Személyenként 5 db tisztított nagyobb gombafejet
megsózunk, és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk és kb. 2 órát
állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük. Kapormártással
vagy ketchuppal tálaljuk.
A mélyhűtött, vagy friss brokkolit gyengén sós-ecetes
vízben félig puhára főzzük. Közben lisztből tojással és sörrel sűrű
palacsintatésztát készítünk, amelyet sóval, reszelt szerecsendióval ízesítünk.
A jól lecsurgatott brokkolirózsákat a masszába mártjuk,
majd bő, forró zsiradékban kisütjük.
Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag
karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sűrűbb
palacsintatésztát készítünk. A főtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat
gyengén lisztezzük, megforgatjuk palacsintatésztában, forró zsiradékban
kisütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Harminc dkg tisztított burgonyát sós vízben puhára
főzünk, majd levétől lecsurgatva áttörjük. Jól elkeverjük 10 dkg reszelt sajttal,
1 tojássárgájával. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Lepényeket formálunk belőle, lisztbe mártjuk, és bő forró
zsiradékban ropogósra sütjük. Feltétként, de - paradicsom- vagy gombamártással
- önálló ételként is tálalhatjuk.
Személyenként 5 db nagyobb tisztított gombafejet sóval,
törött borssal - esetleg valamilyen enyhe fűszerkeverékkel - ízesítünk, sűrű
palacsintatésztába forgatjuk, és forró zsiradékban hirtelen kisütjük.
Harminc dkg tisztított gombát megfőzünk, majd jól
lecsurgatjuk. Egészen finomra vágjuk, és 2 dl tejföllel, 4 egész tojással, 5
dkg vajjal, kis fél fej aprított vöröshagymával, 1 kávéskanál
szardellapasztával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és
annyi liszttel eldolgozzuk, hogy lepényszerűen formázható legyen. A masszát, 1
órát pihentetjük.
Ezután szeleteket formázunk belőle, és kevés vajban
kisütjük.
Harminc dkg tisztított és kockákra vágott gombát hagymás
zsíron puhára párolunk.
Közben 3 db zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kicsavarunk.
Eldolgozzuk 2 tojással, sóval, törött borssal, majd a közben megpuhult
gombával, finomra vágott petrezselyemmel. A masszából pogácsákat formázunk,
morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük őket.
A padlizsánt megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. Sózzuk,
borsozzuk, és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor 1 dl tejszínt öntünk
alá és átforraljuk.
Köményes burgonyával tálaljuk.
Csak friss, zsenge tökből készítsük. A megtisztított, kb.
fél centiméteres karikákra vágott tökszeletek belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk,
és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután óvatosan kinyomkodjuk őket. Finomra
vágott kaporral meghintjük, a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban
kisütjük.
Egy nagyobb fej karfiolt rózsáira szedünk, és gyengén sós
vízben puhára főzzük. Ezután egy kisebb fej reszelt vöröshagymát zsírban
megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk egy tejben áztatott és kicsavart zsemlével, 1
dl tejföllel, a karfiollal és 1 tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük, és
kis pogácsákat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk
és bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Köretként, de tartármártással önálló ételként is
tálalhatjuk.
A megmosott és cikkekre vágott kelkáposztát köménymagos,
sós vízben puhára főzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A levelekre egy-egy
vékony szelet sajtot helyezünk, és együtt feltekerjük. Tojást liszttel
elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket.
Forró zsiradékban pirosra sütjük.
Feltétként, vagy - különböző mártásokkal - önálló
ételként tálaljuk.
Egy csomag felengedett és levétől lecsurgatott mirelit
parajpürét elkeverünk 10 dkg reszelt sajttal, 2 db tojással, sóval, törött
borssal, fél gerezd szétnyomott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy
formázható keménységű legyen. Kb. 5x10 centiméteres szeleteket formázunk
belőle. 4 evőkanál liszttel eldolgozunk 2 tojást és ezzel bundázzuk, majd forró
zsiradékban kisütjük.
Fél kg burgonyából az átlagosnál keményebbre készített
burgonyapürét elkeverünk csipetnyi borssal és 2 tojássárgájával. Mikor kihűlt,
akkor szeleteket formázunk belőle, és lisztbe forgatjuk, majd forró zsiradékban
kisütjük.
A rózsáira szedett és jól megmosott karfiolt gyengén sós
vízben megfőzzük. A jól lecsurgatott rózsákat a szokásos módon bundázzuk és bő,
forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként, köretként, de mártásokkal önálló ételként is
tálalhatjuk.
Közepes nagyságú, hibátlan és kemény paradicsomokat
ujjnyi vastag karikákra vágunk, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk, és forró
olajban hirtelen átsütjük őket. Sózzuk, és köretként vagy akár önálló nyári
vacsoraként is tálalhatjuk.
A tisztított és félujjnyi vastag karikákra vágott
zellerszeleteket sózzuk és kevés fehérborban kb. 2 óráig pácoljuk.
Közben cukor nélküli palacsintatésztát készítünk, és a
lecsurgatott szeleteket ezzel bundázzuk.
Forró zsiradékban világosra sütjük, tartár- vagy fehérbormártással
tálaljuk.
Tisztított és szálkátlanított csukát kevés, enyhén ecetes
és sós vízben puhára párolunk, majd szitán áttörjük. Közben személyenként
számítva egy-egy db zsemlét tejben áztatunk, majd kicsavarunk. A zsemléket, a
halpépet és zsemlénként egy-egy tojássárgáját, valamint csipetnyi törött borsot
összedolgozunk.
A masszából pogácsákat formázunk. Lisztbe, tojásba,
morzsába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Hozzá illő mártással
tálaljuk.
Megtisztított fogast gerincéről lefejtünk és kb. 20
dkg-os szeletekre vágjuk. Sózzuk, lisztbe, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró
vajban hirtelen átsütjük.
Citromkarikákkal, tartármártással tálaljuk.
Tisztított halszeleteket megsózunk. Sűrű
palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk személyenként 3 dkg reszelt
sajttal.
Beleforgatjuk a halszeleteket és bő, forró olajban
kisütjük. Befőttel tálaljuk.
Harcsaszeleteket fokhagymás sóval megszórunk, paprikás
lisztbe forgatunk, forró vajban mindkét oldalán hirtelen átsütünk. Áthúzzuk
forró tejföllel, finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Vajas burgonyával vagy párolt zöldséggel körítjük.
Tisztított és szeletekre vágott pontyot megsózunk, és
egészen vékonyan lisztbe forgatunk. 10 dkg vajat elkeverünk 1 kávéskanálnyi
szardellapasztával, és felmelegítjük. Átsütjük benne a halszeleteket, és mikor
már majdnem megsültek, citromlevet csepegtetünk rá.
A halat kivesszük, a sütőzsiradékot 1 dl édes fehérborral
állandó keverés mellett átforraljuk, majd tálaláskor forrón a halszeletekre
öntjük.
Tisztított pontyszeletekből 6-8 cm hosszú és 2 cm széles
csíkokat vágunk. Sózzuk.
Elkészítjük az Orly masszát: 20 dkg lisztet csipetnyi
sóval, 3 tojássárgájával és 1 dl sörrel jól eldolgozunk. Hozzáadunk még 1 dl
sört, a tojások felvert habját, majd óvatosan belecsurgatunk 1 evőkanál olajat.
A halszeleteket vékonyan lisztezzük, és a sörtésztába
mártjuk. Bő, forró zsírban aranysárgára sütjük.
Tisztított pontyot szeletekre vágunk, sózzuk, és lisztbe,
tojásba, morzsába forgatva bundázzuk. Forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Megtisztított és kibelezett kb. 60 dkg-os süllőt mindkét
oldalán sűrűn bevagdosunk. Kívül-belül sózzuk, belsejébe egy-két tisztított és
feldarabolt almát, néhány szál egészben hagyott petrezselymet helyezünk.
A szájába egy kis burgonyát rakunk, hogy ne csukódjon
össze. Zsemlemorzsát kevés liszttel összekeverünk, és ebbe forgatjuk a halat.
Megfelelő nagyságú edényben zsírt forrósítunk, és úgy helyezzük el a halat,
hogy felvegye az edény félköríves alakját. 8-10 perc alatt puhára sütjük.
Tálaláskor citromkarikát helyezünk a szájába, és
burgonyatalpon felállítva adjuk asztalra.
Kiengedett tonhalszeleteket megsózunk, lisztbe, tojásba
és reszelt sajtba bundázzuk. Bő, forró zsiradékban - lehetőleg olajban -
pirosra sütjük.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk, adhatunk külön
sajtmártást mellé.
Csirkemellet a csontjáról lefejtünk, eltávolítjuk a
bőrét, és jól kiveregetjük. 20 percig annyi tejben áztatjuk, amennyi a húst
éppen ellepi. Ezután jól lecsurgatjuk, sózzuk és teflonedényben, vajon puhára
sütjük.
Tálaláskor citromlevet csepegtetünk rá.
Csirkemellet kicsontozunk, bőrét lefejtjük és a húst jól
kiverjük. Egy doboz májkrémkonzervet 1 egész tojással, sóval, törött borssal és
1 kávéskanál zsemlemorzsával jól eldolgozunk.
A csirkedarabokat sózzuk, és a májkrémmel megkenjük.
Összegöngyölve tekercseket készítünk belőle, amelyeket szokásos módon
bundázunk, majd bő, forró zsiradékban átsütünk.
Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Kicsontozott és bőréről lefejtett csirke- melleket
kiveregetünk. Teflonedényben, kevés zsíron, karikára vágott vöröshagymával,
szalonnakockákkal, zöldpaprikával és paradicsommal 8-10 perc alatt puhára
sütjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Burgonyapüré körettel tálaljuk.
Pulykamell húsát lefejtjük a csontról, lehúzzuk a bőrét,
és szeleteket vágunk belőle, amelyeket jól kiveregetünk. Szalonnával
megtűzdeljük. Sózzuk.
Ezután a szeleteket lisztbe és a felvert tojásba mártjuk.
Bő, forró zsírban sütjük.
Kb. 80 dkg-os csirkét hat részre darabolunk. A májat és a
zúzát a szárnyak közé helyezzük. A csirkedarabokat megsózzuk, majd lisztbe,
felvert tojásba és morzsába forgatjuk.
Először forró zsiradékban, majd lassú tűzön, fedő alatt
kb. 20 percig sütjük.
Sertéshússzeleteket jól kiverünk, sózunk és borsozunk.
Gyulai kolbászt és csemegeuborkát karikára, főtt tojást negyedbe vágunk. A
szelet húsok közepére tesszük őket, majd az egészet batyu alakúra formázzuk,
fogpiszkálóval összetűzzük, és forró zsírban hirtelen átsütjük.
40 dkg sertéscombot kockára vágunk és 5 dkg vajon
átsütünk. Sóval, törött borssal, 2-3 szem finomra vágott szegfűszeggel
Ízesítjük és felöntjük másfél dl fehérborral.
Hozzáadunk 20 dkg kockára vágott paradicsomot és
átforraljuk.
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg
vaj, pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés előtt fél óráig a
következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel 2,5 dl vízzel
és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le, és tedd a
grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal kenegesd.
Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész is lesz!
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és fokhagymával jól
bedörzsöljük. Olajjal megkenjük, és serpenyőben puhára sütjük. Tálaláskor
pirospaprikával meghintjük. Vegyes csalamádé köretet adunk mellé.
Hozzávalók: 8
szelet sertésborda, négy szelet marha vesepecsenye, négy fej vöröshagyma, 40
dkg füstölt szalonna, 50 dkg burgonya, só, törött bors, mustár.
A hússzeleteket
egyenként bedörzsöljük sóval, borssal és vékonyan bekenjük mustárral. Egy
jókora tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk alufóliával, és az aljára vékonyra
szelt szalonnát terítünk. Erre fektetjük - félig egymásra - a hússzeleteket, sertést
és marhát felváltva. Az egészet befedjük a karikára vágott hagymával és a
nyers, karikára vágott burgonyával. Végül gondosan betakarjuk vékony szalonnaszeletekkel
és a fóliát ráhajtva - nehogy az íze, zamata elillanjon - a sütőben, a hús minőségétől
függően, másfél-két órán át, sütjük. Tálaláskor csak széthajtjuk a fóliát, de a
tepsiben vagy a tűzálló tálban adjuk asztalra.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (70 dkg) sertéstarja, 20
dkg savanyú káposzta, 15 dkg gyulai kolbász, burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só,
őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, olaj.
A hússzeleteket zúzott fokhagymával (vagy
fokhagymakrémmel), borssal, csípős paprikakrémmel fűszerezzük és megsózzuk. A
kolbászt, amelynek lehúztuk a héját, felkarikázzuk, és kevés olajat alá téve
megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, egy kissé azt is megpirítjuk. babérlevelet
teszünk bele, és kevés vízzel puhára pároljuk. A héjában megfőtt burgonyát
cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent sütőlapon vagy sütőben pirosra
sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró olajban mindkét oldalán
megsütjük.
Hozzávalók: 4 nagy szelet, ujjnyi vastag, kicsontozott
sertéstarja, 3 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál olaj, csipetnyi őrölt borókabogyó, só és törött fekete bors, ízlés
szerint.
A parázs fölé tett rostélyt a szalonnadarabbal többször
egymás után átdörzsölöm. A húst legalább 1 nappal előbb előkészítem, vagyis
olajjal és mustárral átkenem, törött borssal és borókabogyóval meghintem. Végül
a zúzott fokhagymát rákenem. Az ily módon megfűszerezett hússzeleteket egymásra
rakom, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolom. Az étel elkészüléséig
hűtőszekrényben tárolom. A hússzeleteket az átforrósodott rostélyra rakom, és
10-12 percnyi sütés után megfordítom. Ha mindkét fele átsült, salátával
tálalom. Legfinomabb hozzá az olajos-ecetes sült paprika vagy a hagymás
paradicsomsaláta. A flekken kizárólag sertéstarjából készíthető, mert az
izomrostok között lévő zsírszemcsék nem engedik, hogy a sülő hús kiszáradjon.
Mire a hús átsül, addigra a zsír is kisül belőle, tehát a közhiedelemmel
ellentétben nem nagyon hizlal. Persze ez sem kimondottan fogyókúrás étel!
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott
sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés
szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.
Előkészítés: a hússzeleteket húskalapáccsal kissé
megveregetem. Megsózom, és törött borssal meghintem. Rákenem a zúzott
fokhagymát, majd lisztbe mártom.
Elkészítés: olajjal megkent roston a hússzeletek mindkét
oldalát pirosra sütöm. A sütés időtartama a tűz erősségétől és a sertés korától
is függ. Ha elég nagy a rost, a meghámozott és felkarikázott hagymát a húsok
köré rakom.
Köménymagos, hagymás káposztasaláta, és sült burgonya
illik mellé. (Szászika)
15 perc
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott tarja, 1 evőkanál liszt,
1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj (ha a hús nem elég zsíros), törött fekete
bors, só.
A hússzeleteket húskalapáccsal enyhén kiverjük,
megsózzuk, és törött borssal meghintve bekenjük a tisztított és szétzúzott
fokhagymával. Ezután lisztbe mártjuk, és előmelegített roston (gázsütőben) vagy
grillsütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Mindenféle saláta illik mellé, és
hasábburgonyával kínáljuk.
Flekken, parázson
A tarját felszeleteljük, húsverő kalapáccsal
megütögetjük. Sóval, borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával és mustárral
megkenjük, és hűtőben 2-3 órán keresztül érleljük. A hússzeleteket az
előkészített roston többszöri forgatással piros, ropogósra sütjük.
Hozzávalók: 3 szál újhagyma, 1 doboz konzervbab, 4 szelet
tarja, sültekhez fűszerkeverék, 3 ek. olaj, 1 tasak chili con carne alap.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és karikákra
vágjuk. A babot lecsepegtetjük. A tarját bedörzsöljük fűszerkeverékkel, majd
mindkét oldalát megsütjük az olajban. Ha kész, kivesszük, és melegen tartjuk. A
visszamaradt olajban megpároljuk a hagymát, felöntjük 3 dl vízzel, hozzáadjuk a
chili con carne alapot, a babot, és alaposan összekeverjük. Időnként
megkeverjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A chilis ragut a flekkenre
halmozzuk. Aki szereti, erős paprikát is rakhat bele. Friss bagettet kínálunk
hozzá.
4 nagy szelet sovány sertéstarját alaposan kiklopfolunk,
sóval, borssal fűszerezve 30 percig állni hagyjuk. A sütőt 200 C-ra
előmelegítjuk. 4dl tejfölt 2 ek mustárral összekeverjük, ebbe mártjuk bele a
húst és helyezzük bele az előre kiolajozott tepsibe. Majd a tetejére öntjük a
maradékot. Kb. 1 órát sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg szőlő, 2 dl must,
3 dkg liszt, 2-3 ek. olaj, őrölt bors, só.
A hust 4 egyforma nagyságú szeletre vágjuk. Megsózzuk,
borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a
hússzeleteket ropogós pirosra sütjük. Ráöntjük a mustot, rászórjuk a megmosott
szőlőszemeket, és néhány percig forraljuk. Pirított burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéstarja, 2 evőkanál
mustár, 1 teáskanál törött bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, só, olaj,
zsír
A sertéstarját 15 kg-os szeletekre vágjuk és
kiveregetjük. Megsózzuk, mindkét oldalát megkenjük mustárral és megszórjuk
törött borssal. A hússzeleteket üveg-vagy porcelántálba tesszük, és annyi
olajat öntünk rá, hogy ellepje.
Hűtőszekrénybe téve 1-2 napig érleljük. A flekkent
süthetjük rostélyra téve, faszénparázs felett. Ekkor az olajból kiemelt
szeleteket megsózzuk, fokhagymapéppel kissé megkenjük és a rostra fektetve,
mindkét oldalára átfordítva, szép pirosra sütjük. Amennyiben rostsütő nem áll
rendelkezésünkre, a flekkent kevés felhevített zsírban sütjük.
Megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd a zsírba téve szép
pirosra sütjük. Amióta a pirospaprika meghonosodott hazánkban, a háziasszonyok
azt is kevernek a lisztbe.
Hideg salátával körítve, pirított burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + pácolás
A tarját felszeleteljük, törött borssal és
pirospaprikával bedörzsöljük. Mélyebb tálba tesszük, karikára vágott
vöröshagymával, zúzott fokhagymával beszórva, olajjal meglocsolva. Rendelésig
hűtőszekrényben tartjuk. Kontakt-grillben vagy rostsütő lapon sütjük meg.
Tálaláskor tányérra helyezett
fejessaláta-levélre tesszük a hússzeletet, vegyes paprika-paradicsom salátát és
káposztacikát adunk hozzá. (A káposztacika egész-fejes káposzta tortaszerű
cikkekre - cikára - vágva.)
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 1,2 kg burgonya, 25 dkg
juhtúró, 5 dkg vaj, 12 dkg füstölt sajt, 1 dkg pirospaprika, 1 kávéskanál
Ínyenc Flekken fűszerolaj, 5 g törött bors, 5 dkg liszt, 8 cl olaj, só
Elkészítése: A jól megmosott burgonyát héjában, sós
vízben megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Az áttört
burgonyát gyúródeszkára borítjuk és hozzátesszük a szintén áttört juhtúrót,
megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Amikor sima tésztává dolgoztuk, kb. 2 cm vastag
rudakká formáljuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. A sütőtepsit vajjal kikenjük,
és a rudacskákat egymás mellé helyezzük. Tetejét reszelt füstölt sajttal
gazdagon meghintjük, és kevés pirospaprikával megszórjuk. Középmeleg sütőbe
tesszük, és 15-20 percig sütjük. Közben a tarjából négy egyforma szeletet vágunk,
kissé kiveregetjük. Meghintjük sóval és törött borssal, bekenjük Ínyenc Flekken
fűszerolajjal, majd pirospaprikával elkevert lisztbe mártjuk. Egy serpenyőben
kevés olajat hevítünk, és ebben a szeleteket ropogós pirosra sütjük. Az étel
készítését úgy ütemezzük, hogy a hús a juhtúrós burgonyával egyidőben készüljön
el.
Hozzávalók: 80 dkg
sertéstarja, 1 kk. fokhagymapüré, 1 ek. csípős Piros Arany, 2 ek. mustár, 1 kk.
őrölt bors, 1 nagy fej hagyma, 10-15 szem borókabogyó, só
A kicsontozott sertéstarjából 8 egyforma szeletet
vágok. Húskalapáccsal ellapítom, és 2-3
helyen késsel bevagdosom a zsírral átszőtt hússzéleket. Mindkét oldalát
megsózom, az egyik oldalát fokhagymával, a másikat Piros Arannyal és mustárral
kenem be. Meghintem egy kevés őrölt
borssal, és közéjük hagymaszeleteket, szétnyomott borókabogyókat téve, egymásra
rakom a húsokat. Az egészet alufóliába csavarom, és legalább 6-8 órára a
hűtőszekrénybe teszem érlelődni. Az előpácolt hússzeleteket mindkét oldalát
felforrósított rostsütőn szép vörösesbarnára sütöm. Ecetes paprikát, uborkát vegyes vágott
savanyúságot kínálok hozzá.
Hozzávalók: füstölt szalonna, hagyma, gomba, sonka,
tojás, zöldborsó, só, bors, paprika, flekken fűszerkeverék, liszt, étolaj.
Elkészítése: a füstölt szalonnát, a gombát és a sonkát
kockákra szeleteljük, a hagymát pedig finomra vágjuk. Az alapanyagokból
fűszeres tojásrántottát készítünk a zöldborsót is hozzáadva. Ezzel töltjük meg
a vékonyra kiklopfolt tarjaszeleteket, majd összehajtva őket paprikás lisztbe
forgatva olajban kisütjük.
Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja, 1.5 kg burgonya, 10 dkg
húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom 1-2 db zöldpaprika, 1 pohár tejföl, 1-2
evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék
A tarjából nyolc szeletet vágunk, kicsit ellapítjuk,
széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel (előkészíthetjük
előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát megtisztítjuk,
megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk és
felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal kikenünk egy
tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket, a paprikát, a
paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk. Fóliával
letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél óráig sütjük.
A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a teteje szépen
megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.
Sertésszeleteket kiverünk, sózzuk, mindkét oldalán
lisztbe mártjuk, mustárral bekenjük, és ismét lisztbe mártjuk. Közben
palacsintatésztát készítünk, amelyhez a tojások fehérjét habbá verve adjuk
hozzá.
A szeleteket beleforgatjuk a palacsintatésztába, majd bő,
forró zsiradékban megsütjük.
Kivert sertésszeleteket megsózunk, borsozunk, vékonyan
megkenünk mustárral, bedörzsölünk köménymaggal, és forró vajban hirtelen
kisütjük.
Vajas burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.
Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, és vajon hirtelen
kisütünk. Ezután a húst félretesszük, a vajban megfuttatunk konzerv
ananászkarikákat, majd 3 cl rummal meg- locsoljuk, kevés durvára vágott dióval
megszórjuk őket. Tálaláskor az ízesített ananászkarikákat a húsra helyezzük,
rizibizi köretet adunk mellé.
Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot csíkokra vágunk. 1
kis fej vöröshagymát lereszelünk, és zsiradékban megfonnyasztjuk. Beletesszük a
húst, sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és puhára sütjük.
Tálalás előtt átforraljuk 1 evőkanál liszttel elkevert 2
dl tejföllel.
Spagettivel körítjük.
Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, törött borssal
ízesítünk. 1 nagyobb fej vöröshagymát lereszelünk, és kevés mustárral
elkeverjük. A hagymakrémmel megkenjük a hússzeleteket, majd összehajtjuk, a
párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk és kisütjük őket.
Köményes burgonyával, befőttel tálaljuk.
Személyenként kb. 15 dkg sertéscombot vagy rostélyost
vékony csíkokra vágunk, és forró zsiradékban hirtelen átsütünk. Mikor félig
elsülte a levét, hozzáadunk két darab kockákra vágott paradicsomot, néhány
percig együtt pároljuk, majd annyi tojást ütünk rá, ahány személynek készítjük.
Elkészültéig gyorsan kevergetjük, hogy a tojás
rántottaszerű legyen.
Tálaláskor sózzuk, borsozzuk és meghintjük
pirospaprikával.
Salátát adunk mellé köretként.
Sertésszeleteket vékonyra kiverünk. Sózzuk, borssal
meghintjük, lisztbe, felvert tojásba, majd fele-fele arányban vegyített reszelt
sajt és zsemlemorzsa keverékébe bundázzuk. Bő, forró zsiradékban sütjük ki.
Reszelt sajttal meghintett vajas makarónival tálaljuk.
Sertésbordaszeleteket kiverünk, széleit - hogy sütéskor
ne ugorjon össze - bevagdossuk, sózzuk, és kevés lisztbe forgatjuk.
Forró zsiradékban hirtelen megsütjük.
Személyenként 2 db 8 dkg-os sertéscombszeletet tenyérnyi
nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika vöröshagymát, egy vékony
szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát helyezünk és megsózzuk. A
másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük mustárral, és ráhelyezzük az
első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük, bő, forró zsiradékban kisütjük őket.
Tálaláskor tiszta alkohollal leöntjük, és lángolva adjuk
az asztalra.
Sertésszeleteket jól kiverünk és megsózunk. Az egyik
felükre, vékonyra vágott sajtot és almakarikákat helyezünk, ráhajtjuk a másik
felét, majd a széleket hústűvel összetűzzük.
A csomagocskákat a szokásos módon bundázzuk, forró
zsiradékban kisütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Tíz dkg finomra vágott füstölt szalonna zsírjában
megfonnyasztunk két fej reszelt vöröshagymát. Hozzáadunk 30 dkg vékony csíkokra
vágott sertéscombot, meghintjük pirospaprikával, sóval, törött borssal, finomra
vágott petrezselyemmel, köménymaggal és citrommal ízesítjük.
Puhára sütjük, és 2 dl tejföllel felforraljuk.
Rizskörettel tálaljuk.
Személyenként 15 dkg sertéscombot, 5 dkg füstölt
szalonnát, 1 fej vöröshagymát és 15 dkg hámozott, főtt burgonyát számítunk.
A húsból 3-4 centiméteres szeleteket, a burgonyából,
hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából szélesebb csíkokat vágunk.
Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett hurkapálcikára felfűzzük úgy,
hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be.
Sózzuk, törött borssal meghintjük. Bő, forró zsiradékban
kisütjük, vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Szelet húsokat kiverünk, megsózunk, megborsozunk. Közben
személyenként 1 db meghámozott és felszeletelt almát, valamint 10 szem
kimagozott aszalt szilvát vajon megfuttatunk, majd kevés vizet és cukrot
hozzáadva pépesre párolunk.
A hússzeletek felét megkenjük a gyümölcskrémmel és
beborítjuk a másik szelet hússal. Hústűvel rögzítjük. A szokásos módon bundázzuk,
és forró zsiradékban kisütjük.
Párolt káposztával körítve tálaljuk.
Jól kivert és szélein bevagdosott sertésszeleteket
megsózunk, törött borssal meghintjük, kevés mustárral megkenjük.
Teflon serpenyőben, vajon megsütjük. Ezután a húst
kivesszük, és a vajban tükörtojást sütünk. Egy-egy tükörtojást helyezünk a
hússzeletekre, és vegyes savanyú körettel tálaljuk.
A kövéres sertéstarját felszeleteljük, lábasba rakjuk,
egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte,
mindkét oldalát egy kissé megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne száradjon.
Ebből a húsból készül az úgynevezett cigánypecsenye is, ugyanilyen módon. Tört
burgonyát és savanyú paprikát adunk hozzá.
A sertés szűzpecsenyéjét hártyáitól megtisztítjuk, és
kissé kiveregetjük. Olajjal, mustárral megkenjük, sóval, ízlés szerinti
fűszerekkel - például köménnyel, majoránnával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal
ízesítjük.
Egészen kevés lisztbe forgatjuk, és forró zsírban
hirtelen megsütjük.
Tálaláskor szeleteljük.
Tarjaszeleteket füstölt szalonnával megtűzdelünk, sózzuk,
borsozzuk, mustárral, olajjal megkenjük, egy napig érleljük. Az érlelés után a
hússzeleteket paprikás lisztben megforgatjuk, és kevés zsiradékon pirosra
sütjük. Tálaláskor zsírban sült hagymakarikákkal borítjuk, roston sütött
paradicsomkörettel adjuk.
A szokásosnál vastagabb sertésbordákat úgy vágunk be az
élüknél, hogy kis "táskák" képződjenek.
Ezután 10 dkg finomra vágott sült csirkemájat 10 dkg
finomra vágott pirított gombával, 1 tojással, 5 dkg reszelt sajttal, 1 csomag
finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi majoránnával, sóval és törött borssal
összedolgozunk. A kinyitott hússzeleteket megtöltjük.
Hústűvel összetűzzük és megsózzuk. A szokásos módon
panírozzuk és sütjük.
Jól kivert sertésszeleteket megsózunk, megborsozunk, és
mustárral vékonyan megkenünk. Karikára vágott vöröshagymával együtt kevés
zsíron puhára sütjük.
Mikor megsült, akkor még a serpenyőben áthúzzuk 2 dl
tejföllel, és egyszer átforraljuk.
Sertésbordákat jól kiverünk, és a húsrostokkal párhuzamos
irányban szalonnacsíkokkal óvatosan megtűzdelünk. Sóval, fűszerkeverékkel,
esetleg fokhagymával ízesítjük, és kevés zsiradékon hirtelen kisütjük.
Sertésszeleteket jól kiverünk. Megsózzuk, törött borssal
meghintjük. Közben savanyúkáposztát és savanyúkáposzta levelet egyszer
átmosunk, 2 gerezd fokhagymát köménymaggal összezúzunk. A káposztát elkeverjük
a fokhagymás köménnyel és 1 fej reszelt vöröshagymával, kis kockákra vágott
szalonnával. A szeleteket megtöltjük az ízesített káposztával, és 1-1
káposztalevéllel együtt felgöngyöljük. Hústűvel vagy cérnával rögzítjük.
Lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk, forró zsiradékban
kb. 15 percig fedő alatt sütjük.
Sertésoldalast felszeletelünk, kicsontozzuk. Sózzuk,
ketchuppal vékonyan megkenjük, kevés törött borssal ízesítjük, majd lisztbe,
tojásba és morzsába forgatva bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Kicsontozott rostélyosokat jól kiverünk. Sóval, törött
borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek mindkét oldalához
egy-egy babérlevelet erősítünk. Egy kisebb fej reszelt vöröshagymát
megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna zsírjában, majd
ráhelyezzük a húsokat és kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
Ízlés szerint karikára vágott sárgarépával is párolhatjuk
együtt.
Csonttól elválasztott rostélyosszeleteket megsózunk, borsozunk,
vékonyan megkenjük mustárral. Hagymákat megtisztítunk, vékony karikákra vágunk,
meghintünk liszttel, és jól összekeverjük.
Megforrósított zsírban világosbarnára pirítjuk, és
szűrőkanállal kiszedve jól lecsurgatjuk. A rostélyosokat teflon edényben vagy
forró zsiradékban átsütjük. Tálaláskor a húsra hintjük a sült hagymákat.
Ízlés szerinti körettel adjuk az asztalra.
Negyven dkg, négy szeletbe vágott hátszínt hártyáitól
megtisztítunk, és erősen kiverünk. Sózzuk, vékonyan borsozzuk és teflon
serpenyőben, vajon puhára sütjük. Közben fűszeres vajat készítünk, az alábbi
recept szerint:
10 dkg lehetőleg hűtőből kivett, de mindenképpen hideg
vajat összekeverünk finomra vágott petrezselyemmel, törött borssal, kevés
sóval, néhány csepp citrommal és egy kávéskanál mustárral, majd hengerré
formázzuk, és tálalásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor a hússzeletekre egy-egy karika fűszeres vajat
vágunk, amely a szeletekre olvadva kellemes ízt ad.
A csonttól elválasztott rostélyosszeleteket jól kiverjük.
Sóval, mustárral, kevés olajjal megkenjük. Vöröshagymát, ecetes uborkát és
szalonnát csíkokra vágunk, megtöltjük vele a húst. Felgöngyöljük, és hústűvel
vagy cérnával összefogjuk.
Forró zsiradékban átsütjük, félig angolosan tálaljuk.
Kb. 50 dkg marhafelsált kétszer átdarálunk, sóval, törött
borssal fűszerezzük, apránként hozzáadunk 1 dl tejet, és jól eldolgozzuk. A
masszából szeleteket formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró vajban
átsütjük.
Tálaláskor citromot csepegtetünk rá.
Az ínyenc szeletnél leírt módon előkészítjük a húst.
Közben kis kockákra vágott sárgarépát, gombát, kelbimbót, rózsáira szedett
karfiolt puhára párolunk. A hússzeleteket nem bundázzuk, csak átsütjük vajon.
A hússütő vajban átforgatjuk a puhára párolt zöldségeket,
és a kisütött szeletekre öntjük, ez egyben a köret is. Finomra vágott
zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Előzetesen már bepácolt bélszínt kb. 15 dkg-os szeletekre
vágunk. Füstölt szalonnából vékony, hosszú és olyan széles csíkokat vágunk,
amilyen vastagok a bélszínszeletek. A szeleteket "bekerítjük" a
szalonnacsíkokkal, és cérnával rögzítjük.
A húsokat törött borssal és sóval ízesítjük, és vajban
6-8 percig sütjük.
Vegyes zöldségkörettel, saját levével meglocsolva
tálaljuk.
Borssal, mustárral, olajjal előre bepácolt
bélszínszeleteket vajon hirtelen kisütünk, majd megsózunk. Közben pirított
gombát készítünk, amelyet tojással elkeverve rántotta sűrűségűre sütünk. Sóval,
curryvel ízesítjük. A hússzeleteket vékonyan ketchuppal, majd a tojáskrémmel
megkenjük. Saját mártásával leöntjük, vajas, petrezselymes burgonyával
tálaljuk.
Rostélyos szeleteket néhány napig mustáros, olajos pácban
érlelünk, majd jól kiverjük, borssal meghintjük, serpenyőben, vajon jól
átsütjük, és félretesszük.
A serpenyőbe 1 dl tejszínt és 1/2 dl konyakot öntünk,
átforraljuk, és tálaláskor megöntözzük vele a húst.
Köretként burgonyaropogóst adunk mellé.
Két dkg lisztet kevés víz hozzáadásával simára keverünk,
majd tovább keverjük 3 dkg vajjal és 2 dl tejszínnel. Lassú tűzön állandó
keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve 10 dkg reszelt sajttal
eldolgozzuk. Sóval ízesítjük.
Közben a hátszínszeleteket kevés forró olajban hirtelen
kisütjük.
Tálaláskor a húsokra öntjük a sajtmártást.
Vegyes zöldségköretet adunk mellé.
Sózott, borsozott hátszínszeleteket kevés felhevített
zsírban félangolosra sütünk. Tíz dkg reszelt tormát elkeverünk 2 dl tejföllel,
Worchester mártással és kevés cukorral.
A kisütött hátszínszeleteket a mártással áthúzzuk,
petrezselyemmel meghintjük. Köményes burgonyát adunk mellé.
Hártyáitól megtisztított rostélyosokat vékony
szalonnacsíkokkal megtűzdelünk.
Mustárral vékonyan megkenjük, sózzuk, törött borssal
meghintjük. Teflon serpenyőben, vajon puhára sütjük.
Májszeleteket füstöltszalonna csíkokkal megtűzdelünk.
Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítunk, hozzáadunk kockákra
vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor félig
megpuhult, mellétesszük a tűzdelt májszeleteket, és együtt pár perc alatt
készre pároljuk.
Tört burgonyát adunk mellé.
Negyven dkg tisztított és kockákra vágott szárnyasmájat 5
dkg vajon átfuttatunk, borssal ízesítjük, majd tejfölös habarással besűrítjük.
Átforraljuk, tálaláskor sózzuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Tisztított sertésmájat szeletekre vágunk. Ugyancsak
szeletekre vágunk füstölt szalonnát, majd serpenyőben néhány percig sütjük.
Közben a májszeleteket kissé kiveregetjük, és nagyon kevés lisztbe forgatjuk. A
közepét kissé bevágjuk, hogy sütésnél ne ugorjon össze. Ezután a
szalonnaszeleteket kivesszük a zsírból, beletesszük a májat, és nagy lángon
hirtelen megsütjük.
Tálaláskor a májakra helyezzük a kisült
szalonnaszeleteket.
Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, meglocsoljuk a
pecsenyelével.
Megtisztított májat ujjnyi csíkokra vágunk. Finomra
vágott hagymát zsíron megfonnyasztunk, s rátesszük a májat. Törött borssal és
majoránnával ízesítjük, 3-4 perces sütés után pirospaprikával meghintjük,
egyszer átforgatjuk.
Tálaláskor sózzuk.
Egyéni ízlés szerint a májat piríthatjuk kockákra vágott
paradicsommal és paprikával együtt is, sőt köménymaggal is ízesíthetjük.
Sertésmájszeleteket törött borssal és majoránnával
ízesítünk, majd kevés paprikás lisztben megforgatunk. Egy kis vajon mindkét
oldalát megsütjük, aztán kivesszük a vajból. A zsiradékhoz fél tubus Piros
Arany krémet, egy mokkáskanálnyi fokhagymakrémet, 1 dl fehérbort és 1/2 dl
vizet adunk. Visszatesszük a májszeleteket, és az egészet együtt átforraljuk.
Tálaláskor sózzuk meg.
Májszeleteket teflon serpenyőben, vajon majdnem puhára
sütünk, majd óvatosan ráhelyezünk néhány karika ecetes uborkát és meghintjük
reszelt sajttal. Addig sütjük tovább, amíg a sajt a szeletek pereméig nem
olvad.
Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Hártyáitól megtisztított sertés- vagy borjúvelőt néhány
percig gyengén sós, ecetes vízben főzünk, majd jól lecsurgatjuk és
megszárítjuk.
Pingponglabda méretű gombócokat formázunk belőle,
megsózzuk és lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk.
Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
Jól megmosott és tisztított sertésveséket felszeletelünk.
Előmelegített vajban puhára sütjük, tálaláskor megsózzuk, és curry fűszerrel
meghintjük.
Hatvan dkg vesét megtisztítunk, ereit eltávolítjuk, és
többször átmossuk, egészen vékony szeletekre vágjuk. Közben 1 közepes fej
finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk az előkészített
vesét. 2-3 percig állandó keverés mellett sütjük, 2 evőkanál liszttel
meghintjük, majd kb. 2 dl vizet - ha van, csontlevet - adunk hozzá, és
csomómentesre elkeverjük. Sóval, babérlevéllel fűszerezzük. Átforraljuk.
Citromlével és 1 dl tejföllel - ha szükséges, akkor egy kávéskanálnyi
kristálycukorral - kellemesen pikánsra savanyítjuk, majd újra átforraljuk.
Tisztított sertésvelőt kis kockákra vágunk. Az ereitől
megtisztított és váltott vízben többször jól átmosott vesét vékonyra
felszeleteljük. Apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztunk, rátesszük a
vesét, és állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük. Sóval, törött borssal,
majoránnával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt és szintén kevergetés
mellett, további 3-4 percig sütjük.
Tálaláskor pirospaprikával meghintjük.
Egy tojásból, 2 evőkanál lisztből, 2 dl tejből egy
kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk.
Trappista sajtszeleteket és vékony zsemlekarikákat összetűzünk, majd a sűrű
palacsintatésztába mártunk.
Forró zsiradékban kisütjük. Sütés közben az élesztő
hatására a tészta megnövekszik.
Tálaláskor tartár- vagy tárkonymártást adunk mellé.
Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk,
ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és
20 dkg zsemlemorzsával.
Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a
tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre
sütjük.
Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.
A virsliket hosszában mélyen bevágjuk. Az így keletkezett
hasadékba sajtot teszünk, és grillsütőben addig sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd.
Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk, és vékony
karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból. A sajtkarikák
belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a
szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Négy megtisztított kemény tojás tompább végét levágjuk. A
sárgájukat kivesszük és áttörjük, majd hozzáadunk tojásonként 1/2 evőkanál
tejfölt, 3 dkg finomra vágott sonkát, sót és kevés finomra vágott
petrezselymet. Aki kedveli a pikáns ízeket, az kevés mustárral is ízesítheti.
Ezt a masszát visszatöltjük az üregbe. A tojásokat a rántott szelethez
hasonlóan bundázzuk és kisütjük.
Személyenként 2 db keménytojást meghámozunk és félbevágunk.
A fél tojásokat megsózzuk, ketchuppal megkenjük, és gépsonkába göngyöljük.
Fogpiszkálóval összetűzzük, és forró vajban átsütjük.
Személyenként 2 tojást keményre főzünk. Közben vajból,
lisztből és tejből sűrű besamelt készítünk, amelyet sóval, törött borssal,
finomra vágott petrezselyemmel - Ízlés szerint kevés paradicsompürével -
ízesítünk.
A kemény tojások sárgáját áttörjük, fehérjéjüket kis
kockákra vágjuk, és az egészet eldolgozzuk a sűrű besamellel.
Az ízesített masszából szeleteket formázunk, és a rántott
szelethez hasonlóan bundázva kisütjük.
Gépsonkaszeleteket az alábbi töltelékkel kenünk meg: 10
dkg juhtúrót elkeverünk 5 dkg vajjal és egy fél doboz jól lecsurgatott
szardíniával, pár csepp citrommal és sóval. A megkent sonkaszeletekből roládot
készítünk, és lisztbe, tojásba, majd morzsába mártva bundázzuk. Óvatosan
forgatva bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.
Feltétként is, de tartármártással önálló ételként is
tálalhatjuk.
Kb. fél cm vastag füstöltsonka-szeleteket 30 percig kevés
tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert
zsemlemorzsába forgatjuk. Forró zsiradékban kisütjük.
Paradicsomos makarónival tálaljuk.
Párizsit kb. másfél cm vastag szeletekre vágunk, a héját
nem húzzuk le. Forró, bő zsírban hirtelen megsütjük. Ahány szelet a párizsi,
annyi tojásból tükörtojást készítünk, és a kialakult kis kosarakba tesszük.
Főzelékek mellé feltétként, de önállóan is tálalhatjuk.
Harminc dkg párizsit 2 db tejbe áztatott, majd kicsavart
zsemlével, sóval, törött borssal, 1/2 fej reszelt vöröshagymával, 1 tojással
jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk, majd forró
zsiradékban kisütjük.
Feltétként tálaljuk.
Egyben vásárolt párizsit lehámozunk és kb. 1/2
centiméteres szeletekre vágunk.
Két szelet közé egy szelet sajtot és egy karika
paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos módon bundázzuk és
bő, forró zsiradékban kisütjük.
Virsliknek lehúzzuk a héját, megsózzuk és lisztben,
tojásban, morzsában megforgatjuk, forró zsiradékban rózsaszínűre sütjük.
Feltétnek vagy salátakörettel önállóan tálaljuk.
Megtisztított és megperzselt borjúlábat sós, zöldséges
vízben puhára főzünk, s amikor megpuhult, akkor csontjáról egy darabban
leválasztjuk és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és
zsemlemorzsába mártva forró zsiradékban világosbarnára sütjük.
Tartármártással, fejes salátával tálaljuk.
Báránycombszeleteket jól kiverünk, megsózunk. A szokásos
módon bundázzuk és sütjük őket. Hagymás burgonyasaláta-körettel tálaljuk.
Hártyáitól megtisztított és felszeletelt házinyulat
ecetes, olajos, hagymás, egész borssal, sóval, babérlevéllel és citrommal
ízesített páclébe áztatunk. Kb. 3-4 órai állás után levétől jól lecsepegtetjük
és megsózzuk. A szokásos módon bundázzuk, és forró zsiradékban kisütjük.
A szokásos töltött paprikához való tölteléket készítünk
és megtöltjük vele a magházuktól megtisztított paprikákat. Liszttel elkevert
tojásba, majd morzsába forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Paradicsommártással tálaljuk.
20 dkg sertés- és 20 dkg marhahúst kétszer átdarálunk.
Eldolgozzuk 1 tojással, ízesítjük sóval, törött borssal, pirospaprikával és
fokhagymával, finomra vágott köménymaggal. A masszából kis gombócokat
formálunk, és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe göngyöljük.
Fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy a szalonna ne essen le.
Bő, forró zsiradékban 2 percig sütjük. Zsírtól lecsepegtetve, azonnal tálaljuk.
Pároltkáposzta-köret illik mellé.
Egy doboz készen kapható vagdalthúskonzervhez 1 egész
tojást, egy kevés zsemlemorzsát, törött borsot és finomra vágott
zöldpetrezselymet adunk. Húspogácsákat formázunk belőle, és forró zsiradékban
kisütjük.
A rántott szelethez hasonlóan bundázva is készíthetjük.
Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd
megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk.
Eldolgozzuk 1/2 fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra
vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással.
A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk, és
forró zsiradékban kisütjük.
Feltétként, de önálló ételként is tálalhatjuk.
Fél kg savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés
zsiradékon, köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával
együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és
annyi tejföllel, valamint zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát
kapjunk. Ha szükséges, sózzuk.
A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk, és forró
zsiradékban világosbarnára sütjük.
Négy tojást elkeverünk 5 dkg reszelt sajttal és sóval.
Közben két vékony szelet fehér kenyérről levágjuk a héját, kevés tejjel
meglocsoljuk és a tojásokban megforgatjuk.
Forró zsiradékban hirtelen kisütjük.
Egy személyre számítva két evőkanál búzadarát 1 dl tejben
sűrűre főzünk. Mikor kihűlt, elkeverjük 1-1 evőkanál olvasztott vajjal, 1
evőkanál zsemlemorzsával, sóval, és kétszemélyenként 1-1 tojással.
Szeleteket formázunk belőle, kevés zsemlemorzsában
megforgatjuk, és hirtelen kisütjük.
Egy káposztát leveleire szedünk, és a nagyobb
fedőleveleket pár percig sós vízben pároljuk. Közben töltött káposztához
szükséges tölteléket készítünk, azzal a különbséggel, hogy rizs helyett tejben
áztatott zsemlét adunk hozzá.
Megtöltjük a leveleket és összegöngyöljük. Hústűvel
lezárjuk, majd tojásba és morzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tálalhatjuk feltétként, de tartármártással önálló
fogásként is.
Kiflik végeit levágjuk, és fakanállal üreget fúrunk
beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk.
Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal, kis kockára vágott
keménytojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott metélőhagymával.
Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez hasonlóan
bundázzuk, majd megsütjük.
Kiváló feltét, de különböző mártásokkal önálló ételként
is fogyaszthatjuk.
A szokásos módon sós palacsintákat sütünk. Közben 25 dkg
tehéntúrót áttörünk, darált sonkával, és 1 tojássárgájával eldolgozzuk,
megsózzuk. A túrókrémre kevés ketchupot is kenünk. A palacsintákat megtöltjük.
Batyu alakúra hajtogatjuk, és a rántott palacsintánál szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük, idénysalátával tálaljuk.
|