FCIMEOENKSZ

FIGYELEM! A honlap fejlesztés alatt áll, a tartalom és a forma még NEM végleges. Ezzel kapcsolatban várjuk ötleteiteket a leonbergerbk@atw.hu email címre.

 Hírek


LEONBERGI EGÉSZSÉGÜGYI SZÛRÉSEK - SZEMBETEGSÉGEK

Leírása - Ektopia/Entropia - CEA - RD - KAT - PRA - Magyar mentes kutyák

Mi az?

Ektopia/Entropia

Az Entropion (entropium) és az Ektropion (ektopium) teljesen más dolgok. Ezek a szemhéj rendelenességei.
Ez Entropium a szemhéj befelé fordulásást jelenti, amikor a szemhéj szélén lévő szőrszálak folyamatosan irritálják a kutya szaruhártyáját, így könnyezést, súlyosabb esetben szaruhártyafekélyt, maradandó sérülést okozhat.
Az Ektropium ennek ellentéte, amikor a szemhéj széle kifelé fordul, láttatni engedi a kötőhátyát. Ez jellemző a bőrös fajtákra, basset hound, nápolyi masztiff, bernáthegyi. A gond, hogy nem záródik rendesen a szemrés, így nem tud megfelelő könnyfilm képződni a szemgolyón, az kiszáradhat, és ezáltal nagyobb a sérülés esélye (szaruhártyafekély, kötőhártyagyulladás)

 

EKT
Ektopia

CEA Collie Eye Anomalia

A Collie Eye Anomaly (CEA) (skót juhász szembetegség) egy veleszületett, öröklött, kétoldalú kutyáknál jelentkezõ szem betegség, mely kiterjed a retinára, choroid-ra és a bõrszövetre. Lehet enyhe, de okozhat akár vakságot is. Leggyakoribb tünete a szemlencsén egy halványabb folt megjelenése. A CEA okozója az egyik recesszív gén hibája. Nincs gyógymódja. 2005 óta létezik szûrõvizsgálat, mely megállapítja, hogy a kutya beteg, hordozó vagy mentes.

Normal retina és CEA

RD Retina Dysplasia

A retina diszplázia állatok (és néha ember) nem-progresszív szembetegsége, amely a retina szövetének ráncolásával vagy rozetták (kerek csomók) kialakulásával jár. Okozhatja vírusos fertõzés, A-vitamin hiány vagy genetikai problémák.

RD

KAT Katarakta

Minden, a szemlencse átlátszóságát csökkentõ elváltozást kataraktának nevezünk. A veleszületett katarakta vagy öröklõdõ, vagy a vemhesség alatt történt méhen belüli károsodás eredménye lehet. Ezt a kettõt elkülöníteni vagy nehéz, vagy sokszor lehetetlen. Ezért a katarakta diagnosztizálása esetén biztos, ami biztos, az egyedet kizárjuk a tenyésztésbõl.

KAT

PRA Progressive Retina Atrophia

PRA alatt a retina többféle degeneratív elváltozását értjük, amely öröklõdõ, kétoldali, progresszív (= fokozatosan romló), és végeredményképpen vaksághoz vezethet. A tünet lehet farkasvakság (esti), amit a tulajdonos gyakran észre sem vesz. A nappali vakság kialakulásáig hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, esetleg a kutya életében teljesen ki sem alakul. A szembeli elváltozás kétoldali, általában szimmetrikus. A szemfenéken diffúz hiperreflexiós területek észlelhetõk. A retina ereinek száma és átmérõje megcsappan. Esetenként pigmenthalmok, de gyakrabban pigmenthiányos területek, a PRA késõi szakaszában a látóidegfõ sorvadása látható.

 

Melyik magyar leonbergi rendelkezik MENTES/FREE eredménnyel?
(Abc-sorrendben. További kutya eredményeket kérem, küldd el emailben.)

WJW, HJCH, HCH, BkHCH, HShCH, Terápiás kutya Gregor Vom Matthiasberg "Nero"

Jil Vom Matthiasberg

HCH Kamilla Vom Matthiasberg "Leila"

VetCH Kassy Vom Matthiasberg "Carmen"

HCH Liam Vom Matthiasberg

HJCH Norden Vom Matthiasberg

HCH Professor Vom Matthiasberg "Bruno"


Forrás: hu.wikipedia.org; en.wikipedia.org, International Sheepdog Society, http://www.bullyonline.com/eyedisease.htm

(c) MEOE NKSZ LBK Minden jog fenntartva! Webmester: Leidl Andrea Látogatók száma: