|
Receptek A-tól Z-ig
Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra
vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája.
Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi
ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak.
Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel
keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.
Hozzávalók: 0,5 tisztított, friss, kockára
vágott ananász, 3 dl édes vörös bor, ízlés szerint porcukor, 6 jégkocka.
Az ananászt, bort, cukrot keverjük habosra
keverőben és passzírozzuk át. Fedjük le és hűtsük jól be. Fogyasztás előtt
kanállal keverjük össze, öntsük hűtött poharakba, 1 - 1 jégkockát mindegyikbe.
Azonnal tálaljuk.
(De a borral átitatott ananászt remélem, nem
kell kidobni!)
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 4 ek olaj, 2 nagy hagyma
vastag szeletekre vágva, 3 hámozott, kimagozott paradicsom karikázva, 0,5 mk.
törött bors, 2 dl víz, 1 tk. ételízesítő, 0,5 ek. só, 1 csipet szurokfű, 0,5 kg
hámozott, fél cm-es szeletekre vágott burgonya, 3 hámozott, kimagozott
őszibarack 6 felé vágva.
Pirítsuk az olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a
húst, paradicsomot és pirítsuk 6-8 percig. Tegyük bele a borsot, vizet,
ételízesítőt, sót, szurokfüvet. Lassú tűzön 1,5 órát pároljuk. Tegyük bele az
őszibarackot, burgonyát. Pároljuk még 30 percig.
Forrón tálaljuk.
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott,
száraz tarkabab, 1 felaprított nagy hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes
csípős paprika, 1 ek. paradicsompüré, 0,5 mk. szurokfű, 1 tk, apróra vágott
petrezselyemzöld, 1 ek. citromlé, só, 2 karikára vágott paradicsom, 6 szelet
füstölt szalonna.
Főzzük meg a babot sós vízben. 1 ek. zsíron kevergetve
pirítsuk 10 percig a húst, hagymát.
A maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet
másik serpenyőben a paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1
sor húst, babot, öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így
folytassuk, míg el nem fogy minden. Locsoljuk meg a tetejét citromlével,
tegyünk rá szalonnaszeleteket.
Közepes sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a
szalonna a tetején megsül.
Hozzávalók: 2 avokadókörte, 1 tk. mustár,
fél citrom leve, törött bors, só, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek. apróra vágott
zöld olajbogyó, 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 1 ek. olívaolaj, 4
salátalevél.
Az avokádót hosszában vágjuk ketté, vegyük
ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2 ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá
a mustárt, citromlevet, borsot, sót, fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat.
Óvatosan keverjük össze. Töltsük meg a fél avokadókat.
Tegyük a salátaleveleket kistányérokra,
helyezzük rájuk a töltött avokadókat.
Hozzávalók: 1 kimagozott, hegyes, csípős
paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott, paradicsompaprika, 2
hámozott és paradicsom, 2 csésze sós vízben főtt bab, 2 kis fej hagyma karikára
vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 ek. borecet,
3 ek. salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6 szem fekete olajbogyó.
Forrázzuk le a paprikadarabokat, szűrjük le.
Keverjük össze az összes hozzávalót.
Hozzávalók: 6 banán meghámozva, hosszába
kettévágva, 6 tk. porcukor, 6 tk. daráét dió, 3 ek. diólikőr.
Tegyük a banánt szorosan egymás mellé jól
kivajazott tűzálló tepsibe. Szórjuk be a cukorral. Tegyük forró grillbe, és a
cukor megolvadásáig süssük. Vegyük ki a sütőből, szórjuk be dióval. Addig
süssük tovább, míg a cukor világosra karamellizálódik.
Melegítsük meg kissé a likőrt, öntsük a
banánra. Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 35 dkg passzírozott banán, 1 mk.
őrölt fahéj, 1 tk. sütőpor, 2 ek. porcukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1
ek. kukoricaolaj, olaj a sütéshez.
Mindent keverjünk össze palacsintatésztává.
Süssük meg a palacsintákat a következőképpen: addig süssük, amíg hólyagos nem
lesz, csak ekkor fordítsuk meg.
Töltsük meg párolt banánnal és szitáljunk rá
porcukrot.
Hozzávalók: 6 szelet marhabélszín (2 cm
vastag), só, 1 ek. olajozott vaj, 12 db egyforma gombafej, 2 ek. vaj, törött
bors, 5 dkg márványsajt, 1 ek. apróra vágott kesudió.
1 ek. vajon lefedve, borsozva pároljuk a
gombát 10 percig. Zsírtalanítsuk a hússzeleteket, mindkét oldalát verjük ki.
Dörzsöljük be sóval, ecsettel kenjük be olvasztott vajjal. Hagyjuk 30 percig állni.
Forró grillben süssük - ízlésünktől függően - 1-1 oldalát 6-8 percig.
Keverjük össze a megmaradt vajat a
márványsajttal, rakjunk belőle minden gombába. Tegyünk minden hússzeletre 2-2
gombát. A sajt elolvadásáig süssük tovább.
Tálaláskor a húst szórjuk be kesudióval,
párolt burgonyát adjunk mellé.
Hozzávalók: 6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1
citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük
edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1 órát. Olajozzuk be
a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7
percig. Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymásvajat.
Paradicsommártással / paradicsomos tökkel /
paradicsomos kelbimbóval tálaljuk.
A darabolt csirkéket a hasábokra szeletelt
vegyes zöldséggel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltéve
majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a
szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percnyi főzés után tálaljuk.
Hozzávalók: 30 dkg vastagabb, hengeresebb
sárgarépa, 1 kk. vaj vagy olaj, 2 l zsírtalanított húsleves (esetleg kocka),
só, fehér törött bors, 1 csapott ek. szárított oreganó, kis gerezd préselt
fokhagyma, 6 ek. főtt rizs, vagy főtt amarántmag *, vagy főtt kinoamag ** (a
rizs és az egyéb magok el is maradhatnak), 20 dkg krumpli, olaj a sütéshez.
A sárgarépát kb. 6 cm-es darabokra vágjuk,
majd gyufaszál vékonyságú csíkokra. 1-2 percig pirítjuk a felforrósított
vajban, felöntjük a húslevessel, sózzuk. Felforraljuk, és rövid ideig főzzük, a
répa ne legyen puha, roppanjon. Ha elkészült, borsozzuk, beleöntjük a tejszínt
és beletesszük a fokhagymát, a főtt rizst vagy magokat, jól átkeverjük. Tetejét
megszórjuk oregánoval. (Türelmetlenebbek a répát vághatják vastagabbra is.)
Közben a krumplit is felszeleteljük - kicsit vastagabbra, mint a répát, olajban
kisütjük, lecsepegtetjük, papírral leitatjuk róla az olajat.
Tálalás: Csészékben, a levesre szórjuk a
sült krumplit.
Nagyon finom.
* amarántmag: Dél-Amerikában lisztes
magjáért termesztik, gyógynövényként is használják. A magok akkorák, mint egy
negyed gombostűfej. Be kell áztatni legalább 8 órára, s utána főzni. Szárazon
ki is lehet pattogtatni (ezt még nem próbáltam). Gyógynövényben vettem.
** Bécsben kapható, hasonlít az előzőhöz, de
állítólag nem ugyanaz. Még nem láttam.
Hozzávalók: 1 kg tarja kockára vágva, 1 ek. csípős
pirospaprika, 25 dkg kockára vágott füstölt sonka, 35 dkg áztatott fehér
szárazbab, 2 ek. zsír, 1 felkockázott nagy hagyma, 1 hámozott, kimagozott
aprított paradicsom, 1 csésze főtt kukorica (só nem!).
A zsíron pirítsuk meg a húst és a hagymát (üvegesre).
Tegyük hozzá a sonkát, pirospaprikát, babot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy
ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a bab megpuhul. Adjuk hozzá a kukoricát,
paradicsomot.
Cserépfazékban, forró sütőben süssük, míg a teteje
barnulni kezd.
Hozzávalók: 4 db hámozott burgonya, 3 dkg zsiradék, 1 ek. liszt, 1 kk.
só, 1 hagyma vékonyan szelve, 1 szeletelt paradicsom, 2,5 dl tej, 10 dkg
reszelt sajt.
A hosszában 4 felé vágott krumplit sós vízben megfőzzük.
A mártással leöntve forrón tálaljuk.
Mártás: a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a lisztet,
azonnal beletesszük a hagymát, paradicsomot. Állandóan kevergetve 3-4 percig
pároljuk, majd lassan beleöntjük a tejet, amikor felforr, a tűzről levesszük.
Belekeverjük a sajtot.
(Bence Vera:
Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972.
Hozzávalók: 1 kg
burgonya, 1 csésze olívaolaj, 3 db tojás, 30 dkg zöldségkeverék, majonéz, só,
őrölt bors
A burgonyát
meghámozzuk, puhára főzzük és pürésítjük. Közben feltesszük a vizet főni, megsózzuk,
megborsozzuk és beletesszük a zöldségeket Mialatt a zöldség fő, a püréhez egy
kevés olajat öntünk, majd összedolgozzuk. (ne legyen folyós). Ha a krumpli
megfelelő állagú, elkezdjük összeállítani a tortát. Óvatosan alufólia lapra
szedjük, és jól lelapogatjuk. Mielőtt ezt megtennénk, egy vékony átlátszó
fóliát is teszünk a krumpli alá, így jobban formázható. Akkor jó, ha nem
maradnak benne repedések. A megfőtt zöldségekhez majonézt keverünk és a
krumpliágyon szétterítjük. Az oldalait a tekeréshez szabadon hagyjuk. A
zöldségre 1 db főtt tojást terítünk. Egy tálcát feldíszítünk salátalevéllel, és
óvatosan ráhelyezzük a tortát. Megkenjük a tetejét majonézzel, és egy főtt
tojást a torta tetejére reszelünk.
Hozzávalók: 1 kg-os csirke (darabokra vágva), 8 dkg vaj,
6 evőkanál citromlé, 10 dkg zeller (apró kockára vágva), 3 evőkanál liszt, 3-4
dl tej, 1 csipet só, bors, 1 evőkanál cukor, 2 kávéskanál mustár, 1/2 kávéskanál
ecet
A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és
leöntjük vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Középmeleg sütőben 1 órán
át, sütjük, amíg a hús megpuhul.
A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben,
a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig. Közben a maradék vajból és
lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát, és
takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk,
beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan beleöntjük az
ecetet, és addig keverjük, míg sűrű lesz. Végül hozzáadjuk a zellert és a
csirkéből kisült levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.
Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, 2
cs. fehér főtt bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd aprított fokhagyma, 3 szem
apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek. salátaolaj, só, őrölt bors, 1
mk. bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra vágott petrezselyem.
Keverjük össze az összes hozzávalót.
Hozzávalók: 6 nagy, édes zöldpaprika
kimagozva 4 felé vágva, 3 gerezd fokhagymapép, őrölt bors, só, 0,5 dl csípős
paprikás olaj, 2 ek. az olajban érlelt paprikából.
Tegyük serpenyőbe a hozzávalókat. Lassú
tűzön, állandóan keverve pirítsuk puhára. Melegen vagy hidegen sült húsokhoz,
rizshez, burgonyához tálalhatjuk.
Hozzávalók: 6 comb, só, 0,5 dl salátaolaj, 1
aprított hagyma, 1 fej fokhagymapép, 0,5 dl vörös bor, 1 kg apróra vágott
paradicsom, csipet babér, 1 ek. finomra vágott zellerlevél, törött bors, 25 dkg
apró gombafej.
Sózzuk be a csirkét. Olajon pirítsuk
üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a csirkét, és még 5 percig pirítsuk. Öntsük
hozzá a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Zúzzuk sima péppé a
paradicsomot, öntsük a csirkére. Tegyük hozzá a zellerlevelet, babért, gombát.
Fedjük le, pároljuk addig, míg a hús megpuhul, és a mártás besűrűsödik.
Körítés - rizs / spagetti / krumplipüré és
fejes saláta.
Hozzávalók: 1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velőscsont, 2,5 l
víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3 zellerlevél, csipet kakukkfű, szemes bors,
körömnyi babér, 2 szem szegfűszeg, 2 hámozott, kimagozott, apróra vágott
paradicsom, 1 ek. apróra vágott snidling, só.
A csontot a vízben lefedve főzzük 30 percig. Szedjük le a
habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet,
fűszereket, csirkét. Lefedve főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le. A húst,
zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük
bele a paradicsomdarabokat. Főzzük még 10 percig.
Metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt csirke, só, bors, 2 ek. liszt, 6 ek.
olaj, 2 vöröshagyma felszeletelve, 1 nagy paradicsom nyolc részre vágva, 10 dkg
szeletelt gomba, 1 kimagozott, szeletelt zöldpaprika, 1 kk. pirospaprika,
1babérlevél, 1/2 kk. csombor, 2,5 dl száraz vörös bor, 1/2 kg zöldborsó.
A lisztet összekeverjük pici sóval, borssal
és meghintjük vele a csirkét. Forró olajban mindkét oldalukat jól megsütjük.
Hozzátesszük a hagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, sót, borsot,
pirospaprikát, csombort, babért. Alaposan összeforgatjuk. 1-2 percnyi párolás
után ráöntjük a bort. Fedő alatt kb. 40-50 perc alatt puhára főzzük. Amikor
megfőtt, beleöntjük az előre, megfőzött borsót, összemelegítjük.
Rizzsel, főtt krumplival tálaljuk.
Hozzávalók: 6 kicsi, nem túl érett banán, 10 dkg
olvasztott csokoládé, 5 ek. apróra vágott pörkölt mogyoró, 6 grillpálcika.
Szúrjuk a pálcikát a banánok egyik végébe. Vigyázva
mártsuk a banánt a csokiba, szórjuk be mogyoróval. Azonnal tegyük rácsra és kb.
10 percre tegyük mélyhűtőbe.
Ha megdermedt a csoki, tálaljuk.
Hozzávalók:
9 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 4 db tojás, 50 dkg főzőcsokoládé,
fagylalt a díszítéshez
Az
edénybe beletesszük a csokoládét, mellé a vajat. Mindkettőt kisebb darabokra
törtjük, hogy hamarabb felolvadjon, majd tűzre tesszük. Gőz fölött, állandóan
kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy edényben felverjük a
tojásokat, míg a sárgája a fehérjével elkeveredik. Hozzáadjuk a cukrot, és
tovább verjük. Ezután jön a liszt, amiből 2 evőkanálnyit meghagyunk. Addig
keverjük a masszát, míg teljesen homogén nem lesz. Legjobb a robotgép. Most a
keveréket a felolvasztott csokoládéhoz öntjük és összekeverjük. Ezután
félrehúzzuk a tűzről, majd a masszát kerek kuglófformába öntjük. A formát
előzőleg kikenjük vajjal és belisztezzük. 220C-ra felmelegített sütőben 20-25
percig sütjük Közben 20 percnél egy villával megszúrjuk, hogy lássuk átült e.
Ha a villa hegye nedves, még öt percig sütjük. A főzés elején félretett lisztet
egy tálkába öntjük, és fagylaltot keverünk hozzá. Fontos, hogy fehér színű
legyen. Elkeverjük a liszttel, és kis lángon felolvasztjuk és átfőzzük. A kis
mennyiségű fagylaltot a tálca aljára tesszük és elsimítjuk. A kész süteményt
kivesszük a formából (megvárva, míg kihűl) és a tálcára helyezzük. Gyümölcsökkel,
mentalevéllel díszítjük.
Hozzávalók:
3 tojás, cukor, fél liter tej, fahéj
A tejet
keverőtálba öntjük egy darabka fahéj kíséretében, majd beleütjük a tojásokat és
öt evőkanál cukrot. A keveréket habverővel felverjük.
Kis
vízből és 4-5 evőkanál cukorból karamellt készítünk. Az elkészült szép barna
karamellt beleöntjük abba az edénybe, amelyben a flánt fogjuk sütni. Erre
öntjük rá az előzőleg felvert keveréket, gőzben, 250 Celsius fokon egy óra
alatt megsütjük.
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1-2 fej fokhagyma péppé
zúzva.
Sült húsok kísérője.
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 1 fej apróra vágott
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál só, 3 dl víz, pár szem köménymag,
1 kávéskanál erős pirospaprika, 4-5 dkg zsemlemorzsa
Sós vízben főzzük puhára a húst a hagymával és
fokhagymával. Mikor puha adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a fűszereket, s
pároljuk további 4-5 percig.
Hozzávalók: 1 kg apróra vágott disznótarja,
só, 4-5 ek. csípős paprikás olaj.
Sózzuk meg a húst, forgassuk meg a paprikás
olajban.
Húzzuk fel grillpálcára, és izzó parázs
fölött süssük 10-15 percig vagy ízlésünknek megfelelően tovább.
Ez
tipikus dél-amerikai gyümölcsből készül, de helyettesíthető bármilyen sűrű
lekvárral vagy birsalmasajttal. Gőzfürdőben felolvasztjuk a lekvárt, ebből lesz
az édesség, amit mindig sajttal tálalunk. (pl. trappista) és mentalevéllel
díszíthetjük. Ezt az édességet úgy is elkészíthetjük, hogy feldaraboljuk a
birsalmasajtot, és ugyanakkora sajtot vágunk hozzá.
Hozzávalók: 2 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek. apróra
vágott hagyma, 0,5 kg hámozott, kimagozott paradicsom, 1 hámozott alma, 3 ek.
paradicsompüré, 1 tk. szurokfű, 1 mk. őrölt bors, só, 1 tk. porcukor, 1
babérlevél, 1 ek. finomra vágott zellerlevél, 1 tk. citromlé, 1 szem cseresznyepaprika
magostól.
Vajon 5 percig pároljuk a hagymákat. Tegyük hozzá az
összes hozzávalót. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg elfő a leve. Vegyük le a
tűzről, hagyjuk kihűlni. Jól keverjük, törjük össze, tegyük hűtőbe.
Azonnali fogyasztásra való.
Kevés vajban pároljuk meg a finomra vágott vöröshagymát
és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a darált marhahúst, sót, pirospaprikát,
törött borsot, reszelt almát, 2 evőkanálnyi mazsolát, 5 dkg durvára vágott
mandulát és 1/2 dl konyakot. Állandó keverés mellett kb. 15 percig pároljuk.
Köményes főtt burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók: 4 cső friss kukorica, 1 dl tej,
1-2 zöldpaprika apró kockákra vágva, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, 1
csipet piros paprika, szerecsendió, bors, só, 5 dkg vaj, 4 db burgonya, 4 ek.
reszelt sajt, 2 szeletelt kemény tojás.
A kukoricát megfőzzük, leszemezzük, szitán
áttörjük (vagy megdaráljuk), a tejjel, zöldpaprikával, hagymával, vajjal
összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, kevés szerecsendiót szórunk
bele. Takarékon, kevergetve addig főzzük, míg megsűrűsödik. Hámozzuk,
szeleteljük a hajában főtt krumplit, majd lerakjuk egy tálba, rá a sajt, erre a
tojás kerül. Leöntjük a mártással.
Forrón tálaljuk.
Hozzávalók: 4, 5 dl erős kávé, 1,5 dl
forrásban lévő víz, 8 dkg reszelt csokoládé, 4,5 dl tej, ízlés szerint cukor, 6
púpozott ek. tejszínhab, 1 ek. reszelt csokoládé.
Tegyük a forrásban lévő vízbe a 8 dkg csokoládét,
ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig főzzük, míg a
csoki elolvad. Tegyük keverőbe a kávéval, tejjel együtt. Keverjük habosra,
hűtsük jól le - lehetőleg mélyhűtőben. Tálalás előtt keverjük jól össze, öntsük
hűtött, hosszú, fehér (?) poharakba.
Tegyünk a tetejére 1-1 ek. tejszínhabot,
szórjuk be reszelt csokoládéval.
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 4 ek. kakaó, 1
csepp mandulaaroma, 1 ek. rum, 2 tojás, 1/4 kg (háztartási) reszelt keksz, 24 dkg
kókuszreszelék, 12 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs, 12 dkg mazsola, 12
dkg durvára vágott, pirított dióbél, 6 ek tejszínhab.
Olvasszuk fel a vajat. Vegyük le a tűzről, keverjük bele
a hozzávalókat a tejszínhab kivételével. Sütőpapírral kibélelt kerek
tortaformába öntjük. 3-4 órára tegyük hűtőbe.
Tálalás előtt borítsuk lapos tálra, szedjük le a papírt,
díszítsük tejszínhabbal.
(Ajánlom figyelmetekbe, mert nagyon finom. De: mivel nem
szeretem, ha nyers tojás van az ételben, ezért tejjel vagy tejföllel váltom
ki.)
A rizst feles tejes vízben majdnem puhára főzzük. Ekkor
hozzáadjuk a kristálycukrot és a kókuszreszeléket. Kb. még 5 percig főzzük.
Elkeverjük reszelt citromhéjjal. Poharakba szedjük. Tálalhatjuk hidegen és
melegen is.
Cukrozott fahéjjal meghintjük, és szőlőszemekkel
díszítjük.
Hozzávalók: 1 kk. só, 15 dkg rizs, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor,
kókuszreszelék, 1 ek. reszelt citromhéj, őrölt fahéj, friss szőlőszemek vagy
narancsszeletek.
Forrásban lévő 7 dl sós vízbe öntjük a rizst, fedő nélkül
15 percig főzzük, míg a víz elpárolog.
Ráöntjük a tejet, 4-6 ek. kókuszreszeléket, cukrot és
újabb 15 percig főzzük. Belekeverjük a citromhéjat. Hideg vízzel kiöblített
edénybe töltjük. Hűtőbe tesszük.
Tálalása: az edényből a rizst kiborítjuk, tetejét
megszórjuk fahéjjal és kókuszreszelékkel. Szőlőszemekkel vagy
narancsszeletekkel díszítjük.
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg krumpli, 2 cső kukorica, 2 db csirkemell, 1 db avokádó, 1
csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl, 5 dkg capribogyó, só, őrölt fehérbors.
Elkészítése: A
forrásban lévő vízbe beletesszük a főtt csirkehúst, a feldarabolt
kukoricacsövet, a burgonyát, megszórjuk fehérborssal, sóval, szárított vagy
friss gvaszkával (lehet petrezselyem is) és összekeverjük. 2 órát lassú tűzön
addig főzzük, míg a krumpli teljesen szétfő. Tálalás: A sűrű lét a
kukoricadarabokkal tányérra szedjük. A hozzávalókat mindenki saját maga teszi a
tányérjára. (apróra vágott avokádó, tejföl, capribogyó, csirkehús) vörösborral
tálaljuk.
Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, csipet só, vaj.
7 dl sós vizet felforralunk, lassan, folyton keverve
beleöntjük a lisztet. Amint besűrűsödik, levesszük a tűzről, fakanállal jól
kikeverjük, deszkára öntjük, és 10 percig hűlni hagyjuk.
Nedves kézzel 15 percig dagasztjuk, míg selymes fogású
lesz. Teniszlabdányi gömböket formálunk, 2,5 cm vékonyra lapítjuk. Gyengén
megvajazott serpenyőben barnára sütjük mindkét oldalukat. Kivajazott tepsibe
tesszük, forró sütőben 30 percig sütjük, 10 percenként megforgatjuk.
Forrón tálaljuk, vajat adunk hozzá. Kitűnő vacsora, forró
teával vagy kávéval.
Fél kg lisztet 1 kávéskanál sóval, 1 kávéskanál
sütőporral, 1,5 dl hideg vízzel és 1 evőkanál étolajjal jól összegyúrunk.
Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán fél órán át, pihentetjük. Ezután
lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és olajozott, forró
palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.
Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal,
valamint reszelt sajttal, esetleg darált sonkával meghintve önálló
egytálételként is.
Hozzávalók: 4 tojás, 22 dkg cukor, 10 dkg
hámozott, apróra vágott pörkölt mandula, 1 citrom reszelt héja.
Tetejére: 15 dkg cukor, 3 tojásfehérje.
A tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől
(3 fehérje kell majd a tetejére). Keverjük fehéredésig a tojássárgáját. Verjünk
habbá 1 tojás fehérjét. Amikor keményedni kezd, apránként verjük bele a 22 dkg
cukrot. Ha a cukros hab kemény, keverjük össze a sárgájával. Adjuk hozzá a
citromhéjat, mandulát. Öntsük egy sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-es tepsibe.
Langyos sütőben kb. 25 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Közben elkészítjük a tetejére való mázt. A
cukorból és 4 ek. vízből szirupot főzünk, amíg kanálból lecsöpögtetve szálat
ereszt. Vegyük le a tűzről.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét,
keverjük össze a kihűlt sziruppal. Öntsük a süteményre (előtte célszerű a
papírt lehúzni róla), tegyük vissza a langyos sütőbe.
Addig süssük, míg teteje aranybarna lesz.
Hozzávalók: 0,5 kg csípős kolbász 6 részre vágva, 6 tojás,
6 tk. ketchup, 1 tk. zsír, 6 mély alufólia tálka.
Vágjuk hosszában ketté a kolbászokat. Verjük fel a
tojásfehérjét kemény habbá. Tegyünk minden tálkába 1 késhegynyi zsírt, 2 fél
kolbászt, öntsünk mindegyikre ketchupot.
Töltsük meg a tálkákat a tojáshabbal, tegyünk a közepükre 1 - 1
sárgáját.
Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük.
Hozzávalók: 1 db főtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 1
gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 kicsi paradicsom apróra vágva, 1 ek. apróra
vágott olajbogyó, 12 db mandula darálva, 1 babérlevél aprítva, 1/2 tk. aprított
petrezselyem, 2,5 dl víz, melyben a nyelv főtt, 2-4 ek. zsemlemorzsa.
Pároljuk meg a fokhagymát az olajban, ha pirulni kezd,
adjuk hozzá a többi hozzávalót - a zsemlemorzsa kivételével. Takarékon főzzük
10 percig. Tegyük bele a zsemlemorzsát, hogy sűrűbb legyen. A tálra rendezett
nyelvre öntsük rá a mártást.
Melegen, petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk.
A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben
feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult,
akkor áttörjük, saját levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával
ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.
Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg vesepecsenye nagy kockákra vágva, 2 ek
olaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 mk törött bors, só, 0,5 dl vörös bor, 24 vastag
hagymakarika.
Keverjük össze az olajat, fokhagymát, bort, húst, fedjük
le, hagyjuk állni 3 órán át.
Közben többször keverjük meg. Húzzuk fel a húst és a
hagymát grillpálcákra, tegyük forró grillbe. 15-20 perc alatt elkészül.
A darabolt csirkéket tűzálló edénybe helyezzük. Sózzuk,
reszelt szerecsendióval ízesítjük. Tisztított zeller- és almadarabokat teszünk
mellé. A vajat megolvasztjuk, és szűrt citromlével elkeverjük. Ráöntjük a
csirkére és a hús megpuhulásáig előre melegített sütőben sütjük, időnként saját
levével locsoljuk.
Hozzávalók: 1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva, 1
fej vöröshagyma (szeletelve), 1 fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 evőkanál olaj
vagy zsír, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 db cseresznyepaprika, apróra vágva
késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi szárított csombor (borsikafű), só, bors,
1 kiskonzerv zsenge zöldborsó
A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával,
annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át, főzzük, míg megpuhul.
Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a
hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30
percig.
Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a
zöldborsót, melegítsük fel, és tálalhatjuk.
Hozzávalók: 1 kg hámozott paradicsom, fél
fej felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 tk. bazsalikom, 1/2 tk.
zellerkrém, csipet babér, csipet cukor, 2 tk. citromlé, bors, só, 4 ek.
olívaolaj.
Együtt mindent megfőzünk - lassú tűzön,
lefedve, míg elfő a víz. Ha kihűlt, keverjük sima péppé. Melegen kínáljuk.
Hozzávalók: 1 kg hámozott, kimagozott
paradicsom felaprítva, 2 ek. reszelt hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, 2 ek.
salátaolaj, 2 ek. citromlé, 2 ek. vörös bor, 1 késhegynyi szurokfű, 0,5 ek
finomra vágott petrezselyem, csipet babér, 1 mk. bors, 1 késhegynyi cayenne-i
bors, cukor, só.
Lassú tűzön, lefedve, együtt mindent főzzünk
meg puhára. Szedjük ki a babért. Ha kihűlt, keverjük péppé. Főzzük tovább, míg
sűrű lesz.
Melegen, hidegen fogyaszthatjuk.
Hozzávalók: 3 ek. salátaolaj, 2 gerezd
fokhagymapép, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 0,5 kg kelbimbó, 1 dl. marhahúsleves,
1 tk. borecet, 30 dkg hámozott paradicsom, 1 ek. finomra vágott petrezselyem,
késhegynyi bors, só.
Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat.
Tegyük bele a kelbimbót, levest, ecetet. Lassú tűzön, lefedve főzzük 10 percig.
Zúzzuk péppé a paradicsomot, ezt, a petrezselymet, borsot, sót tegyük a
kelbimbóra. Fedő nélkül kb. 15 percig főzzük.
Hozzávalók: 2-3 fiatal csirke kettévágva, 1
vöröshagyma, 2 mk. köménymag, 1 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 dl borcet,
só, 1 dl olaj.
Zúzzuk péppé a hagymákat, köménymagot,
babért az ecettel. Sózzuk meg a csirkéket. és a péppel együtt tegyük lábasba.
Fedjük le, hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Tegyük át tepsibe, forró sütőben süssük 15
percig, közben gyakran kenegessük olajjal. Ha az egyik oldaluk megpirult,
fordítsuk meg, csökkentsük a tüzet. Továbbra is olajozzuk. Ropogós pirosra
süssük.
Hozzávalók: 12 szál póréhagyma, só,
késhegynyi őrölt koriandermag, 1,5 tk. citromlé, 4 ek olaj, törött bors, 1 tk.
finomra vágott petrezselyem.
Tegyük lábasba a hagymát, sót, koriandert,
öntsük le annyi vízzel, hogy ellepje. Pároljuk 10 percig. Öntsük le róla a vizet. Keverjük össze a
megmaradt hozzávalókat.
Tegyük a pórét lapos tálra, öntsük le az
öntettel.
Hozzávalók: 1 kg levesnek való marhahús nagy
darabokra vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és borjúláb, 6 vastag szelet
májas hurka, 20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma. 1 csésze, 8
órán át, áztatott csicseriborsó, 3 közepes darabokra vágott sárgarépa, 1 nagy 4
felé vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta. 4 kis kukoricacső, 4 vastag
szeletekre vágott édesburgonya vagy burgonya, 1 paradicsom, törött bors.
Tegyük nagy fazékba a marhahúst, borjúlábat,
sót, öntsünk rá annyi vizet, hogy lepje el. Lassú tűzön főzzük. Ha felforr,
habozzuk le, tegyük hozzá a fokhagymát, pároljuk 1 órát.
Tegyük bele a hagymát, répát, káposztát,
kukoricát, szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán át. Most következik a
paradicsom, burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.
Ha közben valamelyik hús megpuhul, szedjük
ki. Tálaláskor öntsük a levest melegített tálba, a húsokat és a zöldségeket
tegyük külön mély tálakba.
Hozzávalók: 25 dkg leveles vajastészta, 1 kis doboz rák, 1
tojássárgája, 25 dkg párolt zöldborsó, 0,5 mk. törött bors, 1 tk. apróra vágott
zellerlevél, 2 ek. reszelt sajt, 1 tk. vaj.
A fél cm vastagra nyújtott tésztából vágjunk ki 2 kerek
alakot. Az egyik közepét egy teás csészével vágjuk ki.
Tegyük az ép nagy lapot kissé nedves tepsibe,
tojássárgájával kenjük meg a szélét, tegyük rá óvatosan a lyukasat. Körben
nyomkodjuk össze a széleken a kettőt.
Süssük szép pirosra. Ha a tészta elérte a kellő
magasságot, (négy-ötszöröse az eredetinek), csökkentsük a tüzet, süssük készre.
Rácson hagyjuk kihűlni. Tegyük serpenyőbe a vajat, párolt borsót, rákot,
zellert, borsot, sót. Addig pároljuk, míg a leve elfő. Ne keverjük, csak rázzuk
a serpenyőt!
Töltsük meg vele a tészta üregét, szórjuk rá a sajtot, és
pár percre tegyük vissza a sütőbe!
Forrón tálaljuk.
Hozzávalók: 3 csomó karikára szelt piros retek, apróra
vágva 4 szál újhagyma, 1/ csésze kimagozott, apróra vágott olajbogyó, 1 ek.
citromlé, 2 ek olívaolaj, bors, só.
Összekeverjük a citromlevet, borsot, sót, olajat.
Hozzákeverjük a többi hozzávalót.
Hozzávalók: 4 tojás, 6 ek. porcukor, csipet só, 1 kg
hámozott, hosszában kettévágott banán, 1 citrom reszelt héja, 2,5 ek citromlé,
1 dl tejszín.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd verjünk bele 2
ek. cukrot, a sót, 0,5 ek. citromlevet. Keverjük habosra a tojássárgáját a
többi cukorral, tegyük bele a citromhéjat, a megmaradt citromlevet, tejszínt.
Jól rázzuk, keverjük össze. Vajazzunk ki egy tűzálló tepsit, tegyünk az aljára
1 sor fél banánt. Öntsünk a tojásos masszából rájuk. Így rétegezzük a többit. A
tetejére banán kerüljön. Befedjük a tojáshabbal.
Közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük. Hidegen
tálaljuk.
(Ajánlom, mert eszméletlenül finom, igaz a sárgájához egy
kis, vagyis ennél több kubait szoktam önteni. Így lesz nemzetközi az ecuadori
banánnal.)
Az összezúzott fokhagymát finomra vágott babérlevéllel,
köménymaggal, sóval, reszelt vöröshagymával és kevés ecettel elkeverjük. A
félbevágott csirkéket sózzuk és a fűszerkeverékkel bekenjük. Kb. 2 óráig állni
hagyjuk, majd kivajazott tűzálló edényben, forró sütőben, saját levével gyakran
locsolgatva puhára sütjük.
Rizi-bizi körettel tálaljuk.
Hozzávalók: 6 szelet 1,5 cm vastag hátszín,
só, 1 dl csípős paprikás olaj, 2,5 dl marhahúsleves, 3 fej, felkarikázott hagyma, 3 gerezd
felaprított fokhagyma, 1 szál felkarikázott sárgarépa, 1 ek finomra vágott
zellerlevél, 1 tk. őrölt bors, 0,5 kg apró gombafej, 1,5 dl vörös bor, 6 szem
héjában félig megfőzött krumpli, vastag szeletekre vágva.
Sózzuk a húst, hagyjuk állni 1 órát. Tegyük
tepsibe vagy széles, lapos lábasba szorosan egymás mellé, öntsük rá az olajat.
Pirítsuk barnára mindkét oldalát. Öntsük rá a meleg húslevest. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk majdnem puhára. Vegyük le a tűzről, tegyünk minden szeletre
hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, borsot, sót, végül gombát. Öntsük a
bort a hús mellé (ne rá!). Fedjük le az edényt, forró sütőben kb. 25 percig
süssük, míg a hús megpuhul, a mártás felére csökken.
Tepsiben tálaljuk pirított vagy főtt rizzsel
/ sült krumplival / krumplipürével.
(Ezt is ajánlom!)
Hozzávalók
4 személyre: 1 kg csirkecomb, 1 csésze rizs, 1 zöldborsókonzerv, 1 db
pritaminpaprika, 1 db sárgarépa, 1-2 db paradicsom, 2-3 szál újhagyma, 1 fej
fokhagyma, 1 db szárított cseresznyepaprika, só, pirospaprika, olívaolaj a
sütéshez.
Egy nem
túl mély és nem túl lapos serpenyőbe 4 kanál hideg olívaolajat öntünk. A
serpenyő közepére helyezzük a szárított cseresznyepaprikát, a hámozatlan
megmosott egész fokhagymát, valamint az újhagymákat Körberakjuk a
csirkecombokkal, sózzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és tűzre tesszük.
Megvárjuk, míg a hús és a hagyma kicsit átsül az olajon, közben forgatjuk,
ezután a húst és a hagymát tányérra tesszük. Az apróra vágott, előzőleg
csumájától megtisztított pritaminpaprikát a felszeletelt sárgarépával együtt
átsütjük az olajban, majd ezeket is tányérra szedjük. A serpenyőbe ezután egy
pohár rizst és két pohár vizet öntünk, sózzuk, megkavarjuk, majd visszatesszük
a csirkedarabokat. Addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, majd
beletesszük a meghámozott paradicsomot, a zöldborsót, végül az elősütött
paprikadarabokat is. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, letakarjuk fedővel,
papírba ill. alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy a gőz tovább puhítsa a
rizst.
Hozzávalók: 3 tojás, 1 csésze tej, 1/2
csésze napraforgóolaj, 6 ek. liszt, 1 tk. élesztő, 1 késhegynyi só, 1 ek.
reszelt parmezán, kevés vaj, zsemlemorzsa, 15 dkg apróra vágott füstöltsonka,
15 dkg mozzarella vagy ementáli sajt apró kockára vágva, 1 felaprított hagyma,
4 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, majoránna.
Keverjük össze a tojást, tejet, olajat,
lisztet, élesztőt, kicsi sót, a parmezánt. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat,
zsemlemorzsával szórjuk be. Öntsük bele a masszát. Szórjuk rá a sonkát, sajtot,
hagymát, paradicsomot, majd hintsük be majoránnával.
Közepesen meleg sütőben kb. fél órát süssük,
míg aranysárga lesz.
(Finom, nagyon lehet variálni - igaz, akkor
nem brazil, de egyszerű és ízletes.)
Hozzávalók: 0,5 kg spárga 4-5 cm-es
darabokra vágva, sós vízben megfőzve, 3 ek. olvasztott vaj, 3 ek. darált
földimogyoró, só, késhegynyi cayenne-i bors, 0,5 csésze fehér mártás, 2 ek.
zsemlemorzsa.
Kenjünk ki egy tűzálló tálat fél ek. vajjal,
tegyünk az aljára 1 sor spárgát, szórjuk be mogyoróval, cayenne-i borssal,
sóval. Öntsük le a megmaradt vaj felével. Ismételjük, míg elfogy a hozzávaló. A
tetejére fehér mártás kerüljön, rá zsemlemorzsa.
Forró sütőben süssük aranysárgára. Forrón
tálaljuk!
Hozzávalók: 0,5 kg sós vízben kifőtt száraz
bab, 1 póréhagyma, 1 karikára vágott hagyma,
5 ek. olívaolaj, 3 hámozott 4 felé vágott paradicsom, 1 ek. citromlé, 1
mk. Frissen őrölt bors, só, 2 főtt tojás négyfelé vágva, 2 ek. kimagozott
olajbogyó, 1 ek. reszelt sajt, 2 kimagozott őszibarack.
Olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymákat.
Vegyük le a tűzről, tegyük bele a főtt babot, a paradicsom felét, citromlevet,
borsot, sót, olajbogyót, a tojás felét. Óvatosan keverjük össze. Rakjuk rá a
maradék paradicsomot, tojást. Fedjük le, tegyük forró sütőbe. Ha oldalt barnul
a bab, vegyük le a fedőt, szórjuk be az ételt reszelt sajttal.
Pirítsuk rá a sajtot.
Hozzávalók: 35 dkg száraz tarkabab, 1 felaprított hagyma,
2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 20 dkg füstölt csülök, 2 hámozott, kimagozott
paradicsom, késhegynyi szurokfű, 1 zellerlevél, bors, só citromlé, 1,5 l víz, 1
kimagozott, karikára vágott csípős zöldpaprika.
Tegyük a babot, csülköt, vizet kuktába. Főzzük puhára. Ha
elkészült, passzírozzuk át a bab felét. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat,
paprikát. Tegyük hozzá a babpürét, paradicsomot, és az egész babot, a csülköt,
minden fűszert. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szűk 1,5 l legyen. Főzzük még
20 percig.
Hozzávalók
4 személyre: 40 dkg szeder, 10 dkg trappista sajt, 10 teáskanál cukor, 1/2
liter víz.
Elkészítése: A felforrt vízbe beletesszük a cukrot, kevergetjük, és újra
felforraljuk (cukorszirup). Ebbe tesszük a szedret. A megfőtt édes-szedret
tálkába szedjük és körberakjuk trappista sajttal.
Hozzávalók: 12 szelet disznókaraj, 2 ek. olaj, 15 dkg
darál füstölt sonka, 15 dkg apróra vágott gomba, 3 apróra vágott csirkemáj, 1
tk. finomra vágott petrezselyem, 1 késhegynyi törött bors, só, 1 ek. zsemlemorzsa,
1 tojás, 12 szelet szalonna, olaj a sütéshez.
A hentesnél vágassunk dupla szelet karajt. A vastag
szeletbe hosszú, éles késsel vágjunk tasakszerű üreget - majdnem a csontig.
Sózzuk meg kívül-belül és hagyjuk állni 10 percig.
Az olajon lassú tűzön pároljuk 4-5 percig a sonkát,
gombát, májat, petrezselymet. Tegyük bele a borsot, sót, morzsát, tojást.
Keverjük jól össze, töltsük meg a karajt.
Tűzzük össze a nyílásokat. Forró olajban pirítsuk meg
mindkét oldalát. Tegyünk hozzá 4-5 ek. vizet és lefedve, lassú tűzön pároljuk
kb. 20 percig. Vegyük le a fedőt, minden karajra 1 szelet szalonnát tegyünk.
Pirítsuk 5 percig.
Burgonyapürével tálaljuk.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 3 tojássárgája, 4-5
ek. olaj, 1 cs. mirelit paraj (jól lecsurgatva!!), 20 dkg sajt (ementáli) apró
kockákra vágva, 4 tojás.
A lisztet 1 kk. sóval, csipet borssal, - szerecsendióval,
tojássárgákkal, 3 ek. olajjal, 4-5 ek. vízzel összekeverjük. Összegyúrjuk, gombóccá
formáljuk, 10 percre hűtőbe tesszük.
A parajt sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a sajtot. A
tésztát 4 egyforma részre osztjuk, kb. 2 cm vastag négyszögekre nyújtjuk. 2
négyszöget zsírozott tepsibe teszünk, mindegyikre teszünk a parajból, körben 1
cm-es széleket hagyunk, tojásfehérjével megkenjük. A paraj közepébe 2-2
fészekszerű lyukat mélyítünk, beleütünk 1-1 tojást. Ráborítjuk a tészta másik
felét, körben összenyomjuk az alsó lappal. Megkenjük a tetejét olajjal.
Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük. 1-1 kocka 2 felé vágva egyszemélyes
ebéd vagy vacsora.
Zöld salátával tálaljuk.
(Bence Vera: Gasztronómiai utazás - Minerva - 1972)
A banánok tetejét hosszában levágjuk, és belsejüket
kikaparjuk. A kivájt banánt elkeverjük rumba áztatott mazsolával és cukrozott
kemény tejszínhabbal. A krémet visszatöltjük az üregekbe, és tejberizs talpra
helyezzük. A tetejüket visszatesszük, és durvára vágott mandulával meghintve,
hűtve tálaljuk.
Hozzávalók: 2 újtök, 1/4 kg darált borjúhús, 1 csésze
félig főtt rizs, 3 ek. olaj, 1 ek. citromlé, 1,5 ek. finomra vágott
petrezselyem, késhegynyi cayenne-i bors, só, 1 ek. vaj, 1/4 kg hámozott,
kimagozott paradicsom, 1 tk. paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1
tk. citromlé.
Vágjuk hosszában ketté a tököt, kaparjuk ki a belsejét.
Keverjük össze a húst, rizst, 3 ek. olajat, 1 ek. citromlevet, petrezselymet, a
cayenne-i borsot, sót. Töltsük meg a tököt, majd a feleket tegyük egymásra,
majd kivajazott tűzálló edénybe. Süssük közepesen meleg sütőben, míg pirulni
kezd. Közben a paradicsomot, fokhagymát a 2 ek. olajban pirítsuk 3 percig.
Tegyük hozzá a citromlevet, pároljuk 4-5 percig, majd öntsük a tökre.
Addig süssük, míg megpuhul.
Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval,
pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a
palacsintákat. Táskaformára hajtogatjuk, és kivajazott tűzálló tálba helyezzük.
Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejszínes besamellel vagy tejföllel.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
(Sancocho de gallina con costilla de res)
Hozzávalók:
1 egész tyúk, 70 dkg csontos marhahús, 1 db jukka, 1 cső kukorica, 1 fej
káposzta, 4-5 db burgonya, só, bors, 1 leveskocka.
A
mártáshoz: 1 csokor petrezselyem, 1 csokor újhagyma, 1 db paradicsom, 5 dkg
reszelt sajt, olaj és vaj a sütéshez.
Ennek a
levesnek az a különlegessége, hogy a hús csontos, a tyúk pedig öreg, mert így
lesz erős és sűrű a leves. Egy lábosban vizet forralunk, melyet ízlés szerint
sózunk, borsozunk. Ezután beletesszük a leveleire szedett és már előzőleg
megmosott fejes káposztát. Egy másik fazékban is vizet teszünk a tűzre, sózzuk,
borsozzuk és beleteszünk egy leveskockát. Beletesszük a megmosott marhahúst, a
feldarabolt tyúkot és lassú tűzön főzzük. Mikor éppen forrni kezd, akkor
tesszük bele a többi hozzávalót. Mialatt a hús fő, a jukka két végét levágjuk
és meghámozzuk, valamint feldaraboljuk. A jukka akkor friss, ha belül tömör és
szép fehér a színe. Meghámozzuk a krumplit is, de egészben hagyjuk. Felvágjuk a
petrezselymet, újhagymát és a paradicsomot apróra. Ez a jó mártás titka. Ezután
beletesszük a levesbe a többi hozzávalót: a kukoricát (nem daraboljuk, csak ha
megpuhult), Krumplit, jukkát és lassú tűzön tovább főzzük. Ha megpuhult a
káposzta melyet külön főztünk, kiszedjük egy tálcára. Mialatt a leves fő, elkészítjük
a mártást, amit a húshoz fogunk tálalni. A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük
és átpirítjuk. Teszünk hozzá egy kevés vajat és olajat is, de a sajtot nem.
Miután a zöldségkeverék kicsit átsült, hozzáadjuk a sajtot és egy kevés tejet,
majd a megreszelt sajtot. Folyamatosan kevergetjük és kész a mártás. Ezután
befejezzük a húslevest. Minden alkotórészt , amit belefőztünk a levesbe ,
kiszedünk egy tálra, amelyen mindez az asztalra kerül. Ráöntjük a mártást a
zöldségekre és a húsra. Tálalásnál először a levest, majd a belevalókat tesszük
a tányérba. Végül megszórjuk friss petrezselyemmel. Igazi ünnepi étel!
Vesepecsenyét tegyünk tűzálló edénybe,
adjunk hozzá 1/2 dl citromlevet, 1/2 dl olajat, egy kevés megreszelt
fokhagymát. Fedjük le, hagyjuk állni 1 napot, közben forgassuk.
A kicsontozott disznókarajt sütés előtt
szórjuk be őrölt köménnyel, borssal.
A 2 féle húst és füstölt tarját váltogatva
húzzuk nyársra, csomagoljuk a nyárssal együtt alufóliába és szabad tűzön -
parázson süssük meg.
A vendégtől mindenütt megkérdezik:
"frio-quente?", vagyis enyhén vagy nagyon csípősen.
A brazil dió is, a specialitások közé
tartozik. Az Amazonas menti erdőkben élő, 30 m-nél is magasabbra növő óriás
diófa gyümölcse. Elérheti a 1,5 -2 kg-ot is. A külső, kemény tokban 12-15
fürtszerű, egymásba illeszkedő, kókuszhúsra emlékeztető ízű és fehér színű dió
van. A külső kemény tokot még kalapáccsal is igen nehéz feltörni.
Az érett gyümölcsöt nem szedik le, magától
leesik.
Hozzávalók: 0,5 kg zöldborsó, 1 ek. vaj, 1 ek. finomra
vágott petrezselyem, 1 tk. porcukor, só, törött bors, 1 vékony szeletekre
vágott hámozott őszibarack.
Az őszibarack kivételével mindent tegyünk edénybe.
Öntsünk rá annyi vizet, hogy elfedje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk félpuhára.
Tegyük bele az őszibarackot, pároljuk tovább. Mire elfő a leve, megpuhul.
Erősen fűszerezett húsok mellé adjuk.
Hozzávalók: 6 ek. zsiradék, szeletelve 2 hagyma, - 2 sárgarépa, - 20 dkg
gomba, - 1 kemény tojás, 1 ek. liszt, só, bors, 1 kg-os feldarabolt csirke, 2
ek. aprított snidling, 3 dl száraz fehérbor.
A hagymát 3 ek. zsiradékon üvegesre
pároljuk, majd beletesszük a répát, gombát és 15 percig pároljuk. Rászórjuk a
lisztet, 1 kk. sót, csipet borsot.
A csirkét jól megsózzuk, borsozzuk, 3 ek.
zsiradékkal megkenjük, minden oldalát barnára sütjük. Hozzáadjuk a gombás
keveréket, snidlinget, bort. Lefedve kb. 30 percig főzzük.
Keménytojás-szeletekkel díszítjük.
(Ajánlom, finom.)
Hozzávalók: 10 dkg aprított szalámi, 25 dkg sós vízben főzött zöldbab 2
cm-es darabokra vágva, 25 dkg megfőzött zöldborsó, (lehetnek konzervek is), 2
db. felszeletelt paradicsom, 3-4 db apróra vágott zöldhagyma, 1 fej saláta
levelekre szedve, 5 ek. olaj, 2 ek. citromlé, 1 kk. só, csipet bors, 1 gerezd
fokhagymapép.
Összekeverjük a szalámit, zöldségeket.
Kikeverjük az olajat, citromlevet, fokhagymát, sót,
borsot. A zöldségre öntjük.
Hozzávalók: 1 nagy ananász, 1/2 lime leve,
cukor, 1 vanília rúd, 75 g vaj, 2 ek. rum, 75 dkg daracukor, 1 adag kókusz
fagylalt, tejszín
Az ananász elejét, végét levágjuk,
felnégyeljük, kivágjuk a közepét és 2 1/2cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét
oldalát cukorba mártjuk és közepes tüzön, barbeq-n 5-6 percig sütjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk,
hozzáadjuk a daracukrot és citromlét. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a
közepét, és a kikapart részt a vajhoz adjuk. Hozzáadjuk a rumot, és addig kevergetjük,
amíg sima nem lesz. Ha az ananász elkészült, tányérra tesszük, ráöntjük a
masszát és a fagyival tálaljuk.
Banánnal is készülhet, de akkor a banánt a
héjában sütjük meg.
A tojássárgáját kristálycukorral,
citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört
banánt, a felvert tojásfehérjét, végül banánonként 1/2 evőkanál lisztet. Vajjal
kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben, lassú
tűzön kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza,
akkor jó a felfújt.
Azonnal, forrón málnaöntettel tálaljuk.
Kivajazott edény aljára tegyük a sonkaszeleteket és erre a
karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat
és előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.
(Sült lazac flamengo
szósszal)
A halat alaposan megmossuk,
kívül belül egy konyharuhával szárazra töröljük, és egy éles késsel mindkét
oldalát bevagdaljuk (irdaljuk). Ezután elkészítjük a páclét.
A páclé hozzávalói:
borecet, egy kiskanál őrölt kömény, egy kevés őrölt fehérbors, só ízlés
szerint, zúzott fokhagyma.
Egy tálba öntjük a
borecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ezt a páclét mindig
frissen készítsük el. A hal belsejét és külsejét alaposan bekenjük a páclével.
Ezután egy megvajazott tálcára krumplikarikákat teszünk, és erre helyezzük a
halat kb. 5 percig. Ez alatt a hal húsa jól átitatódik a páclével. Meglocsoljuk
száraz fehérborral (kb. 1 dl) és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Vigyázat! Az édes bor megváltoztatja a lazac ízét! A tálcára is locsolunk a
borból, ami azért fontos, mert gőz formájában beszívódik a krumpliba és a hal
alsó részébe, így nem kell sütés közben megfordítani. A 220 C-ra felfűtött
sütőt 150 C-ra mérsékeljük, és 5 perc múlva átkenjük olíva olajjal, nehogy a
külseje megégjen.(Már látható, hogy a hal oldalán a bevágások kezdenek szétnyílni).
Mialatt sül a hal, elkészítjük a Flamingómártást.
Hozzávalók: 500 g
majonéz, 1.5 dl kechup, 10 ml tabasco szósz, kubai rum, 1.5 dl grapefruit lé,
10 dkg feldarabolt papaya.
Hozzávalók: 12 szelet karaj, 6 gerezd fokhagymapép, só, 3
ek. olaj, 1 ek. savanykás-kesernyés narancslé vagy citromlé.
Hegyes, vékonypengéjű, éles késsel vágjunk egy kb. 2 cm
széles üreget, majdnem a csontig érve. Tegyünk mindegyikbe a fokhagymából.
Sózzuk jól meg a húst. Tegyük edénybe, az olaj és narancslé keverékét öntsük
rá. Hagyjuk 3-4 órát állni, közben forgassuk. Tegyük tűzálló tepsibe szorosan
egymás mellé a szeleteket. Tegyük forró grillbe. Süssük 15-20 percig (a
vastagságától függően), közben forgassuk a szeleteket. Rizottóval és
paradicsomsalátával tálaljuk.
Pirítóst felkockázunk, a tetejére egy darabka krémsajtot
teszünk, arra egy szelet guava (sűrű gyümölcskocsonya) pasztát és egy menta
levelet.
A csirkedarabokat megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá,
borsozzuk, és lisztbe mártjuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Közben
a vöröshagymát vastagabb karikákra vágjuk, és lisztben megforgatjuk. A hússütő
zsiradékban 1-2 percig - amíg ropogós nem lesz - sütjük, majd jól lecsurgatjuk.
A sült hagymákat a húsra helyezzük és tört burgonyával tálaljuk.
A kockára vágott sertéshúst, hagymát, szalonnát és a zúzott
fokhagymát 1 evőkanál olajban, 1 dl fehérbort aláöntve puhára pároljuk. Amikor
már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Sóval, törött
borssal, curryvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst is, és fehérbort hozzáöntve
együtt megfőzzük.
Vajban pirított zöldpaprikakockákkal meghintve tálaljuk.
Hozzávalók: 3 rész 10 évnél öregebb kubai
fehér rum, 1 rész érett citrom leve, 1 rész gránátalmaszörp vagy cukorszirup,
apróra tört jég
Hűtsük le jól a hozzávalókat. Fogyasztás
előtt tegyük a rumot, citromlevet, gránátalmaszörpöt koktélrázóba! Rázzuk jól
össze, adjuk hozzá a jeget. Rázzuk tovább. Szűrjük le, azonnal fogyasszuk!
Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt csirke, 2 ek. citromlé, 2
kk. só, csipet bors, 4-5 ek. liszt, 4-5 ek. olaj, 2 fej szeletelt hagyma, 2,5
dl csirkeleves, 1 darabolt paradicsom.
A csirkét sózzuk, citromlevet csepegtetünk rá, lisztbe
mártjuk.
Forró olajban mindkét oldalát jól megsütjük, vele együtt a
hagymát is, majd ráöntjük a levest, rátesszük a paradicsomot, borsot. Befedjük,
és 40-50 percig pároljuk takarékon.
Egy kivajazott tűzálló edény aljára helyezzük a főtt
burgonyakarikákat. Sózzuk. Erre jön a kicsontozott és kivert csirkemell. Sózzuk
és borsozzuk. Bevonjuk kockára vágott sárgarépával, mazsolával és zöldborsóval
elkevert morzsolt kukoricával. Sózzuk, borsozzuk, paradicsomkockákat dobunk a
tetejére és olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolva kb.
35 percig sütjük.
Hozzávalók: 3 ek. olaj, 1 gerezd fokhagymapép, 2 tk.
paradicsompüré, 1 csipet szurokfű, 0,5 tk. borecet, só, 6 főtt tojás, 4 csésze
főtt rizs, 1 ek. olaj, 6 fejes saláta levél, 6 egyforma, forró vízzel kiöblített
teáscsésze.
Tegyük a fazékba a 3 ek. olajat, fokhagymát,
paradicsompürét, szurokfüvet, ecetet, sót, 6 ek. forró vizet. Lassú tűzön
pároljuk, míg felére fő. Öntsünk a mártásból minden csészébe, ezután tegyünk
mindegyikbe 2 ek. rizst, állítsunk a közepébe 1-1 tojást a csúcsos végével lefelé,
majd rakjuk a tojások köré a megmaradt rizst, és körös-körül nyomkodjuk le.
Helyezzük forró vízzel félig telt tepsibe a csészéket, fedjük le egy másik
tepsivel, és forró sütőben pároljuk 10 percig. Ha kész, tegyük a
salátaleveleket lapos tányérokba, és vigyázva borítsuk rájuk a rizses tojást.
Adhatunk mellé paradicsomsalátát vagy ketchupot.
Hozzávalók: 40 dkg cukor, 4 tojássárgája villával felverve,
5 ek. bonbonmeggy-likőr, 0,5 tk. őrölt fahéj, 20 dkg kókuszreszelék.
A cukrot 3,5 dl vízben sűrűsödésig főzzük. Forrón öntjük a
tojás-sárgákra – lassan és folyton keverve. Beletesszük a likőrt, kókuszt,
fahéjat. Újból főzni kezdjük - takarékon - állandóan keverve, míg forrni kezd.
Ekkor kb. 25x25 cm-es tepsibe öntjük, és langyos sütőben 30 percig sütjük.
Kockára vágva tálaljuk. Ha kihűlt vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére.
Hozzávalók: 1 fej
vöröshagyma és 1 fej lilahagyma, 2 db paradicsom, 3 db különböző színű paprika,
1 db sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor. Ízlés szerint: só,
cukor, őrölt bors, petrezselyemzöld, oreganó, babérlevél, őrölt kömény,
mentalevél, bazsalikom.
A zöldségeket
felaprítjuk. A hagymát olajon megpirítjuk és rádobjuk a zöldségeket. Kevergetjük.
Ezután megfűszerezzük, és legvégül ráöntjük a bort. Kb. 10 percig főzzük.
Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli marhahús 2 cm-es kockákra
vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1 petrezselyemgyökér, sárgarépa
szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1
felaprított zöldpaprika, 0, 5 kg hámozott paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors.
1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra
vágva, petrezselyem.
A húst, sonkát, répákat, 1 hagymát, 2, 2 l hideg vízbe
tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és rostjaira
szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk,
hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, babért, szegfűborsot, sót,
pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük a levesbe. Összekeverjük,
és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:
A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a
húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát, beletesszük
a húst és megszórjuk petrezselyemmel.
A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tisztított és kockákra vágott padlizsánt,
paradicsomot és paprikát. (Télen konzervlecsót.) Sóval, törött borssal,
babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor negyedekbe vágott keménytojásokat adunk mellé.
Hozzávalók: 2 tisztított főtt languszta nagy
darabokra vágva, 0,5 dl salátaolaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 gerezd
fokhagymapép, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, 0,5 kg hámozott, kimagozott, apróra
vágott paradicsom, 2,5 dl száraz fehérbor.
Tegyük a hagymát az olajjal együtt
serpenyőbe és pirítsuk üvegesre! Adjuk hozzá a sót, borsot, paradicsompürét, a
langusztát, a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Ezután tegyük
hozzá a paradicsomot, pároljuk még 20 percig, vagy míg a mártás besűrűsödik.
(Languszta hiányában hosszú, vékony csíkokra vágott csirkemellel szoktam
készíteni. Tapasztalat szerint nem kell ennyi idő a főzéséhez, mert nagyon
pépes lesz. Finom.)
Egy nagy fazékban feltesszük főni a kockára
vágott sertés- és marhahúst. Az első habját leszedjük. Mikor a húsok félig
megpuhultak, akkor hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyeszöldséget, zöldbabot, 1
fej félbevágott vöröshagymát, kevés vágott fehérkáposztát.
Sóval, törött borssal, pirospaprikával
ízesítjük. Befejezés előtt belefőzzük a kockára vágott burgonyát és
paradicsomot.
Tartalmas egytálételként tálaljuk.
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 felaprított
hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1
babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg rizs, 1 dl
olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva.
A babot előző este beáztatjuk, másnap
leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen szét!
Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát,
szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még
35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről.
Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a
sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.
A tarkababot és a hasábokra vágott
zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztatóvízben feltesszük
főni, és amikor megpuhult, akkor leszűrjük. A főzőlevet félretesszük. A
sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval,
törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára
pároljuk. Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük.
Sóval, szurokfűvel ízesítjük, és puhára főzzük.
Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal
elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt
tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg gomba szeletelve, 1-2 ek. olaj, 25 dkg
sovány disznóhús apró kockákra vágva, 5 dkg szalonna aprítva, 1 zöldhagyma
szeletelve, só, 1 gerezd széttört fokhagyma, 1 kimagozott zöldpaprika
felkarikázva, 20 dkg rizs, 3 db virsli.
A gombát leöntjük 0, 5 l forró vízzel és állni hagyjuk.
A húst, szalonnát, hagymát, fokhagymát barnára pirítjuk 1-2
ek. olajban. Megsózzuk. Hozzátesszük a gombát a levével együtt, felforraljuk.
Ha forr, beletesszük a rizst, paprikát. Amikor a rizs megfőtt, belekeverjük a
felkarikázott virslit. Felmelegítjük.
Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 6 ananászkarika (konzerv), 0,5 csésze rizs, 2 dl
víz, kis darab vaníliarúd, 3 ek. cukor, 1 dl tej, 1 tojásfehérje kemény habbá verve, 3 ek. porcukor, 1 tk.
citromlé, 6 szem cseresznyebefőtt, 0,5 dl rum.
A megmosott
rizst áztassuk 1 órán át, majd szűrjük le! Tegyük lábasba a vizet, vaníliát, 3
ek. cukrot. Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a tejet és a rizst. Lassú
tűzön, lefedve főzzük, míg elpárolog a folyadék. Ne keverjük! Ha kész, hagyjuk
kihűlni. Tegyük a fehérje habhoz a porcukrot, citromlevet. Megállás nélkül
verjük legalább 5-6 percig, míg olyan kemény lesz, hogy vágni lehet. Tegyük a
rizs kis kávéscsészékbe, óvatosan nyomkodjuk le. Tegyük az ananászszeleteket
hosszú, lapos tálra. Öntsük le rummal. Töltsük meg a karikák közepét a
megmaradt rizzsel, majd borítsuk rájuk a csészékből a rizst. A tojáshabbal,
cseresznyével díszítsük.
Hozzávalók: 1 kg-os darabolt csirke, 1 kk.
csombor, só, bors, 1 ek. citromlé, 5 szelet angolszalonna, 3 ek. olaj, 1 apróra
vágott zöldpaprika, - paradicsompaprika, - 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékony
szeletekre, majd metéltre vágott sonka, 1 aprított hagyma, - paradicsom, 1 kk.
kapribogyó, 20 dkg rizs, 0,5 kg mirelit (vagy friss) zöldborsó.
A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk
csomborral, citromlével megcsepegtetjük.
Ropogósra sütjük a szalonnát, hozzáadjuk az
olajat, paprikát, hagymákat, sonkát és 5-10 percig sütjük. Beletesszük a
csirkét, barnára sütjük, majd rátesszük a kaprit, paradicsomot, 1 kk. sót és a rizst.
Állandóan keverve 1-2 percig pároljuk,
ráöntünk 6 dl vizet. Lefedjük, 35-40 percig főzzük. hozzáadjuk a borsót, még
kb. 15 percig főzzük.
Hozzávalók: 1 ek. kókuszreszelék, 1 ek. kubai rum, 0,5
l tej, késhegynyi vaníliás cukor, 2
tojás, 5 tojássárgája.
A kókuszreszelékre öntsük rá a rumot, fedjük le és hagyjuk 4
órát állni. Keverjük össze a tojásokat, de ne verjük. Tegyük a cukrot a tejbe.
Melegítsük fel egy kissé. Ha feloldódott benne a cukor, adjuk hozzá a rumos kókuszt
és a tojást. Keverjük jól össze, majd egy ritka szövésű anyagon szűrjük át.
Töltsük 6 tűzálló csészébe. Állítsuk a csészéket forró vízzel félig telt
tepsibe, tegyük közepesen meleg sütőbe. Süssük kb. 30 percig, vagy amíg a krém
összeáll. Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Tálalás előtt borítsuk
kistányérokra.
Hozzávalók: 1 púpozott ek. olvasztott vaj, 8 tojás, csipet
vaníliás cukor, 1,5 tk. porcukor, 2 tk. cukor, 2-3 ek. kubai rum.
Keverjük össze a tojásokat, de ne verjük fel. Adjuk hozzá a
vaníliás- és porcukrot. Melegítsünk meg egy palacsintasütőt. Tegyük bele a vaj
felét. Öntsük hozzá a tojást. Emeljük fel lapáttal körben az omlettet és
csurgassuk alá a többi vajat és a tetejéről a még nyers tojást. Ha a tojás
majdnem összeállt, óvatosan borítsuk ki melegített, lapos tálra. Szórjuk be a tetejét
a 2 tk. cukorral. Egy merőkanalat mártsunk forrásban lévő vízbe, majd töröljük
szárazra. Öntsük bele a rumot, locsoljuk az omlettre. Gyújtsuk meg. Lángolva
tálaljuk.
Hozzávalók: paradicsom,
színes paprikák, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano,
babérlevél, köménymag, mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl
fehérbor, étolaj, 1/2 csésze víz, lila hagyma
Első lépésként az összes
alapanyagot apró darabokra vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük
a hagymát és a feldarabolt zöldségeket (kb. 4-5 percig pirítjuk. Ezután
meghintjük a fűszerekkel (mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az
egészet összekeverjük., majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és
átkeverjük. Ezután száraz fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor
elpárolog, hozzáöntjük a vizet, megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal,
és ízlés szerint sózzuk. Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész.
Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.
Hozzávalók: 2 csésze száraz bab, 1 csésze csicseriborsó
(mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek. disznózsír, 1 felaprított
hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás száraz kolbász),
1 csipet szurokfű, só.
Külön-külön fazékban főzzük meg félig a babot, borsót.
Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt serpenyőbe,
pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a borsóval, babbal, tegyük
hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük meg, annyi víz maradjon
rajta, amennyi éppen hogy befedi. Forrón, rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldhüvelyű zöldbab, 10 dkg szezámmag, olívaolaj, só, bors.
Elkészítése: A
szezámmagot megpirítjuk egy száraz serpenyőben. Egy másik serpenyőben a
zöldbabot olívaolajon megsütjük, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirított szezámmaggal.
Hozzávalók: 2 egyforma oldalas, 1 kg darált disznóhús, 1
felaprított hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, bors, só, 6 szelet hosszú vékony
zsírszalonna, disznózsír a sütéshez, 2 dl száraz fehér asztali bor.
A megmosott oldalast sózzuk le, hagyjuk állni 1 órát. 1 tk.
zsíron pirítsuk aranysárgára a hagymákat. Tegyük hozzá a darált húst, borsot,
sót. Lassú tűzön, kevergetve pirítsuk addig, míg a hús elveszti piros színét,
és leve elpárolog. Béleljük ki a fele szalonnával az egyik oldalas belső
oldalát. Tegyük rá a darált húst, fedjük be a többi szalonnával, borítsuk be a
másik oldalassal. Kötözzük körbe, tegyük mély tepsibe 2 ek. zsírra együtt.
Forró sütőben süssük barnára. Csökkentsük a tüzet, öntsük a húsra a bort,
fedjük le, süssük puhára. Paradicsommal, salátalevelekkel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók: 2 ek. disznózsír, 1 felaprított hagyma, 6 gerezd
fokhagymapép, 1 babérlevél, só, kimagozott zöldpaprika, 1 hámozott jamgyökér
nagy darabokra vágva, 1 szem hámozott édesburgonya, 0,5 fej felaprított
káposzta, 2 cső csemegekukorica vastag szeletekre vágva, 2 paradicsom nagy
darabokra vágva, 0,5 kg spenót, 2-2 hámozott főzőbanán és édesbanán.
Tegyük egy nagy vas lábosba a zsírt, pirítsuk üvegesre a
hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a babért, sót, jamgyökeret, édesburgonyát,
káposztát, kukoricát, paradicsomot és annyi vizet, hogy befedje a zöldséget.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Ezután tegyük hozzá a spenótot,
főzzük még 10 percig. Tegyük hozzá a banánt és főzzük még 5-6 percig. Kenyérrel
fogyasztjuk.
|