|
15-16 dkg bélszínszeletekre 12 dkg vékony szelet füstölt
szalonnát téve feltekerjük, sózzuk, borsozzuk, zsineggel átkötjük.
Salátaolajjal leöntve kb. 30 percig pihentetjük. Forró zsírban mindkét oldalt
rozsdabarnára sütjük. Kis idő múlva újra visszatéve a tűzre, még kb. 6-8 percig
sütjük. A salátaolajat a sütőzsírhoz öntve elkeverjük. Eltávolítjuk a zsineget,
a bélszínt zsírban sült kenyérszeletre téve leöntjük a sütőzsírral. Tálalhatjuk
burgonyapürével, sós vízben főtt, vajjal leöntött zöldséggel, salátával,
zsírban sült burgonyával.
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,8 kg, zsír 15 dkg, bors, só
1-1 késhegynyi, vöröshagyma 1/8 fej, tojás 6 db.
Elkészítése: A húst gömbölyű szeletekre vágjuk, borssal,
reszelt hagymával megkenjük, állni hagyjuk. Nagyon forró zsírban hirtelen 5
percig sütjük, esetleg 8 percig. Sütés közben sózzuk. Tükörtojást teszünk rá.
Négy, öt félével körítjük.
8 szelet, ujjnyi vastag vesepecsenye, mustár, só, őrölt
bors, 2 ek. zsír, olaj
A hússzeleteket megborsozzuk, vékonyan bekenjük
mustárral, olajjal. Legalább másnapig állni hagyjuk. Forró zsírban a szeletek
mindkét oldalát 3-3 percig sütjük (ha nem szeretjük véresen, kicsit tovább),
megsózzuk. Burgonyapürével, párolt zöldségekkel tálaljuk. Szokás a kisült
szeletekre 1-1 tükörtojást is ültetni, külön csészében mustárt, ketchupot vagy
Worchester mártást adni hozzá.
A megtisztított bélszínből 12-14 dkg-os vastag szeleteket
vágunk. Kés hátával megveregetjük, majd eredeti kerek alakjára összenyomkodjuk.
Gyengén megsózzuk, megborsozzuk, olajjal bekenjük, és egy fél órára
félretesszük. Serpenyőben, nagy lángon zsírt vagy olajat forrósítunk és a
bélszín szeleteket mindkét oldalukon rozsda - barnára sütjük.
Tükörtojással tálaljuk. Burgonyapürét és mustárt adunk
mellé vagy, tetszés szerinti angolos körettel is tálalhatjuk.
Vegyünk egy kiló vesepecsenyét a vastag részéből, és
hártyájától, inaitól tisztítsuk meg szépen; vagdaljuk fel gömbölyű fánkforma
darabokba. Hintsük be egy kevés sóval, fa kalapáccsal lapítsuk meg, hogy csinos
kerek formát nyerjen, de azért gömbölyű maradjon; hintsük be borssal és apró
zöldpetrezselyemmel is. Reggel igy elkészítve, hagyjuk estig pincében
letakarva. Mikor szükséges, egy lapos vas edényben tegyünk tűzhöz egy fakanál
zsírt. A füstölgő forró zsírban hirtelen süssük ki, hogy kívül piros legyen, de
belől leves maradjon. Aki igy nem szereti, az süsse valamivel több ideig. A
kisült pecsenyét hosszú tálba rakjuk végig, körülte felváltva, kanalanként
tegyünk: tarhonyát, saláta-káposztát, rizskását, burgonyát és esetleg még több
ilyesfélét. Minden szelet húshoz egy talkerli sütőben sütött tojást is tegyünk,
helyenként tormából kapart laskából rózsákat formáljunk. Egy-egy csipet fehér
tormaszalagot letéve és egy kisebb csipetet vörös czéklalébe mártva, tegyünk
reá; zöldpetrezselyem levélből két felül szárát rakunk, és egy-egy kicsi
eczetes ugorkát is csinosan közbe rakva igen díszesen néz ki. Az igy tálalt
beafsteak főleg vacsorára való étel.
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,8 kg, zsír 15 dkg, bors, só
1-1 késhegynyi, tojás 6 db.
Elkészítése: A megtisztított vesepecsenyét gömbölyű szeletekre
vágjuk, és formáljuk. A szeletek félujjnyi vastagok legyenek, beborsozzuk,
olajba, vagy zsírba mártjuk, sütés előtt 3-4 órával, vagy előtte való este a
szeletek közé tehetünk felszeletelt vöröshagymát. Sütés előtt az olajat
lecsurgatjuk, és forró zsírban sütjük ki, közben kicsit sózzuk, 5-8 percig,
attól függően, hogy mennyire szeretjük angolosan, azaz véresen. Tükörtojás 6
db, s körítjük minél dúsabban.
Hozzávalók: 6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve,
0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük edénybe a
citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon
1 órát.
Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó
parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig.
Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymásvajat.
Paradicsommártással / paradicsomos tökkel / paradicsomos
kelbimbóval tálaljuk.
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 4 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma,
2 db tojás, 12 füstölt szalonna, 5 g törött bors, 3 g szerecsendió, 1,5 dl
olaj, só.
A szeletelésre már nem alkalmas bélszíndarabokat vagy a
bélszínfejet a legkisebb lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, hogy minél finomabb
húspépet kapjunk. Hozzáadjuk a vajban megpirított, apróra vágott vöröshagymát,
a tojást és az apró kockákra összevágott füstölt szalonnát. Sóval, törött
borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Ezután 4
db egyforma nagy beefsteak alakú pogácsát formázunk belőle, és olajban
megsütjük. Tálaláskor csészében formált párolt rizst teszünk a tányérra, mellé
rakjuk a megsütött vagdalt beefsteaket és leöntjük forró paradicsommártással.
Elkészítési idő: 60 perc
Ajánlott ital: Tihanyi kékfrankos
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 tejben áztatott zsemle, 1
fej hagyma, 1 ecetes uborka, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna, bors, só, liszt,
zsír. Tetejére 1-1 tükörtojás.
Elkészítése: A húst megdaráljuk, és összegyúrjuk a
szétmorzsolt zsemlével, az apróra vágott hagymával, a majoránnával, sóval,
borssal, tojással, a kockára vágott uborkával. A masszából hússzeleteket
formálunk, lisztben megmártogatjuk, és egy kevés zsírban, hirtelen kisütjük.
Forró tálra szedjük, és a tetejére tükörtojást sütünk.
Hozzávalók: fél kg darált hús (a görög biftéki mindig
marhahúsból készül), 1 nagy hagyma apróra vágva vagy reszelve, 1 tojás
(elhagyható), 3-4 szelet (száraz) kenyér (beáztatva, kicsavarva és
felmorzsolva), 2-3 leveseskanál tej (elhagyható), só, bors, oregánó, olívaolaj;
Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Ha nem
használunk tojást, hogy diétásabbá tegyük a biftékinket akkor 2-3 leveseskanál
citromlevet, vagy ecetet kell a masszához adni, és a tejet is mellőzzük.
Ebből az adagból 4 nagy lapos biftékit formálunk,
amelyeket grillen jól megsütünk. A legfinomabb a szénen sült biftéki, de
megszokott eljárás a sütőben megsütni grillen vagy akár tepsiben krumplival. Ha
ez utóbbi megoldást választjuk, akkor a krumplikat megpucoljuk, kockákra
vágjuk, jól megsózzuk, borsozzuk egy tálban, majd a tepsiben elhelyezett
biftékik köré és közé helyezzük majd a tepsibe a zsiradékon kívül, annyi levet
öntünk (víz és egy citrom leve) hogy körülbelül kétujjnyi legyen, tehát a
tepsiben lévő alapanyagok feléig érjen. Ha a sütés vége felé még kéne egy kis
víz, lehet pótolni. A víz a sütés végére elpárolog és a gőzben a krumpli finom
puhára fő, a sütés hatására pedig, megpirul.
Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4 tojássárgája, 1 nagy
fej lilahagyma, ízlés szerint csípős mustár, ketchup, törött fekete bors,
Worcestershire szósz, zúzott fokhagyma, majonéz, finomra vágott
petrezselyemzöld, só, pirított kenyér-szeletkék.
A bélszínt (amit előzőleg olajos-borsos pácban legalább
három napig érleltem a hűtőszekrényben) finomra darálom, és négy kis halomba
osztom. Egy-egy nagy, lapos tányér közepére teszem. Köré rakom a megtisztított
és nagyon finomra összevágott lilahagymát és a fűszerekből egy-egy kis adagot.
A hús közepébe mélyítek egy kis gödröt, ebbe teszem a tojás-sárgákat (amiket
előzőleg külön, egyenként török fel egy kis csészébe, nehogy egy rossz tojás
tönkretegye az egész ételt). Mindenki a saját ízlése szerint összekeveri a
fűszerekkel. Kenyér-szeletkékre kenve fogyasztjuk.
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg érlelt bélszín, 4 tojássárga, só,
törött fekete bors, őrölt köménymag, nagyon finomra metélt lilahagyma,
zöldpetrezselyem, csemege uborka, apróra vagdalt, levétől leszűrt kapribogyó,
mustár, szardellapaszta, ketchup, Worcester mártás, vaj
A bélszínt megdaráljuk, majd négy kis pogácsát formálunk
belőle. 1-1 húspogácsát 1-1 üvegtál közepére teszünk. Mélyedést vájunk bele, és
beletesszük a tojássárgáját. Köré szórjuk kis kupacokban a fűszereket, hogy
ki-ki saját ízlésének megfelelően keverhesse össze. Frissen pirított
kenyérszeleteket kínálunk mellé.
Ahogyan egy hentes készíti:
Hozzávalók: 1 kg. marha vesepecsenye, vagy gömbölyű
felsál, 4 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 1,1/2 dkg. só, 1 dkg. őrölt bors. 2
dkg. szép pirospaprika, (őrölt), pici erős paprika, ízlés szerint, 8 dkg. vaj,
egy kis tubus (80 gramm) glóbus mustár, 3 evőkanál ketchup, 1 ek.
Worcestershire (ejtsd vuszter) szósz. 6-7 tojássárgája (elhagyható), 1, 5-2 dl.
étolaj.
Előkészítés: A marhahúst hártyáitól megtisztítjuk, majd
apró kockákra vágjuk, jénai tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a
mustárt és leöntjük az olajjal, hogy teljesen ellepje. A jénaira rárakjuk a
tetejét és 1-2 napra, hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: Leöntjük a húsról az olajat, hozzákeverjük a
finomra vágott hagymát, és lehetőleg apró lyukú rostélyon 2-3-szor átdaráljuk a
hagymával együtt. majd hozzáadjuk a fűszereket, a tojássárgákat, vajat és jó
alaposan összekeverjük.
Pirítós kenyérrel kínáljuk. Bár milyen ital illik hozzá,
csak sok legyen!
Szükséges hozzá: marha bélszín, vagy felsál, étolaj,
vöröshagyma karikára, illetve apróra vágva, babérlevél, só, bors, szemes bors,
piros paprika, ketchup, mustár, citrom., petrezselyemzöld.
A húst lehártyázom, majd apró kockára vágom. A hús
darabokat nagy tálba teszem. Soronként rakom a húst, majd a karikára vágott
hagymát, babérlevelet, sót, szemes borsot. Így rakom le amíg van hús. Ez után
étolajjal az egészet leöntöm úgy, hogy az egészet teljesen ellepje, majd
lefedem. 4-5 napig hűtőben érlelem.
Az érlelés után az olajat leöntöm, a borsot és a
babérlevelet kiszedem. A húst a hagymával együtt háromszor, négyszer átdarálom.
Amikor ez megvan, jöhet a keverés. Ezt már tényleg ízlés szerint kell csinálni.
Én az egészet egybe szoktam megkeverni, van, aki személyre kiporciózza a húst
és a hozzávalókat.
A megdarált húshoz apránként hozzáadom a sót, borsot,
piros paprikát, ketchupöt, mustárt, apróra vágott hagymát, kevés citromlevet
csurgatok bele folyamatos keverés mellett. Fontos, hogy alaposan elkeverjük a
húst a hozzávalókkal. Én eléggé borsosan, sósan készítem, így jobban csúszik
közben meg utána a sör.
Amikor kész a keverés, akkor tálba rakom, simára
eldolgozom a tetejét, villával díszítem. Nagyon apróra vágott petrezselyemmel
megszórom, pár karika citromot teszek rá. A felhasználásig újra hűtőbe teszem.
Tálaláskor forró pirítósra kell kenni. Mindig rakok az asztalra sót, borsot,
citromot, hogy utána lehessen ízesíteni. Általában ez nálam nem szükséges.
Ne feledkezzünk meg, hogy az asztalon mindig legyen sör,
mert itatja magát.
4 (esetleg 6) személyre.
Hozzávalók: 60 dkg. bélszín, 4 tojás, 4 dkg vaj, 1 nagy
vöröshagyma, só, bors, mustár, ketchup, pirospaprika,
A bélszínt megtisztítjuk, kétszer átdaráljuk. Egy tálra
vagy négy tányérra négy gombócot formázunk, a közepét benyomjuk, és egy-egy
tojást ütünk bele. Ízlés szerint fűszerezzük, mutatósabb, ha csak körben
elhelyezzük az apróra vágott vöröshagymát, vajat, mustárt, ketchupot, borsot és
paprikát és mindenkire rábízzuk az ízesítést.
Van olyan recept is, amely szerint előző nap, olajjal,
sóval, mustárral és borssal bekenjük, és éjszakára hűtőgépbe helyezzük pácolni,
de - legalábbis mi - nem éreztünk különbséget az előbbihez képest.
Tósztot (folyamatosan, frissen pirított
kenyérszeletkéket) adunk hozzá és mindenki megkenheti magának.
Mi legalábbis így készítjük.
Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 tojássárgája, 1
vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, mustár, ketchup, szardíniaolaj
A bélszínt kétszer átdaráljuk, és nagy cipóvá formáljuk.
Tálra tesszük, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe ütjük a tojássárgáját. Köré
rakjuk kis kupacokban a fűszereket, és kis pohárkában vagy kancsóban adujuk
hozzá a szardíniaolajat, (de e nélkül is jó) és a ketchupöt. Az asztalon a
család vagy a vendégsereg előtt keverjük jól össze az egészet, villával
alaposan kidolgozva. Akkor jó, ha erősen fűszerezett, enyhén csípős az íze.
mindig pirítóssal tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg bélszín, 5 tojássárgája, só, bors,
piros-paprika, 5 dkg vöröshagyma, ketchup.
A bélszínt kétszer megdaráljuk, majd összekeverjük a
felsorolt hozzávalókkal. A fűszerekből ízlés szerint tegyünk bele. Pirított
kenyeret adunk hozzá.
Hozzávalók: Hátszín 1 kg, zsír 20 dkg, bors, só 1-1
késhegynyi, gomba 10 dkg.
Elkészítése: A hátszínt csontjáról szépen lefejtjük s
kétszer, illetve két ízben forró zsírral leöntjük, kettévágjuk, félig és
finomra vágott vöröshagymával párolt (kis só, bors) gombával megtöltjük, tiszta
spárgával gömbölyűre kötjük. Tepsibe, forró zsírba téve folytonos locsolás közt
sütjük. Vékony szeletekre vágjuk, miután megsóztuk és különböző díszítéssel
tálaljuk. Jó hidegen is, aszpikkal díszítve teához.
Hozzávalók: Vesepecsenye 0,75 kg, szalonna 0,25 kg, bors,
só 1-1 késhegynyi.
Elkészítése: A megtisztított bélszínt, ha már állott,
beborsozzuk, ujjnyi széles szalonnával begöngyöljük és sütőben 1/2, vagy 3/4
óráig locsolás közt sütjük. Sózzuk, azután tálaljuk, leve külön jön, nehogy a
szalonna megpuhuljon.
Hozzávalók: 60 dkg szarvasoldalas, 60 dkg comb, 10 dkg
zsír, só, bors őrölt kömény, egész bors, majoránna, ízlés szerint, 3 nagy vöröshagyma,
2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, / de lehet 2 kanál lecsó is /.
1evőkanál pirospaprika, 2 dl vörös bor.
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos
részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól
megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon
disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt,
az oldalát is körberakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel,
majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma,
betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a
fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés
után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, / vagy lecsót /.
Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a
pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot
rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon. Attól
cigányos, hogy a hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával
és puha, friss kenyérrel kínáljuk. (készíthetjük gáztűzhelyen is lassú
főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)
Hozzávalók: 4 szelet sertésborda csonttal együtt, 1 fej
vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré (én a nagyobb dobozzal
használok hozzá), kevés liszt, 2 cseresznyepaprika. 1,5 -2 dl vörösbor, 3,5 dl
marhahúsleves, só, bors, paprika, olaj, 1-1 piros és zöld színű paprika, 10 dkg
gépsonka, 10 dkg füstölt nyelv, 4-5 db ecetes uborka, olaj, pirospaprika
A húsok szélét több helyen bevagdosom, mert különben
szeret összeugrani, kiklopfolom, sózom, borsozom, és kevés forró olajban
kisütöm. A visszamaradt olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítom,
liszttel megszórom, jól átpirítom és belekeverem a paradicsompürét. Kevés
pirítás után fölengedem a vörösborral, beleteszem a husit, a két cseresznyepaprikát,
levest adok hozzá, zúzott fokhagymával fűszerezem és fél órán át, párolom.
Közben a paprikát, a sonkát, a nyelvet és az uborkát csíkokra vágom. Kevés
olajban megpirítom a paprikát és az uborkát, fűszerezem sóval, paprikával,
hozzáadom a nyelvet és a sonkát, s rövid ideig együtt pirítgatom. A bordákat
kiveszem a szaftból, azt pedig átpasszírozom. A húsokat egy tálba rendezem,
rászórom a zöldséges keveréket és leöntöm a szafttal.
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg
vaj, pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a
következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl vízzel
és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a
grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd.
Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz!
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával jól
bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük. Tálaláskor
pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.
Szép egyenletes csontnélküli szeleteket vágunk sertés
combból esetleg gerincből.(karaj)
Jól kiklopfoljuk, sóval, borssal és zúzott fokhagymával
dörzsöljük be. Lisztet kevés pirospaprikával összekeverünk, és ebbe mártjuk a
szeleteket. Forró zsiradékon hirtelen kisütjük, pirosra. Tálalásnál megszórjuk
apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával.
Sült burgonyával, burgonyapürével és vegyes savanyusággal
kínáljuk.
A cigánypecsenyét mindig frissen tálalás előtt süssük!
Hozzávalók: 1 kappan szétdarabolva, só, fokhagyma, 1
hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag 8 tojásos szélesmetélt, 1 tejföl
A kappant sózzuk, zúzott fokhagymával bekenjük majd
alufólia alatt, kevés vízzel puhára pároljuk egy szép nagy tepsiben, úgy hogy a
hagymát, paradicsomot és paprikát is beletesszük.
Mialatt puhul a kappan, kifőzzük a tésztát, és a
megpárolódott húshoz körítjük. Piros ropogósra sütjük és tálalás előtt
nyakonöntjük tejföllel. Nem fogyókúrás, "Bilagitos" étek de nagyon
finom.
Hozzávalók: 80 dkg
rostélyos vagy hátszín, 20 dkg húsos szalonna, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg
vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 3 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, vaj,
liszt, só, bors, kakukkfű, babérlevél.
Elkészítése: A
hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és forró olajban mindkét oldalát, megsütjük. A
visszamaradt olajba beletesszük az aprított hagymát, eldörzsölt fokhagymát, a
paradicsompürét. Meghintjük liszttel, felengedjük a vörösborral, visszarakjuk a
sült hússzeleteket, egészben a sárgarépát, fűszerezzük a babérlevéllel,
kakukkfűvel és felengedjük annyi vízzel, hogy a húsokat ellepje. Lassú tűzön
puhára pároljuk, majd a répát és a hússzeleteket kivesszük, és meleg helyen
tartjuk. A mártást átpasszírozzuk kis vajdarabokkal. A szalonnát szeleteljük,
majd kakastaréj szerint bevagdossuk, és ropogósra sütjük.
Tálalásnál: a
hússzeletekre karikázzuk a répát, tetejére tesszük a sült szalonnát, és a
mártással leöntjük.
Köretnek: fóliában
sült burgonyát adunk mellé.
A kövéres sertéstarját felszeleteljük, lábasba rakjuk,
egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte,
mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon.
Ebből a húsból készül az úgynevezett cigánypecsenye is, ugyanilyen módon. Tört
burgonyát és savanyú paprikát adunk hozzá.
Hozzávalók: 8
szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40
dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.
A hússzeleteket
egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy
jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra
szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést
és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a
nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony
szalonnaszeletekkel és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a
sütőben, a hús minőségétől függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak
széthajtjuk a fóliát, de a tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (70 dkg) sertéstarja, 20
dkg savanyú káposzta, 15 dkg gyulai kolbász, burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só,
őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, olaj.
A hússzeleteket zúzott fokhagymával (vagy
fokhagymakrémmel), borssal, csípős paprikakrémmel fűszerezzük és megsózzuk. A
kolbászt, amelynek lehúztuk a héját, felkarikázzuk, és kevés olajat alá téve
megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, egy kissé azt is megpirítjuk. babérlevelet
teszünk bele, és kevés vízzel puhára pároljuk. A héjában megfőtt burgonyát
cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent sütőlapon vagy sütőben pirosra
sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró olajban mindkét oldalán
megsütjük.
Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott
sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés
szerint.
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször
egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis
olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül
a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra
rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom. Az étel elkészüléséig
hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és
10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha mindkét fele átsült, salátával
tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás
paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az izomrostok
között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon. Mire a hús
átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem
nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott
sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés
szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.
Előkészítés: a hússzeleteket húskalapáccsal kissé
megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott
fokhagymát, majd lisztbe mártom.
Elkészítés: olajjal megkent roston a hússzeletek mindkét
oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz erősségétől és a sertés korától
is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és felkarikázott hagymát a húsok
köré rakom.
Köménymagos, hagymás káposztasaláta, és sült burgonya
illik mellé. (Szászika)
15 perc
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott tarja, 1 evőkanál
liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég zsíros), törött
fekete bors, só.
A hússzeleteket húskalapáccsal enyhén kiverjük,
megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított és szétzúzott
fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston (gázsütőben) vagy
grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle saláta illik mellé, és
hasábburgonyával kínáljuk.
A tarját felszeleteljük, húsverő kalapáccsal
megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és mustárral
megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az
előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.
Hozzávalók: 3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, 4 szelet
tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek. olaj, 1 tasak chili con carne alap.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és karikákra
vágjuk. A babot lecsepegtetjük. A tarját bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd
mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha kész, kivesszük, és melegen tartjuk. A
visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a
chili con carne alapot, a babot, és alaposan összekeverjük. Időnként
megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A chilis ragut a flekkenre
halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is rakhat bele. Friss bagettet kínálunk
hozzá.
4 nagy szelet sovány sertéstarját alaposan kiklopfolunk,
sóval, borssal fűszerezve 30 percig állni hagyjuk. A sütőt 200 C-ra
előmelegítjuk. 4dl tejfölt 2 ek mustárral összekeverjük, ebbe mártjuk bele a
húst és helyezzük bele az előre kiolajozott tepsibe. Majd a tetejére öntjük a
maradékot. Kb. 1 órát sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg szőlő, 2 dl must,
3 dkg liszt, 2-3 ek. olaj, őrölt bors, só.
A hust 4 egyforma nagyságú szeletre vágjuk. Megsózzuk,
borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a
hússzeleteket ropogós pirosra sütjük. Ráöntjük a mustot, rászórjuk a megmosott
szőlőszemeket, és néhány percig forraljuk. Pirított burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéstarja, 2 evőkanál
mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, só, olaj,
zsír
A sertéstarját 15 kg-os szeletekre vágjuk és
kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük mustárral és megszórjuk
törött borssal. A hússzeleteket üveg-vagy porcelántálba tesszük, és annyi
olajat öntünk rá, hogy ellepje.
Hűtőszekrénybe téve 1-2 napig érleljük. A flekkent
süthetjük rostélyra téve, faszénparázs felett. Ekkor az olajból kiemelt
szeleteket megsózzuk, fokhagymapéppel kissé megkenjük és a rostra fektetve,
mindkét oldalára átfordítva, szép pirosra sütjük. Amennyiben rostsütő nem áll
rendelkezésünkre, a flekkent kevés felhevített zsírban sütjük.
Megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd a zsírba téve szép
pirosra sütjük. Amióta a pirospaprika meghonosodott hazánkban, a háziasszonyok
azt is kevernek a lisztbe.
Hideg salátával körítve, pirított burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + pácolás
A tarját felszeleteljük, törött borssal és
pirospaprikával bedörzsöljük. Mélyebb tálba tesszük, karikára vágott
vöröshagymával, zúzott fokhagymával beszórva, olajjal meglocsolva. Rendelésig
hűtőszekrényben tartjuk. Kontakt-grillben vagy rostsütő lapon sütjük meg.
Tálaláskor tányérra helyezett
fejessaláta-levélre tesszük a hússzeletet, vegyes paprika-paradicsom salátát és
káposztacikát adunk hozzá. (A káposztacika egész-fejes káposzta tortaszerű
cikkekre - cikára - vágva.)
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 1,2 kg burgonya, 25 dkg
juhtúró, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt sajt, 1 dkg pirospaprika, 1 kávéskanál
Ínyenc Flekken fűszerolaj, 5 g törött bors, 5 dkg liszt, 8 cl olaj, só
Elkészítése: A jól megmosott burgonyát héjában, sós
vízben megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Az áttört
burgonyát gyúródeszkára borítjuk és hozzátesszük a szintén áttört juhtúrót,
megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Amikor sima tésztává dolgoztuk, kb. 2 cm vastag
rudakká formáljuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. A sütőtepsit vajjal kikenjük,
és a rudacskákat egymás mellé helyezzük. Tetejét reszelt füstölt sajttal
gazdagon meghintjük, és kevés pirospaprikával megszórjuk. Középmeleg sütőbe
tesszük, és 15-20 percig sütjük. Közben a tarjából négy egyforma szeletet vágunk,
kissé kiveregetjük. Meghintjük sóval és törött borssal, bekenjük Ínyenc Flekken
fűszerolajjal, majd pirospaprikával elkevert lisztbe mártjuk. Egy serpenyőben
kevés olajat hevítünk, és ebben a szeleteket ropogós pirosra sütjük. Az étel
készítését úgy ütemezzük, hogy a hús a juhtúrós burgonyával egyidőben készüljön
el.
Hozzávalók: 80 dkg
sertéstarja, 1 kk. fokhagymapüré, 1 ek. csípős Piros Arany, 2 ek. mustár, 1 kk.
őrölt bors, 1 nagy fej hagyma, 10-15 szem borókabogyó, só
A kicsontozott sertéstarjából 8 egyforma szeletet
vágok. Húskalapáccsal ellapítom, és 2-3
helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket. Mindkét oldalát
megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros Arannyal és mustárral
kenem be. Meghintem egy kevés őrölt
borssal, és közéjük hagymaszeleteket, szétnyomott borókabogyókat téve, egymásra
rakom a húsokat. Az egészet alufóliába csavarom, és legalább 6-8 órára a
hűtőszekrénybe teszem érlelődni. Az előpácolt hússzeleteket mindkét oldalát
felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára sütöm. Ecetes paprikát, uborkát vegyes vágott
savanyúságot kínálok hozzá.
Hozzávalók: füstölt szalonna, hagyma, gomba, sonka,
tojás, zöldborsó, só, bors, paprika, flekken fűszerkeverék, liszt, étolaj.
Elkészítése: a füstölt szalonnát, a gombát és a sonkát
kockákra szeleteljük, a hagymát pedig finomra vágjuk. Az alapanyagokból
fűszeres tojásrántottát készítünk a zöldborsót is hozzáadva. Ezzel töltjük meg
a vékonyra kiklopfolt tarjaszeleteket, majd összehajtva őket paprikás lisztbe
forgatva olajban kisütjük.
Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja, 1.5 kg burgonya, 10 dkg
húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom 1-2 db zöldpaprika, 1 pohár tejföl, 1-2
evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék
A tarjából nyolc szeletet vágunk, kicsit ellapítjuk,
széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel (előkészíthetjük
előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát megtisztítjuk,
megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk és
felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal kikenünk egy
tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket, a paprikát, a
paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk. Fóliával
letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél óráig sütjük.
A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a teteje szépen
megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.
|