OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Videoton TVC

menü:
információ a TVC-ről
TVC emulátor
TVC emulátor mini
emulátor kezelése
a TVC kezelése
játékok kezelése
emulátor letöltése
galéria
screenshot-ok 1
speciális képek 1
speciális képek 2
TVC BASIC

mélyvíz:
hardver
memória térkép
assembly

játékok:
Gyíkkirály
Boszorkány 2
Raiders of Lost Ark
Adventure
Kincskereső
Kardhalak és Kincsek

fórum:
kapcsolódó fórum
A "VIDEOTON TVC" vagy "VIDEOTON TV COMPUTER" egy 8 bites személyi számitógép.
1985 után gyártotta a magyar VIDEOTON cég.

1985-ben még nem lehetett csak úgy behozni nyugatról számitógépeket (pl: ZX Spectrum, Vic-20, C64, C16). Cél volt, hogy ellássák az iskolákat számitógépekkel, hogy mindenhol legyen informatika oktatás. Ezért kiírtak egy pályázatot. Több magyar gyártó is előállt a maga gépével.

A VIDEOTON megkereste az ENTERPRISE számitógépet gyártó céget, és megvásárolták egy korábbi fejlesztésüket. Módosításokat végeztek a terven, igazították a gépet a hazai igényekhez és lehetőségekhez.
A gép elnyerte a "bírák" tetszését, így megindult a gyártás.

1984 és 1989 között gyártották. Három típusa volt:

Videoton TVC 32K :
Ezt a típust szánták az általános iskolákba. 32 Kbyte RAM-ot tartalmazott a gép, 16 Kbyte video RAM-ot és a beépített 1.2-es BASIC-et (az első típusok 1.1-est).

Videoton TVC 64K :
Ez a típus a középiskolákat célozta meg. Csak annyiban tud többet, hogy 64K memóriát tartalmaz az első típushoz képest. 1.2-es BASIC ROM járt hozzá, később 1.3-as.

Videoton TVC 64K+ :
A gép új 2.2-es BASIC-et kapott, új utasításokkal, hibajavításokkal. Illetve a video RAM mérete is 64K-ra nőtt, így négy képernyő tárolására volt lehetőség egyszerre. (persze a plusz memórián más adatokat, vagy programokat is tárolhattunk.)

A gép az adatokat magnókazettán tárolta, onnan töltötte. De bővítőkártyával floppy meghajtó kezelésére is alkalmas volt.
A gép tetején volt négy bővítőhely. Beépített joy, beépített RESET gomb, magyar ékezetes karakterek támogatása.

Mivel drága mulatság volt akkor a számitógép, így főként csak az iskolák vásárolták.
Később a gépet "megölte" az olcsó Commodore gépek importja. Iletve a gyenge program ellátottság -sajnos kevés programot (játékot) készítettek hozzá. Később az iskolákban is lecserélték, és a magyar otthonokban használták ezeket a gépeket amíg el nem terjedt a PC, vagy nem akadt jobb.

Jelenleg csak megszállottak, gyűjtők foglalkoznak a géppel, vagy nosztalgiázni vágyók.
Ha nem tudunk vagy akarunk egy valódi gépet beszerezni (ami nem mindíg könnyű), akkor használjunk emulátort, melyel PC-nken futtathatjuk a TVC programjait. Több TVC emulátor is létezik, egyet én készítettem és megtalálható ezen a weboldalon.

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a régi gépet, akkor megteheted a TVC Emulátor oldalon.


További Információk a Videoton TVC számitógépről: tvc.homeserver.hu

Ha mégis valódi gépet szeretnénk vásárolni (vagy kiegészítőket, programokat) akkor nézzünk szét a www.vatera.hu oldalon.


A gép nem volt rossz.
K. 12-15 ezret gyártottak és adtak el belőle.
A siker azonban mérsékelt volt. Ennek oka, hogy a gyár (Videoton) nem volt érdekelt abban, hogy minél többet eladjon (nem volt rajta haszon), így nem reklámozta. Szerződést kötött a Novotrade céggel, melynek évente 100 programot kellett volna kiadnia a géphez, de ez nem valósult meg. A Novotrade mindig kitalált valamit, de igazából az volt a gond, hogy nem látott nagy üzletet a TVC-ben, inkább más gépekre koncentrált.
Ha voltak is programok, azokhoz nehéz volt hozzá jutni, eleve tudomást szerezni róluk.
Problémát okozott az is, hogy a különböző verziójú gépek nem voltak 100% kompatibilisek egymással (más volt a ROM tartalma), így a programok egy része nem futott mindegyik gépen.


Mit kellett volna tenni?
Reklámozni és minél több helyen árulni a gépet.
Létre kellett volna hozni egy hivatalos újságot, mely beszámolt volna az újdonságokról, programokról, tanította volna a programozást és lehetőséget adott volna arra, hogy a megjelent programokat meg lehessen rendelni. A sok amatőr programozó is magára volt hagyva. Ha van egy ilyen újság, akkor mindenki elküldhette volna az általa írt programot és a jobbak bekerültek volna az újságba, így ösztönözve a programozókat, hogy alkossanak.
Persze ezt az újságot el is kellett volna juttatni a tulajokhoz.
Volt ugyan egy TVC Újság, de az gyenge minőségű volt, kis terjedelmű és szerintem nem is sokan tudtak a létezéséről, nem hivatalos kiadás volt. E mellett a Mikrovilág magazinban volt pár cikk a gépről, programokról, de aztán ez megszűnt.
Ezt az újságot és 1-2 ajándék játékot adhattak volna a frissen vásárolt gépekhez is.
Lehetőség lett volna az is, hogy a "profibb" amatőrök által készített játékokat megvette volna a Videoton vagy a Novotrade, így növelve a programok számát.

Javított volna a program ellátottságon, ha a gépet nem csak hazánkban, hanem külföldön is árulták volna. Külföldi profi cégek talán nem is készítettek játékot a gépre. Néhány komolyabb játék van, de azok szerintem Spectrum-ról lettek portolva. A gépből készült olyan is, melynek orosz nyelvű billentyűzete volt, de hogy gyártottak e, és hogy hány darabot az orosz piacra, és ott milyen életútja volt a gépnek, azt nem lehet tudni.

Szomorú, mert többre is vihette volna ez a kis gép.