|
Receptek
1 kg meghámozott, fölszeletelt
almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg vajból, 4-5 ek. lisztből,
5 dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt,
belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a
tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy
réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így
tovább. Legfelül besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.
5
dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá
egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen.
Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és
karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy
olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük. Tartalmas
leves után jó ebédétel.
8 közepes nagyságú almát
meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel felfelé az almákat kivajazott
tűzálló tálba egymás mellé "ültetjük". Az üregekbe néhány szem jól
megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt - málnát vagy meggyet -
teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe toljuk, és alma
minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk 2 tojássárgáját
3 ek. porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel meg 5 dl tejjel.
Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 evőkanálnyi rummal ízesítjük, és
azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.
Nagy, borízű almákat meghámozunk,
és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk,
cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába
mártjuk, és forró olajban szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral
meghintve, melegen tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 2 db
közepes nagyságú savanykás alma, 1 db tojás, 20 dkg liszt, 2.5 dl tej, 3 ek.
porcukor, 5 dkg margarin, 1 tk. sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. Só
Elkészítés: Először a tésztát
készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem
meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, valamint a
fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy
szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés
zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a tepsibe
öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat
szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített,
forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt
hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra
vágva tálaljuk.
12 deka vajat habosra keverünk, s
azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet.
Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól
elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát
megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává
főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük- az alma
kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a
habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.
Hozzávalók: 1 kg alma, fél liter
tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2
evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
Elkészítése: Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és kb. fél cm-es karikákra
vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és ráterítjük az almát. A
tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel állandó keverés mellett
hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd
hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény
habbá vert fehérjéket. Ezt a masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben,
kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan
tálaljuk.
1,5 dl vizet felforralunk 10 dkg
Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15 dkg réteslisztet. A tűzön
tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik, levesszük a tűzről, és
langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész tojást. Lisztezett deszkán
vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet vágunk ki belőle. Amíg a tészta
hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat kifúrjuk. Az üregekbe
baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre teszünk egy lekvárral
töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva, egyenként becsomagoljuk.
Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük. Öt
percig teljes lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. Még melegen
meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50
dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál
porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só; Olaj a
sütéshez; A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az
élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba
szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide
öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi
tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált
tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd
tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután
beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes
méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a
fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük.
Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a
felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg
tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a
sütemény behintéséhez. Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd
letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő
"felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált
lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a
sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen
kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére
is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a
tűzhely szélén!) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd
kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag
tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő
nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges
olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.
4 jó nagy almát meghámozva,
összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és
szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd
belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény
habját. Kikent, meghintett formában megsütjük. Tálaláskor fahéjas cukorral
hintjük meg.
1 kg almát forró sütőben megsütünk,
vagy négybe vágva kevés vízzel megpároljuk. A megpuhult almát elturmixoljuk,
még melegen hozzáadunk 20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük.
Üvegtálra tálalva, tetejét villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy
főtt gyümölccsel díszítjük. Száraz süteményt adunk hozzá.
Hozzávalók: másfél kg savanykás
(Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojásfehérje,
5 dkg vaj. Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Saját levében,
a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt puhára párolom, majd
fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt, hűtőben jól lehűtőm.
A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből kemény habot verek,
majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor apránként
hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem. Habos, nagyon könnyű
masszának kell lennie. Talpas poharakban, azonnal tálalom. Csokoládédarával
vagy diószemekkel lehet díszíteni.
Egy kilógramm almát megsütünk,
szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá, négy-öt evőkanál cukorport,
egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt. Mindezeket körülbelül egy óráig
keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér és jó habos lesz. Piskótával s
habcsókkal díszítve tálaljuk.
Hozzávalók két db, egyenként fél
literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13
dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor.
Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az
aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola,
liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz
alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp
feketeribizli szörp. Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk,
azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú reszelőn. Megszórjuk cukorral,
utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis
idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük,
egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket
bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így
előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő
középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a
formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen
hűljön ki. A citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból
sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört
mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.
8 nagy vagy 10 közepes almát
meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük 10-12 dkg zsemlemorzsával, 15 dkg
habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg mazsolával, kevés tört
fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg cukorral, végül 4 tojás keményre
vert habjával. Vajjal kikent, lisztezett formába állítjuk, és a sütőben 45
percig főzzük. Borsodóval tálaljuk.
75 dkg almát lereszelünk,
megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint. Fahéjjal, szegfűszeggel,
édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk, áttörjük, és az almához
vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény habjával összekeverjük
a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1 órát főzzük.
A meghámozott almákat negyedekbe
vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint cukrozva puhára pároljuk, majd
szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk. gyerekeknek, betegeknek és pecsenyéhez
körítésnek adjuk. süteményeket is megtölthetünk vele.
Hozzávalók: 1 doboz mirelit
leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt
fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört
szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor. Először a tölteléket készítjük
el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy
centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon
vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle. Egy-egy
tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és
szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a
cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint
amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével
sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az
előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc
alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről
(ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen
tálaljuk. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2
csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom,
25-30 csepp Polisweet Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg
búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet
Elkészítés: A megadott hozzávalókból
omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10
négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan
felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsira, fahéj, Polisweet keverékében és
arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut
összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben szép
pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.
23 dkg. liszt, 20 dkg margarin, 1
db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek. tejföl, 50 dkg. alma,
5 dkg. diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez. A lisztből,
margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós
tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az
almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró
almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán
vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás
tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott
tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük a batyukat.
Réteslisztből tejföllel, 1
tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát
készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú
megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük.
Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A
harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk,
két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a
megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket. A tészta másik
felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és
jó erős tűznél megsütjük.
Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10
dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek. cukrot, 1 egész tojást, 1 ek. tejfölt, csipetnyi
sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék
dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük
a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés
után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Töltelék: 1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk,
míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a
tésztára.
Hozzávalók: a kovászhoz 3 dkg
élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej; a tésztához 50 dkg liszt, 2 evőkanál
porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só, a
töltelékhez 3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár.
Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt
élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet
mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt,
a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény
tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a
cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla
nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször
nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az
almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot
megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy
csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két
végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és
előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam
készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy
cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába.
Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4
dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek. fehérborból
és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket
megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással
megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főző-margarin,
20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor
, 1 /2 citrom leve, 1 /2 teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez
zsiradék, a szóráshoz porcukor Elkészítés: A vajat vagy a főzőmargarint a
cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Egyenként
belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a
sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára
eldolgozzuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük.
Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró darabokra vágjuk. és citromlével
meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a gyümölcsdarabokat a tésztába
keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Hozzávalók: 60 dkg tisztán mért
alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 5
dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál rumaroma),
1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a
forma kenéséhez. A meghámozott, kicsumázott, és kis kockákra vágott almát
tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot, és a forró sütőben üvegesre párolom.
Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó
keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon forró, belekeverem a darált
diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgákkal
alaposan kikevert cukrot, végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény
habot is. Kivajazok egy mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és
beletöltöm a masszát. A tetejét egyenletesre simítom, majd előmelegített forró
sütőbe tolom, és közepes lángon 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy
a közepe is átsült-e már. Még tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és
cikkekre vágva azonnal kínálom. Nagyon finom mellé a megforrósított
sárgabaracklekvár.
Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 5
dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 10 dkg Delma
margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál
őrölt fahéj, kevés só
Elkészítés: Az élesztőt
mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk, majd amikor
felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük. Beletesszük az
olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és
annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapjunk.
Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a
táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30
percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük. Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig
tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól
dúrvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített
almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve,
negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az
előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal,
vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.
50 dkg almát megreszelünk és
összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni
hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30
dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. Vajazott,
lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Hozzávalók: 4 tojás, 50 dkg
cukor, 50 dkg liszt, 1 kg reszelt alma, 2 csomag sütőpor, 1 dkg őrölt fahéj.
A tojást a cukorral habosra
keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal összekevert lisztet.(Elég kemény
masszát kapsz, de ne ijedj meg!) Hozzákeverjük a reszelt almát.(A levét nem
kell kifacsarni!) Már sütheted is.(A nagy tepsiben!) Ha nagyon finomat akarsz,
a tetejét vond be olvasztott csokival. Ha a krémeset szereted, bármilyen
krémmel töltheted, vagy pudingot teszel a tetejére és arra a csoki-öntetet.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma
tisztán mérve, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 15 dkg durvára vágott
dióbél, 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, fél citrom reszelt
héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg vaj, kevés liszt. A sütemény
készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra keverem, majd
hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. Betakarva állni
hagyom. Másnap ehhez a keverékhez hozzáadom a tojásokat, a sütőport, a lisztet,
a citromhéjat, a vaníliás cukrot és addig keverem, amíg könnyű, habos massza
nem válik belőle. Ezután beleteszem a diót is, majd az egészet egy kikent,
kevés liszttel meghintett, közepes nagyságú, mélyebb tepsibe öntöm.
Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt
tű száraz marad. A tepsiben hagyom kihűlni, és kockára vágva kínálom.
A tésztához: 6-7 db alma, 8 db
tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek kakaó
A krémhez: 1/2 l tej, 2 csomag
vaniliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával kibélelt tepsibe az
almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 ek
vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert
tojásfehérjét. Felet az almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a
kakaót, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a
tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a
kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma
legyen felül, és az alma tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.
1 dl tejben 2 dkg élesztőt
felfutatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál
cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos
kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a
tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés
szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal befedjük, utána megsütjük. Ha az
almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg
liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl csipetnyi só, A töltelékhez:
1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is
maradhat). A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a
nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval,
vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal.
Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is
jó, ha kevés és drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva
szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár
hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék: a meghámozott almát
nagylukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre
pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A jól érett puha almánk
van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral
meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyer alma
alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.
10 dkg vajat 1 bögre cukorral, 1
vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral jól összekeverni! 1 bögre
lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy kizsírozott, lisztezett kisebb
tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát megtisztítva, szeletekre vágva,
beleegyengetem a tésztába. Fahéjas cukorral jól megszórom, és tűpróbáig sütöm.
(Vigyázat! Az adag létszámtól függően növelhető!) Nagyon finom, és egyszerű!
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg
búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4
citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg
reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd
beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben
feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével
kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsirával és
ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, dúrvára reszelt kinyomkodott
almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is szórjunk 2 csapott
evőkanál búzacsirát. A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és
előmelegített sütőben sütjük. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel
elkészíthetjük.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás
alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk. finomliszt, 1 mk.
őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk. só
Elkészítés: A tésztát a szokásos
módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve
melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő
legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az
almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két
percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután
belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a
mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt
tésztát. Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.
Hozzávalók: 20 db palacsintához
való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban
mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor.
A nyers palacsintamasszába
belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként
megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült
palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló
tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi
időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg.
Tortaként szeletelve kínálom.
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl
tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás
alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt.
Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a
porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük,
hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb
palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük,
kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt
azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a
liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró
sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük,
hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és
kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül
kínáljunk hozzá! Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg
porcukorral.
30 deka lisztet 13 deka zsírral
vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és
1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert
fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét
tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és
tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes
sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás
cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2,5 dl
víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor, 1 citrom leve.
A megmosott rizst először tiszta
vízbe áztatom fél órára. Közben az almát meghámozom, kicsumázom és, lereszelem,
majd a citromlével meglocsolva, fedő alatt, saját levében megpárolom. A rizst
leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm, majd addig főzöm, amíg az összes
folyadékot magába nem szívja. A mazsolát és a cukrot belekeverem. Fedő alatt
hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom alatta. A reszelt almát
összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt, alaposan lehűtöm a
hűtőszekrényben.
Egy tepsit kibélelek
sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6
tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik
felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként
sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2
csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni.
15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a
tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.
20 dkg cukrot kikeverünk 2 egész
tojással. Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi fahéjat, 25 dkg lisztet, 1
csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb tepsiben sütjük. Sütés után, ha
kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral megtöltjük.
Simára keverünk 50 deka sovány
áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt
deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott
tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és
tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig
sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60
dkg alma kell hozzá).
50 dkg megtisztított, jó puha
almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az
üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól
összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával
megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot
is.
50 dkg almát megreszelünk, és
összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni
hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beletesszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30
dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. vajazott, lisztezett
őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma
(tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg
rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen
cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt
szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez. A reszelt
almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott.
Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig
keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót
meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a
tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal
kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a
forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép
egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal
megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a
süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább
egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem,
folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen
kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen
tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel
belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.
60 deka lisztet, 1 csomag
sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral
és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen
elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk. Az almatöltelékhez fél
csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik
felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk.
Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát
a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.
A tésztához: 10 dkg vaj
(margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 dl tejföl, késhegynyi
szódabikarbóna. A töltelékhez: 80 dkg alma, 1 ek. fahéjas porcukor, 1 vaníliás
cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval,
darált dióval keverem, így barnább). A vajat 300 W-on felolvasztjuk,
összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk. A hámozott almából 4-et
megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A többi almát
karikázzuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát speciális mikrohullámú
tortaedénybe simítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig
sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára simítjuk, almakarikákkal
díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10) sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 doboz
mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 ek.
tetszés szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor,
1 mk. törött fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor Elkészítés: Az
almát megmossuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük
a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne
túlzottan édes legyen. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy
gyúródeszkán nagyon vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk. A
müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére
helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd
sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az
előmelegített, forró sütőbe toljuk. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet
mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő
ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel. Egy csésze teával igazán nem
drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy
kiadós leves utáni második fogás.
Hozzávalók a tésztához, mint az
előbb leírtnál. Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva,
4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg
darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár. A töltelék elkészítése az
előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük
baracklekvárral.
Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag
vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg
étcsokoládé, 3 dl hideg víz. Elkészítés: A meghámozott és magházától
megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás
pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó
sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag
kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a
másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt
kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap
fogyasztjuk.
Meghámozunk, cikkekre vágunk,
kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt
addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő. Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5
dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót. Kavargatva olyan sűrűre főzzük,
hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára kristálycukrot hintünk, erre
halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha kihűlt, vizes kézzel hengert
formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen állni hagyjuk,
hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.
25 dkg cukorport /porcukor lehet
/ 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg
tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4
dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.
50 dkg almát lereszelünk
tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, és
a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg cukrot vegyítünk hozzá,
majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos csokoládéval
stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük. Tetejét
meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás
cukorral megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.
Hozzávalók: a tésztához 4 egész
tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só; a töltelékhez
másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál
reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4
evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál
sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor. Először megsütöm a torta tésztáját.
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat
egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A
tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd
az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott
sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A
töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a
reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül
addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az
egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral
apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem
a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert
kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába
visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a
lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd
rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet
sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék
borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt
csúsztatom tálra.
1 kg almát meghámozunk,
lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral
édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is
használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig
állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben
szórjuk morzsával.
Hozzávalók: 15 dkg liszt 15 dkg
cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 3-4 alma
darabolva, fahéjas cukor Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy
kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat
összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük
Hozzávalók: 2 savanykás alma, 1
tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra
vágott mandula, olaj. Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5
dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor. Elkészítési módja: A meghámozott alma
magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott mazsolát rumba
áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20
percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon
aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral,
a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük benne a
lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A bundás
alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliásmártással. Ízlés
szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros deszkán rudat formálunk
belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább
másnapig.
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag
réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás,
15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg
mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez. Először elkészítjük a tölteléket. Az
almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált
diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott
mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan
összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat
szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára
terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy
csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent
sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második
rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt,
felszeleteljük. Kb. 16 db rétes-szelet lesz a két rúdból. Elkészítési ideje:
kb. 60 perc.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg
barnacukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál
sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek. fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg alma,
2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás. Keverjük össze a lisztet, a
barnacukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport. egy kiskanál sót,
a gyömbérport és egy ek. fahéjat. Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze.
Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek. fahéjat. A
massza másik feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott,
fölszeletelt almát, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojást. Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett
kerek tortaformába. Oszlassuk el a tetején a félretett masszát. Előmelegített
sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fahéjas porcukorral
tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg
margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1
teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg
sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja,
ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. Mély tálba szitálom a lisztet,
közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott
margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy
nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok
vele. A cipó tetejét belisztezem, és folpackba csomagolva egy-két órára a
hűtőszekrénybe teszem. Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd
összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és
a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem.
Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A
nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta,
előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék
nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután
villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon
megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Hozzávalók: A tésztához: 375 g
finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor,
1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája. A krémhez: 4,5 dl tej, 1
csomag Dr. Oetker fahéj-ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma,
méz az almák kenéséhez. A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a
margarint, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk,
és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a
közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit
lenyomkodjuk és 180 °C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a
cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére.
Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat,
és aranysárgára sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál
sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra
nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen.
Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát
kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a
sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen
rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral
meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45
percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25
dkg gesztenyemassza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2 dl tej, 1 egész tojás,
5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), ízlés szerint 10-15 dkg
porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só.
A gesztenyemasszát habosra
keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még
kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot, és a reszelt almával
összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenem a
töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétes-rúddal együtt.
Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben
pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros
tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor,
12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3
egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja,
csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1
evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána
a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara,
tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor,
pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de
már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és
belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes
hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon
finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom
leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt
fahéj
A linzertésztát akkora kerek
lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is
legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm,
majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta
töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és
szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A
sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem
az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet
rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak
teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt
csúsztatom a tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.
Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta,
1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg
sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés
szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom
leve. A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd
leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk,
meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével és annyi
cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval,
fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és
kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt.
Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük
a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az
almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes
lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal vagy más zsiradékkal
kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb
halmokat rakunk rá A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200
fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú,
savanykás fajtákat válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő
hatására elveszítik állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre
és főzésre is a legjobb a jonatán.
|