Clive Staples Lewis

Clive Staples Lewis (1898. november 29., Belfast, Írország - 1963. november 22., Oxford, Anglia) huszadik századi író, irodalomtörténész, gondolkodó, teológiai művek írója; akinek irodalmi munkásságában barátjához, J.R.R. Tolkienhez hasonlóan nagyot alkotott, őt nevezzük a modern kori gyermek-fantasy megalkotójának.

Élete
Belfastban, Írországban született (ma Észak-Írország), Albert James Lewis és Flora Augusta Hamilton Lewis gyermekeként 1898-ban. Volt egy három évvel idősebb testvére, Warren Hamilton Lewis („Warnie”).
C. S. Lewis a „Jack” becenevet kapta kisfiúként, egyszerűen mert szerette ennek hangzását. Ettől kezdve közeli barátai és családja e néven szólította. Anyját 1908-ban elvesztette, ettől kezdve különféle iskolákba küldték szerte Angliában. Egy évet a Malvern College-ban töltött, majd magánúton tanult tovább. Oxfordban háromszor ért el kiváló osztályzatot.
1913 körül elhagyta gyermeki keresztény hitét. 1929-ben teistává vált. Végül 1931-ben tért vissza a kereszténységhez. Megtérését, melyben irodalomtörténészek szerint fontos szerepe volt J. R. R. Tolkiennel és egy másik barátjával folytatott beszélgetésnek, a Surprised by Joy (Az öröm vonzásában) című munkájában e szavakkal írta le:
„1929 húsvét utáni időszakában beadtam a derekam, s talán mint olyan valaki, aki egész Angliában a legkedvetlenebbül és a leginkább vonakodva tért meg, elismertem, hogy az Isten - Isten.”
1925-54 között a Magdalen College-ban működött mint végzett ösztöndíjas és tanulmányvezető tanár. 1954-ben Cambridge-ben lett a középkori és reneszánsz irodalom professzora. Kritikusai kiváló és népszerű, tanítványaira nagy hatást gyakorló előadóként és egyedülálló tehetséges keresztény íróként jellemezték, aki „kivételesen nagyszerű és logikus elmével és világos, élénk stílussal rendelkezett”.
A The Problem of Pain (A szenvedés problémája), a The Screwtape Letters (Csűrcsavar levelei), a Mere Christianity (Keresztény vagyok!), a The Four Loves (A szeretet négy arca) és a posztumusz Prayer: Letters to Malcolm (Imádság: Levelek Malcolmhoz) csak néhány nagy sikerű könyveiből.
Emellett írt könyveket gyermekek számára, tudományos-fantasztikus művet, fantasyt - ezek közül a többkötetes regényciklus, a Narnia krónikái a legismertebb, amelynek elsőként megjelent, bár a történet időrendisége szempontjából második kötetét utóbb megfilmesítették - és ezenkívül sok irodalmi-kritikai munkát. Művei emberek millióihoz jutottak el fordításokban. 1963. november 22-én halt meg oxfordi otthonában.

Feldolgozások műveiből
A Disney stúdió a közelmúltban dolgozta fel a Narnia krónikái regényciklusból Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény c. kötetet. (A kötet magyarul megjelent 1988-ban, K. Nagy Erzsébet fordításában, Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény címmel, majd 2005-ben újból kiadták, új - a félrefordításokat javító és az 1988-as kiadásból kihagyott részeket is tartalmazó - fordításban).
Lewis kései és tragikus szerelmének történetét dolgozta fel Richard Attenborough 1993-as Árnyékország c. filmje, melyben Lewist Anthony Hopkins alakította.

   

Copyright - Narnia Krónikái Rajongói Oldal 2007