Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 23
· Legújabb tag: Kata

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Üdvözlet

Természetjáró Információk Somogyból

TESZTELÉS ALATT !

websas.hu

IVV túrák

TTSE hírekAz IVV és Magyarország


1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria Lindauban a Bódeni tó mellett létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget az IVV-t.
Elhatározták,hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sport programokat minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot.
Négy sportág szerepel a programok között, a természetjárás, a kerékpározás, az úszás és a sífutás.

Az IVV megalakulása után folyamatosan nőtt a tagországok száma, jelenleg 26 nemzet van a rendes tagok sorában és további 22 várakozik felvételre és a sportágak száma is emelkedett (pl. kajakozás).

Magyarország 1993-ban került kapcsolatba egy németországi szabadidősport rendezvényen az IVV német központjában dolgozó sporttársakkal akik felajánlották az akkori Komárom Megyei Természetbarát Szövetségnek, hogy legyenek az IVV tagszervezete. 1994-ben megszületett a döntés Tatabányán, hogy kérjük felvételünket az IVV-be.
1995-ben az IVV Konferencián Magyarországot képviselve a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség teljes jogú tagja lett az IVV-nek.

Az IVV legnépszerűbb sportága a természetjárás

Minden sportágban jelvényszerző lehetőségek vannak mégpedig kétféle is, hiszen igazolófüzetekben lehet gyűjteni a bélyegzőket és szabadon választhat mindenki, hogy az alkalmakat vagy a kilométereket gyűjti- e avagy mind a kettőt. A legnépszerűbb sportág - a természetjárás- kategóriái a következők:
r6;Alkalom gyűjtés : 10 és 30, majd 50 és 600 között 25-önként, 600 és1500 között 50-enként,1500 és 3000 között 100-anként jár egy-egy jelvény.
r6;Km-gyűjtésben : 500-tól 8000-ig 500 km-enként, 8000-től 22000-ig 1000km-enként, 25000-től 80000-ig 5000 km-enként jár egy-egy jelvény.

2011-től úgynevezett Permanens túrákon is lehet Magyarországon is IVV bélyegzést szerezni (ugyanis eddig csak az IVV Világ-naptárban szereplő túrákon lehetett). Ennek az a lényege, hogy pl. Magyarországon az IVV éves naptárában szereplő permanens túrákat egy évben - a négy évszakban egyszer-egyszer lehet teljesíteni a megadott információs kontakt személlyel történt egyeztetés alapján.

Km és alkalom-gyűjtő igazolólapokat csak a KEM SZÖSZ TB SZÖV adhat ki. A magyarországi IVV túrák évente megjelennek a médiákban, az Európai Népsport Szövetség kalendáriumában, és megtalálhatók az IVV magyar honlapon is.

IVV túrát önkéntes jelentkezés alapján szövetségek, egyesületek, szakosztályok rendezhetnek a kötelező kritériumok betartásával (pl. körpálya, 5-10-20-40-50 km-en, frissítők, tökéletes útjelzés stb.) csak a KEM SZÖSZ TB SZÖV engedélyével, legalább egy évvel a tervezett lebonyolítás előtt, mivel IVV túra-sorszámot csak a Szövetség adhat ki a rendezőnek.

Permanens IVV túrák Somogyban:


ZAMÁRDI IVV

ZSELIC IVV

Az IVV túrázás megkezdése előtt meg kell vásárolni a pecsétgyüjtő igazolólapot/-lapokat. Külön lapra kell gyüjteni a km-t és az alkalmakat. Az IVV igazolólapra minden egyes IVV vagy permanens IVV túrán egy speciális pecsétet kapunk és ha összejön egy egy fokozathoz a pecsét akkor lehet kiváltani a jelvényt. Az IVV pecsétekért a túrákon pecsétdíjat kell fizetni ami 2013 évben kb. 500 Ft/db. IVV pecsétet két módon kaphatunk, az IVV naptárban szerepelnek azok a túrák amiket a mozgalomba bekapcsolódott egyesületek minden évben egy adott napon szerveznek ebből Somogyban két rendezvény van, ezek pecsétjét csak az adott napon lehet beszerezni.
2011 évtól léteznek a permanens IVV túraútvonalak ezek sajátossága, hogy egyénileg bármikor végig lehet járni (ugyanazt az útvonalat évente maximum négyszer, általában évszakonként) A rendező egyesületek a saját permanens IVV útvonalaikhoz általában internetről letölthető igazolólapot készítenek, ezt kell kitölteni az útmutató szerint, a tényleges teljesítés során a terepen kódszámokat kell leolvasni és felírni. A pecsétdíj befizetése és a pecsételés megszerzése céljából egyeztetni kell az igazolólapon megjelölt kontakt személlyel!
Permanens IVV túraútvonal Somogyban 4 db van, három a Zselicben, egy - és egyben Magyarországon az első - a Külső Somogyi-dombságban, Zamárdi térségében.
Az IVV túraútvonalakról a Magyar honlapon is található részletes ismertetés.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.14 másodperc
81,427 egyedi látogató