cv
Táplálkozási tanácsok - alapelvek

Egészséges táplálkozás 12 pontja


  1. Egyen változatosan! Minél több élelmiszerből, ételkészítési módok felhasználásával állítsa össze étrendjét! Bátran próbáljon ki új recepteket!
  2. Egyen kevésbé zsíros ételeket! Mellőze a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  3. Kevés sóval készítse ételeit, utólag ne sózzon! Fűszerezzen!
  4. Legfeljebb hetenként egyszer (kétszer) egyen édességet, süteményt. Ahol lehet cukor helyett mesterséges édesítőszert használjon!
  5. Naponta igyon fél liter zsírszegény tejet vagy fogyasszon tejtermékeket!
  6. Rendszeresen, naponta többször egyen gyümölcsöt, zöldséget nyersen, salátának elkészítve.
  7. Mindennap kerüljön asztalára barna kenyér. Köretként, tészta helyett párolt zöldséget, burgonyát, rizst fogyasszon!
  8. Naponta négyszer-ötször étkezzen, egyenletesen ossza el a napi táplálék mennyiséget. Egyen nyugodt, kellemes környezetben, nem kapkodva!
  9. Szomjúság legjobban ivóvízzel, ásványvízzel oltható!
  10. Szeszes italok, üdítők energiafelesleget jelentenek a szervezetnek.
  11. Nincsenek tiltott táplálékok csak kerülendő mennyiségek!
  12. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése!A helyes testmozgás fedezi a szervezet élettani folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki és azt a könnyebb megtartani!