalmas pusztítást végezni a rovarkárosítók ellen. Hízóka szépen jelzi a liszteskéket és a muslinca szerű tőzeglegyet.

Vegyszerek:
   Nem értek a vegyszerekhez, egyet tudok: mindenképpen rézmentesnek kell lennie. Ha szükséges akkor karate nevű szerrel, akár beöntözve tőzeglegyekhez is. A növény ezt is megsínyli, de túléli. Kérd ki hozzáértő tanácsát, tartsd be az utasításokat amit a szeren feltüntetnek! Lakásban ne használj vegyszert SOHA

4 nagy ellensége van a rovaremésztő növényeknek:
   a nem megfelelő tartási körülmények, fény/pára/talaj
   a gombák,
   a tőzeglegyek,
   és a tápozás.
A körülményeket mi választjuk meg, vagy odafigyelünk vagy nem. Gombák ellen a szellőztetés egy bizonyos mértékig elegendő, a tőzeglegyeket pedig pusztítani KELL! És nem kell tápoldatozni őket!


"A húsevők nem olyan kényesek a rovarirtó szerekre, csak egy kicsit, csak az a fontos, hogy rezet ne tartalmazzanak! A következők bármelyikét hatásosan használhatod:
Chess (állítólag ez a legjobb), Actara (én ezt használom), Mospilan, Karate, Nissuron 3 hetente megelőzésként is lehet ezeket használni. Gombára: Quadris max. A használati utasítást nagyon fontos betartani, lakótérben soha ne használd! Esetleg egy kicsit hígabb keverékkel ha nem vagy túl biztos magadban.
A harmatfüvek kicsit csúnyák lesznek utána, de megszabadulnak a kártevőtől és hamar rendbe jönnek!"

Forrás: Wuk hozzászólása a Gazlap.hu-n

Magok vetéséhez:
Érdemes nagyban gondolkodni! Nagy edényben dolgozzunk, így nem kell félnünk, hogy a magoncok a napon felmelegednek és a gyökerek és /vagy a magoncok megfőnek a melegben. Mindig legyenek jó nedves környezetben! Védekezzünk a gombák és az algák ellen. A talaj tőzeg legyen, érdemes mikrohullámú sütőben fertőtleníteni, a gyommagvaktól és a tőzeglégy lárváktól. literenként 1-1 perc, kis adagokban. A párásítást fóliával, üveglappal megoldhatjuk. Az esetleges vízpótlást kell óvatosan megoldanunk, vannak olyan növények, melyek magjai nagyon aprók, a permetezett víz is kimossa őket, érdemes alulról öntözni, vagy előre becsövezni a talajt. Esetleg egy kisebb cserepet sülyeszünk be a talajba és ott öntözzünk, a víz szépen beszivárog a tőzegünkbe. Kobra liliom esetében mindenképpen alulról kell öntöznünk hideg 8-10 fokos vízzel, a talajt hűvösben kell tartanunk! Ezért naponta többször is meg kell ismételni a műveletet. Nekik a legjobb egy klímatizált keltető, a magok 2 éves korukig hihetetlen sérülékenyek, 80-90 % biztosan elhal a kikelt magokból, viszont ami eléri a 2 éves kort annak van esélye a túlélésre.

Teleltetés:
Most jön a lényeg, már csak azért is, mert a közeli boltban vásárolt név nélküli fajunk akármi is lehet, az igények meg kissé eltérnek. Ha már elég sokat szívtunk velük nyáron, de már nyakunkon az ősz, muszáj lesz be azonosítani a kis húsevő növényünket, hogy tavaszig élve, erősen kihúzzák. Kürtvirágok a lakásban eléggé legyengülnek, főleg a S. purpurea, szüksége van a tartós mínusz 1-2 fok.

Harmatfüvek: trópusi fényben a lakásban, akárcsak nyáron, talán egy kicsit kevesebb vízzel. Napfényt meg szerezni kell nekik. Pára hiánya szokott a gond lenni.
A télállóak enyhén nedves földben 0 fok körül, a levelei el fognak száradni, telelőrügyet növeszt, de tavasszal majd kihajt róla. Amennyiben nincs teleltetve akkor elpusztul!


 

Nepenthesek: a felföldiek 12-17 fokon kicsit szárazabb talajban, az alföldiek lakásban, na itt is a fény lesz a gond, ha kevés, akkor felnyúlik. Az alföldiek-trópusi félék lakásban, hasonlóan, mint nyáron. Tehát fény-sok pára, ugyan úgy kell öntözni, mint nyáron. Valószínű, hogy a fénnyel lesz a gond.

>>>Nepenthes szaporítása<<<

 

Hízókák a harmatfüvekhez hasonlóan, de élőhely figyelembevételével. Elég jól bírják a lakást élen. Azért ők is meg fognak kissé nyúlni. Kevesebbet kell öntözni őket.

Kürtvirágok - Sarracenia: ősszel kisé szárazabb körülmények között szoktatjuk a télhez, nagy több literes edényben akár tocsogó vízben, idősebb tő akár kő keményre fagyva is áttelel, én a S. purpureámat évek óta kint tartom, jelenleg is -11 fok van kint. Ebben az esetben egy a hátulütője: a tő kissé szétfagy, szinte új, gyenge növényként kezdi a tavaszt, csak őszre lesz igazán szép.

Vénusz Légycsapója: szüksége van a teleltetésre!!! -2 és +5 fok között az ideális, kissé szárazon, de azért ne száradjon ki. Fény nem szükséges nagyon, mert levelei valószínű, hogy le fognak száradni. Érdemes az elhalt részeit folyamatosan eltávolítani.

Egyik mini mocsaram:

 
Húsevő növények csoportja                      
Érdekes videók

video carnivorous plants video húsevő növlny

Tavasz van!

 

Aktuális feladatok.

Január - Február: teleltetés vége, ideje megfelelő talajokat, új cserepeket, alátéteket beszerezni, itt az idő néhány növényünk átültetésére is.

Március-április: Érdemes kicsit többet törődni velük, újra az optimális tartási körülményeket biztosítani, hogy szépen beinduljanak, virágozzanak, ne csak őszre legyenek nagyon szépek.

Május-augusztus: figyelni kell a megfelelő páratartalomra, talaj nedvességére, a kis cserepeknél a talaj hőmérsékletére, tehát oda kell figyelni rájuk. Néhány növényt például a Sarraceniákat át lehet ültetni.

Szeptember: lassan fel kell készítenünk a növényeket a télre, kevesebb öntözés, kevesebb fény, jól kell időzíteni a bevitelüket, nehogy nagy legyen a kinti és benti klíma között a különbség. legideálisabb egy hideg télikert.

Október - december: teleltetés, elszáradt részeket távolítsuk el, lehetőleg ne álljanak hideg vízben a növények, főleg a Nepenthesek gyökerére vigyázzunk!

Hogyan szaporítsuk a húsevő növényeinket?

harmatfű, drosera brevifolia

 

ReklámCsere - reklámozza ingyen weboldalát!

Hírek: 2010. jan. 29. az oldal új külsőt kap, tartalomban is frissül, képek, linkek, leírások javítva.
 

Kedvcsináló:
Sarracenia virágzik:
sarracenia virág, húsevő növény virág

 
Koronás liliomom:
koronás liliom, gloriosa superb

A Gloriosa tartásáról

---
 
***

 


 

 

 

 

florarium, utriclaria

Kámoni arborétum
Kámoni arborémum, Szombathely, növény, virág, tó, folyami rák

Főoldal  Fajok  Tippek  Fényképek  Egzotikus növények  Shop  Kapcsolat/Linkek
Copyright © Iszka 2004-2010  Designed by Iszka | Sponsored by az élet
toplista Weball toplist Google PageRank Keresned sem kell! Magyar Honlap Linkek

Húsevő és egzotikus növények