Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 23
· Legújabb tag: Kata

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Üdvözlet

Természetjáró Információk Somogyból

TESZTELÉS ALATT !

websas.hu

Fejérkőtől Tündérvölgyig

Fejérkőtől Tündérvölgyig jelvényszerző túramozgalom

A mozgalom célja a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás területének természeti, néprajzi és kulturális értékeinek bemutatása. A túra gyalogosan teljesíthető időkorlátozástól és szakaszolástól függetlenül. Az útvonal hosszúsága 82 km. Teljes értékű teljesítésnek azt fogadjuk el ha a túra füzetébe a bejárás során az érintett kódokat átrajzoljátok és dátummal ellátjátok.


A túramozgalom a terület jellegéből adódóan több területen, elsődlegesen a sűrű beépítettségű balatonparti települések között kényszerűségből csak aszfaltozott útvonalon valósulhatott meg. Talán némileg ellensúlyozza ezeket az útvonalakat a Somogyi dombvidéken vezető szakasz. A túra során a terepen elhelyezett 3x3-as mátrix táblán egyedi jelölést alkalmaztunk ezeket kell megkeresni és a kódot lemásolni. A kódtáblák helyzetéről a települések leírásánál található információ. A túraútvonal a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének vadász területeit jelentős mértékben érinti! Kérjük, hogy a túra megkezdése előtt az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról érdeklődjenek és azokat maradéktalanul tartsák be. Az erdőben ügyeljünk a tisztaságra, ne szemeteljünk és ne feledjük, mi ott csak vendégek vagyunk!
A települések ismertetésénél a megtekintésre érdemes látnivalókat felsoroljuk, megadva azok GPS koordinátáit is.
Külső - Somogy:
A Balatontól a Kapos folyóig terjedő, vízben szegény területet Külső-Somogynak nevezik. Északi része Somogy legcsapadékszegényebb vidéke. A táj szép és igen változatos képet mutat. A száraz fennsíkokká szélesedő dombságot helyenként üde völgyek teszik vonalasan tagolttá. Területét vastag lösztakaró borítja, mely eróziós völgyekkel mélyen szabdalt.
A tájhasznosításban kiemelt szerepet játszik a mezőgazdálkodás; különösen a déli részen, illetve a széles völgytalpakban. A közepes minőségű szántóföldeken főleg gabonaféléket, délen cukorrépát termesztenek. A helytelen gazdálkodás miatt több helyen eróziós talajpusztulás tapasztalható.
A terület ősi növénytakarója az erdő. A dombvidékeken a legelterjedtebb a cseres-kocsánytalan tölgyes erdőtípus, melyek a vízellátottságtól függően száraz helyeken elegyetlen cseresekbe, majd molyhos tölgyesekbe mennek át. Nedvesebb helyeken a kocsánytalan tölgyesek, itt-ott bükkösök is megjelennek, míg mélyebb helyeken a kocsányos tölgy a kőrissel és az égerrel alkot társulást. Az összefüggő erdők a vízmosásokkal szaggatott domboldalakon legelőerdőkkel határosak.
A löszdombok nagy részét zárt löszgyep takarja. Ez a fajgazdagságáról nevezetes gyeptípus minden évszakban pompázik. A felhagyott legelőkön, kaszálókon gyomosodás indult meg, de például a látrányi homoki gyepekben a természetvédelem segíti megőrizni az értékes fajokat (kosborok, csenkesz fajok, gyapjúsás, stb.).
A túramozgalom gondozását a Szent Kristóf Természetjáró Egyesület /SZKTE/, 8622. Szántód Iskola utca 9. végzi. A túramozgalom füzete ingyenes, az igazoló jelvény kiváltásáért viszont térítést kell fizetni, melynek összegéről az egyesület ad tájékoztatást.
A túramozgalom névadója és kezdőpontja a térség és egyben Somogy-megye legjelentősebb várromja a Kereki község közelében található Fejérkő vára. A túra végpontja pedig a Balatonszemes térségében attól délre található erdő egyik szép völgyéről kapta a nevét. A túramozgalom útvonalában az idők során bekövetkezhetnek változások, erről a túramozgalom honlapján adjuk közzé az információkat. Kérjük ennek figyelemmel kisérését, továbbá az esetleges észrevételeket és egyéb hasznos információkat is várjuk.
Minden kedves természetkedvelőnek élményekben gazdag túrát kívánunk:
az SZKTE vezetősége .
Generálási idő: 0.24 másodperc
79,635 egyedi látogató