Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 23
· Legújabb tag: Kata

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Üdvözlet

Természetjáró Információk Somogyból

TESZTELÉS ALATT !

websas.hu

Töröcskei Emléktúra

Megyei hírekTöröcskei Emléktúra
2009.06.06


A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség meghívására egyesületünk is részt vett a megyei természetjárók immár sok évtizede hagyományos rendezvényén, a Töröcskei Emléktúrán.
Vonattal érkeztünk Kaposvárra, ahol Éva és Zoli várt bennünket, majd a Jókai-ligetnél csatlakoztunk a többi somogy-megyei természetbarát egyesület tagjaihoz.
Egy rövid gyalogtúra következett, s a várost elhagyva hamarosan a Töröcskei-tó partján található turista Emlékműhöz érkeztünk.
A szervezett természetjárás Somogyban 1912-től ismert, ennek emlékére állították az emlékművet 1982-ben és azóta minden évben elzarándokolnak ide a túrísták megemlékezve az elmúlt évről.
Kis Gali János az SMTSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elismeréseket adott át az egyesületekben kiemelkedő munkát végzett tagoknak.
A 10 fő kitüntetettből ketten is egyesületünk tagjai: Horváth Istvánné és Bárdos László. Ezt a rangos megyei elismerést a 2008-évben végzett kimagasló turistaút festő tevékenységükért, valamint az ebben az évben megszerzett bronz minősítésért adományozták részükre.
Mindkét tagtársunknak kellemes és váratlan meglepetés volt ez a szép, névre szóló plakett. Gratulálunk és további szép túrákat kívánunk.
Az ünnepség után a Megyei Szövetség megvendégelt bennünket egy itallal, majd rövid ismerkedés után elköszöntünk természetbarát társainktól, s más útvonalon mint amin jöttünk, ismét a város felé vettük az irányt.
A SEFAG Zrt kezelésében lévő Gyertyános parkerdő felé haladva, mielőtt a Hódos-tóhoz értünk volna, jót merítettünk a Négytestvér-forrás vízéből, a tónál megcsodáltuk egy horgász szép zsákmányát, majd a várost elérve, betértünk az I. Világháborús temetőbe, ahol tisztelegtünk az elhúnyt hősök emléke előtt.
A Szigetvári utca végén egy rövid pillantás a műemlék téglagyár maradványaira (sajnos zárva volt), majd Lacitól és Évától elköszönve öten autóba szálltunk és Lelle felé vettük az irányt.
Kis pihenő következett a Deseda-tavi arborétumnál, ahol megcsodáltuk az örökzöldeket és az illatozó erdei szamócát, majd meg sem álltunk Somogybabodig, ahol nem az off road, hanem a Szent-Kúti Pihenő miatt álltunk meg.
Kb 600 méter gyönyörű sétaút vezet a Kálváriáig és a kútig, patakkal, hidakkal, tóval, kiépített főzőhelyekkel (odakészített tüzifával). Itt elhelyeztük egyesületünk első geoládáját, - GCSBAB - amely már meg is jelent a www.geocaching.hu oldalon. Reméljük, hosszú életű lesz és sok embernek szerzünk egy kellemes élményt vele.

Karsai Ilona túravezető
SZKTE

Generálási idő: 0.73 másodperc
81,202 egyedi látogató