Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 23
· Legújabb tag: Kata

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Üdvözlet

Természetjáró Információk Somogyból

TESZTELÉS ALATT !

websas.hu

Boglárka túrák - Rendezői beszámoló

SZKTE hírekA rendezői oldalról nézve:

Egyesületünk az Észak-Somogy természeti értékeinek minél teljesebb körű bemutatása céljából kezdett teljesítménytúrákat rendezni egy eddig ilyen szempontból kevéssé ismert tájegységben. Első rendezvényünk a már hagyományossá vált Szamárkő-Fejérkő túrák voltak melyet 2008-óta minden évben megrendezünk Szántódon .

Az Észak-Somogyi térségben egy kupa sorozatot is beindítottunk melynek megszerzéséhez 2010 évben 3 teljesítménytúrát kellett teljesíteni.

Ez évben 5-re bővültek a kupa túrák és a sorozat nyitó rendezvénye a március 5-én 197 fő részvételével lebonyolított Boglárka MINI és MIDI túra volt.

2006-2007 évben a térségben ilyen névvel már volt rendezvény de ezek sora megszakadt.

Egyesületünk felvállalta a túrák újra szervezését és ez már első alkalommal is - szerintünk - sikeresnek bizonyult.

Nagy örömünkre a balatonboglári Mathiász János Szakközépiskola helyet biztosított a rendezéshez, így kulturált, a programhoz méltó helyet biztosítva a rajt és cél helyeknek.

Elsősorban iskolás csoportoknak kínáltuk a programot, 31 általános iskolába juttattuk el a felhívást, amelyre sajnálatos módon összesen három iskola képviseltette magát, igaz ők tekintélyes létszámmal. Számukra egy kicsit lassan ment a nevezés és a 20-40 fős csoportok sajnos így tumultust okoztak a kissé szűk iskolai előtérben.

A sorszámozás hibáit mi inkább a pontokon tapasztaltuk de ezt azért könnyen megoldottuk. A jelzett hiányosságokat jövőre már természetesen javítani fogjuk.

A túraútvonal itinere a turistautak.hu térképrendszere alapján készült, mivel a térségről más térkép nem igazán létezik így a jövőben is ezt fogjuk használni. A GPS-es felmérés alapján jelölt útvonalnál pontosabbat jelenleg nem tudunk ajánlani, de ez talán nem is szükséges.

A kisebb gyerekek részére a 7 km-es távot ajánlottuk, 44 en választották ezt a távot, míg a nagyobbak és felnőttek 17 km-en mérettettek meg, összesen 153-an. Jövő évben pedig már a MAXI távot is megrendezzük.

A túra útvonala Balatonboglár épített és természeti örökségeit érintve lett kialakítva, sajnos a Gömb-kilátó most nem volt látogatható, majd Balatonlelle külterületén át a Kis-hegy térségébe vezetett. A Kishegyi-parkerdőt elhagyva a Szőlőskislak határában lévő pincesorokon át a 48-as hősök emlékét őrző Rác-fa érintésével kanyarodott vissza az útvonal Balatonboglárra. A túra útvonala részben jelzetlen utakon vezetett így szalagozást is használtunk, sajnálatos, hogy vidám kedvű résztvevők az egyik elágazásban áthelyezték túra közben a szalagot így néhány sporttárs kissé elkeveredett. Őket kevésbé szeretettel várjuk vissza jövő évben! A terepet ismerő túrázók jóvoltából aztán a szalagozás kijavításra került és végül is minden résztvevő szintidőn belül célba érkezett. Jövő évben már - terveink szerint - felfestett jelzések fognak benneteket segíteni.

A szép kivitelű kitűző , emléklap, valamint az út közbeni ellátás, csoki, sütemény, tájjellegű gyümölcs párlatok, és a célban az elmaradhatatlan zsíros, vajas kenyér lila hagymával aztán végképp el felejttette a fáradtságot a gyerekekkel is. A túra során először alkalmaztuk az egyesület új PMR rádióit melyek sokat segítettek abban, hogy követni tudjuk a túrázók mozgását.

A legnagyobb létszámú iskolai csoport 39 fővel a Balatonboglári Általános Iskolából érkezett, övék lett az elismerő kupa. Lengyeltótiból 23, Öreglakról 6 kisdiák képviselte az iskolájukat. Köszönet a kísérő tanároknak.

Bízunk benne, hogy a gyerekek kedvet kaptak a túrázáshoz és más rendezvényeken is viszontlátjuk őket.

A Boglárka teljesítménytúra volt az Észak-Somogy Teljesítménytúrázója Kupa nyitó rendezvénye. 54 túrázó nevezett a kupáért.

A Rajt/Cél valamint az ellenőrző pontok működtetésében 15 egyesületi tagtársunk vett részt, köszönjük a munkájukat, és végül de nem utolsó sorban minden résztvevőnek köszönjük, hogy részvételével megtisztelte rendezvényünket.

Hevesi Zoltán

Képek a túráról: http://www.szkte.hu/news.php?readmore=36


Generálási idő: 0.03 másodperc
81,424 egyedi látogató