|
Receptek
¨
Elkészítés: 60 perc + 24 óra Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 3 kg felkockázott tök (cukkíni), 40
dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l. víz, 1 l. ananászszörp.
A tököt körömnyi kockákra vágom,
2 l. vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni
hagyom. Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a
lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét
kiöntöm (de szirupként savanyítva citromsavval és aromával, üdítőnek is
felhasználható). 1 l. ananászszörpből, 2 dl. vízből és 15 dkg cukorból szirupot
főzök, a tökre öntöm (már ne forraljuk!) és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz
dunsztba tesszük.
¨
Nehézség:
1
¨
Hozzávalók: 5 kg felkockázott tök, 2 evőkanál.
ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l. ananászszörp, 3-4 db szegfűszeg.
Elkészítése: 3 l. vizet az ecettel felforralunk,
belerakjuk a tököt, 3 percig forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. A cukrot 8
dl vízben elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a citromlét, a szörpöt és a
szegfűszeget, ha felforrt belerakjuk a tökkockákat, és ismét felforraljuk.
Azonnal üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba rakjuk.
¨
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 3 ek. olaj, 1
csomó újhagyma, 2 zöldpaprika, 40-50 dkg cukkíni, só, őrölt bors, 1 csokor
petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 keményebb paradicsom
A húst vékonyabb csíkokra vágjuk,
és egy serpenyőben, az olajban állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. 1-2
perc különbséggel először a karikára vágott hagymát, majd a cikkekre szeletelt
zöldpaprikát adjuk hozzá, végül a csíkokra metélt cukkíni kerül a serpenyőbe.
Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve
puhára pároljuk. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatjuk a meghámozott,
cikkekre vágott paradicsomot. Egytálételként kínáljuk. (A paradicsom héját
könnyen lehúzhatjuk, ha a szemeket forrásban lévő vízbe dobjuk: fél perc múlva
kiemeljük, és azonnal hideg vízbe mártjuk.)
¨
Ugyanúgy készül, mint a bolgár padlizsán.
¨
80 dkg cukkíni, só, 1 adag bolgár mártás, a
sütéshez olaj
Meghámozzuk, fél centi vastag
szeletekre vágjuk a cukkínit, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Ezután a
levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük. Papírtörülközőre
terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon elrendezzük őket, a
jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.
¨
250 g cukkíni, 2 nagy fej vöröshagyma, 3
evőkanál liszt, só, fekete bors, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 4 szelet
borjúmáj (1 cm vastag, 125-125 g), 5 evőkanál vörösbor
¨
Előkészítés: 10
perc
¨
Főzés: 20 perc
1. A cukkínit megmossuk,
megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk, a hagymát is megtisztítjuk, és karikákra
vágjuk. Lapos tányéron összekeverjük a lisztet, a sót és a borsot.
2. Nagyobb serpenyőben
felforrósítunk 2 evőkanál vajat. Beletesszük a cukkínit, és a hagymát majd 10
percig pároljuk, amíg kész nem lesz. Tálra helyezzük át, és lefedve melegen
tartjuk.
3. Ugyanabban a serpenyőben
felforrósítjuk a maradék vajat. A májat megforgatjuk a lisztes keverékben, a
felesleges lisztet lerázzuk, és a májat minden oldalon 3 percig sütjük a
vajban. A zöldség mellé helyezzük, és melegen tartjuk.
4. A bort a serpenyőbe töltjük és
felforraljuk, közben a letapadt sült részeket felszedjük az edény aljáról. A
mártást a májra öntjük, és azonnal tálaljuk.
¨
3 közepes nagyságú cukkíni, 2 újhagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy paradicsom, 4 l víz, só, 3 evőkanál
olívaolaj, 1 l tyúkhúsalaplé, 300-400 g Capellini tészta (apró, kalapformájú
olasz tészta, durumlisztből készül), fekete bors
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 15 perc
1. A cukkínit megmossuk, a végét
levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Az újhagymát
megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra aprítjuk. A fokhagymát
megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot szétmorzsoljuk. A
paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először négy részre, majd a
magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.
2. Nagy fazékban felforraljuk a
vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy serpenyőben mérsékelt lángon
felforrósítjuk, a cukkínicsíkokat beletesszük. Kb. 10 percig pároljuk, amíg a
cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az újhagymát és fokhagymát, további 1
percig pároljuk. Beleöntjük a tyúkhúsalaplevet, az egészet felforraljuk.
Levesszük a tűzhelyről, és meleg helyre tesszük.
3. A tésztát a forrásban lévő
vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól lecsorgatjuk róla a vizet,
nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget összekeverjük a tésztával, sóval és
borssal ízesítjük, rászórjuk a sajtmorzsákat és paradicsomdarabokat. Azonnal
tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 40 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20
dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors.
A nyers céklát, répát és a
hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit besózzuk.
Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval borssal és reszelt,
vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen tálaljuk.
¨
4 főre
¨
70 dkg borjú diója, 15 dkg vegyes zöldség /
répa, cukkíni, zöldpaprika / 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl
húsleves kockából, 2 ek. citromlé, 1 mk. citromhéj, fél cs. vágott
petrezselyem, só, bors
A húst egyenlő nagyságúra vágjuk,
kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd serpenyőben a felhevített vajon
szép pirosra sütjük mindkét oldalát, majd kivesszük egy lábasba.
A vajra a maradék lisztet
rászórjuk, felengedjük a húslevessel, csomómentesre keverjük,
Felforraljuk, és a húsra öntjük,
ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal, majd mérsékelt tűzön pároljuk, amikor
majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a bort és a citromlevet,
Amikor elkészült, egy tálon
elrendezzük a húst, tetejére tesszük a zöldséges mártást, meghintjük
petrezselyemmel.
Párolt rizs illik hozzá.
¨
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés és pihentetés
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2 evőkanál
szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál
chiliszósz
¨
A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg
élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors
¨
A sütéshez: olaj
A szójaszószt a sherryvel, a
borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a megtisztított
és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.
Legalább fél órán át, érleljük. A
lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal
ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A cukkíniszeleteket lecsepegtetjük,
a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Az olajból kiemelve
lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.
¨
Hozzávalók: 4 dkg teljes őrlésű lisztből készült
széles metélt, 80 dkg kockára vágott cukkíni, 3 dkg reszelhető sajt, 0,5 l víz,
'/2 teáskanál tengeri só, 2 dkg vaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál
vegeta, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín.
Elkészítése: a tésztát puhára
főzzük a sós vízben. Az olvasztott vajban megforgatjuk a cukkínit, majd
felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a vegetát, közepes lángon
15 percig főzzük.
A cukkíni felét félretesszük a
holnapi fehérjeebédhez, a másik felét elkeverjük a tésztával.
A tojássárgájából és a tejszínből
habarást készítünk és fellazítjuk vele a tésztás cukkínit, reszelt sajttal
megszórva forrón tálaljuk.
A vékonyan lehámozott és ujjnyi
karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros
paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve
közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint
sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk,
és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt
fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket
lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.
¨
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkíni, 10 dkg gomba,
5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só,
petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.
Először elkészítjük a kását. A
hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben
enyhén megpirítjuk. Ez után hidegvizet
öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő
másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig
pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét
kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon /a héja rajta marad/. A hagymát
megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a
felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart
csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük
a petrezselymet, borsikát, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól összedolgozzuk, és
ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel
lefele, és annyi húslevet öntünk rá hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig
készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben kínáljuk a
cukkínis csirkemell mellé.
¨
Elkészítési idő: 30 perc
¨
Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni, 30 dkg
paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál
szójaszósz, 1 csokor friss koriander
A cukkínit megtisztítjuk, és
kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük,
a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk,
beledobjuk a cukkínikockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük. Egy tálra
borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a paradicsomdarabokat 1-2
percig pirítjuk benne, azután a cukkínikockákra rakjuk.
A húslevest a búzakeményítővel és
a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos cukkínire öntjük és
a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen kínáljuk.
2 kg cukkínit gondosan mossunk
meg. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk le. 1/2 liter borecetben (5%-os
töménységű) forraljuk fel az összevágott cukkínit. Egy citromot mossunk meg,
héjával együtt vágjuk igen vékony karikákra, szedjük ki a magját. Az ecetből
szűrőkanállal szedjük ki a cukkínit, és a citromkarikákkal együtt helyezzük
üvegekbe. Vegyünk 25 dkg vöröshagymát, tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra,
és forró olajban (legjobb az olívaolaj, de jó a napraforgó is), néhány percig
pároljuk, amíg üveges nem lesz, de ne legyen puha. Lecsöpögtetve rakjuk az
üvegekbe levő cukkínire. Az ecetet leszűrve forraljuk fel 25 dkg cukorral, 1
evőkanál mustármaggal, 3-4 szelet szárított chilivel, 1 kávéskanál vegyes
zöldfűszerrel. (Ebben lehet kevés tárkony, borsikafű, turbolya, illetve
variálhatjuk tetszés szerint.) Az egészet felforralva és leszűrve öntsük forrón
az üvegekben levő cukkínire, és azonnal zárjuk. Lehetőleg hűvösben, sötétben
tároljuk. Nem egész télre, de 3-4 hónapig elálló savanyúság.
¨
Hozzávalók: 50 dkg zsenge cukkíni, 3 evőkanál
olaj, só, 1 csokor kapor.
A cukkínit ujjnyi vastag karikára
vágjuk, sóval meghintjük. Olajjal megkenve faszénparázs felett mindkét oldalát
megsütjük. A rostélyról leemelve finomra vágott kaporral megszórva kínáljuk.
A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt meghámozzuk, hosszában
kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk, és
egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás után a sóból kinyomjuk, és néhány
szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított
ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy fej tisztított, de egészben
hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és
köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot,
és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
A cukkínit meghámozzuk, belét
kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át, állni hagyjuk. Aztán
kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk, úgy, hogy az üveg
aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit rakunk. A
legfelső réteg só legyen. Lekötjük, és
hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott hideg vízben kiáztatjuk.
¨
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs.
Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2
dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A tojásokat kikeverjük a
cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi
hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát
kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős
lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét érdemes
alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.
¨
Hozzávalók: 2 kis cukkini, 6 tojás, 4 evőkanál
olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.
A megmosott cukkinit héjastól
felkarikázzuk, és jól megsózzuk. (Ha a cukkini már nagy, akkor hosszában
félbevágjuk, magját kivájjuk, és félkarikákra aprítjuk.) A hagymát tisztítás
után nagyon finomra összevágjuk. A tojásokat a tejjel és a liszttel habosra
keverjük, majd megsózzuk, és a törött borssal ízesítve, a vágott hagymát is
belekeverjük. Ezután 2 evőkanál olajat belecsorgatunk. Jó nagy, lehetőleg
teflon- vagy palacsintasütő serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat.
Felforrósítjuk, és rátesszük a cukkinikarikákat, ezután erős lángon mindkét
oldalukat kissé lepirítjuk. Az ízesített tojásmasszát ráöntjük, és keverés
nélkül sütjük a lepényt. A zöldséget úgy igazítjuk el benne, hogy mindenhová
egyformán jusson. A megsült lepényt még a serpenyőben négy cikkre vágjuk, és
salátával tálaljuk. Finom és könnyű vacsora.
¨
40 dkg meghámozott, kimagozott, reszelt cukkíni
(tisztán mérve), 3 tojás, 25 dkg cukor, 1-2 vaníliás cukor, 35 dkg rétesliszt,
2 dl olaj, 10-10 dkg mazsola és durvára vágott dióbél, 1 kávéskanálnyi fahéj, 1
sütőpor, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
Jól kikeverjük a tojást a
cukorral és az olajjal, belekeverjük a cukkínit, majd a többi hozzávalót.
Kizsírozott és lisztezett két őzgerincformába (vagy hosszúkás tepsibe) öntjük.
200 fokos sütőben 10 percig, utána takarékon még kb. 40 percig - tűpróbáig -
sütjük. Ha szükséges, sütőpapírral letakarjuk, hogy ne barnuljon meg túlságosan
a teteje. Rácsra borítva hűtjük ki.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 50 dkg
paradicsom, 4 zöldpaprika, 20 dkg lángolt kolbász, 2 pár virsli, 2 nagy fej
hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só.
A
füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a
lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és megpirítjuk. A kolbászt
kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a
kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra metélt zöldpaprikát is. A
cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük Felszeleteljük, majd kisebb
darabokra vágjuk, és a felnegyedelt paradicsommal együtt a lábosba tesszük.
Sóval és pirospaprikával meghintve, fedő alatt összepároljuk. Végül beletesszük
az egészben hagyott virslit, a félretett, kisütött kolbászt, és
összemelegítjük. Friss kenyérrel kínáljuk.
¨
Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag francia
majonéz, 2 dl kefir, 2 kk. cukor, 2 ek. citromlé, 1-1 csokor petrezselyem,
kapor és snidling.
A meghámozott cukkínit durvára
reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral,
citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.
¨
90 perc
¨
Nehézség: 1
¨
Tetszés szerint apró (10 cm-nél nem nagyobb!)
cukkíni, só, kapor, köménymag, ecet, cukor, fokhagyma
A cukkíniket megmosom,
lecsöpögtetem, majd vékonyan lehámozom és félbevágom. Jól besózom
(kilogrammonként 1 evőkanál só) és 4 órán keresztül hagyom állni. Nagy
uborkásüveg aljára teszek szálas, megmosott, lecsöpögtetett kaprot, erre rakom
az enyhén kicsavart cukkínit. A felöntőléhez vizet, ecetet, cukrot, köménymagot
forralok, beleteszek néhány gerezd tisztított, zúzott fokhagymát, majd a
zubogva forró levet ráöntöm a cukkínire. A tetejére rászórok egy késhegynyi
tartósítószert, azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.
¨
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs.
Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2
dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A tojásokat kikeverjük a
cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi
hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát
kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős
lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét érdemes
alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.
¨
1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál
olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál
kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors
A cukkínit lereszelem, és tiszta
konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom
rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt
sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba
simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás
előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a tortát.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csirkemell, 1,2
kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy kis csomó
metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander, só.
A csirkemelleket bőrözzük le és
filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében főzzük meg. A filézett
csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy olyan magasabb falú
serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró olajban mindkét oldalán
süssük pirosbarnára. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány
percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével, és fedő alatt pároljuk tovább.
Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de azzal már ne forraljuk. A
krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg, tálalásnál a cukkínis csirkemell
mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit tegyünk. Az apróra vágott
metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt korianderrel a tányéron fűszerezzük
az ételt.
¨
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 kg cukkíni, 40
dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, bors.
A csirkemelleket csontozzuk ki,
vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az olajon mind két oldalukat süssük
szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig
pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a
hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel már ne forraljuk. Közben főzzük meg
héjában a burgonyát.
Rézsútosan felszeletelünk 3
cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8 percig pirítjuk 3
ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát. Összekeverjük 250 g
felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott mentalevéllel, sózzuk,
borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal és megsütjük.
¨
Elkészítési idő 46 perc,
¨
Hozzávalók 4 személyre: 37 dkg cukkíni, 37 dkg
burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 tojás,
6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1.5 dl tejföl, só, durvára őrölt
bors, a díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítés: A meghámozott
burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk, majd durvára
lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal fűszerezzük. A
vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A megtisztított,
megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe vágjuk. A
megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát
és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából kisebb lepényeket
formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A hagymás gombával
körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel tálaljuk.
Ötletünk: Ropogós lepényeket más
reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is süthetünk. Az egyes
zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen, burgonyával keverve.
¨
1 ek olaj (olívával még jobb), 1-1 tk.
köménymag, mustármag, 1/2 tk. chilipor, 1/4 tk curry, 25 dkg konzerv paradicsom
a levével együtt (ilyenkor 2 percig mikrózott hámozott, darabolt nyers). 1
apróra vágott, kimagozott zöld chili (ha nem szeretitek a csípőset, elhagyható,
esetleg nagyon pici darabot lehet használni). 30 dkg nem hámozott cukkíni, fél
cm-es karikákra szelve, só, 1 ek. lehetőleg kukoricaliszt 3 ek. vízben
elkeverve.
1. Az olajba tegyük bele a
fűszereket (sót nem) és 600 W-on 2 percig főzzük.
2. Beletesszük a paradicsomot, a
zöld chilit, a cukkínit, lefedjük és max. fokozaton
(900 W) 3 percig főzzük.
3. Ráöntjük a lisztes habarást,
sózzuk és további 1percig mikrózzuk max. -on.
4. A fedő alatt 2-3 percig
pihentetjük tálalás előtt.
5. Köret: rizs, de húsételek
mellé tálalhatjuk köretként is.
Ez a recept bármilyen
zöldségfélével működik, akár vegyesen is. Ám, ha kemény a növényféle, előtte
külön 2-3 percig párolni kell. Így ugyancsak megpárolom a gombát.
Chilit, curryt kihagyva egyéb zöld fűszerekkel is
ízesíthetsz. Persze, akkor egészen más.
¨
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 20 dkg cukkíni, 10
dkg piros húsú paprika, 40 dkg burgonya, 3 evőkanál étolaj, 1 dl joghurt, 5 dkg
vöröshagyma, só, bors, édesítőszer.
A darabokra vágott zöldbabot sós
vízben előfőzzük, a cukkínit 1 centis szeletekre, a kimagozott paprikát 3 cm
hosszú csíkokra, a burgonyát rövidebb hasábokra vágjuk. A felforrósított olajon
a zöldségeket külön-külön kb. 4 percig pároljuk, majd valamennyit a főzőedénybe
visszatesszük, és 15-20 percig főzzük. Közben elkészítjük a mártást. A
joghurtot az apróra vágott hagymát és ízlés szerint édesítőszert, sót alaposan
összekeverjük. A zöldségeket melegen, a mártást hidegen kínáljuk.
¨
4 db karcsú cukkíni (50-60 dkg), 1 db egész
tojás, 1 evőkanál tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 mokkáskanál törött
fehér bors, 1 csapott teáskanál só
A megmosott, héjas cukkínit
megtörölgetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást a tejjel és a
fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A
cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba, majd ismét a
lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajjal töltött
olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól lecsöpögtetve,
papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk, paradicsommártás
illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyér-szeletkéket
kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy
készíthetjük; a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél-karikákra
aprítva mártogatjuk lisztbe és a tojásba.
Egyszerűen és gyorsan készíthető,
nagyon olcsó, jóízű étel.
¨
Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma,
20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.
¨
A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors,
koriander.
Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és
kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a
többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek
közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.
Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter
vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot,
és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra
átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz
dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.
¨
Hozzávalók: 2 vékonyka cukkíni, 1 csokor
zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1
teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors.
A cukkínit megmossuk, két végét
levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre
pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a
vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük.
Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a
petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon
finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A
forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5
percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és
összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen csak egyet forralunk
rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.
¨
Előkészítés: 30 perc;
¨
Sütés: 1 óra;
¨
Sütés hőfoka: gázsütőben: 2-3. fokozat
¨
Borjúcsülökből remek rusztikus ételeket
készíthetünk. Serpenyőben rövid ideig süssük, így a csontnál rózsaszínű marad a
hús. Ha sütőben készítjük, még zamatosabb lesz.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg borjúcsülök, 1
teáskanál só, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál kakukkfű, 2
evőkanál olaj, 3/4 kg burgonya, 400 g sárgarépa, 200 g cukkíni, 1/4 l
tyúkhúsleves, 3 evőkanál vaj;
Elkészítése: A húst bedörzsöljük
a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és
megsütjük. Sütés közben megforgatjuk, és vizet öntünk hozzá, hogy az alja
mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es
szeletekre vágjuk. A cukkínit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a
sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket
megsózzuk, megborsozzuk, és vajdarabokat teszünk rá. Főzés közben néhányszor
megforgatjuk.
Mi illik hozzá? Egy pohár könnyű,
száraz fehérbor
¨
Hozzávalók: 3 db cukkíni, 2 db padlizsán, 1 db
csípős paprika, 1 ek provancei fűszerkeverék, 2 dl olíva olaj, 2-3 gerezd
fokhagyma, kapor, 2 pohár joghurt, só, bors, 1 db citrom, grill zöldség
mediterrán fűszerkeverék
Az apróra vágott csípős paprikát
az olíva olajjal, a provancei fűszerkeverékkel összekeverjük. A cukkínit és a
padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és az olajos pácba rakjuk, majd a
hűtőben pihentetjük legalább egy óráig. A fokhagymát és a kaprot apróra
összevágjuk, elkeverjük a citromlével, sóval, borssal. A zöldség szeleteket 3-5
percig grillezzük. Kapros joghurttal tálaljuk.
¨
2 db padlizsán, 3 db cukkíni, 4 db
csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert sajt, só
A zöldségeket alaposan megmossuk,
szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a belsejét eltávolítjuk. A paradicsomot
is kettévágjuk. Fölszeletelés után sózzuk. Grillen vagy serpenyőben megsütjük.
Sütés közben az ízesített olajokkal kedvünk szerint ízesíthetjük. Szép
ropogósra sütjük, s a fölszeletelt camembert-rel tálaljuk. Az ízesített
olajakat helyezzük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint használja.
(Javasoljuk a BIOL fűszerolaj termékcsaládot, amely ellenőrzött
bioalapanyagokból készül, és semmilyen formában nem tartalmaz vegyszert,
adalék- vagy színezőanyagokat, segíti az emésztést, fogyókúrázóknak is
ajánlható. Különösen előnyös a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek.)
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 1 nagy csokor
kaporzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5 dkg
reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj.
A megmosott cukkínit
letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és megsózom.
Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni, közben
elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom és egy deci
vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal, végül pedig a
reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkinira. Jól átkeverem, és
lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Közvetlenül tálalás előtt
meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.
¨
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
¨
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 15 dkg vöröshagyma,
1 evőkanál étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir
Az apró cukkíniket hámozatlanul 1
cm karikákra vágjuk. Enyhén besózzuk, és 15-20 percig állni hagyjuk. A
felaprított vöröshagymát 1 dl vízben megfőzzük, az olajat ráöntjük, és a
cukkíniket megpároljuk rajta. Közben a zúzott fokhagymát összekeverjük a
kefirrel, és a párolt cukkínire öntjük. Köretként sült csirkéhez nagyon finom.
¨
Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta,
csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó.
¨
Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg)
cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj
A cukkínit műanyag késsel ujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat
teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel
leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a
megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és
kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben
két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: Lazacfilé 60 dkg, cukkíni 20 dkg,
sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20 dkg, újburgonya 50 dkg,
koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény, petrezselyem, őrölt
fehérbors.
A lazacfilét 4 egyenlő szeletre
daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és
kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a cukkínit vékony csíkokra vágjuk, majd
vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint. Az újburgonyát köményes petrezselymes,
sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk, végül vajban megpirítjuk, finomra vágott
petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk, megfőzzük, a szárát
felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni. Elkészítjük a ragut. A
karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk a spárgaszeleteket,
ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, citromlével, majd tejszín
hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden elkészült, ízlésesen egymásra
rakva, tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 1 csésze lencsecsíra, 4 cukkíni;
¨
A salátaszószhoz: fél csésze összevágott dió, 4
ek. napraforgómag-csíra (2 napig csíráztatva), 1 reszelt alma, 2 ek. olaj, 2
ek. citromlé,1 csipetnyi zsályalevél, kevés só.
Keverjük össze a lencsecsírát és
a karikákra szeletelt cukkínit, majd öntsük rá a vízzel vagy tejjel, joghurttal
elpépesített salátaszószt.
¨
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 dkg liszt, 3
evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 60 dkg cukkíni, 15 dkg sárgarépa, só,
bazsalikom.
A májat csíkokra vágjuk, lisztben
megforgatjuk, két evőkanál olajon erős lángon megsütjük. Egy másik edényben a
maradék olajon az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a cukkínit,
sárgarépát. Sóval, bazsalikommal fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Végül
hozzáadjuk, az olajtól lecsöpögtetett májat. Egy kis ideig együtt pároljuk.
Csak frissen elkészítve jó.
¨
4 kicsi csirkemell, 10 dkg mogyoró, 2 gerezd
fokhagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt
fehér bors.
A csirkemelleket kicsontozom és
vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom, majd a felforrósított olajon,
erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús már teljesen megfehéredett,
belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót. Néhány
percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt, és a borssal fűszerezem, végül
fedő alatt puhára párolom. Szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban
kisütött cukkíni vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható.
A salátát se felejtsék el az asztalra tenni!
Elkészítési ideje: 45 perc
¨
Vaj a sütőforma kivajazásához
¨
4 kisebb cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál
olívaolaj, 4 tojás, 100 g mozzarella sajt, 35 g zsemlemorzsa, 1 evőkanál apróra
vágott petrezselyemzöld, só, 1 késhegynyi durvára őrölt cseresznyepaprika
¨
Előkészítés: 12
perc
¨
Főzés: 24 perc
Ehhez a könnyű ételhez fokhagymás
kenyeret és bazsalikomos paradicsomsalátát kínáljunk.
1. A sütőt 200 °C-ra
előmelegítjük. Kivajazunk 4 db 10 cm átmérőjű ramequin- vagy szufléformát. A
cukkínit megmossuk, megtisztítjuk szeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk,
finomra vágjuk. Közepes nagyságú serpenyőben az olajat mérsékelt lángon
felforrósítjuk, ebben a cukkínit és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk, amíg a
cukkíni meg nem, puhul. Ekkor levesszük a tűzhelyről.
2. A tojásokat nagy tálban jól
összekeverjük. A mozzarella sajtot nagyobb darabokra vágjuk, a zsemlemorzsával,
petrezselyemmel, sóval és paprikával együtt a tojásokhoz keverjük. Végül a
fokhagymás cukkínit is beletesszük.
3. A masszát az előkészített
formácskákban elosztjuk, 10-15 percre a sütőbe toljuk, és forrón tálaljuk.
¨
Hozzávalók 6 személyre: 1 cs. gyöngybúza (12,5
dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40 dkg cukkíni, 3/8 liter tej, 2
gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg paradicsom, 1 ek. vaj, 1 ek.
finomliszt, 1 ek. reszelt parmezán, só, bors, szerecsendió, leveskocka, olaj.
A búzát dupla mennyiségű vízbe
áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált húst sóval, borssal és
szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek. olajat forrósítunk, és a húst ebben
megpároljuk. A cukkíni és a padlizsán végeit eltávolítjuk, a zöldségeket
megmossuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsom szárát
eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe merítjük, majd hideg
vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a paradicsomokat felszeleteljük. A
burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.
2 ek. olajat forrósítunk, majd a
padlizsán- és cukkíni szeleteket megpároljuk. A zöldséget lecsepegtetjük. Egy
tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált hússal és a burgonyakarikákkal.
Egy kevés vajat habzásig
hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett röviden pirítjuk. Tejjel
felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és
leveskockával ízesítjük.
A zöldséges tálat meglocsoljuk
szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A zöldségtálat előmelegített sütőbe
helyezzük és 180 Celsius-fokon kb. 40 percen keresztül sütjük. A gyöngybúzával
és salátával kínáljuk.
¨
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 4 vöröshagyma, 1
közepes cukkíni, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg parmezán
ízű sajt (de bármilyen sajt lehet), só, őrölt bors
Az olajat egy mély tűzálló tálba
öntjük, és beleterítjük a hagymakarikákat, majd sütőben megfonnyasztjuk, de nem
pirítjuk meg. Ezután kerül a tálba egy sor karikára vágott burgonya (előtte
jobb, ha megfőzzük), erre a kisujjnyi vastag szeletekre vágott cukkíni (ha
zsenge, még meghámozni sem kell, ha öregebb jó ha előtte egy picit megfőzzük),
rá a felszeletelt paradicsom. A rétegeket kissé megsózzuk, borsozzuk, és a
paradicsom tetejére morzsoljuk a vajat. A tálat alufóliával vagy tetővel
letakarva a forró sütőbe tesszük, és erős lángon fél óráig sütjük. Ezután a
tetejére csipetnyi reszelt szerecsendióval összekevert reszelt sajtot szórunk,
és már fedő nélkül addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.
Hozzávalók: 1 csokor zöldhagyma,
1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge karalábé, 3 húsos
zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú kemény paradicsom, fél
dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár,
1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint csipetnyi porcukor és só.
A megtisztított és lemosott
zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk, salátástálba tesszük, és
megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a nyers cukkínit, majd a
megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott, kicsumázott
zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép szálasra reszeljük,
vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. A
hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes salátát leveleire
szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak vékony csíkokra
aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt paradicsommal együtt.
Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára keverjük a mustárral, az
olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást ráöntjük a salátára, az egészet
jól átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Egyórai érlelés után
átkeverve tálaljuk akár előételként, akár pedig hús mellé, köretnek.
Ha a salátamártás helyett
majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű vacsorát tálalhatunk.
¨
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej
vöröshagyma, 4 ek. olaj, fél citrom leve, 5 ek. borecet, 1 kk. mustár, 1-1
csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors
Meghámozzuk, és vékonyan
felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az
olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel,
sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük
össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott
zöldfűszerrel.
¨
Összeállítás: 15 perc.
¨
Sütés: 30 perc.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú
cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos
füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús
(esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál
szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán)
sajt.
Elkészítés:
1. A sütőt közepes hőfokúra (180
°C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal
kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal
kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2. Teflonserpenyőben az olajon a
szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig,
kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt
aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró
húsdarabokat villával szétbontjuk.
3. A rizst a fűszerekkel, a
paradicsompürével és a cukkíni-darabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt
a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A
sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.
¨
(5-6 személyre)
¨
Hozzávalók: 1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg
spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy
nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4
dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld.
1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só,
kevés cukor, 4 karcsú, kis méretű cukkíni, 3 dl ízesített paradicsommártás.
A kívül-belül megtisztított,
megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét fellazítom. A
hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott petrezselyemcsokrot beleteszem.
Félrerakom. A töltelékhez a spagettit eltördelem, és a szokásos módon,
forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel le is öblítem. Hagyom,
hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, finomra
vágott vöröshagymát, és megsózva hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és
apróra vágott gombát. Beleszórom a fűszereket, majd fedő alatt, saját levében
puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a metéltre vágott sonkát,
belekeverem a paradicsompürét, és együtt pirítom néhány percig. Ezután kevés
cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt spagettit, a reszelt sajtot,
valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket óvatosan úgy töltöm a csirke bőre
alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a bőr ne szakadhasson fel. Kézzel
egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag legyen mindenütt. A megtöltött
szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem, aláöntök 1 pohárka vizet, és
kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem, majd a lángot fokozatosan
közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor körérakom a megmaradt
tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és felkarikázott, héjas cukkínivel,
és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra sütöm. 15 percnyi pihentetés
után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a paradicsommártással tálalom.
Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt sajttal.
¨
30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg
paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg. cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg
zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika
A csirkét bedörzsöljük sóval,
borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és
pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A hagymát,
burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A
beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól
kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba,
sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.
A maradék margarint rámorzsoljuk,
és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.
¨
Hozzávalók: 1 csomag pipa tészta, 8 ek olíva
olaj, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 3 db retek, 1 db cukkíni, 20 dkg
ementáli sajt, 1 csomag bazsalikom, 1 csomag újhagyma, 3 ek ecet, fél ek dijoni
mustár, só, bors
A tésztát enyhén sós vízben
kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk. A mustárt, az olajat és az ecetet
kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az összevágott hagymát. Salátás
tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket, majd az öntettel nyakon öntjük.
Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg cukkíni, 50 dkg
sertéshús, 4 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tejföl, só, ecet.
A húst felszeleteljük, a
szeleteket a fele olajban mindkét oldalon kisütjük, majd ledaráljuk. A tojásokat
keményre főzzük. A cukkínit megtisztítjuk - a zsenge cukkíni héja és a belseje
is fogyasztható -, ujjnyi vastag karikákra vagy szeletekre vágjuk és enyhén
ecetes, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A kiolajozott tűzálló tálban alulra
egy sor cukkínit rakunk, rá darált húst, tejföllel meglocsoljuk, majd így
folytatjuk a rétegezést, míg az alapanyagok el nem fogynak. A sort cukkínivel
fejezzük be, a tetején tejföllel, Forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.
A megmosott cukkínit kisujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós vízben főzzük, majd konyhai
papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe forgatjuk, és kevés olajon
pirosra sütjük. Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl tejet, 10 dkg füstölt
reszelt sajtot, l ek. ételízesítőt, kevés borsot, 2 gerezd összezúzott
fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A kisütött cukkíniszeletek
felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a túrós keveréket és beborítjuk
a maradék cukkíniszeletekkel. Forró sütőben pirosra sütjük. Hidegen, melegen
egyaránt finom.
2-3 db cukkínit, 1 db nagy
padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk kevés olajon, majd 50 dkg
felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval és asafoetidával
fűszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 percnyi párolás után
tálalhatjuk.
¨
4 kis cukkíni, 2 db egész tojás, kevés
szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors
¨
A hagymához: 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2
nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só,
bors
A cukkínikat megmossuk, de nem
hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A
tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva
megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük. A 180
fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és leszűrve tálra
rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy megereszkedjen. Hagyjuk kihűlni, közben
elkészítjük a tejfölös hagymát: a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra
vágjuk, és a karikákat szétszedjük. A forró olajon megsózzuk, fedő alatt
üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd meghintjük a törött borssal, és a tűzről
lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól összekeverjük, és kihűtjük.
Egyszerűen készíthető, finom
vendégváró étel
¨
Hozzávalók: (4 személyre), 50 dkg cukkíni, 10
dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 avokádó, 2 csípős
zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint olaj, ecet, só, bors, a díszítéshez
töltött olajbogyó
A cukkínit rövid időre forrásban
lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, vastag szeletekre
vágjuk. a sajtot darabokra törjük, elkeverjük a hagymával, a darabokra vágott
avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott paprikával. Olajjal, ecettel,
sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket óvatosan összevegyítjük a
cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen tálaljuk, töltött olajbogyóval
rakjuk körbe.
¨
60 perc
¨
Nehézség: 2
¨
40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt
hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy
gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál
olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet
konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A megmosott és leszárított húst
hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük,
vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és
hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra
törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és
apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a
hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes
zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak
az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)
A tört diót is beleszórjuk az
ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve,
fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele
a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával
kínáljuk.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg cukkíni, 1 db
főtt csirkemell, 2 db nagy paradicsom, 2 db tojás, 3 dkg Héra főzőmargarin, 5
dkg reszelt sajt, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, 1 csokor
petrezselyemzöld.
A cukkínikat kivájt üreggel
felfelé egy főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, és a legnagyobb
teljesítménnyel 2-4 percig lefedve pároljuk, majd állni hagyjuk. A
paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a héjukat lehúzzuk és a
belsejüket a csirkehússal, és a cukkínibelsővel együtt kis kockára vágjuk. A
finomra metélt petrezselyem felével összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és
a reszelt sajttal meg a tojásokkal jól összedolgozzuk. A kivájt cikkíniba
töltjük és a tetejükre, Hérát morzsolunk. Lefedjük, majd 17-19 percig 10 %-os
teljesítménnyel sütjük. (A lefedésnél a keletkező gőz kiáramlásának mindig
hagyjunk egy kis helyet!)
Végül 3-4 percig hagyjuk állni,
és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
¨
Hozzávalók 1 db hagyma, 10 dkg tofu, 1 evőkanál
szójaszósz, olaj, 1-1 kávéskanál majoranna, borsikafű, vegeta, só, őrölt
gyömbér, 40 dkg zöldség, ami lehet brokkoli, kelbimbó, tök, patisszon, cukkíni,
padlizsán, sárgarépa, lehet 1 féle vagy 3-4 féle zöldségből is, ki mit szeret.
Tegyünk a lábasba olajat, bele az
összevágott hagymát, kicsit kevergessük, majd bele az összevágott zöldségeket.
3 percig sütjük, utána tegyük
bele a kockára vágott tofut és a szójaszószt, végül a fűszereket.
Alaposan keverjük össze és kb. 1
perc múlva készen is van.
¨
Elkészítési idő kb. 30 perc
¨
Hozzávalók 4 személvre: 50 dkg sertés
szűzpecsenye, 2 evőkanál olaj, fekete bors, 20 dkg szélesmetélt, 2 nagyobb
sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb. 25 dkg), 20 dkg laska,
vagy csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin 1
dl fehérbor, 1/2 pohár (1 dl) tejszín, 2 teáskanál étkezési keményítő alufólia,
só
A húst megmossuk és
lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen megkapatjuk. Sózzuk,
borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrás tól
számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük.
Megtisztítjuk, és hosszában nem
túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit meghámozzuk,
megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró olajon kissé
megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta főzési idejének
vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és együtt főzzük vele.
Megtisztítjuk és leöblítjük a
gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a gombával együtt
forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát alaposan leszűrjük,
hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük.
Kivesszük a húst, alufóliába
csavarjuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A pecsenyealapot felöntjük kb. 1/8
liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben simára kevert
étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal ízesítjük.
A húst felszeleteljük. A
zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és ráfektetjük a
hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás paradicsomsaláta illik
hozzá.
¨
Hozzávalók: 5 dkg köles (rizs, búza,
árpagyöngy), 2 dl víz, 1 közepes cukkíni, Vegeta, 1 evőkanál olívaolaj, 2-3
gerezd fokhagyma, fél kávéskanál fűszeres só, 2 evőkanál vágott zöld
(petrezselyem. lestyán. Zeller zöldje). 1 fej hagyma, 1 kávéskanál vaj, 1
paradicsompaprika, 1 sárgarépa, 10 dkg friss gomba, 1 kávéskanál majoránna, 1
kávéskanál rózsapaprika. 1 evőkanál tejföl, 3 dkg csíkokra vágott sajt, kevés
vaj a forma kikenéséhez
A kölest a forrásban lévő vízbe
tesszük, Vegetával ízesítjük, és 25-30 percig főzzük. A cukkínit
megmossuk, hosszában kettévágjuk, és a
közepét kivájjuk A kivájt részt, később salátához felhasznál hatjuk. Az
olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszeres sót és a vágott zöldfűszert
összedolgozzuk, és megkenjük vele a cukkíni belsejét. Ezután meghámozzuk
hagymát, felkockázzuk, és a vajban üvegesre pároljuk.
A paradicsompaprikát kicsumázzuk,
és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és finomra
reszeljük. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A
paprikacsíkokat, a sárgarépát és a gombát a hagymára dobjuk. és 5-8 percig
pároljuk. Ezután belekeverjük a kölest. Majoránnával. rózsapaprikával
ízesítjük, és tejföllel dúsítjuk. A köleskásával megtöltjük a cukkínit, és a
tetejére sajtcsíkokat teszünk. A megtöltött cukkínit kivajazott tűzálló tálra
tesszük, alufóliával letakarjuk, és 200 °C-on. kb. 40 percig sütjük.
¨
Hozzávalók: 2 db kb. 25 cm hosszú cukkíni, 20 dkg
főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg
edami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2
gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi babérlevélpor
Az olajon a finomra vágott
vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még egy
percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt füstölt
húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a
fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.)
Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény
tojással, a sajttal, végül a nyers tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk,
hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe
halmozzuk. Hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra
egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna,
ropogós piros nem lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére
reszelt sajtot helyette.
¨
Hozzávalók: 4 nagy cukkíni, 2,5 dkg vaj, 45 dkg
paradicsom, 1 ek finomra metélt petrezselyemzöld, só, bors
¨
A mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej,
5-10 dkg reszelt sajt
A cukkíniket hosszában
kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A paradicsomokat pár percre forró
vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Kevés vajon addig pároljuk,
míg össze nem áll, fűszerezzük.
A mártáshoz a felolvasztott vajat
és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej harmadával. Nagy lángon, kevergetve
sűrűre főzzük, miközben két részletben hozzáadjuk a maradék tejet. Belekeverjük
a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A kész mártás felét kivajazott jénaiba
tesszük, belehelyezzük a cukkínikat, üregükbe belekanalazzuk a fűszeres
paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét, tetejét megszórjuk reszelt
sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
Bár majdnem mindegyik zöldségből
készült étel vegetáriánusoknak való, a töltött cukkínit különösen ajánljuk,
mivel ízében is újat nyújt, és megfelel eme táplálkozási mód szigorúbb
előírásainak is. Két közepes nagyságú cukkínit megmosunk, hosszában
félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockákra aprítjuk. Egy kis fej
vöröshagymát összevagdalunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd 30 deka
megtisztított, cikkekre vágott gombát adunk hozzá. Erős lángon kevergetve 3-4
percig sütjük, majd a kiszedett cukkínibelsőt beleforgatva sóval, borssal,
kakukkfűvel vagy oreganóval fűszerezzük. Két, kockákra vágott paradicsomot is
adunk hozzá, és szárazra pároljuk. A kivájt cukkínihéjba töltjük, és 10 deka
reszelt sajttal megszórjuk. A forró sütőbe téve szép pirosra sütjük.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg (2 nagyobb)
cukkíni, 2 tojás, 50 dkg gomba vagy darált hús, 10 dkg reszelt sajt, kakukkfű,
őrölt bors, só, oregano, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál vaj vagy margarin.
A cukkíniket megmossuk, hosszában
félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, és kockára vágjuk. A kivájt
cukkíniket lobogó forró, sós vízben főzzük 4-5 percig, majd hideg vízben
lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az apróra vágott,
kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a maradék vajon a
finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított cukkínit, s
néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra
vágjuk. A megpirított gombát,
a hagymás cukkínit és a tojást
összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük vele a kivájt cukkíniket,
mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró sütőben 20-30 perc alatt
megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál nem kakukkfűvel, hanem
őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg
darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba,
1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt
sajt
Az olajon megpirítjuk az apróra
vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis kockára vágott sárgarépát,
gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest ráöntve puhára pároljuk. Ha
kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A cukkíniket félbevágjuk,
belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a darált húsos masszát.
Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe helyezzük őket.
Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5 percig pirítjuk,
hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe keverhetünk zúzott
fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.
¨
Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 30 dkg alma, 10
dkg trappista, 2 dl joghurt, 1 ek. porcukor, fél citrom, só, bors, 1 kemény
tojás, 1 paradicsom
A cukkínit hosszában kettévágjuk,
a belsejét kivájjuk. Az almát, a sajtot, a kivájt cukkínit apróra vágjuk,
megsózzuk, borsozzuk. A joghurtot sóval, borssal, porcukorral ízesítjük,
citromlével savanyítjuk. Az almás-sajtos cikkínira öntjük, összekeverjük, és a
kivájt cikkíniba töltjük. Keménytojással és paradicsomszeletekkel díszítjük.
Tálalásig a hűtőben tartjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
¨
Hozzávalók: 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg
húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika, 25 dkg cukkíni, 25 dkg
padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).
A paradicsomokat megmossuk,
tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és letörölgetett paprikákat
csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit háromcentis darabkákra
szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi vastagra karikázzuk. Az
ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után, fajtánként megsütjük
oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy serpenyőbe és felforrósítjuk.
Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris készen van. Szűrőkanálban
lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva rakjuk meleg tálra. Másik
készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket, leöntjük kevés olajjal,
majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez hosszabb ideig tart, de
kevesebb olaj szükséges hozzá.
¨
40 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller,
20 dkg cukkíni, 3 dkg vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré, 2 ek étolaj, 10 dkg
paradicsompaprika, só, borsikafű, petrezselyem
A vöröshagymát finomra vágjuk, és
az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, és
zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyem felével. Ízesítjük sóval,
borsikafűvel, és kevés vizet öntünk alá, és pároljuk.
Amikor már majdnem kész,
hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott cukkínit és paradicsompaprikát.
Kevés vizet öntünk még alá, és zsírjára pirítjuk.
Tálaláskor petrezselyemmel
megszórjuk.
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg
zöldpaprika, 30 dkg héjas, nyers uborka (vagy cukkíni, vagy patisszon, vagy
főzőtök), 2 dl tejföl, valamint az összes többi hozzávaló, ami a natúr lecsóhoz
szükséges.
Ugyanúgy készítjük, mint a natúr
lecsót. Amikor a zöldpaprikát hozzáadjuk az ételhez, akkor adjuk bele a
kockákra vágott (kimagozott, esetleg meghámozott) zöldséget is. Az étel elkészülte
után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk. Sós vízben főtt burgonya,
vagy csak egyszerűen puha kenyér a hozzáillő köret.
¨
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
¨
Hozzávalók: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg cukkíni, 1
kis fej hagyma, 2 vékony szelet húsos szalonna, 1 dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál
tej, 3 dkg vaj vagy margarin, só és curry ízlés szerint.
A répát és a cukkínit
megtisztítjuk, kis hasábokra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk,
a szalonnát pedig kis kockákra. A hagymát és a szalonnát az olvasztott vajon
pároljuk, később a zöldséget és 4 evőkanál vizet adunk hozzá. Sózzuk, curryvel
fűszerezzük, lefedve kb. 5 percig, amíg a víz elpárolog, pároljuk. A tojást,
tejet sózzuk, felverjük. Forró vajban omlettet sütünk (lásd: alaprecept).
Mielőtt felszíne megszilárdulna, a tölteléket rátesszük. Tányérra vagy tálra
csúsztatjuk, és ott összehajtjuk.
¨
Előkészítés: 15
perc
¨
Sütés: 14 perc
¨
1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj, 3
evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál szárított szurokfű (oregano), morzsolt,
só, fekete bors, 1 közepes padlizsán (kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300 g), 1
paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g reszelt parmezán
1. A sütőt (csak felül)
előmelegítjük 250 -°C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra
vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót,
borsot és fokhagymát.
2. A padlizsánt megmossuk, ferdén
5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük egy alufóliával
kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A hőforrástól kb. 10
cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, míg enyhén barna
színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás után ismét megkenjük az
olajos keverék-kel.
3 Ezalatt megmossuk a cukkínit és
a paprikát. A cukkínit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát
félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles csíkokra
vágjuk.
4. A kész padlizsánt melegen
tartjuk. A cukkíniszeleteket, és a paprika- csíkokat sütőlapra helyezzük,
megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük, majd
megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig sütjük.
5. A zöldséget 4 tányérra
helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos keveréket.
Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
¨
1 l könnyű tyúkhúsalaplé, 100 g mélyhűtött
zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb cukkíni, 100 g
brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g Arborio-
vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták), 40 g
reszelt parmezán sajt, ízlés szerint parmezán sajt külön
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 22 perc
1. Felforraljuk a lét, a
fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és
fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra
szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük.
2. Serpenyőben a vajat és olajat
mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát 1 percig
pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve 2 percig
tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben,
beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már
felvette.
3. Kb. 10 perc múlva a cukkínit,
brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig főzzük fedő nélkül,
időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a rizottó krémes és puha
nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is lesz szükség az egész
alaplére.)
4. Végül összekeverjük a borsót
és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezánsajttal és azonnal tálaljuk.
¨
4 személyre: 20 dkg rizs, 5-6 dl csirkeleves
(lehet leveskockából is), 1 vöröshagyma vagy kisebb póréhagyma, 40 dkg uborka,
ugyanennyi cukkíni, 10 dkg sovány, főtt sonka, 5 dkg vaj, só, 10 dkg reszelt
sajt.
A rizst a levessel az előbbiekben
már ismertetett módon puhára pároljuk. Amíg lefedve a rizsszemek megduzzadnak,
a vajban megpároljuk a finomra felaprított hagymát, a meghámozott és kockára
vágott uborkát és cukkínit. A sonkát vékony metéltre vagy kockára vágjuk. A
forró párolt rizst összekeverjük a megpárolt zöldséggel és a sonkával, és
tálalásnál a tányéron meghintjük reszelt sajttal. Aki nem kedveli az uborkát
vagy a cukkínit, az használhat helyette bármilyen más zöldséget: gombát,
sárgarépát, fehérrépát, karfiolt, kelbimbót. Ugyan nem spártaian diétás étel,
de elfogadhatóan könnyű vacsora. Ha pedig elhagyjuk belőle a sonkát, száraz
sültek mellé változatos körítés.
¨
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg
padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál
joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt
fehérbors, só.
¨
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db
tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez).
Elkészítés:
Felhevített olajon megfuttatjuk a
finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkínit, póréhagymát,
padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.
Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra
vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre
forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi
sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a
palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat
meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.
|