|
Receptek
Bagolyszem
Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g
margarin, 1 ek. tejföl, 3 tojássárgája
Töltelék: 1 üveg meggy- vagy
cseresznyebefőtt
A tetejére: 3 tojásfehérjét, 150
g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót
A
tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2-3 cipóba osztjuk. A cipókat vékonyra
kinyújtjuk, a szélükre hosszában kimagozott gyümölcsöt halmozunk, majd a két
oldalát óvatosan középre feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és a diós
krémet a tetejére töltjük, ahol a tekercs összeér. Előmelegített sütőben
sütjük.
Barna cseresznyés sütemény
Hozzávalók:
30 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg darált mandula, 1 evőkanál kakaó, 6 egész tojás, 12
dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 evőkanál gyümölcsszörp, 1/2 citrom, késhegynyi őrölt
fahéj, 50 dkg cseresznye
A
tojássárgáját cukorral kikeverjük, majd a vajjal tovább keverjük. A zsemlemorzsát
összekeverjük a darált mandulával és a kakaóval, a fahéjjal, és hozzátesszük a
tojássárgájához, majd hozzáadjuk a gyümölcsszörpöt, a citrom levét és reszelt
héját, végül a 6 tojás kemény habját. A tészta felét magas szélű tepsibe, vagy
tortaformába öntjük, rászórjuk a kimagozott cseresznyét, ráborítjuk a tészta
másik felét, és előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütjük. Meggyel is
megtölthetjük a tésztát.
Boros cseresznyeleves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2
dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka
citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só.
Előkészítése: a cseresznyét
megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a
citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm,
és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.
Elkészítése: a cseresznyét -
kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom
kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon.
Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további
5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. (Fehér
borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns
legyen.)
Boros cseresznyeleves 2.
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye,
1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy
burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg,
csipetnyi só.
A megmosott cseresznyét
kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem. Hozzárakom a fűszereket és felforralom,
majd öt percig főzöm. Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel
simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom. Lehűtve, csészékbe
adagolva tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc
Burda gyümölcstorta
Tészta: 125 g vaj vagy margarin,
75 g cukor (=1 lapos evőkanál), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor, 10 dkg kétszersült, 125 g őrölt mogyoró vagy dió, 2
teáskanál fahéj, 1 kg gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye, málna, szeder,
feketeribizli stb.) Főleg édesebb-savanykásabb gyümölcsök vegyesen, így a
legfinomabb.
Krém: 3 tojás, 1 tejföl, 125 g
cukor, 1 púpozott teáskanál fahéj.
Krémesre keverjük a zsiradékot a
cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Lisztet, sütőport belekeverjük.
Egy órán át, pihentetjük hidegben.
A kétszersültet nyújtófával egy
nagydarab pergamenpapírra összetörjük. (Én mozsárban töröm össze lazán.)
Mogyoróval és fahéjjal összekeverem. A megmosott, kimagozott gyümölcsöt
félretesszük. A tésztát kerek lapra kinyújtom. Ráteszem a kizsírozott,
lisztezett tortaformára. Rászórom a kétszersült és mogyoró keverék egy részét,
utána szétterítem rajta a gyümölcsöt. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30
percig sütjük. Utána: tojás, tejföl, cukor, fahéj és a maradék morzsa:
rátesszük, és még 30 percig aranybarnára átsütjük. A világ legfinomabb
gyümölcstortája! :)
Citromkrém lángoló cseresznyével
Négy személyre négy citromot
számítunk. A citromokat vastag szeletekre vágjuk, és cukros vízzel
felforraljuk. A levet kevés zselatinnal besűrítjük, ha kihűlt, szitán áttörjük.
Ehhez a masszához hozzákeverjük öt tojás keményre felvert habját, és
pezsgőspoharakba tesszük. A cseresznyebefőttet leve nélkül felmelegítjük,
leöntjük cseresznyepálinkával vagy konyakkal, meggyújtjuk.
Ha már nem ég, a
cseresznyeszemekkel meghintjük a citromkrémet.
Cseresznye
bundában
5-5 szem
cseresznyét száruknál fogva összekötünk cérnával, és sűrű palacsintatésztába
mártva, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorral meghintjük. Ezt a
csemegét különösen a gyerekek kedvelik.
Cseresznye- és meggyrétes
A rétesnél az a fő, hogy nagyon
vékonyra kinyújthassuk, és jól szikkadni hagyjuk. Mialatt szikkad, cseresznyét,
meggyet megtisztítunk magjától, és szitára tesszük, hogy leve jól lecsepegjen.
Azután a szikkadt tésztát jól megzsírozzuk és meghintjük hámozott, megtört
mandulával vagy dióval; erre hintünk fahéjas cukrot, majd a gyümölcsöt, de ne
túlságosan sokat, ezt újból megcukrozzuk, egy kicsit meg is zsírozzuk, aztán
összesodorjuk, és szép pirosra sütjük.
Cseresznyefelfújt
Valamilyen
kiadós levessel tartalmas ebéd vagy vacsora a cseresznyefelfújt. Öt deka cukrot
meg egy csomag vaníliás cukrot négy deci tejben feloldunk, és tizenkét szelet
szikkadt kalácsra öntjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, öt deka kristálycukrot
szórunk bele, és a puhára ázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Ötven deka
cseresznyét megtisztítunk, kimagozzuk, és a kalácsra szórjuk, a kalács
maradékával betakarjuk. Négy tojás fehérjét kemény habbá verünk, négy evőkanál
cukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját és még egy csomag vaníliás
cukrot adunk hozzá. Egy citrom levével és reszelt héjával ízesítjük, majd
óvatosan, nehogy a hab összetörjön, két deci tejszínnel felengedjük. A
felfújtat bevonjuk vele, és a forró sütőbe tolva öt percig erős, majd takaréklánggal
aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.
Cseresznye-meggy turmix
Hozzávalók:
cseresznye és meggy fele-fele arányban, zsírszegény tej, méz.
A
hozzávalókat addig turmixoljuk amíg a koktél egynemű nem lesz. Kellemes ital, a
cseresznye édességét feldobja a meggy savanykás íze.
Cseresznye
puding 1.
Hozzávalók: Zsemle 3 db, tojás 6 db, porcukor 18 dkg,
vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db, vaj 3 dkg, mandula 5 dkg, cseresznye 25 dkg.
Elkészítése: Három zsemlét tejben áztatunk, ez alatt 6
tojássárgáját, 18 dkg porcukorral, vaníliával, citromhéjjal habosra keverünk.
Teszünk bele 3 dkg vajat, 5 dkg tisztított, darált mandulát, a kinyomott
zsemléket, 25 dkg kimagozott cseresznyét és a 6 tojás kemény habját.
Kizsírozott formába tesszük, 1 órán át, lassan főzzük. Tetszés szerinti sodóval
tálaljuk.
Cseresznye puding 2.
12 dkg vaj, 6 tojás sárgája, 10
dkg porcukor kikeverünk, ehhez 2 evőkanál morzsát, majd 6 tojás fehérje habját,
végül egy befőttes üvegnyi kimagozott cseresznyepálinkába áztatott cseresznyét
adunk. Formába öntjük, és 1 óráig gőzfürdőben főzzük.
Cseresznyetorta
Hozzávalók: 3 db zsemle (lehet
szikkadt, száraz is), 4 dl tej, 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor, 5 dkg darált
dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj vagy margarin, 1-1 mokkáskanál reszelt
citromhéj és őrölt fahéj, 50 dkg cseresznye (lehet befőtt is, de akkor kevesebb
cukrot teszek a tésztába), a tortaforma kenéséhez 2 dkg vaj és kevés liszt.
A zsemléket lapjában három-négy
szeletre vágom, és a tejet ráöntöm. Időnként megforgatom, hogy a nedvesség
mindenütt átjárja. Ezután a tojássárgákat, a vajat és a cukrot habosra keverem,
majd hozzáadom a diót, a zsemlemorzsát és a fűszereket. Az összemorzsolt nedves
zsemlével is összekeverem, ezután beleforgatom a kimagozott és apróra vágott
cseresznyét. Legvégül adom hozzá a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy
tortaformát kivajazok, és liszttel meghintem, majd beleöntöm a masszát. Tetejét
simára egyengetem, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm.
A formában hagyom kihűlni, majd a tortalappal együtt csúsztatom tortástálra.
Cikkekre vágva kínálom.
Elkészítési idő: 90 perc
Cseresznyetorta (Clafoutis tutti-frutti)
Hozzávalók: 30 dkg porhanyós
vajastészta, 0,25 l tej, 1 dl sűrű tejszín, 20 dkg kristálycukor, 0,5
vaníliarúd, 0,5 kg feketecseresznye kompót esetén csak 10-15 dkg cukor).
Kimagozzuk a cseresznyét,
szűrőben hagyjuk lecsöpögni. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es
kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt
felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral
eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben,
zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve,
rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük
krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk
a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
Ugyanígy készíthetjük meggyből,
apró kockákra vágott barackból, körtéből.
Cseresznye- vagy meggyzselé
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg
cseresznye- vagy meggybefőtt, 2 púpozott evőkanál zselatinpor.
A gyümölcsöt leszűrjük, majd
kimagozzuk. A zselatint kis lábosba szórjuk, és ráöntjük a befőttlevet, ezután
kis lángon, folytonos keverés közben feloldjuk. Forralni nem szabad! A
gyümölcsöt kis kompótos tálkákban elosztjuk, ráöntjük a zselatinos levet, és
hagyjuk megdermedni. Ha már kezd kocsonyásodni, villával felkeverjük, és
letakarva betesszük a hűtőszekrénybe. Három-négy órán keresztül hűtjük. Magában
vagy babapiskótával, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Cseresznyés almasaláta
Hozzávalók: fél kg cseresznye,
fél kg alma, 15 dkg cukor, fél dl rum
A kimagozott cseresznyét mély
üvegtálba tesszük, és mikor sok levet engedett, közékeverjük a vékony
szeletekre vágott nyári almát. Lecukrozzuk, citromlével ízesítjük, és pár órára
jó hideg helyre tesszük. Tálalás előtt a rummal vagy likőrrel meglocsoljuk.
Készíthetjük befőtt cseresznyével is.
Cseresznyés béles
A
cseresznyés béleshez 12 deka réteslisztből egy egész tojással, csipetnyi sóval
és egy kevés tejjel rugalmas, kémény tésztát gyúrunk, és alaposan kidolgozva
nagyon vékonyra nyújtjuk. 10 deka zsírt - széles pengéjű késsel - 10 deka
rétesliszttel összedolgozunk, és a kinyújtott tésztára kenjük. Szorosan
összegöngyöljük, és négy darabba vágjuk. Az így nyert cipókat vékony téglalappá
nyújtjuk. Az egyik hosszanti szélét zsemlemorzsával meghintjük, erre
kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét vagy meggyel összekevert cseresznyét
halmozunk (összesen egy kiló kell hozzá). 20 deka cukrot mokkáskanálnyi őrölt
fahéjjal összekeverünk, és a gyümölcsre szórjuk, majd morzsával vagy 10 deka
darált dióval meghintjük. Összegöngyöljük; a tekercseket tepsire fektetjük, és
forró sütőbe tolva 40 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan vagy hidegen
szeletekre vágjuk.
Cseresznyés fánk
Hozzávalók:
140 g vaj, 180 g porcukor, 2 tojás, 2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 270 g
finomliszt, 2 teáskanál Dr. Oetker sütőpor, 130 ml tej, 500 g cseresznyelekvár,
a sütéshez papírhüvely.
A
vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat
és a tejet. Belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, majd a papírhüvelyeket
megtöltjük a tésztával. A lekvárt zsákba töltjük, és a fánkok belsejébe
nyomjuk. Előmelegített sütőben (180 °C-on) sütjük.
Cseresznyés kagylósaláta
Hozzávalók: 1,5 dl ecetes
cseresznye (vagy egy csésze cseresznye és ecetes-cukros-sós salátalé), 2 doboz
kagylókonzerv, 1 dl főtt (párolt) rizs, 4 kemény paradicsom, 2 dl majonéz, 2 dl
tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 gerezd fokhagyma, só és
őrölt fehér bors, ízlés szerint.
Ha nem ecetes cseresznyéből
készítem a salátát, akkor először keverek egy erősen savanykás-édeskés, enyhén
sós levet és felforralom, majd beleteszem a cseresznyét. Az újraforrástól
számított 5 perc múlva elzárom alatta a lángot, és a lében hagyom kihűlni.
Ezután úgy használom fel, mint az ecetes cseresznyét. A kagylókonzervet levétől
lecsorgatom. A cseresznyét kimagozom, a paradicsomot megmosom és nyolcadokba
vágom. A zöldhagymát - zöld szárával együtt - vékonyra karikázom és megsózom.
Elkészítem a saláta mártását: a majonézt, a tejfölt, a cseresznyelevet, a sót
és a kagyló olaját simára keverem. Hozzáadom az előzőleg megpárolt (vagy
maradék) rizst, és fűszerezem a tisztított, zúzott fokhagymával. Beleteszem a
sós zöldhagymát, az ecetes cseresznyét és a kagylót. Óvatosan, hogy össze ne
törjenek a saláta alkotórészei, összekeverem és lefedem, majd a hűtőszekrényben
érlelem néhány órán át. Salátalevelekkel bélelt talpas poharakba osztom a
kagylósalátát, és a tetejét tetszés szerint díszítve kínálom.
Elkészítési idő: 30 perc
Cseresznyés kalács
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg
porcukor, 4 tojás, 7 dkg mandula, 6 dkg finom morzsa, cseresznye.
A vajat a porcukorral és a
tojássárgájával mintegy 20 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a meghámozott és
apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és apróra vagdalt mandulát, a
zsemlemorzsát és végül könnyedén belekeverjük a kemény habbá vert
tojásfehérjét. Mindezt vigyázva összevegyítjük. A tésztát kikent, liszttel
meghintett formába öntjük. Tetejére megmosott és lecsepegtetett cseresznyét
rakunk, és előmelegített sütőben megsütjük. A megsült és mér kihűlt kalácsot,
felszeleteljük és meghintjük porcukorral.
Cseresznyés kalács dióval
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 18 dkg
porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg féldarás liszt, 1 csomag
vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg dió.
A vajat, a porcukrot és a
tojássárgáját habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró
tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét
kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább
verjük. A lisztet a habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát
kikent, és lisztezett meghintett tepsire simítjuk. Rárakjuk a kimagozott
cseresznyét, meghintjük apróra vagdalt dióval, és előmelegített sütőben lassan
meghintjük. A megsült és kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.
Cseresznyés kocka
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg
porcukor, 30 dkg liszt, 3 db tojás, 1/2 csg. sütőpor, 1/2 db citrom héja, 1/2
kg cseresznye
A tojásokat felütjük, és
szétválasztjuk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a tojások
sárgáját. A lisztbe rakjuk a sütőport meg a reszelt citromhéjat, és hozzáadjuk
a tojásos vajhoz, amivel simára dolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot
verünk, melyet óvatosan hozzáforgatunk a tésztához. A tepsit kikenjük,
kilisztezzük, s belesimítjuk a tésztát. A megmosott, kimagvalt cseresznyét
lecsepegtetjük, sűrűn a tészta tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes
lánggal sütjük fél óra hosszáig, tűpróbáig. Ha kihűl, kockákra vágjuk,
tálaljuk.
Cseresznyés lepény
Hozzávalók:
Tészta: vaj 14 dkg, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, tojás 2 db,
tojássárgája 7 db, citromlé 1/2 ek.
Töltelék: Cseresznye 25 dkg, mandula 5 dkg, cukor 5-6 dkg.
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot,
a lisztet, 2 egész tojást és a 7 tojássárgáját, kevés citromlevet, jól
felverjük, és tepsibe öntjük, cseresznyével sűrűn berakjuk, hámozott mandulával
meghintjük, és gyorsan kisütjük.
Cseresznyés meggyes
1.30
kg cseresznyét vagy meggyet kimagozunk, a réteslapot zsemlemorzsával és 5 dkg
darált dióval meghintjük, teleszórjuk a gyümölccsel, erre 20 dkg fahéjas cukor
kerül. (A meggyhez 5 dekával több.) Lehet keverni is a két gyümölcsöt, de az
arányban valamivel több legyen a cseresznye.
Cseresznyés meggyes béles
Hozzávalók:
fél cs. mirelit leveles tészta, 1 tojássárgája, 60-60 dkg cseresznye és meggy,
10 dkg cukor, búzacsira, őrölt fahéj, porcukor
A
tésztát vékonyra kinyújtjuk, két lapba vágjuk, a közepét megszórjuk
búzacsirával. Egy-egy csíkban a tésztalapok közepére helyezzük a kimagozott
gyümölcsöket. Cukorral, fahéjjal megszórjuk, a tésztát két oldalról a
töltelékre hajtjuk. A tésztát a tepsiben tojássárgával megkenjük, forró sütőben
pirosra sütjük. 4-5 cm-es szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva tálaljuk.
Cseresznyés omlett
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg
cseresznye, 4 tojás, 4 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál porcukor, fél
citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 dkg vaj vagy margarin,
csipetnyi só.
A tojásokat habosra verjük a
tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a reszelt
citromhéjat. Az egészet sima masszává keverjük. A megmosott, és leszárazott
cseresznyét, kimagozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A tojásmasszát négy
részre osztjuk. Egy adagot a negyedrésznyi felforrósított vajra öntünk, és
azonnal rászórjuk a negyedrésznyi cseresznyét is. Keverés nélkül addig sütjük,
amíg az alja megszilárdul, majd az omlettet óvatosan lapátkanál segítségével
megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Azonnal tálaljuk. (Akinek van
otthon egy kis triple-sec likőrje, párcseppnyivel locsolja meg, nagyon finom!)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Cseresznyés palacsinta 1.
Hozzávalók 4 személyre: 12 db
előre megsütött palacsinta, 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, kevés cukor vagy
egyéb édesítőszer.
A megmosott és leszárazott
cseresznyét, kimagozzuk, és apróra vágjuk. A palacsinták felületét meghintjük a
cseresznyével, és felcsavarva tűzálló tálba tesszük, szorosan egymás mellé.
(Nem egymásra!) A tejszínbe kevés cukrot keverünk és ráöntjük a palacsintákra.
Befedjük és az előmelegített, nem nagyon forró sütőben addig pároljuk, amíg az
egész tejszínt beszívja a tészta. Végül a fedőt levéve gyengén megpirítjuk a
tetejét, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc
(palacsintasütés nélkül).
Cseresznyés palacsinta 2.
Hozzávalók: 50dkg cseresznye,
10dkg cukor, 3 cl rum, 3dkg porcukor, 10db édes palacsinta
A cseresznyét kimagozzuk,
meghintjük a cukorral, és tűzre téve, állandóan keverve puhára pároljuk. Végül-
még a tűzön- leöntjük a rummal és meggyújtva flambírozzuk. A palacsintákat
megtöltjük cseresznyével, feltekerve tűzálló tálba rakjuk. Tetejét a maradék
cseresznyével megöntözzük, porcukorral meghintjük, és sütőben jól átmelegítve
tálaljuk.
Cseresznyés palacsinta részegen
Hozzávalók: palacsinta alapmassza
20 db palacsintához, 50 dkg cseresznye, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés
porcukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is
esznek belőle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma).
A cseresznyét megmosom,
lecsöpögtetem és kimagozom. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverem a
palacsintatésztába, és kicsi palacsintákat sütök belőle. A kisült tésztát
porcukorral megszórom, megöntözöm néhány csepp pálinkával és félbehajtva
azonnal kínálom. Ha aromával készítem, akkor fél dl tejbe belekeverem az
aromát, és azzal locsolom meg.
Elkészítési idő: 60 perc
Cseresznyés piskóta
Hozzávalók
12 darabhoz: 7 dkg liszt, 6 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 8 dkg vaj vagy
margarin, 10 dkg cukor, 4 evőkanál porcukor, 15 dkg kimagozott cseresznyebefőtt,
fél zacskó vaníliás cukor, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál rum, fél citrom
reszelt héja, csipetnyi só, 24 kis papír sütőforma
Elkészítés:
A
befőttet lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint habosra
keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a vaníliás
cukrot, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Az átszitált lisztet
összekeverjük a búzakeményítővel és a sütőporral, majd a vajkrémbe szitáljuk.
Belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A formákat kettesével egymásba helyezzük,
majd félig megtöltjük őket a folyékony tésztával. Előmelegített sütőben, 175
fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton), 20-25 percig sütjük. A
piskóta-tortácskákat kihűtjük, és kiborítjuk a formából. A mázhoz 3 evőkanál
porcukrot kikeverünk a rummal. A rumos mázt 6 tortácskára csorgatjuk, a többit
megszórjuk a maradék porcukorral.
Ötletünk:
A piskóta-tortácskákat más befőttel, pl. meggyel, szilvával vagy őszibarackkal
is süthetjük. Idényben, válasszunk friss, nem túl lédús gyümölcsöt!
Elkészítési
idő kb. 50 perc
Cseresznyés pite 1.
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 4 db tojás, 15 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 5 dkg van. porcukor
A
margarint a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd
óvatosan a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy tepsit kivajazunk,
liszttel meghintjük és beleöntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a kimagozott
cseresznyét. Középmeleg sütőben készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve
tálaljuk.
(Más
gyümölccsel is elkészíthető, pl. meggy, szilva, s. barack.)
Cseresznyés pite 2.
1 tepsi
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg
finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája,
1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a töltelékhez 1 kg cseresznye, 5 dkg darált
dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa; a tetejére 1 tojás.
A lisztbe beleszórom a sütőport,
és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy
nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a
hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)
A cseresznyét kimagozom.
A nagyobbik cipót közepes
gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval
elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a cseresznyével. Erre cukrot szórok, és
a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy
felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített,
forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelem,
és tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után
vágom kockákra. A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált
dióval meghintheti.
Cseresznyés pite 3.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 5 dkg
porcukor, 50 dkg árpagyöngy vagy száraz-borsó a vaksütéshez, 15 dkg sima liszt.
A másik tésztához: 30 dkg vaj, 30
dkg kristálycukor, 6 tojássárgája; reszelt citromhéj, egy csipetnyi só, 6 tojás
fehérje, 15 dkg sima liszt, 15 dkg étkezési keményítő; 45 dkg cseresznye, egy
kevés porcukor megszórni.
A vajból, a cukorból és 15 dkg
lisztből omlós tésztát készítünk, amit letakarva, hűvös helyen 20 percig
pihentetünk. Ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk, beleterítjük a
tortaformába, levagdossuk körben a fölösleget, majd villával több helyen
megszurkáljuk. Beterítjük az árpagyönggyel és 220°C-ra előmelegített sütőben
15-20 percig sütjük. Ezt a sütési eljárást "vaksütésnek" hívják, ez
akadályozza meg a tészta felpúposodását. Kivesszük a sütőből, kihűtjük, majd az
árpagyöngyöt eltávolítjuk (ezt később újra felhasználhatjuk vaksütéshez). A
cseresznyét lecsumázzuk megmossuk és lecsöpögtetjük.
Elkészítés: A vajat a
kristálycukor felével, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval nagyon
habosra keverjük, majd egymás után belekeverjük a tojássárgákat. A
tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a
tojássárgájába. A másik 15 dkg lisztet és az étkezési keményítőt rászitáljuk a
masszára, és óvatosan belekeverjük. A masszát ráterítjük a megsült
tésztaalapra, a tetejét elsimítjuk, és elosztjuk rajta a lecsepegtetett
cseresznyét. Előmelegített sütőben, 190°C-on további 60-70 percig sütjük. Csak
ha kihűlt, akkor vesszük ki a formából, és porcukorral megszórva vágjuk fel ezt
a finom bécsi süteményt.
Cseresznyés sztrapacska
Hozzávalók:
500 g liszt, 250 g cseresznye, 3 burgonya, 1 tk. só, 100-150 g zsemlemorzsa,
2-3 ek. olaj, 2 dl tejföl
A
cseresznyét kimagozzuk, ledaráljuk, a megtisztított burgonyát lereszeljük, majd
a liszt és só hozzáadásával galuskatésztát készítünk. Forró vízbe szaggatjuk,
kifőzzük. Az olajon megpirított zsemlemorzsára szedjük, meghintjük fahéjas
cukorral és tejföllel meglocsolva, melegen tálaljuk.
Cseresznyés torta
Hozzávalók: Vaj 10 dkg, porcukor 5 dkg, tojás 3 db, liszt
15 dkg, citromhéj 1/2 db, szódabikarbóna (vagy sütőpor) 1/2 késh., cseresznye
0.5 kg, cukor 15 dkg, vaníliás cukor 5 dkg.
Elkészítése: Tíz dkg vajat jól kikeverünk, azután 3
tojássárgájával, 5 dkg porcukorral, bőven vaníliával tovább keverjük, teszünk
bele citromhéjat, majd kanalanként 15 dkg lisztet, szódabikarbónát, vagy
sütőport, kikent és lisztezett tortaformában kisütjük.
Ez alatt kimagvazzuk a cseresznyét,
cukorral feltesszük főzni addig, míg a leve elfő. Ekkor rátesszük a torta
tetejére, 3 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot,
végül rákenjük a tortára ezt is, s pár percre a sütőbe visszatesszük.
Cseresznyés túrós
Hozzávalók:
40 dkg lisztből omlós tészta, 1 kg túró, 1 l tejföl, 1 kg cseresznye, 2 cs.
vaníliás cukor, citromhéj, ízlés szerint cukor, 5 dkg keksz- vagy
piskótamorzsa, vagy 10 dkg dió, fahéj, 1 ek rum.
A
cseresznyét kimagozzuk kézzel és nem magozóval, kevés cukorral megszórjuk. A
túrót összekeverjük az ízlésünk szerinti cukorral, 1 vaníliás cukorral, fél
citrom héjával, rummal, 2 tojás sárgájával. A tejfölt hasonlóan, de rum nélkül.
A tésztát tepsibe nyújtjuk. Rákenjük a túrókrémet, erre a kissé kinyomkodott és
a morzsával vagy dióval, fahéjjal összekevert cseresznyét, rá pedig a tejfölt.
Forróra
előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc múlva kissé csökkentjük a fokozatot. Ha
kihűlt, megszórjuk (vagy nem) vaníliás porcukorral és négyzet alakúra szeljük.
Akkor
is finom, ha a túró, tejföl csak a fele, de ilyenkor a 2-2 tojás fehérjét habbá
verem és hozzákeverem. Hasonlóan készül az említett gyümölcsökkel is - a
meggyet jobban meg kell cukrozni. 1 nagy gáztepsi mennyiség.
Cseresznyés vajas sütemény
Hozzávalók 20 szelethez: 1 doboz
mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg cseresznye, 4 evőkanál kristálycukor, 1
citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojás, kevés liszt.
A cseresznyét megmossuk,
leszárazzuk és kimagozzuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkán akkorára
nyújtjuk, mint a közepes méretű tepsi duplája. A tészta felét belesimítjuk a
tepsibe, és a habosra felvert tojással megkenjük. A kimagozott cseresznyét
rászórjuk. A kicsavart citrom levébe belekeverjük a cukor háromnegyed részét,
és egészen addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad benne. Hozzáadjuk a fahéjat
is, majd meglocsoljuk vele a cseresznyét. A tészta másik felét ráhajtjuk,
kicsit rá is nyomkodjuk, ezután a tetejét bekenjük a megmaradt tojással. A
kristálycukor meghagyott részével meghintjük, és előmelegített, forró sütőbe
toljuk. A lángot három perc múlva mérsékeljük. A süteményt addig sütjük, amíg a
tetején lévő kristálycukor szép világosbarnára sül, vagyis karamellcsíkok
keletkeznek rajta. A tésztát a sütőből kivéve azonnal kockákra vágjuk, de a
tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Csirkecombok tejszínes-cseresznyés,
mártásban
Hozzávalók:
4 csirkecomb, só, bors, 4 ek. olaj, 2-2 sárgarépa és gyökér, 1 dl vörösbor, 1
vöröshagyma, 1.5 dl tejszín, 1 ek. liszt, 500 g kemény húsú cseresznye
A
csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. A felhevített
olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit
megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz
keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük,
a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel,
összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább
forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.
Csirke cseresznyével
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1
kg-os), 30 dkg cseresznye, 1 dl sherry, 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt gyömbér és 1
mokkáskanál curry.
A csirkét tisztítás után
feldarabolom és megsózom. A vajon először a megtisztított és szétzúzott fokhagymát
lepirítom, majd a csirkedarabokat mindkét felükön jól átsütöm. Ezután egy
tűzálló tálba átteszem. A cseresznyét kimagozom, és a hús köré rakom. Rászórom
a finomra vágott zöldpetrezselymet és a fűszereket, majd rálocsolom a mustárral
elkevert sherryt. A tálat szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben 40
percig sütöm. Szerecsendióval ízesített burgonyapüré és ecetes cseresznye illik
mellé. (Az ecetes cseresznyét a következőképpen készítem: a kimagozott nyers
cseresznyét üvegbe teszem, ízlés szerint ízesített, forró cukros-ecetes vízzel
leöntöm. Ebbe előzőleg 3-4 szem szegfűszeget, késhegynyi őrölt fahéjat, 1
babérlevelet és 10 szem mustármagot teszek. Az üveget befedem, és tartalmát
egyheti hűtőszekrényben történő érlelés után használom fel.)
Elkészítési ideje: 80 perc
Dán cseresznyetorta
25 deka finomlisztből 12 deka
margarinnal, 7 deka porcukorral, egy tojással, csipet sóval és kevés vízzel
tésztát gyúrunk. Egy óráig pihentetjük. Kinyújtva kibélelünk vele egy nagy
tortaformát úgy, hogy a felső peremére cifra csíkot nyomkodunk. Belsejét
meghintjük kevés zsemlemorzsával, és belerakunk fél kiló (nem kimagozott!)
cseresznyét. 2 tojás sárgáját kikeverünk 10 deka cukorral, 12 deka margarinnal,
hozzáadunk 10 deka darált diót, a tojások kemény habbá vert fehérjét meg egy
evőkanálnyi Lisztet, és a cseresznyére öntjük. Forró sütőben addig sütjük, amíg
a beleszúrt tűre nem ragad tészta. Ha a teteje idő előtt pirulni kezdene,
alufóliával lefedve süssük. A formában hagyjuk kihűlni, majd széleit késsel meglazítva,
a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.
Ecetes cseresznye Frank módra
Hozzávalók: Kemény, ropogós,
hibátlan germensdorfi cseresznye, tetszés szerinti mennyiségben, ecet, cukor,
só ízlés szerint, l-es üvegenként 2 szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 darabka
torma, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál koriander, 2 evőkanál cseresznyepálinka,
késhegynyi benzoesavas nátrium
Először a páclevet készítem el.
(A lé szükséges mennyiségét úgy mérem ki, hogy egy edénybe teszem az összes cseresznyét,
ráöntök annyi vizet, amennyi ellepi és még 2-3 dl-t, majd a gyümölcsöt
leszűröm. A visszamaradt vizet lemérem.) Az ecetes cseresznye levét sóval,
cukorral, ecettel megkeverem (inkább savanykásnak, mint édesnek kell lennie) és
felforralom. Közben a cseresznyét leszárazom és kimagozom, majd kiforrázott
üvegekbe rakom. Jól összerázom, hogy sok gyümölcs férjen be az üvegben.
Beledugdosom a fűszereket, a megtisztított és felvagdalt tormát, a csíkokra
vágott meggyfalevelet. Ha a felöntőlé felforrt, belekeverem a
cseresznyepálinkát és a tartósítószert. Hagyom hűlni, majd a már langyos lével
felöntöm a gyümölcsöt. Letakarom, és másnapig hagyom állni. Ha felszívta a
levet, keveset utánatöltök. Ezután véglegesen lekötöm. (Csavaros tetejű üvegben
évekig eláll anélkül, hogy a levéből akár egy csepp is leapadna.) Az ecetes
cseresznyesavanyúság mindenfajta szárnyas húshoz illik, leve pedig nyáron
salátaízesítő ecetté válik.
Elkészítési idő: 90 perc
Epersaláta görögdinnyében
Hozzávalók
6 személyre: Közepes görögdinnye, 80 dkg eper, 1 kis fürt piros szőlő vagy 20
dkg cseresznye, a sziruphoz: 3-4 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál víz, 1
teáskanál vaníliás cukor, 0,5 dl narancslikőr vagy narancslé.
A
dinnyét a közepénél egy kicsit magasabban vágjuk ketté, a nagyobbik rész
aljából egy kicsit metsszünk le, hogy biztosabban álljon. Egy éles szélű
kanállal mindkét feléből szedjük ki a dinnye belsejét, a két félgömb széleit
cakkozzuk ki. Főzzük sűrű sziruppá a vizet és a porcukrot, ha kihűlt, keverjük
bele a vaníliás cukrot és a narancslikőrt vagy narancslét. Összekeverve töltsük
a nagyobbik dinnyerészbe a félbevágott epret, a szőlőt vagy cseresznyét és a
dinnye-gömböcskéket. (Ha nincs mag nélküli dinnyénk, a magokat távolítsuk el.)
Öntsük le a sziruppal, tegyük rá a dinnyekalapot és tegyük hűtőbe.
Esterházy torta 4.
Hozzávalók
20 dkg mogyoró, 25 dkg porcukor, 8 tojásfehérje, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál
liszt, 4 evőkanál baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye.
Vaníliakrém:
5 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 5 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília, 6 dl tej,
fehér fondant (készen kapható).
A
mogyorót sütőben megpirítjuk, a héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A 8
tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a ledarált
mogyorót, ezután kivajazott, lisztezett sütőlapon 6 db 1 cm vastagságú lapot
sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, hogy
egyformák legyenek. Vaníliakrémmel megtöltjük a lapok közeit, a legfelső lapot
vékonyan lekvárral megkenjük, hogy a rákerülő fondant szép fényes maradjon.
A
vaníliakrém készítése: A tojássárgáját és a lisztet 0,5 dl tejjel habverővel
simára keverjük. Fél liter tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúddal felteszünk
főni. Az 5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Ha a tej
felforrt, kivesszük belőle a vaníliát, a tejet hozzákeverjük a tojássárgájához,
amit előzőleg már simára kevertünk. Ismét erősen felmelegítjük (80 fokra), majd
levesszük a tűzről, és amikor félig kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a felvert
kemény tojásfehérjéből készült habot. Ezzel a krémmel töltjük meg a
tortalapokat. Amikor a legfelső lapot lekentük baracklekvárral, ráöntjük a
torta közepére a felolvasztott fehér fondant-t, és széles, lapos késsel simára
elkenjük.
Tálalás: A tortát felszeleteljük, és
szeletenként egy-egy cukrozott cseresznyével díszítjük.
Feketecseresznye-likőr
1 kg feketecseresznyét megmosunk, és
széles szájú üvegkannába tesszük úgy, hogy közé 300 g cukrot rétegezünk. 3-4
napi állás után 300-350 ml alkoholt töltünk rá és 3-4 hétig érleljük. Ezután
leszűrjük és palackozzuk. Ha ehhez a mennyiséghez 100 ml friss málnalevet is
hozzáadunk, még kellemesebb ízhatást érhetünk el.
Gesztenyepüré badeni módra
Szép, kerek gesztenyéket hasítsunk
be a domború felükön. Sütőben pirítsuk rövid ideig, hogy le tudjuk szedni a külső,
kemény héjat. Dobjuk bele egy fazéknyi forrásban lévő vízbe, így a belső héj is
könnyen eltávolítható. Ezután főzzük puhára vaníliával ízesített cukros tejben.
Daráljuk bele egy szép nagy üvegtálba, tegyünk rá tejszínhabot, szórjuk meg
cseresznye- és meggybefőttel, locsoljuk meg kevés konyakkal.
Gyümölccsel töltött pulykamell
Hozzávalók:
4 szelet (150 g-os) pulykamell, 12-12 szem kimagozott cseresznye és meggy, 2-2
sárgabarack és körte vagy őszibarack feldarabolva (ha befőttből készítjük, jól
öblítsük le, hogy ne legyen túlzottan édes), 1 mk. őrölt fehér bors, só, olaj a
sütéshez, tojás és liszt a panírozáshoz
A
hússzeleteket kiverjük, téglalap alakúra vágjuk és megsózzuk. A töltelékhez a
gyümölcsöket megsózva és megborsozva állni hagyjuk. Felhevítünk 2-3 ek. olajat,
melyen a pulykamellről leesett, egészen apróra vágott nyesedékeket fehéredésig
pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a gyümölcsöt, és 3-4 percig pirítjuk. Ezzel a
töltelékkel megtöltjük a pulykamellszeleteket, majd félbehajtva, hústűvel
összetűzzük. Lisztbe, tojásba forgatva kisütjük. Burgonyapürével és
sajtmártással kínáljuk. Ez utóbbihoz 20 g vajat hevítünk; 20 g lisztet
megfuttatunk rajta, felengedjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük.
Belekeverünk 50-50 g márvány-, trappista és parmezán sajtot és 2 dl tejszín
hozzáadásával mártás sűrűségűre keverjük. Petrezselyemzölddel, szerecsendióval
és fehér borssal ízesítjük.
Gyümölccsel töltött sárgadinnye
Hozzávalók
6 személyre: 1 sárgadinnye, 1 kg vegyes gyümölcs (alma, körte, cseresznye,
kajszi- és őszibarack - illetve amilyen éppen van), 20 dkg porcukor, 1 citrom
leve, 0.5 dl narancslikőr.
A
gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk (attól függően, hogy milyet
használunk), darabokra vágjuk, s egy tálban lecukrozzuk. A dinnye tetejét
levágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük, a kivájt gömböket összekeverjük a
lecukrozott gyümölccsel, ráfacsarjuk a citrom levét, s az egészet betöltjük a
kivájt dinnyébe. Meglocsoljuk a narancslikőrrel, erre visszatesszük a
dinnyekalapot, s néhány órára hűtőbe tesszük.
Gyümölcscsalamádé
Hozzávalók: 50 dkg vegyes ecetes
gyümölcs (házi, eltett savanyú cseresznye, savanyú őszibarack stb.), 1 nagy fej
vöröshagyma, 20 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár,
ízlés szerint cukor, só
A gyümölcsöket leszűröm, kimagozom,
és jellegüknek megfelelően apróra darabolom. A gyümölcs ecetes levéből 2-3
evőkanálnyit összekeverek a mustárral, az olajjal, a cukorral, a sóval, majd
beleforgatom a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vagdalt savanyú káposztát, a
megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott, megsózott vöröshagymát. Jól
átforgatom, és lefedve érlelem a hűtőszekrényben fél napig. Mindenfajta
szárnyas sülthöz kiváló saláta.
Elkészítési idő: 20 perc
Gyümölcssaláta kamillavirággal
Hozzávalók 4 főre: 2 nagyobb
őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1
maréknyi kamillavirág.
A kamillavirágok harmadrészét 2
dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk,
kimagozzuk, és kockára vágjuk. Ezután ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített,
majd leszűrt kamillateát, összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe
rakjuk.
Tálaláskor a maradék
kamillavirágokkal megszór kínáljuk a vendégeknek.
Istenek eledele
Lehetőleg nagyon barna vagy
fekete kenyérből (pumpernickel) készítsük. Egy nagy üvegtál alját kirakjuk a
kenyérszeletekkel: a kenyeret meglocsoljuk konyakkal vagy cseresznyepálinkával,
gazdagon meghintjük meggyel, a meggy tetejére tejszínhabot rétegezünk, aztán
újra kenyeret rakunk le, és így tovább. A legfelső réteg tejszínhab legyen. Az
egészet megszórjuk reszelt csokoládéval és cseresznyével. Legalább egy fél
napig hűvös helyen tartjuk.
Joghurtos gyümölcs süti
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2
egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1
sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak
megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.
A joghurtot, tojást, olajat,
cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni
az előzőekhez.
Tepsibe önteni (a tepsivel nem
kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott,
cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni,
csak a levét kinyomkodni.
Előmelegített sütőben kb. 35-40
percig kell sütni. (Kötőtű próba).
Joghurtos meggy, vagy cseresznyekehely
Hozzávalók:
1 pohár meggyes joghurt, 5-6 szem meggy, porcukor, 4 ek. cherry brandy, fél dl
tejszín
Egy
mélyebb tálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk a cukrot és a likőrt, jól
összekeverjük, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Kelyhekbe szedjük, a
tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük. Édes ostyát vagy
babapiskótát kínálhatunk mellé.
Kacsa cseresznyével
Hozzávalók: 1 kicsi, sovány
pecsenyekacsa, 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg cseresznye (vagy
cseresznyebefőtt), 1 dl cseresznyepálinka, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál
kristálycukor, 3 dkg vaj, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és majoranna,
ízlés szerint só.
A megtisztított kacsát darabjaira
vágom, és sóval meghintem. Bőrével felfelé egy nagy tepsibe rakom, szorosan
egymás mellé. Köré teszem a megtisztított és vékonyra karikázott hagymát, majd
az egészet leöntöm 2 dl vízzel, amelybe belemorzsoltam a húsleveskockát és
belekevertem a borsot, a majorannát valamint a sót. A tepsit szorosan befedem
és az előmelegített sütőbe tolva közepes lángon, majdnem puhára párolom. (Ez
kb. 1 óra 10 perc.) Közben a cseresznyét kimagozom. A tepsit a sütőből
kiveszem. A kacsadarabokat kiszedem, zsíros levét leöntöm és félreteszem.
Ezután a húst visszarakom, ugyancsak bőrével felfelé. Négy evőkanállal
megforrósítok a félretett pecsenyelé tetejéről leszedett zsiradékból, majd ha
elpárolgott belőle a vizes rész, akkor rászórom a cukrot, és kevergetve szép
aranybarnára pirítom. Felöntöm az összes többi megmaradt pecsenyelével, és
belekeverem a kimagozott cseresznyét is. Az egészet összeforralom. Ezt a
gyümölcsös levet ráöntöm a párolt kacsadarabokra, végül megöntözöm a
cseresznyepálinkával. Azonnal meggyújtom a pálinkát. Ha a láng elhamvadt,
fedetlenül betolom a tepsit a sütőbe, és szép piros-ropogósra pirítom a bőrös
tetejét. Burgonyalepényt vagy mandulás burgonyakrokettet kínálok hozzá.
Kandírozott gyümölcs
Hozzávalók: 2 kg gyümölcs (eper,
cseresznye, meggy, szilva, alma, sárgabarack, őszibarack, körte) 1 kg cukor, fahéj
Elkészítése: Az előkészített
gyümölcsöket porcelánedénybe tesszük. A cukrot 1 l vízben felforraljuk, darabos
fahéjjal ízesítjük, és forrón a gyümölcsökre öntjük. Az edényt lefedjük, és
hűvös helyre (nem hűtőbe!) tesszük. Másnap a szirupot leszűrjük, újra
felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. A műveletet naponta addig ismételjük,
amíg a szirup elfogy. Ezután a gyümölcsöket kristálycukorba meghempergetjük,
erős napon szárítjuk, majd üvegekbe rakva lekötözzük.
Királyi almatorta
Hozzávalók a
linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 7 dkg porcukor.
A masszához:
14 dkg Rama margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg
liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott
cseresznye.
A
linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig
pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a
formába helyezzük. A Rama margarint a porcukorral, valamint a citromlével
habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet. Az
így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az
almaszeletekkel beborítjuk és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta
kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt
mandulával, díszítjük.
Krémes cseresznyés lepény
Hozzávalók (8-10 személy
részére): 38 dkg liszt, 27 dkg vaj, 12 dkg cukor, 10 dkg mandula, 4 db
tojássárga, 12 dkg piskótamorzsa, 1,50 kg cseresznye, 5 dkg vaníliás cukor, fél
citrom reszelt héja
A krémhez: 22 dkg cukor, 8 dkg
liszt, 5 db tojássárga, 7 dl tej, 8 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje, 1 db
vaníliarúd.
Az átszitált lisztet a vajjal
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a ledarált fehér mandulát és a
tojássárgáját. Reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd összegyúrjuk.
Hűvös helyre téve, letakarva 20-25 percig pihentetjük. Ezután
ceruzavastagságúra kinyújtjuk, tepsi aljára tesszük. Előmelegített sütőbe téve
szép sárgára sütjük. Kevés piskótamorzsával megszórjuk és rátesszük a
kimagozott cseresznyét.
Közben elkészítjük a
vaníliakrémet. 22 dkg cukrot 8 dkg liszttel, 5 db tojássárgájával, 7 dl tejjel
összekeverünk. Vaníliarúddal ízesítjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük a 3 db
tojásfehérjéből 8 dkg porcukorral felvert kemény tojáshabot.
Ezzel a krémmel egyenletesen
bevonjuk a cseresznyét, tetejét meghintjük piskótamorzsával, és ismét a sütőbe
tesszük kb. 20 percre. Amikor megsült, feldaraboljuk és vaníliás cukorral
megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Májusi desszert 1.
Hozzávalók: 25 dkg korai cseresznye,
szárastól, 1 db egész tojás, 10 dkg liszt, másfél dl tej, 1 teáskanálnyi
meggylekvár, 1 teáskanálnyi kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fahéj, csipet
só, 2 szem összetört szegfűszeg.
A tojást felverem, hozzákeverem a
tejet, a lisztet, a fűszereket, a lekvárt és a cukrot, majd tíz percig hagyom
pihenni. Közben a cseresznyét megmosom, lecsurgatom, és szárastól kevés lisztbe
mártom. Négy részre osztva a száránál összefogom, és azonnal beleforgatom a
tésztába, majd a forró olajban világossárgára megsütöm. Lecsurgatva, kevés
fahéjas cukorral meghintem.
Májusi desszert 2.
Hozzávalók: 50 dkg száras, korai
cseresznye, 2 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 2-2,5 dl tej, evőkanálnyi
meggylekvár, evőkanálnyi kristálycukor, mokkáskanálnyi törött fahéj, csipet só,
4 szem összetört szegfűszeg
A tojást felverjük, hozzáadjuk a
tejet, a lisztet, a fűszereket, a cukrot és a lekvárt. Az egészet jól
kikeverjük, majd 10 percig pihentetjük. Közben a cseresznyét megmossuk,
lecsöpögtetjük, és kevés lisztben szárastól megmártjuk. Öt-hat szemet szárastól
összefogva, kis cérnával összekötünk, és beleforgatjuk a tésztába, majd egy
csipesz segítségével úgy rakjuk bele a forró olajba, hogy ne essen szét. A
tésztában lévő tojás azonnal összefogja a "cseresznyecsokrot".
Világosbarnára sütjük, az olajból kivéve papírtörülközőre rakjuk, hogy az a
fölösleges olajat beszívja. Még azon melegében fahéjas porcukorral meghintve
kínáljuk. Elsősorban gyerekeknek való, akik a cseresznyét minden formában
nagyon szeretik.
Kissé munkaigényes, de gyorsan
készíthető.
Mézes mákoskalács
Hozzávalók: 12 dkg méz, 8 dkg
porcukor, 8 dkg búzadara, 15 dkg darált mák, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 4
evőkanál kimagozott és lecsöpögtetett cseresznyebefőtt, 2 evőkanál tej, 1
zacskó vaníliás cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só,
2 dkg vaj és kevés liszt a forma kikenéséhez, illetve beszórásához.
A mézet, az olvasztott, de már nem meleg
vajat, a cukrot, a fűszereket és a négy tojás sárgáját addig keverem, amíg jó
kemény masszát nem kapok. Ezután hozzáadom a darált mákot és a
cseresznyebefőttet, majd felváltva teszem hozzá a búzadarát és a tojáshabot.
Végül a tejjel fellazítom a tésztát, majd a vastagon kikent, hosszú, keskeny
formába öntöm. Lassú tűzön megsütöm.
Elkészítési idő: 75 perc
Részeges cseresznyekrém
Hozzávalók:
700 g fekete cseresznye, 3 dl tejszín, 2 dl fehérbor, 50 g cukor, 20 g búzadara,
fél cirom leve, őrölt fahéj
A
cseresznyét kimagozzuk, 200 g-ot összeturmixolunk a citromlével, és lábasba
öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, és a búzadarát. Felöntjük a borral, és
állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehűtjük, majd óvatosan
belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A maradék cseresznye felét hat
tálkába osztjuk, ráhalmozzuk a krémet, a megmaradt szemekkel díszítjük.
Részeges ostya
Hozzávalók: 13 dkg finomliszt, 2
db egész tojás, 13 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg porcukor, fél dl
cseresznyepálinka vagy konyak, 1 mokkáskanál tört szegfűszeg, csipet só, 1
teáskanál olaj.
Az egész tojásokat habosra verem,
majd a cukorral addig keverem, amíg az elolvad a tojásban. Ezután keverem bele
az olvasztott, de már teljesen kihűlt vajat, a lisztet, a fűszereket, végül a
pálinkával keverem egészen addig, amíg teljesen egyneművé válik. Olajjal
megkent sütőlapon kis adagokban sütöm meg az ostyákat.
Rizspogácsa
Hozzávalók
4 személyre: 20 dkg rizs, 5 db tojás, 8 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl víz, 10 dkg finomliszt,
12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék (olaj), 15 dkg meggy vagy cseresznye
A
rizst a tejben megfőzzük, cukrozzuk. Ha kihűlt, belekeverjük 3 tojás sárgáját,
és lisztes gyúródeszkára terítjük, ahol közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk
belőle. Tojásban és morzsában meghempergetjük, és forró zsiradékban megsütjük.
Mindegyik közepére egy mag nélküli meggyet vagy cseresznyét teszünk és így
tálaljuk.
Sherrys kacsa
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa,
1 dl sherry brandy, 1 üveg cseresznyebefőtt, 3 szem összetört szegfűszeg,
késhegynyi őrölt gyömbér, 1 dl tejszín, ízlés szerint só.
A kacsát kívül-belül átmosom,
lecsöpögtetem. A cseresznyebefőttet levétől lecsöpögtetem, kimagozom. A
befőttlevet annyira megsózom, hogy nagyon sósnak érezzem, majd belekeverem az
összes fűszert. A kacsát belülről megsózom, a cseresznye felét beleöntöm, a
nyílást összetűzöm, és a kacsabőrt bevagdosom. A kacsát egy tepsibe fektetem.
Ráöntöm a fűszeres befőttlevet, és alufóliával szorosan lefedve előmelegített,
forró sütőben másfél órán át, sütöm. Ezután a kacsát óvatosan kiemelem a
tepsiből. Levét egy lábosba öntöm. A szárnyast feldarabolom, és bőrével felfelé
visszafektetem a tepsibe. A húsdarabok közé szórom a megmaradt és a kacsa
hasából kivett cseresznyét. A pecsenyeléről leszedem a zsírt, a levet pedig
felforralom. Hozzáadom a tejszínt, és jól kiforralom, majd belekeverem a sherry
brandyt. Ezt a levet rálocsolom a kacsadarabok tetejére, és 15 percre
visszateszem a forró sütőbe. Petrezselymes rizs illik mellé.
Elkészítési ideje: 150 perc
Sonkás cseresznyeleves
Hozzávalók: 2 dl ecetes
cseresznye (savanyúság), 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl
füstölthús-lé (vagy 2 dl víz, fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál
füstízű só), 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál
liszt
A vajon lepirítom a kis kockákra
vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölthúslét és 5 dl vizet (vagy
húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót). Hozzáteszem a kimagozott és
félbevágott ecetes cseresznyét, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Felforralom, közben a lisztet elkeverem a tejfölben, és besűrítem vele a
levest. Jól felforralva csészékbe tálalom, pirított zsemlekockákkal.
Elkészítési idő: 45 perc
Tejberizs cseresznyemártással
Hozzávalók
4 személyre: 1 üveg (720 ml) cseresznyebefőtt, 6 dkg rizs, 5 dl tej, 1 dl
tejszín, 3 evőkanál cukor, 2 dkg darált mandula, 1 evőkanál étkezési
búzakeményítő, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kis rúd fahéj, a díszítéshez tetszés
szerint citromfű
Elkészítés:
A
tejet felforraljuk, beletesszük a rizst, majd fedő alatt, kis lángon kb. 40
percig főzzük. Belekeverjük a darált mandulát, és 2 evőkanál cukorral meg a
vaníliás cukorral édesítjük. Ha eléggé kihűlt, óvatosan hozzávegyítjük a kemény
habbá vert tejszínt. A tejberizst hideg vízzel kiöblített formákba simítjuk, és
kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a befőttet lecsöpögtetjük, a levét
felfogjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral és a
fahéjjal felforraljuk. Az étkezési keményítőt a félretett befőttlében
csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a fahéjas levet. A fahéjrudat
eltávolítjuk, a cseresznyét a lébe helyezzük. A tejberizst tányérra borítjuk,
és a kihűlt cseresznyemártással tálaljuk. Citromfűvel díszítjük.
Elkészítési
idő kb. 1 óra
Tejfölös túrókocka
A
tésztához: 4 tojás, 4 ek. finomliszt, 4 ek. cukor, 1 ek. kakaópor, 1 tk.
sütőpor, 1 csipet só.
A
krémhez: 50 dkg áttört túró. 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, porcukor, 25 dkg meggy,
vagy cseresznye, (esetleg befőtt), 1 dl tej, 2 ek zselatinpor.
A
tésztához a tojássárgákat a cukorral és a sóval habosra keverjük. A
tojásfehérjékből kemény habot verünk, melybe óvatosan beleforgatjuk apránként a
sütőporral elkevert lisztet, és a kakaóport. Papírral bélelt sütőlemezre,
(tepsibe) felkenjük a masszát, majd forró sütőben 10 perc alatt megsütjük. A
megsült tésztát deszkára borítjuk, és félbevágjuk.
Közben
a tejszínből habot verünk. Akkora tepsi aljába, amekkorába belefér egy
tésztalap, elhelyezzük az egyiket. Az áttört túrót összekeverjük a tejföllel, a
cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. Ha friss a gyümölcs, megmossuk,
lecsepegtetjük, kimagozzuk, majd belekeverjük a túrókrémbe. Végül hozzáadjuk a
tejben feloldott, és langyosra melegített folyékony zselatint. A krémet
rásimítjuk a tepsiben levő tésztalapra, majd a másik lapot ráborítva, kissé rá
is nyomjuk. Lefedjük alufóliával, és hűtőszekrényben legalább fél napig
dermesztjük. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
Tejszínes gyümölcssaláta
Hozzávalók
6 személyre: 3 nagyobb alma, 3 nagyobb körte, 50 dkg kajszibarack vagy
cseresznye (de lehet mindkettő is), 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3 dl
tejszín, 1 csomag vaníliás cukor.
A
tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A gyümölcsöket megmossuk, amelyiket
kell, meghámozzuk, a cseresznyét kimagozzuk, a barackot félbevágjuk, az almát
és a körtét egészen vékony hasábokra szeleteljük. Egy széles tálba rétegesen
lerakjuk a gyümölcsöket úgy, hogy minden réteget megszórunk darált dióval és
porcukorral. Rárakjuk a tejszínhabot, és tálalásig hűtőben tartjuk.
Tejszínes-pálinkás piskóta
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 15 dkg
porcukor, 30 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 4 evőkanál
cseresznyepálinka, csipetnyi só, 50 dkg kimagozott, friss vagy befőtt
cseresznye, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához, fél dl cseresznyepálinka a
tetejére (vagy 1 evőkanál aroma és fél dl tej).
A tojássárgával habosra keverem a
porcukrot, majd beleöntöm a tejszínt meg a pálinkát, és sóval fűszerezem.
Ezután belecsorgatom a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatom a
tojásfehérjékből vert kemény habot is. Vajjal kikent és lisztezett szögletes
tepsibe öntöm. Rászórom a lecsöpögtetett, kimagozott gyümölcsöt és mérsékelten
meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. A formában hagyom kihűlni. Tálalás
előtt meglocsolom a cseresznyepálinkával (ha gyerekek is fogyasztanak belőle, a
tejjel elkevert aromával). Kis kockákra vágva kínálom. Meggylikőrrel is lehet
készíteni, ekkor meggyel szórom meg.
Elkészítési idő: 90 perc
Vegyes gyümölcsös rétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 10
dkg vaj, 1 egész tojás, tetszés szerint bármilyen tisztított és feldarabolt,
kimagozott gyümölcsből 75 dkg, lehetőleg többféle, pl. meggy, cseresznye,
sárgabarack stb. (lehet befőtt is, de akkor mind az legyen!), 4 evőkanál zsemlemorzsa,
20-25 dkg cukor a gyümölcs édességétől függően, 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
ugyanennyi őrölt szegfűszeg.
Az egyik csomag réteslapot
szétszedem, a lapokat kevés olvasztott vajjal meglocsolom, majd egymásra téve a
felvert tojással bekenem, és zsemlemorzsával meghintem. Rászórom a feldarabolt
gyümölcsöt, és összegöngyölve sütőlemezre teszem. Tetejére is kenek olvasztott
vajat és a másik rétesrúddal együtt előmelegített, forró sütőben megsütöm.
Elkészítési idő: 60 perc
|