FCIMEOENKSZ

FIGYELEM! A honlap fejlesztés alatt áll, a tartalom és a forma még NEM végleges. Ezzel kapcsolatban várjuk ötleteiteket a leonbergerbk@atw.hu email címre.

 Hírek


LEONBERGI EGÉSZSÉGÜGYI SZÛRÉSEK - DISZPLÁZIA

Leírása - HD - ED - SD - Magyar mentes kutyák

Mi az?

A diszplázia az egyik legjobban vizsgált és szûrt kutyabetegség. Örökletes, bár sokan úgy tartják, hogy csak a hajlam öröklõdik és a tartással jelenik meg. Leggyakrabban a közepes és nagytestû kutyákat sújtja. A diszplázia (görög eredetû, jelentése: rendellenes fejlõdés) azt jelenti, hogy az ízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (csípõízületi diszplázia esetén a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. Emiatt szélsõséges esetben sántítás ill. nagyfokú ízületi fájdalom jelentkezik.

Csípõízületi diszplázia - Hip dysplasia (HD)

A megszületés pillanatában a csípõízületek egészségesnek tûnnek, így a diszplázia a kutyáknál csak a növekedés kapcsán jön létre. Fél éves kor után már komoly porckárosító hatása lehet az ízület lazaságának, amennyiben az részleges ficamodáshoz is társul a kutya mozgása közben: ebben az esetben ugyanis terhelés alatt a combcsontfej kimozdul oldalra és felfelé az ízületi vápából, amely részleges ficamodás kezdetben ízületgyulladást, késobb porckopásokat ill. porcfelrakódásokat (arthrózis) eredményez. Az ízületgyulladáshoz ízületi fájdalmak, sántaság ill. a combizmok lesorvadása társul. Egy idõ után így kialakul a csípõízületi diszplázia végsõ formája, a porckopásokkal és porcfelrakódásokkal kísért teljes csípõízületi arthrózis.

Normál csípõNormál csípõ - Diszpláziás csípõ Diszpláziás csípõ

Mentes.Átmeneti képlet.Enyhe.Közepes.Súlyos
Mentes - átmeneti képlet - enyhe - közepes - súlyos diszplázia röntgen képei
(FCI alapján: Magyar Kisállatortopédiai Egyesület)

HD értékelése

A Német Leonbergi Klub www.dclh.de mint fajta standard adó ország a következõ HD értékeket és lehetséges megkötéseket használja:

HD-A1 és HD-A2 (HD - mentes) - korlátozás nélkül tenyészthetõ
HD-B1 és HD-B2 (HD - gyanús) - párosítás HD-A1/2 és HD-B1/2 partnerrel engedélyezett
HD-C1 és HD-C2 (HD - enyhe) - nem tenyészthetõ
HD-D (HD - közepes) - nem tenyészthetõ
HD-E (HD - súlyos) - nem tenyészthetõ

A magyar Független Diszplázia Bizottság és más állatorvosok szívesen használják a "Mentes - Átmeneti képlet - Enyhe - Közepes - Súlyos" kategóriákat.

Nagyon jó összehasonlító táblázat található a LeoWorld oldalán a különbözõ országokban használt HD értékekrõl: http://www.leonberger.com/LeoWorld/hd.html

Könyökízületi diszplázia - Elbow Dysplasia (ED)

A könyökdiszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkezõízületi felszíne nem illeszkedik megfelelõen egymáshoz. Ennek következtében helyenként a túl szoros illeszkedés következtében feszülés, más helyen pedig a túl laza illeszkedés miatt instabilitás jön létre. Az illeszkedési hibákból eredõen a könyökízületben porcleválások, porcdegeneráció, porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség: arthrózis jön létre. A probléma kölyökkorban alakul ki (bár sokszor nem kerül felszínre), gyakran kíséri fájdalom, kényelmetlenség vagy más kompenzálás. A diagnózis általában röntgenvizsgálat, arthroszkópia és/vagy MRI alapján állítható fel. A könyökízületi diszplázia általában mindkét elülsõ végtagnál jelentkezik, de elõfordul, hogy unilaterális. Jelölése: pl. ED 0:0 azaz mindkét oldali könyökízület diszpláziától mentes.

ED
Könyökízületi diszplázia (UAP Ununited anconeal process)

Vállízületi diszplázia - Shoulder Dysplasia (SD)

A kutyák vállízületi diszpláziája a vállízületet alkotó karcsont fejének és a lapocka ízületi vápájának a nem megfelelo, genetikailag öröklodo, betegség. A betegség során az illeszkedési hiba miatt a részlegesen ficamodó ízületben porckopásokkal ill. porcfelrakódásokkal tarkított degeneratív ízületi betegség, vállízületi arthrózis jön létre. A válldiszplázia szurésére még nem teljesen egységesített a szurovizsgálat, ezért csak a mentes ill. a válldiszpláziás (subluxálódott) kategóriák valamint az OCD pozitív és az OCD negatív kategóriák ismertek (OCD = oszteochondrosis dissecans) ill. a már meglévõ arthrózis megállapítása. A betegség elsõ tünetei 7-9 hónaposan kezdõdnek, visszatérõ elülsõ végtag sántaság formájában. A vállízületek nyújtása fájdalmas. A betegség mûtétileg eredményesen kezelhetõ, de az állat tenyésztésbe nem vonható.

SD

Melyik magyar leonbergi rendelkezik MENTES/FREE eredménnyel?

HD-re szinte minden kutyát szûrnek, ezért itt túlzottan terjedelmes lenne felsorolni valamennyit.
Nézzünk utána a törzskönyveknek pl. a nemzetközi adatbázisban vagy a tenyésztõk honlapjain (http://leonbergi.lap.hu)
- legalább most már érteni fogjuk a rövidítéseket...

 

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Hip_dysplasia_(canine),
http://en.wikipedia.org/wiki/Elbow_dysplasia,
http://www.leonberger.com/LeoWorld/hd.html ,
http://petsurgery.com/elbowdysplasia.html,
http://www.grr-tx.com/resources/hipdysplasia.htm ,
http://www.minnesotamalamuteclub.com/hipdysp.htm
,
http://www.kisallatortopedia.hu/diszplazia-szures/csipoizulet-hd
http://www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu/hu/drjuhasztamas-allatkorhaz/diszplazia/

Animal Medical Center

 

(c) MEOE NKSZ LBK Minden jog fenntartva! Webmester: Leidl Andrea Látogatók száma: